Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Προσαρμοστικότητα και ψαροτούφεκο

28 Μαρτίου, 2020

Προσαρμοστικότητα και ψαροτούφεκο

Προσαρµοστικότητα είναι το σύνολο των ικανοτήτων και ψυχικών δυνάµεων που ενεργοποιούν οι άνθρωποι για να αντιδρούν και να αντιµετωπίζουν µε ευελιξία και καλό τρόπο τις αντιξοότητες, το στρες, τις τραυµατικές ή δραµατικές καταστάσεις που συναντούν στη ζωή τους.

Είναι γεγονός ότι η ικανότητα προσαρµογής στις δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις, είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο είναι κάτι που µπορεί ο κάθε ένας από εµάς να καλλιεργήσει και να αναπτύξει, ανεξάρτητα από το αρχικό του επίπεδο.

Καλός ο γενικός προσδιορισµός του όρου, αλλά καλύτερα θα ήταν να το εστιάσουµε στο δικό µας χώρο, αφού αποκτώντας την κάνουµε πιο ευέλικτες τις εξορµήσεις µας, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης θηραµάτων των οποίων την ύπαρξη στη συγκεκριµένη περιοχή πιθανότατα και να αγνοούµε.

Αναφορά που χρήζει προσοχής από το µέσο ή τον αρχάριο ψαροκυνηγό: όλοι όσοι οι επιδόσεις τους δεν επιτρέπουν το βαθύ ψάρεµα ή το βαθύ καρτέρι, από την στιγµή που δεν υπάρχει η δυνατότητα του ψαρέµατος στην τρύπα σε βάθη προσιτά, µόνη τους επιλογή είναι το ρηχό καρτέρι.

Καιρός
Σκεφτείτε απλά. Όσο αρωγός µπορούν να γίνουν στο ψάρεµά µας τα καιρικά φαινόµενα, άλλο τόσο και περισσότερο θα έλεγα, µπορούν να σηκώσουν… χειρόφρενο, και να ανατρέψουν ακόµα και την πιο καλοπροετοιµασµένη εξόρµηση.

∆εν έχετε παρά να ανασύρετε από το αρχείο της µνήµης σας τις φορές τις οποίες φτάνοντας στον τόπο επιλογής σας µετά από αρκετή ώρα ταξιδιού, έχετε µείνει εµβρόντητοι και αποσβολωµένοι διαπιστώνοντας πόσο έξω έπεσε η πρόβλεψη για τον καιρό. Συµβόλαια µε τη φύση δε γίνονται! Όσο και να έχει προχωρήσει η τεχνολογία, κανείς δε µπορεί να µιλήσει µε 100% σιγουριά για τον καιρό, ακόµα και αν παρακολουθεί εξαιρετικά ακριβή µαθηµατικά µοντέλα, δορυφόρους και µετεωρολογικούς χάρτες.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρουµε όσο το δυνατόν σωστότερη πρόβλεψη καιρού, αλλά όχι την απόλυτη.
Εκτός όµως από τη διεύθυνση και ένταση των ανέµων, ένας άλλος σηµαντικός παράγων επιρροής των ψαρεµάτων µας είναι και η βροχή. Αν έχει προηγηθεί της εξόρµησης, ακόµα και µέρες πριν -σύνηθες φαινόµενο από φθινόπωρο έως τέλη άνοιξης-, οι ορατότητες που θα συναντήσουµε στη θάλασσα θα είναι µικρές και θα κουράζουν. Όπως επίσης όταν έχουν προηγηθεί µεγάλα διαστήµατα δίχως ανέµους (άπνοιες), όπου τα στάσιµα νερά θα κάνουν τις αποχές να θολώσουν ελαφρά.

Όταν αυτό συνδυαστεί µε µέρες συννεφιάς, µπορεί να µειώσει τις ορατότητες ακόµα περισσότερο. Έτσι λοιπόν χάνονται οι αναµενόµενες διαύγειες, διευκολύνοντας τα ψάρια να χαθούν από το οπτικό µας πεδίο, αφήνοντάς µας στα κρύα του λουτρού. Αφήστε που αν η µέρα είναι καλή ψαρευτικά έχοντας κάνει ανέβασµα ψαριών, θα µας φορτώσει εκνευρισµό, αφού µε το ζόρι θα διακρίνουµε τις σιλουέτες τους να χάνονται στην θολούρα. Έτσι ο τρόπος που επιλέξαµε να ψαρέψουµε γρήγορα θα αποδειχθεί κουραστικός και µη αποδοτικός, αναγκάζοντάς µας να τον διακόψουµε στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στη χειρότερη δε θα επιχειρήσουµε καν να κολυµπήσουµε. Παλαιότερα αυτό δε θα µας ενοχλούσε και τόσο, επειδή αρκετοί από µας συνδυάζουν ψάρεµα και εκδροµή. Σήµερα όµως, και µε τα υπάρχοντα µέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί µε την εκτόξευση της τιµής της βενζίνης στα ύψη, το να την καις έτσι απλά για βόλτα, µάλλον δεν είναι και ότι καλύτερο. Συµπέρασµα: αν θέλουµε να ψαρέψουµε τελικά, θα πρέπει να είµαστε πάντα προετοιµασµένοι για γρήγορη αλλαγή σχεδίων.

Εξοπλισµός
Εκτός από τη ζώνη µε τα βάρη που συνήθως χρησιµοποιούµε, καλό είναι να υπάρχουν τρία-τέσσερα αποσπώµενα που θα δώσουν άµεση λύση στο θέµα πλευστότητας. Μην ξεχνάτε πως προσθέτονται εύκολα και γρήγορα στη ζώνη.

Αν τώρα δε µας βολεύει κάτι τέτοιο, µπορούµε να έχουµε µόνιµα στο αυτοκίνητο µια ζώνη βάρους πλάτης. Προσωπική µου άποψη πως καλό είναι να υπάρχουν και τα δύο σαν έτοιµη λύση. Αν εποχιακά διανύουµε το καλοκαίρι ή τις αρχές φθινοπώρου, οπότε οι στολές είναι ακόµη λεπτές, συνετό θα είναι να αποφύγουµε το βάρος πλάτης, γιατί τα αποσπώµενα µολύβια σε ελαστική ζώνη -µε αυτήν να τοποθετείται χαµηλά στους γοφούς- διευκολύνουν περισσότερο την αναπνοή, άρα έχουµε µεγαλύτερες και καλύτερες άπνοιες. Το όπλο που θα χρησιµοποιήσουµε, θα είναι ανάλογο της ορατότητας.

Υπολογίστε πως η οριζόντια ορατότητα δε θα πρέπει να είναι µικρότερη ή ίση από τη µύτη της βέργας. Αυτό θα είναι και το κριτήριο επιλογής µήκους όπλου. Άρα θα πρέπει να µεταφέρουµε στο αυτοκίνητο ένα µέρος από το οπλοστάσιό µας, εννοείται σε κατάλληλο σάκο και όχι χύµα.

Εναλλάσσοντας τόπους
Μια καλή νιτσεράδα θα δώσει λύση στην περίπτωση που η ακτογραµµή δε φιλοξενεί αξιόλογα θηράµατα. Την φοράµε πάνω από τη στολή και εγκλωβίζει στο εσωτερικό της το νερό, χωρίς να επιτρέπει να βρέξουµε τα καθίσµατα του αυτοκινήτου µας. Έτσι µπορούµε να οδηγήσουµε σε κάποιο άλλο πλησιέστερο κοµµάτι. Για τους πιο απαιτητικούς, µια νάιλον ζελατίνη πάνω από τα καθίσµατα θα εµποδίσει και την παραµικρή σταγόνα νερού να τα ακουµπήσει.

Εννοείται πως τα πατάκια του αυτοκινήτου πλένονται µετά από κάθε εξόρµηση, αν δε θέλουµε το αλάτι να τα καταστρέψει. Όσον αφορά στα γάντια και τα καλτσάκια, τα βγάζουµε και τα τοποθετούµε σε µια µικρή λεκάνη, µαζί µε µάσκα και αναπνευστήρα.

Φυσικά έχουµε απλώσει µία ζελατίνη και στο πορτ-µπαγκάζ του αυτοκινήτου, γιατί δεν έχουµε τρόπο να στεγνώσουµε τα πέδιλα και το όπλο, και κάπου πρέπει να τα τοποθετήσουµε βρεγµένα.

Προβλήµατα
Η αφυδάτωση είναι ένα πρόβληµα που θα συναντήσετε σε µεγαλύτερο βαθµό στις αλλαγές τόπων που θα κάνετε µε το αυτοκίνητο, ιδίως τους καλοκαιρινούς µήνες, οπότε το νερό είναι απολύτως απαραίτητο και µάλιστα σε µεγάλες ποσότητες. Καλοριφέρ και air condition απαγορεύονται αυστηρά, καλύτερα ανοιχτό παράθυρο να µας φυσά το ίδιο.

Ένας µάλλινος σκούφος ή καπελάκι ανάλογα µε την εποχή, κρίνονται απαραίτητα. Μεγάλη προσοχή στην οδήγηση, γιατί µε τη στολή να µας σφίγγει και τη νιτσεράδα από πάνω, γινόµαστε πιο δυσκίνητοι, άρα οδηγούµε έχοντας πιο αργές αντιδράσεις. Με το µέσα έξω (θάλασσα-αυτοκίνητο), ιδίως κατά τους χειµερινούς µήνες µε τις χαµηλές θερµοκρασίες, κουραζόµαστε περισσότερο, κρυώνουµε ευκολότερα και γρηγορότερα.

Επίσης, όσοι αποφασίσουν να χρησιµοποιήσουν αποσπώµενα βάρη, καλό είναι να ελέγχουν την ζώνη τους τακτικά για τυχόν φθορές, ακόµα και κατά τη διάρκεια της εξόρµησης, µειώνοντας τις πιθανότητες να χάσουν κάποια από αυτά ή ακόµα και να σκιστεί η ίδια η ζώνη, αφήνοντάς τους «στα κρύα του λουτρού»!

Θηράµατα
Μπορεί να συναντήσετε σχεδόν τα πάντα, παρόλο που το βάθος είναι µικρό. Βασικό ρόλο παίζει και η εποχή, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις, όπως πχ. χειµωνιάτικα θηράµατα τους καλοκαιρινούς µήνες και το ανάποδο. Βέβαια, λόγω του µικρού βάθους δε θα έχετε πολλές ευκαιρίες για σύλληψη.

Η θολούρα είναι σύµµαχος σε όλα τα είδη που κυνηγούν, αφού κρύβει τις προθέσεις και τον όγκο σας από αυτά που αναζητούν την τροφή τους νιώθοντας προστατευµένα στη θολούρα της ακτογραµµής, αδρανοποιώντας το αµυντικό τους σύστηµα προσωρινά. Όλα θα γίνουν ξαφνικά, όταν απρόσεχτα θα βγουν από το θολό πέπλο και θα µείνουν ακάλυπτα, δίνοντάς µας µία και µοναδική ευκαιρία για βολή. Φροντίστε λοιπόν να είστε πάντα σε εγρήγορση!

Tags
Ψαροτούφεκο Υποβρύχια Αλιεία Προσαρμοστικότητα
Comodo SSL