Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μανώλης Δαμιανάκης

Ψάρεμα Inchiku: Δίνοντας ζωή στο τεχνητό

18 Σεπτεμβρίου, 2018

Ψάρεμα Inchiku: Δίνοντας ζωή στο τεχνητό

Στο προηγούµενο τεύχος κάναµε µία πρώτη παρουσίαση στην τεχνική του ψάρεμα Inchiku, τον απαραίτητο εξοπλισµό και το εξειδικευµένο τεχνητό που χρησιµοποιούµε για να δελεάσουµε τα µεγάλα αρπακτικά.

Όπως αναφέραµε το τεχνητό αποτελείται από δύο κυρίως µέρη, τη µεταλλική του βάση και ένα µικρό χταποδάκι σε διάφορα χρώµατα και σχήµατα. Σε αυτό το άρθρο θα πάµε ένα βήµα παραπέρα, δίνοντας µία σαφή απάντηση στο πιο απλό και ουσιαστικό ερώτηµα που θα µας δηµιουργηθεί, όταν κρατήσουµε για πρώτη φορά στα χέρια µας αυτό το οµολογουµένως παράξενο τεχνητό. ∆ουλεύει, και αν ναι µε ποιο τρόπο; Αρκετές φορές µε ρωτούν φίλοι πως µπορεί αυτό το κρύο και άψυχο µέταλλο να αποκτήσει ζωή, και να δελεάσει ένα µεγάλο και -πολλές φορές αρκετά έµπειρο και καχύποπτο-αρπακτικό. Οι περισσότεροι µάλιστα θεωρούν ότι είναι αδύνατο να δουλέψει χωρίς δόλωµα, ένας µύθος που κυκλοφορούσε για µεγάλο διάστηµα µεταξύ των ψαράδων.

Όµως στην πράξη βλέπουµε ότι τα ψάρια δε χρειάζονται δόλωµα, αλλά µία σωστή παρουσίαση του τεχνητού στο βυθό. Όπως είχαµε αναφέρει, ένα καλάµι µε δράση κορυφής, µήκους άνω των δύο µέτρων, θα αποτελέσει τον ιδανικό «σύντροφο» δίνοντας µία γλυκιά και οµοιόµορφη κίνηση στο jig µας. Οι περισσότερες εταιρίες στην αγορά έχουν κάποιο καλάµι ειδικά φτιαγµένο για αυτή την τεχνική, και καλό θα ήταν να προµηθευτείτε ένα από αυτά. Η προηγούµενη εµπειρία µου στο jigging ήταν καθοριστική για να καταλάβω τον τρόπο χρήσης του inchiku, και σίγουρα όποιος έχει ασχοληθεί θα µπει αµέσως στο νόηµα της τεχνικής. Όπως και στο jigging έτσι και εδώ, ανάλογα τα ψάρια που πιστεύουµε ότι υπάρχουν κάτω από το σκάφος µας, θα δώσουµε άλλο στυλ κίνησης. Για να έχουµε βέβαια οποιαδήποτε ένδειξη για την ποιότητα του βυθού, χρειαζόµαστε ένα δυνατό βυθόµετρο. Βλέποντας προσεκτικά τις εικόνες, µπορούµε να φανταστούµε τι ψάρια µπορεί να «κάνει» ο τόπος, ανάλογα µε τη µορφολογία του. Για παράδειγµα, αν βλέπουµε ότι ο πυθµένας είναι τραγάνα, η πιθανότητα να βρούµε φαγκριά είναι αυξηµένη, στη λασποτραγάνα θα αναζητήσουµε σφυρίδες, και σε πετρώδη βυθό θα περιµένουµε να χτυπήσει κάποιο µαύρο. Σε ξέρες και µεσοπέλαγα κεφάλια, κυκλοφορούν µαγιάτικα αλλά και συναγρίδες, ενώ σε βαθιές αποχές η παρουσία των ψαριών είναι έντονη και η ποικιλία των θηραµάτων µεγάλη.

Στα σχετικά σχέδια έχουµε χωρίσει τις βασικές κινήσεις του inchiku, ανάλογα µε τα ψάρια-στόχο. Η µορφή του βυθού λοιπόν µας δίνει µία πρώτη εκτίµηση, πολύ χρήσιµη για να επιλέξουµε τον κατάλληλο τρόπο κίνησης του τεχνητού, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι θα πρέπει να επιµείνουµε µε έναν, αν δούµε ότι δεν παίρνουµε κάποιο χτύπηµα. Η επιλογή του inchiku από άποψη βάρους δεν έχει να κάνει τόσο µε το βάθος, όσο µε τις τεχνικές προδιαγραφές του καλαµιού µας. Για παράδειγµα ένας πλάνος των 160 γραµµαρίων, µπορεί άνετα να δουλέψει το ίδιο καλά τόσο στα 50 µέτρα, όσο και στα 120, αφού τα ρεύµατα δεν επηρεάζουν αυτή την τεχνική (φτάνει βέβαια να µην είναι υπερβολικά και να µπορεί το δόλωµα να πατώσει έγκαιρα). Στο επόµενο άρθρο θα ασχοληθούµε µε το αρµάτωµα του inchiku, τους κόµπους και άλλες χρήσιµες λεπτοµέρειες. Μπορείτε να µας στείλετε τις απορίες σας στο email του περιοδικού όπου και θα χαρούµε να σας τις απαντήσουµε.

Τσαούσια – Συναγρίδες
Για τα φαγκριά, τα τσαούσια και τις συναγρίδες, κάνουµε µικρές και γρήγορες κινήσεις. Με την κίνηση της µύτης του καλαµιού να µην ξεπερνάει τα 40 εκατοστά πάνω-κάτω, και το µηχανάκι να µαζεύει συνέχεια, ανεβάζουµε το τεχνητό περίπου 20 µέτρα και ξαναφήνουµε. Αν τα ψάρια είναι πονηρεµένα, τότε βάζουµε µεγαλύτερο παράµαλλο, δηλαδή από 10 µέτρα το κάνουµε 15–18. Αν συνεχίσουν να µην τρώνε, τότε χαµηλώνουµε τη διάµετρο του παράµαλλου από 0,60 σε 0,50 mm.

Ροφοί, Βλάχοι, Στήρες, Σφυρίδες με inchiku
Στα µαύρα ψάρια η κίνηση της µύτης πρέπει να είναι γύρω στο ένα µέτρο, εκτελείται αργά και µαζεύουµε σχετικά αργά, µόνο όταν κατεβάζουµε το καλάµι. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε µε σφιχτά φρένα να εµποδίσουµε το ψάρι να βραχώσει, Παράλληλα η διάµετρος του παράµαλλου ξεκινά από 0,70 mm και έχει µήκος 8–10 µέτρα.

Μαγιάτικα στο inchiku
Για τα µαγιάτικα κάνουµε µία κίνηση περίπου ένα µέτρο, αλλά εδώ δε σταµατάµε να µαζεύουµε µε το µηχανάκι. Η κίνηση είναι πολύ νευρική σε σχέση µε τις άλλες περιπτώσεις, και το παράµαλλο που βάζουµε είναι 0,70 mm µε 10 µέτρα µήκος.

Tags
Inchiku Ψάρεμα από Σκάφος Τεχνική Inchiku Τεχνητά για Inchiku Εξοπλισμός για Inchiku
Comodo SSL