Όλοι µας έχουµε κάποιες φορές ακούσει ιστορίες για ψαρέµατα µε πάρα πολλές τσιµπιές αλλά ελάχιστα ψάρια ή ακόµα για ψάρια «τέρατα» που πήραν το δόλωµα και δεν πιάστηκαν, πιάστηκαν και δεν έρχονταν έξω µε τίποτα ή έκοψαν τα παράµαλλα. Το ψάρεμα casting έχει τα δικά του μυστικά…
Στην παράκτια ζώνη φίλοι µου, δεν κυκλοφορούν τέρατα. Τα τέρατα είναι µόνο στα παραµύθια. Αν προσέξουµε λίγο παραπάνω, όλα τα ψάρια βγαίνουν έξω, αρκεί να ξέρουµε να χρησιµοποιούµε σωστά τον εξοπλισµό µας, ανάλογα πάντα µε τον τόπο και φυσικά µε τα ψάρια που στοχεύουµε. Παρακάτω σας υπενθυµίζω κάποιους κανόνες τους οποίους πρέπει όλοι να ακολουθούµε στο ψάρεμα casting, αλλά συχνά τους παραλείπουµε.
1. Αρµατωσιές κατάλληλες για τα ψάρια που αναζητούµε
Αν για παράδειγµα πάµε για µουρµούρες, πρέπει και οι αρµατωσιές να είναι οι πρέπουσες, διπλάρια ή τριπλάρια µε λεπτεπίλεπτα παράµαλλα, λεπτά και ελαφριά αγκίστρια δολωµένα µε µικρά σκουλήκια (πχ. τριχιά, αµµοσκούληκο, ακροβάτη, αµερικάνικο), δηλαδή ένα σύνολο ικανό να κάνει τη διαφορά. ∆εν µπορούµε να ψαρεύουµε ψάρια πονηρά σε νέτη αµµούδα µε χοντρά παράµαλλα και αγκίστρια πχ. 3/0 και µετά να τα βάζουµε µε την τύχη µας γιατί δεν πιάνουµε κανένα.
2. Προσέχουµε πάντα τη σχέση παράµαλλο-αγκίστρι
Παράµαλλα µικρής διαµέτρου-αγκίστρια µε λεπτό σύρµα, χοντρά παράµαλλα-µεγαλύτερα αγκίστρια, ώστε να υπάρχει αρµονία εξοπλισµού και συνεπώς τέλεια παρουσίαση στο βυθό.
3. ∆ολώµατα ανάλογα µε το µέγεθος των αγκιστριών αλλά και των παράµαλλων µας
∆εν µπορούµε να δολώσουµε µισή µάνα σε ένα µικροσκοπικό, µακρυκότσανο αγκίστρι µε µικρή καµπύλη (νούλα), δεµένο σε λεπτό παράµαλλο, γιατί ακόµη και να το καταφέρουµε, υπάρχει περίπτωση να πάρουµε τσιµπιά και το ψάρι να µην πιαστεί ή ακόµα να πιαστεί και να κόψει το παράµαλλο ή να σπάσει το αγκίστρι.
4. Αρµονική σχέση µάνας µε παράµαλλο
Αν ψαρεύουµε σε παραλία χωρίς σκαλώµατα και έχουµε στην µποµπίνα του µηχανισµού µας λεπτή πετονιά για µάνα (πχ. 0,25), τότε πρέπει να την ταιριάξουµε µε το ανάλογο παράµαλλο (π.χ. 0,18). ∆ε µπορούµε να έχουµε 0,25 µάνα και 0,30 παράµαλλο.
5. Ψάρεμα σε βράχια; άλλη αρματωσιά!
Αν πάµε σε βράχια τότε γυρνάµε σε παραδοσιακό µονάγκιστρο, µάνα διατοµής 0,35 και παράµαλλο 0,26-0,28 και µεγάλο, δυνατό αγκίστρι, για να µπορούµε να δολώσουµε ολόκληρη µάνα, ή ένα µεγάλο κοµµάτι φαραώ.
6. Παρατήρηση τόπου
Ένα άλλο στοιχείο που θα έχει καλή έκβαση στο ψάρεµα µας είναι η παρατήρηση ενός τόπου. Και τα δύο µπορούν να ευνοήσουν την καλή έκβαση στο ψάρεµά µας. Όταν δούµε ότι έχουµε σκαλώµατα, ένας απελευθερωτής βαριδιού και ένα φλοτεράκι στο παράµαλλο, θα µας γλυτώσουν από απώλειες σε παράµαλλα ή αρµατωσιές, αλλά και θα µας χαρίσουν κάποια καλύτερα ψάρια… Ακόµα, αν ο βυθός είναι πολύ δύσκολος, δε χρησιµοποιούµε παράµαλλο, αλλά περνάµε στη µάνα ένα µεγάλο βαρίδι-ελιά και δένουµε το αγκίστρι απευθείας σε αυτήν. Έτσι, υπεραπλουστεύοντας την αρµατωσιά, ελαχιστοποιούµε την πιθανότητα σκαλώµατος και το σύστηµα βαρίδι-δολωµένο αγκίστρι ψαρεύει σα ζόκα (τα πολύ γυαλιστερά µολύβια βοηθούν στη λειτουργία του συνόλου).
7. Προσοχή στα φρένα του µηχανισµού
∆εν µπορούµε να ψαρεύουµε µε παράµαλλα 0,16 ή 0,18 και να έχουµε τα φρένα εντελώς κλειστά. Όταν ψαρεύουµε µε πολύ λεπτά παράµαλλα, θα φροντίζουµε να έχουµε τα φρένα χαλαρά, για να καταφέρουµε να φέρουµε έξω ένα πιο µεγάλο ψάρι, χωρίς τον κίνδυνο να µας κόψει το παράµαλλο. Ένα κρεµαστό µαιµουδάκι θα µας δείξει την τσιµπιά. Εάν πάλι ψαρεύουµε σε βράχια, τότε τα φρένα πρέπει να είναι λίγο σφιχτά και για ειδοποιητή θα βάλουµε ένα µανταλάκι µε σιάλουµ πάνω στην µάνα, κοντά στο µηχανισµό. Έτσι και την τσιµπιά θα δούµε και δεν θα έχουµε τον κίνδυνο να µας βραχώσει κάποιο καλό ψάρι, όπως για παράδειγµα ένας µεγάλος σηκιός ή κάποια στήρα, που τυχόν πέσει πάνω στο αγκίστρι µας. Αν τηρήσουµε τους κανόνες αυτούς σχολαστικά, θα δούµε θεαµατικά αποτελέσµατα και θα απολαύσουµε ψάρια ανέλπιστα καλά. Αν την κάθε χρονική στιγµή έχετε τα κατάλληλα εργαλεία, τότε να είστε σίγουροι πως ακόµη και «τέρας» να χτυπήσει, µε λίγη προσοχή και σύνεση θα γίνει δικό σας. Καλά και προσεχτικά ψαρέµατα, µε όµορφα ψάρια.
ΕΞΤΡΑ TIP: ∆ιαφορετικά δολώµατα σε συνδυασµό µε πούλιες και χάντρες προσέλκυσης ψαριών
Ο ψαράς µπορεί να πραγµατοποιήσει πλήθος αυτοσχέδιων πειραµατισµών για να προσελκύσει τα ψάρια, τόσο στην κατασκευή παράµαλλων, όσο και στην επιλογή δολωµάτων. Στη φωτογραφία βλέπουµε ένα διπλάρι δολωµένο µε µάνα και ακροβάτη, ώστε να δώσουµε στα ψάρια τη δυνατότητα να επιλέξουν το δόλωµα της αρεσκείας τους, ενώ οι πολύχρωµες χάντρες και πούλιες στο ξεκίνηµα των παράµαλλων, αποσκοπούν στην προσέλκυση των ψαριών από µακριά. Ιδανικό αρµάτωµα για χειµωνιάτικα και εαρινά ψαρέµατα όταν τα νερά είναι θολά, η µέρα µουντή µε µικρά διαστήµατα ηλιοφάνειας ή ψαρεύουµε σε µικτούς βυθούς υπό το – άπλετο – φως του φεγγαριού.