Πριν µερικές ηµέρες, «πήρα» στη συρτή µε µολύβι φύλακα ένα µαγιάτικο περίπου τριάντα κιλά. Συµφωνώ, δεν είναι τίποτα σπουδαίο, παρόλο που τα εργαλεία µου ήταν σχετικά «λεπτά» για το µέγεθος του ψαριού. Το δόλωµά µου ήταν νωπό καλαµάρι, το οποίο είχα καταψύξει προσεκτικά την περίοδο που αυτά γιαλώνουν.
Πήρα το ψάρι στη µαρίνα, και το έδειξα σε ένα πολύπειρο επαγγελµατία, µε «προϋπηρεσία» σε ξιφιάδικα, τονάδικα και αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης. Αυτός µου αποκρυπτογράφησε το συµβάν, ως εξής: Ο ξιφίας επιτέθηκε στο µαγιάτικο µε το ρύγχος του σε φάση «διεκδίκησης περιοχής», ενώ απέκλεισε εντελώς το ενδεχόµενο επίθεσης µε σκοπό το φάγωµα του ψαριού, εξαιτίας του µεγέθους του. Το ρύγχος καρφώθηκε στα πλευρά του µαγιάτικου, και «σφήνωσε» εκεί. Στην προσπάθεια του να αποκολληθεί, ο ξιφίας χτύπησε µε την ουρά του το κεφάλι του µαγιάτικου, µε αποτέλεσµα να του προκαλέσει τη βλάβη στο µάτι. Στη συνέχεια, το ρύγχος έσπασε και έµεινε στα πλευρά του µαγιάτικου.
Ο ξιφίας εγκατέλειψε τη µάχη και έφυγε. Η πληγή του µαγιάτικου επουλώθηκε, και το ψάρι ζούσε και τρεφόταν κανονικά, παρά το «χαλασµένο» µάτι και το τµήµα του ρύγχους του ξιφία που κουβαλούσε στα πλευρά του, ώσπου συνάντησε το καλαµάρι µου. Ο ψαράς µου ανέφερε ότι είχε ζήσει ξανά στο παρελθόν το ίδιο περίπου σενάριο, µε έναν πελαγίσιο καρχαρία ο οποίος «κουβαλούσε» στο πλευρό του ένα µεγάλο κοµµάτι από τη µύτη ξιφία. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή µας, είναι πως το συµβάν πρέπει να έγινε κοντά στην ακτή και σε σχετικά ρηχά νερά, σε βάθος το πολύ µέχρι 100 µέτρα, αφού τα µαγιάτικα συνηθίζουν να ξεχειµωνιάζουν σε αυτά τα βάθη. Από το τµήµα του ρύγχους, ο «ερµηνευτής» εκτίµησε ότι και τα δύο ψάρια είχαν περίπου το ίδιο µέγεθος, δηλαδή γύρω στα τριάντα κιλά.
Η σειρά των φωτογραφιών που συνοδεύει το άρθρο, περιγράφει πολύ εύγλωττα το χρονικό αυτού του πραγµατικά σπάνιου συµβάντος.