Ψάρεμα Bolognese: Εναλλακτικές αρματωσιές
Το ψάρεμα bolognese είναι µια τεχνική η οποία µπορεί να εκτελεστεί από το βράχο, αλλά και από τον ντόκο ένος λιµανιού. Μπορεί να γίνει µε ήρεµα νερά, όπως επίσης και µε κυµατισµό-αφρουδιά. Σε οποιαδήποτε συνθήκη και αν ψαρέψουµε, κάποια στιγµή ερχόµαστε στο σηµείο που ανακαλύπτουµε µια στασιµότητα στο θέµα της ψαριάς.
Εκεί αυτόµατα αρχίζουν και οι σκέψεις µας σχετικά µε το τι µπορούµε να διορθώσουµε για να βελτιώσουµε τις ψαριές µας. Έτσι, επιστρατεύεται η περιέργεια του κάθε ψαρά και η εφευρετικότητά του τον ωθεί να δοκιµάσει διάφορα κόλπα προκειµένου να πετύχει µια πλούσια ψαριά.
Κάποιες προτάσεις οι οποίες µπορούν να βοηθήσουν στη σύλληψη περισσότερων θηραµάτων, είναι να προσαρµόσουµε περισσότερα από ένα ή δύο αγκίστρια στην αρµατωσιά, µε διάφορες παραλλαγές, και έτσι να µπορέσουµε να αυξήσουµε τις πιθανότητες συλλήψεων, ενώ µία εναλλακτική πρόταση υπαγορεύει την ποικιλία διαφορετικών δολωµάτων πάνω στην αρµατωσιά, τεστάροντας που τρώνε καλύτερα τα ψάρια.
1. Αρµατωσιά µε παρά-µαλλο τύπου wishbone
Στην αρµατωσιά αυτή θα προσαρµόσουµε ένα παράµαλλο το οποίο συναντάµε κυρίως στην τεχνική του casting, το οποίο στην άκρη του φέρει δύο µικρά παραµαλλάκια, µήκους το πολύ δέκα εκατοστών το καθένα, µε ένα αγκιστράκι δεµένο στην άκρη τους.
Το νούµερο του αγκιστριού θα το καθορίσει βέβαια ο τύπος του δολώµατος που θα δεχτεί και τα ψάρια στα οποία αποσκοπούµε, αν και συνήθως εφαρµογή βρίσκουν περισσότερο τα αγκιστράκια µε νούµερο από 5 έως 7.
2. Αρµατωσιά µε διπλάρι ή τριπλάρι
Την αρµατωσιά αυτή τη συναντάµε κυρίως στο casting και στην καθετή, αλλά µε µια µικρή παραλλαγή µπορεί άνετα να βρει εφαρµογή και στο bolognese. Εδώ έχουµε την επιλογή να προσαρµόσουµε δύο ή και τρία παράµαλλα επάνω στην αρµατωσιά και καλό θα ήταν να τα προσαρµόσουµε κατευθείαν επάνω στην µάνα του µηχανισµού, έτσι ώστε να αποφύγουµε τυχόν κόµπους και συνδέσεις που θα αδυνατίσουν την αντοχή της αρµατωσιάς. Ακόµα, αν επρόκειτο να προσαρµόσουµε συρόµενο φελλό, καλό θα ήταν να τοποθετήσουµε και ένα στόπερ πριν από το σηµείο που ξεκινούν τα παράµαλλα, αποφεύγοντας τυχόν µπερδέµατα.
3. Bolognese µε δολωµένο τσαπαρί
Ακούγεται λίγο παράτολµο, όµως πριν φτάσω στο σηµείο να το γράψω, έπρεπε να το δοκιµάσω ξανά και ξανά, για να δω ότι όντως µπορεί να αποδώσει τα επιθυµητά. Για να κατασκευαστεί αυτή η αρµατωσιά, θα πρέπει το καλάµι µας να έχει µήκος το λιγότερο 6 µέτρα.
Στη συνέχεια θα προσαρµόσουµε ένα µεγάλο σταθερό φελλό, στρογγυλού σχήµατος, ο οποίος µε τη βοήθεια του κυµατισµού -και αυτός είναι απαραίτητη προϋπόθεση- θα ανεβοκατεβάζει την αρµατωσιά. Έπειτα, θα πάρουµε ένα τσαπαρί της αρεσκείας µας και θα αφαιρέσουµε ένα τµήµα του, κρατώντας ένα κοµµάτι το οποίο θα έχει το πολύ τρία αγκίστρια.
Κατόπιν, θα ενώσουµε στη µία του άκρη τη µάνα του µηχανισµού µε τη βοήθεια ενός στριφταριού και στην άλλη θα δέσουµε ένα µολύβι, ανάλογο µε τον ενδεικνυόµενο ερµατισµό του φελλού.
Για να µπορεί αυτή η αρµατωσιά να αποδώσει τα µέγιστα, καλό θα είναι να δολώνουµε το τσαπαρί µε κάποιο κοµµάτι γαρίδας ή σαρδέλας, έτσι ώστε να ξεγελάσουµε τα υποψήφια θηράµατά µας, µιας και δεν µπορούµε να επιτύχουµε τις κινήσεις που γίνονται στο πραγµατικό τσαπαρί από τη βάρκα.