Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Match fishing: Παραδοσιακά εργαλεία σε μοντέρνες τεχνικές

3 Μαΐου, 2016

Match fishing: Παραδοσιακά εργαλεία σε μοντέρνες τεχνικές

Το match fishing ή κοινώς ψάρεµα µε πολύ λεπτά εργαλεία, είναι ένας τρόπος ψαρέµατος που βρήκε µεγάλη απήχηση στη χώρα µας τα τελευταία χρόνια. Η εγγλέζικη και η bolognese τεχνική κατάφεραν να αποκτήσουν πολλούς φανατικούς οπαδούς, σε σχετικά πολύ µικρό διάστηµα.

Τι οδήγησε σε αυτή τη match έκρηξη; Η δυνατότητα να παίρνεις τσιµπιές σε πολυψαρεµένους τόπους, εκεί όπου όλες οι άλλες τεχνικές αποτυγχάνουν, η ευχαρίστηση της µάχης ακόµα και µε όχι τόσο αξιόλογους αντιπάλους, η ικανοποίηση να ψαρεύεις µε πολύ φίνα υλικά και να µπορείς να ξεγελάσεις την εµπειρία ενός φαφούτη γεροσαργού ή να δαµάσεις τη δύναµη ενός µεγάλου λαβρακιού, η ποικιλία των ψαριών που µπορούν να πιαστούν, αποτελούν τα σπουδαιότερα πλεονεκτήµατα των match τεχνικών.  Από την άλλη µεριά έχουµε το ζοκάκι, ένα παλιό ελληνικό, παραδοσιακό εργαλείο, το οποίο παρέµεινε αναλλοίωτο σε αξία και αποτελεσµατικότητα στην πάροδο του χρόνου. Τα ψάρια, καταφέρνουν να µάθουν τις άλλες παγίδες του ψαρά, αλλά αδυνατούν να προσαρµοστούν στην πονηριά της ζόκας και να ξεφύγουν. Ίσως η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του εργαλείου αυτού, η απόλυτα φυσική, δελεαστική και χωρίς «ψεγάδια» παρουσίαση του δολωµένου αγκιστριού της, να είναι οι βασικοί λόγοι της διαχρονικότητάς της.

Εµείς εδώ θα προσπαθήσουµε να συνδυάσουµε αυτές τις δύο τεχνικές, δηµιουργώντας ένα «υβριδικό» νέο είδος, που για κάποιους θεωρείται το «απόλυτο ψάρεµα». Η µοντέρνα και η παραδοσιακή τεχνική, αρµονικά δεµένες, αλληλοσυµπληρώνονται καταφέρνοντας να µεγιστοποιήσουν την αποτελεσµατικότητα του ψαρέµατος, µε ταυτόχρονη απλοποίηση της διαδικασίας. Ψάρεµα match fishing µε χρήση ψιλής ζόκας λοιπόν!!!

Το µαλάγρωµα θεωρείται απαραίτητο όταν ο τόπος που ψαρεύουµε είναι καινούργιος για εµάς.

Εξοπλισµός
Για τους φίλους του εγγλέζικου και του µπολονέζ, δε θα χρειαστεί τίποτε άλλο εκτός από µερικά µικρά ζοκάκια. Στο εµπόριο υπάρχουν ζοκάκια από 2 γραµµάρια έως όσο βαριά θέλουν. Για τα ψαρέµατα όµως από το λιµάνι, όσο και από την ακτή, δε νοµίζω να είναι αναγκαία ζοκάκια βαρύτερα από 5 -το πολύ- γραµµάρια.

Αρµάτωµα
Το αρµάτωµα γνωρίζουµε πως είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία στις match τεχνικές. Η τοποθέτηση πολλών, διασκορπισµένων µολυβιών, σε συνδυασµό µε τη σωστή τοποθέτηση του φελλού και του κατάλληλου παράµαλλου, απαιτούν αρκετή ώρα. Τώρα, αυτό που κάνουµε είναι να δέσουµε το ζοκάκι στο τελείωµα της πετονιάς µας, να τοποθετήσουµε το φελλό και… βουρ για βυθοµέτρηση. Μάλιστα δε χρειάζεται να δέσουµε ούτε παράµαλλο, αφού µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τη πετονιά του µηχανισµού µας και ως µάνα, αλλά και ως παράµαλλο.

∆όλωµα
Τόσο τα µπικατίνι, που αποδεδειγµένα δουλεύουν θαυµάσια µε λεπτά εργαλεία, όσο και τα υπόλοιπα δολώµατα για ένα οποιοδήποτε απλό ψάρεµα, µπορούν να χρησιµοποιηθούν κι εδώ µε άριστα αποτελέσµατα. Ζωντανή γαριδούλα, καραβιδάκι, λεπτά σκουλήκια, φρέσκια σαρδέλα, ζυµάρια, µύδι, ψωµί είναι τα πιο συνηθισµένα.

Ψάρια
∆εν υπάρχει ψάρι ικανό να αντισταθεί στην τεχνική. Μουρµούρες, τσιπούρες, µελανούρια, κακαρέλοι, λαβράκια, σάλπες, κέφαλοι, σπάροι, γόπες, σκαθάρια, θα έρθουν να αρπάξουν ή να ρουφήξουν το δόλωµά µας καθώς κατεβαίνει αργά στο βυθό, αφού δε µοιάζει να έχει τίποτε παράξενο και επικίνδυνο πάνω του για να τους προξενήσει υποψίες.

Τόποι
Το λιµάνι είναι ο πιο προσιτός τόπος για ψάρεµα, αφού η πρόσβαση είναι εύκολη και τα ψάρια σχεδόν σίγουρα. Όµως αν θέλουµε κάτι πιο εκλεκτό, τότε το ψάρεµα σε βράχια θα µας προσφέρει ότι ακριβώς ζητάµε. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνούµε ότι θα χρειαστεί πεζοπορία και κουβάληµα του εξοπλισµού, συχνά σε δύσβατα χωµάτινα µονοπάτια, βράχια ή γκρέµια, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσουµε να το πραγµατοποιήσουµε.

Ώρα
Το ψάρεµα που προτείνουµε µπορεί να πραγµατοποιηθεί όλες τις ώρες, µε τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες «ξεχωριστές» ώρες, όπου τα ψάρια τσιµπούν µε µεγαλύτερη ευκολία και οι συνθήκες προσφέρονται για πιο άνετο ψάρεµα. Το χειµώνα µε τα κρύα νερά και την παγωµένη ατµόσφαιρα, αυτές οι ώρες εντοπίζονται κοντά στο µεσηµέρι, ενώ το καλοκαίρι µε τη θερµοκρασία της θάλασσας αισθητά ανεβασµένη και της ατµόσφαιρας συχνά καυτή, οι νύχτες δίνουν καλύτερα αποτελέσµατα. Τις νυχτερινές ώρες και κυρίως τις προχωρηµένες, οι πολυσύχναστοι τόποι (παραλίες και λιµάνια) ησυχάζουν από την παρουσία λουοµένων και «εποχιακών», περιστασιακών ψαράδων, που συνηθίζουν να συνοδεύουν το χόµπυ τους µε µπόλικη µπύρα, φωνές και δυνατή µουσική από φορητά ραδιόφωνα, εξαφανίζοντας κάθε πιθανότητα σύλληψης ψαριών. Χάραµα και σούρουπο πιάνονται πάντα τα εκλεκτά ψάρια, ενώ στα βράχια, ειδικά αν υπάρχουν δυσκολίες στη προσέγγιση των τόπων, το ψάρεµα επιβάλλεται να γίνεται µόνο µέρα, κυρίως για λόγους ασφάλειας.

Καιρικές συνθήκες
Η θολούρα αποτελεί µεγάλο µας σύµµαχο σε όλους τους τρόπους ψαρέµατος από την ακτή και προσφέρει περισσότερα ψάρια, αφού τα εργαλεία µας παύουν να είναι –έστω και ελάχιστα- ορατά. Εδώ, λόγω της χρήσης λεπτών πετονιών, µπορούµε να ψαρέψουµε µε επιτυχία, ακόµη και όταν τα νερά είναι καθαρά. Βέβαια, θα χρειαστεί να κατέβουµε αρκετά σε πάχος πετονιάς και για αυτό µια δεύτερη, εφεδρική µποµπίνα για το µηχανισµό είναι χρήσιµη. Γεγονός όµως είναι, πως θα καταφέρουµε να πάρουµε και τσιµπιές, αλλά και ψάρια.

Ψάρεµα
Αφού επιλέξουµε προσεχτικά τον τόπο ψαρέµατος, µαλαγρώνουµε την περιοχή προσέχοντας η µαλάγρα µας να έχει σχέση µε το δόλωµα το οποίο θα χρησιµοποιήσουµε στη συνέχεια για να ψαρέψουµε. Μέχρι να δράσει η µαλάγρα και να µαζευτούν τα ψάρια, ανοίγουµε το καλάµι µας, δένουµε το ζοκάκι, τοποθετούµε το φελλό της αρεσκείας µας και βυθοµετρούµε. Κατά τη βυθοµέτρηση, προσπαθούµε αν είναι δυνατόν να είµαστε οριακά πάνω από το βυθό. Ένα δάκτυλο πάνω από τον πυθµένα είναι το ιδανικό, αλλά ακόµη και αν πατώνουµε, θα νιώσουµε αρκετές τσιµπιές και θα πάρουµε ψάρια. Βέβαια, αν και η «οριακή» βυθοµέτρηση που προτείνουµε εγγυάται τη µέγιστη αποτελεσµατικότητα, για να πραγµατοποιηθεί πρέπει ο βυθός να είναι επίπεδος και εµείς να έχουµε µεγάλη ακρίβεια στις ρίψεις µας, επιδιώκοντας η ζόκα µας να πέφτει συνεχώς στο ίδιο ακριβώς σηµείο. Αφού δολώσουµε το αγκιστράκι της ζόκας, ρίχνουµε στο επιθυµητό σηµείο και περιµένουµε να έρθει η τσιµπιά. Καρφώνουµε και ανακτούµε πετονιά όπως ακριβώς και στο απλό ψάρεµα µε αγκίστρι, ενώ η απόχη είναι πάντα δίπλα µας ετοιµοπόλεµη, για να χρησιµοποιηθεί σε πρώτη ζήτηση.

Tags
Match Fishing Ψάρεμα από ακτή Παραδοσιακά Εργαλεία
Comodo SSL