Όλοι έχουµε στο σκάφος µας µια πλωτή άγκυρα αφού το απαιτεί ο κανονισµός, και τα όργανα του Λιµενικού τη ζητούν πάντα σε ελέγχους εξοπλισµού. Εµείς, ως νοµοταγείς, την ψάχνουµε στο βάθος του στρίτσου, όπου συνήθως είναι πλακωµένη από την καδένα της κανονικής άγκυρας, µε τα ζύγια ταλαιπωρηµένα και µπερδεµένα και χωρίς µπαρούµα. Τελικά, µας αρκεί που την επιδεικνύουµε περήφανοι και ανακουφισµένοι γιατί γλιτώσαµε το πρόστιµο! Αξίζει όµως τέτοια αντιµετώπιση σε ένα τόσο σηµαντικό εργαλείο;
Η χρήση της πλωτής άγκυρας µας βγάζει πάντα από τα δύσκολα και είναι χρήσιµη σε ορισµένες τεχνικές ψαρέµατος όπως καθετή, τσαπαρί, ψάρεµα καλαµαριών κ.λ.π.
Με τον τρόπο αυτό µειώνεται σηµαντικά η ξεπεσούρα του σκάφους και η πλώρη στρέφει στο καιρό. Για να µαζέψουµε την πλωτή άγκυρα, τραβάµε το λεπτό σχοινί που είναι συνδεδεµένο µε το µικρό άνοιγµα, αναστρέφεται το χωνί και έτσι τη φέρνουµε εύκολα πάνω στο σκάφος. Απαραίτητες προϋποθέσεις πριν την χρήση της πλωτής µας άγκυρας είναι να έχουµε φροντίσει ώστε:
- Το µέγεθος της πλωτής άγκυρας να είναι ανάλογο του σκάφους µας, για να είναι λειτουργική και αποτελεσµατική.
- Να είναι αποθηκευµένη σε µέρος εύκολα προσβάσιµο, πάντα νεταρισµένη, για άµεση χρήση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης!
- Η µπαρούµα (το σχοινί πρόσδεσης) να είναι αρκετά µακρύ (τουλάχιστον 20 m) και να διαθέτει ελαστικότητα, ώστε σε περιπτώσεις µεγάλου κυµατισµού να µην έχουµε σκορτσαρίσµατα και ξεπιάσµατα!
Καλό θα είναι βέβαια να έχουµε κάνει αρκετές δοκιµές, για να είµαστε σίγουροι ότι η πλωτή µας άγκυρα είναι αυτή που ταιριάζει στο σκάφος µας και έχουµε αποκτήσει ευχέρεια χειρισµού για ένα τόσο σηµαντικό και χρήσιµο εργαλείο!