Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δήμος Αδάμης

Παγκόσμιο ρεκόρ σύλληψης λαβρακιού με polespear από τον Δήμο Αδάμη!

21 Ιανουαρίου, 2019

Παγκόσμιο ρεκόρ σύλληψης λαβρακιού με polespear από τον Δήμο Αδάμη!

Ο Δήμος Αδάμης, γνωστός από το κανάλι του Spearfishing Life στο YouTube (με πάνω από 27.000 followers), είναι πλέον κάτοχος δύο παγκόσμιων ρεκόρ στο ψαροτούφεκο, ή καλύτερα να αναφέρουμε στο υποβρύχιο ψάρεμα, αφού εκτός της συναγρίδας βάρους 12,7 kgr (διαβάστε σχετικά εδώ) το νέο ρεκόρ αφορά τη σύλληψη λαβρακιού βάρους 5,1 kgr με pole spear, ένα καμάκι με λάστιχο που πολλοί από μας θα σκεφτόμασταν την αποτελεσματικότητά του ακόμα και απέναντι σε ένα ακίνητο χταπόδι!

Ο Δήμος είναι ο πρώτος στη μεσόγειο που καταγράφει ρεκόρ με χρήση pole! Παρακάτω μας περιγράφει την εμπειρία του, και πως κατάφερε να μπει για άλλη μία φορά στη λίστα του International Underwater Spearfishing Association.

Το υποβρύχιο ψάρεμα με ελεύθερη κατάδυση, είναι η μέθοδος αλιείας με το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα! Ο πιο διαδεδομένος τρόπος υποβρύχιας αλιείας, είναι φυσικά με την χρήση ψαροντούφεκου. Δεν είναι όμως ο μοναδικός τρόπος υποβρύχιας αλιείας αλλά απλά, ο πιο διαδεδομένος!

Στιγμιότυπο λίγο μετά την βολή άλλου λαβρακιού, αρκετά μικρότερου από αυτό του παγκόσμιου ρεκόρ, πιασμένο και αυτό με polespear

Ένα άλλο εργαλείο ψαρέματος είναι το polespear. To polespear είναι στην ουσία ένα καμάκι, με ένα μικρό ελαστικό στο πίσω μέρος του και αποτελεί την δυσκολότερη μέθοδο σύλληψης ψαριού. Η εξέλιξη της τεχνολογίας πήγε αυτά τα πρώτα ”καμάκια” πολλά βήματα παρά κάτω και πλέον το καμάκι εκτοξεύεται από όπλο με λαβή, μηχανισμό σκανδάλης και σκοπευτικά. Με όλα αυτά, να είναι μόνο κάποια απ’ τα προτερήματα που έχει προσφέρει στον υποβρύχιο αλιέα ή εξέλιξη των ψαροντούφεκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς προστατευμένους υφάλους παγκοσμίως, το ψάρεμα με polespear είναι η μοναδική επιτρεπτή μέθοδος αλιείας! Ψαρεύοντας ήδη 4χρόνια στην Ελλάδα με αυτό, έχω καταφέρει να συλλάβω κάποια πολύ αξιόλογα ψάρια.

Φτάνοντας λοιπόν ο χειμώνας, μια εποχή που αφιερώνομαι στο ψάρεμα του λαβρακιού, δεν είχα παρά να δοκιμάσω και εκεί την τύχη μου. Καθώς μάλιστα, θα ήμουν ο πρώτος σε παγκόσμια κλίμακα που θα επιχειρούσε μια τέτοια σύλληψη, είχα ένα παραπάνω κίνητρο! Μετά από πολλά ψαρέματα λοιπόν και χιλιάδες χιλιόμετρα συνολικά σε ταξίδια χωρίς επιτυχία, θα καταφέρω τελικά το πρώτο μου μεγάλο λαβράκι με Pole! Ένα ψάρι 3,6kg που θα αποτελούσε τότε και παγκόσμιο ρεκόρ! Σίγουρος όμως πως θα καταφέρω να το επαναλάβω και πάλι, δεν δήλωσα το ψάρι.

Έναν μήνα σχεδόν μετά και την τελευταία μέρα του 2018, θα φύγουμε νύχτα με τον φίλο μου τον Γιώργο, για να ψαρέψουμε απ’ το χάραμα την τελευταία μέρα της χρονιάς! Με εξωτερική θερμοκρασία κοντά στους 0, χιονόνερο να πέφτει διαρκώς και θερμοκρασία θαλάσσης στους 12 βαθμούς… ήταν μια πραγματικά πολύ κρύα μέρα! Ήταν ταυτόχρονα όμως, όπως αποδείχθηκε και η μέρα που τα μεγάλα λαβράκια είχαν επιλέξει να γυαλώσουν! Έτσι, μετά από πολύ κρύο και 115 επίπονες βουτιές συνολικά… είχα καταφέρει στο τέλος της μέρας τελικά, να καρφώσω τρία μεγάλα λαβράκια! Κατοχυρώνοντας αυτή τη φορά το μεγαλύτερο, σαν παγκόσμιο ρεκόρ! Η πιο βαθιά βουτιά της μέρας ήταν 1,7 μέτρα και η μεγαλύτερη σε διάρκεια, πέρασε κατά 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα το 1ο λεπτό!

Για να μπορώ να ψαρεύω όμως στους 60 πόντους νερό, αναγκάζομαι να φοράω 19κιλά επάνω μου, κάτι που κάνει το ψάρεμα ιδιαίτερα εξαντλητικό σε συνδυασμό με το κρύο. Επίσης για να κρατάω οπλισμένο τo pole, καταναλώνω διαρκώς οξυγόνο, μειώνοντας δραματικά την συνολική διάρκεια της άπνοιας. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τρανή απόδειξη πως δεν χρειάζονται ούτε μέτρα, ούτε εξωπραγματικές επιδόσεις για να συλλάβεις ψάρια ”τρόπαια”! Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρίσκεσαι όσο πιο συχνά μπορείς στην θάλασσα, για να είσαι εκεί όταν η ”τύχη”, θα αποφασίσει να σου στείλει τελικά το ψάρι… Μετά, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να το πιάσεις!

Κλείνοντας θέλω να σας αναφέρω κάποια ενδεικτικά νούμερα και στοιχεία. Τα λαβράκια είναι ίσως από τα πιο πιεσμένα είδη ψαριών, που έχουμε στην Ελλάδα! Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο ότι βγαίνουν πολύ ρηχά και έχουν πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά και πόστα. Είναι ψάρια που συχνάζουν σε εκβολές ποταμών και ρηχούς κόλπους κάτι που τα κάνει πολύ επιρρεπή σε παράνομες μεθόδους αλιείας! Κάθε χρόνο βλέπουμε με τα μάτια μας σε εκβολές κρυσταλιζέ δίχτυα και πολλές φορές ακούμε και τα βολάσματα, αφού έχουν ζώσει πρώτα το κοπάδι.

Αφού πέσει η νύχτα ξεκινάει μια άλλη ιστορία, με πάρα πολλά ψάρια να πιάνονται στον ύπνο από πυροφάνια και φυσικά από παράνομους αλιείς με τη χρήση ψαροντούφεκου! Όλα τα παραπάνω μας έχουν οδηγήσει σε κάποια εντυπωσιακά δεδομένα, τουλάχιστον για τις περιοχές του Β – Ν. Ευβοϊκού, Σαρωνικού, Κορινθιακού, Αργολικού, του κόλπου της Καλαμάτας, καθώς επίσης και για την ακτογραμμή του Ιονίου, από Πελοπόννησο μέχρι και Λευκάδα! Σε ψάρεμα με σύνολο 100 βουτιών κάθε φορά, είναι ζήτημα αν θα δούμε ένα αξιόλογο λαβράκι (1,5+ κιλά) σε δύο από αυτές τις βουτιές! Αυτό μας δίνει λοιπόν κατά μέσο όρο 2% πιθανότητα, όχι να πιάσουμε αλλά να δούμε ένα αξιόλογο ψάρι και μέσα στην χρονιά, σπάνια πιάνουμε τελικά πάνω από 10 ψάρια στο σύνολο! Έτσι το λαβράκι, δικαιωματικά φέρει λοιπόν τον τίτλο ”ψάρι φάντασμα”, τουλάχιστον στους κύκλους των υποβρύχιων αλιέων!

Δείτε το βίντεο της σύλληψης εδώ:

Tags
International Underwater Spearfishing Association IUSA Λαβράκια Δήμος Αδάμης Spearfishing Life Polespear Παγκόσμιο ρεκόρ λαβρακιού Ψάρι ρεκόρ Ρεκόρ Λαβράκι
Comodo SSL