Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Συρίγος

Ψάρεμα LRF με soft baits τεχνητά δολώματα

7 Νοεμβρίου, 2023

Ψάρεμα LRF με soft baits τεχνητά δολώματα

Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει πωs η τεχνική του Light Rock Fishing έχει καταλάβει έναν πολύ µεγάλο χώρο στα ράφια των καταστηµάτων.

Αυτό οφείλεται στη µεγάλη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά και στο πολύ µεγάλο κοινό που έχει αποκτήσει. Ήταν λοιπόν φυσικό τα καταστήµατα να προσαρµοστούν στις ανάγκες µας θέλοντας και µη.

Αυτή η τεράστια γκάµα εξοπλισµού για LRF, θα µπορούσα να πω ότι µε κάνει και νιώθω σα µικρό παιδί σε ζαχαροπλαστείο. Γιατί µε όλα αυτά τα καλούδια που κυκλοφορούν, δύσκολα µπορείς να αντισταθείς και να µην αγοράσεις κάτι. Οπότε πολλές φορές κάνω αγορές χωρίς να τις έχω πραγµατικά ανάγκη. Άσκοπες θα µπορούσε να πει κάποιος, αλλά περί ορέξεως… ουδείς λόγος, αφού εµένα µου προσφέρουν ψυχική ικανοποίηση.

Ανάµεσα σε όλη αυτή τη µεγάλη βιοµηχανία που έχει στηθεί γύρω από τη συγκεκριµένη τεχνική, θα συναντήσουµε και έναν τύπο δολώµατος που θα χρειαστούµε σίγουρα αν αποφασίσουµε να ασχοληθούµε µε το LRF. Ο λόγος γίνεται για τα soft baits, που σίγουρα αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εσάς έχετε έρθει έστω και µια φορά σε επαφή µαζί τους.

ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ SOFT BAITS
Αρχικά θα χωρίσουµε τα soft baits τεχνητά σε δύο κατηγορίες. Τα βρώσιµα, όπου µπορούν τα ψάρια να τα φάνε και να τα επεξεργαστεί ο οργανισµός τους χωρίς κανένα πρόβληµα, και αυτά που δεν είναι βρώσιµα, όπως για παράδειγµα κάποιες σιλικόνες.

Στην κατηγορία των βρώσιµων soft baits µπορούµε να κατατάξουµε τα πολύ γνωστά βιοδιασπώµενα δολώµατα, ενώ στην άλλη τα υπόλοιπα soft baits που συνήθως συναντάµε. Βέβαια για να είµαστε και δίκαιοι, πρέπει να αναφέρουµε ότι οι περισσότερες σιλικόνες είναι µε τέτοιον τρόπο φτιαγµένες ώστε να µην κάνουν ζηµιά στα ψάρια.

Επίσης κάποιες εταιρίες έχουν ποντάρει στην οικολογία, µε αποτέλεσµα να κατασκευάζουν σιλικόνες φιλικές προς το περιβάλλον και τα ψάρια.

1. ΟI ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ
Ένα αρκετά µεγάλο ποσοστό των spinners που ασχολούνται µε την τεχνική του LRF, έχουν στρέψει το βλέµµα τους προς την κατεύθυνση των soft baits. Όλοι µας έχουµε δει τη δυναµική των σιλικονών που χρησιµοποιούµε στο spinning, οπότε φανταστείτε τι µπορεί να συµβεί στο lrf µε αυτά τα υπέροχα «ζελεδάκια».

Εκτός όµως από την αποδοτική τους πλευρά, πιστεύω πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να στραφεί κάποιος προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το κόστος τους, που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα δέκα ευρώ. Με αυτά τα χρήµατα όµως δεν αποκτούµε µόνο µία σιλικόνη, αλλά περίπου πέντε µε οκτώ σώµατα από τη σιλικόνη που έχουµε επιλέξει. Ένα ωραίο κολπάκι που µπορούµε να κάνουµε µε τον κολλητό µας φίλο, είναι να επιλέξουµε δύο διαφορετικά χρώµατα και στη συνέχεια να τα µοιραστούµε.

Άλλο ένα πλεονέκτηµα που θα µπορούσα να σκεφτώ γι’ αυτά τα όµορφα σιλικονάκια που κοσµούν την τεχνική του lrf, είναι ότι πραγµατικά η ποικιλία είναι τεράστια. Έτσι, αν αποφασίσεις να γίνεις συλλέκτης, δεν νοµίζω να κατορθώσεις ποτέ σου να µαζέψεις όλους τους τύπους και τα χρώµατα που κυκλοφορούν στην αγορά!

Αυτά τα σιλικονάκια είναι τις περισσότερες φορές κατασκευασµένα από κάποιο µίγµα υγρής σιλικόνης, µε διάφορες προσθήκες από χρώµατα και διακοσµητικά glitter. Επίσης θα βρούµε µια αρκετά µεγάλη ποικιλία σε soft baits ικανά να απορροφήσουν αρωµατικές ουσίες και φεροµόνες.

Η συγκεκριµένη κατηγορία είναι αρκετά αποδοτική. Εδώ που τα λέµε, και εµείς αν ήµασταν ψάρια, δύσκολα θα αντιστεκόµασταν σε ένα µικροσκοπικό σιλικονάκι, το οποίο εκτός από ωραία κίνηση έχει και ωραία γεύση…

EΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ την καταλληλότερη
Το µεγαλύτερο ερώτηµα που απασχολεί αρκετούς φίλους όταν «µπαίνουν» στην τεχνική, είναι πώς θα επιλέξουν τα soft bait τους. Όπως καταλαβαίνετε, η απάντηση σε αυτό το ερώτηµα είναι αρκετά δύσκολο να δοθεί, ειδικά µέσα από µερικές γραµµές. Το σηµαντικότερο είναι να µην ξεφεύγουµε από τον στόχο µας κατά τη διαδικασία της επιλογής.

Τώρα, θα µπορούσε να πει κάποιος «µα καλά ποιος είναι ο στόχος µας;». Μα φυσικά να παρατηρήσουµε τη ζωή στο µέρος που ψαρεύουµε, τι µέγεθος έχουν τα µικρά ψαράκια της περιοχής, τα χρώµατα και τη συµπεριφορά τους. Με αυτό τον σκελετό που µόλις δηµιουργήσαµε, έχουµε ένα µπούσουλα για τις πρώτες µας επιλογές.

«Μα καλά, γιατί έχει άραγε τόσο µεγάλη σηµασία η σωστή επιλογή τεχνητών στο lrf, αφού για µικρόψαρα πάµε…», θα µπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ίσως και να µην παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, αν όµως θέλετε πραγµατικά να «ξεκλειδώσετε» δύστροπα ψάρια, τότε όλα παίζουν το δικό τους, µοναδικό ρόλο.

JIG HEADS
Και κάπου εδώ φτάνουµε στα δύσκολα… Αφού έχουµε επιλέξει το χρώµα και το µέγεθος της σιλικόνης µας, πρέπει µε κάποιον τρόπο να της δώσουµε ζωή. Τα jig heads θα µας δώσουν τη λύση ή θα µας δηµιουργήσουν µεγαλύτερο πονοκέφαλο άραγε;

Όταν έχουµε να κάνουµε µε αρκετά µικρές jerk σιλικόνες, τα πράγµατα µπορούν να γίνουν πολύ απλά. Με ένα στρογγυλό jig head, θα µπορούσαµε πολύ χαλαρά να δουλέψουµε τη σιλικόνη µας και µάλιστα µε πολύ καλά αποτελέσµατα. Τώρα αν θέλετε το κάτι παραπάνω στην πλεύση σας, πιστεύω πως τα τριγωνικά jig heads είναι µονόδροµος.

Βέβαια τα jig heads δεν σταµατούν σε αυτούς τους δύο τύπους που ανέφερα, αλλά υπάρχει πολύ µεγάλη ποικιλία, τόσο σε σχήµατα, όσο και σε γραµµάρια. Απλά τα παραπάνω είναι τα δυο jig heads που προσωπικά χρησιµοποιώ περισσότερο στα δικά µου ψαρέµατα.

2. ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΑ SOFT BAITS
Η αλήθεια είναι ότι είχα µερικούς ενδοιασµούς σχετικά µε τη συγκεκριµένη κατηγορία soft bait. ∆εν ήξερα αν όντως µπορώ να τα συγκαταλέξω στα soft baits ή όχι. Εµφανισιακά τουλάχιστον, δε διαφέρουν σε καµία περίπτωση από κάποιο κλασικό σιλικονάκι. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως είναι βρώσιµα και τα ψάρια µπορούν να τραφούν µε αυτά. Τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασµένα από άµυλο, σε συνδυασµό µε κάποιες χρωστικές και αρωµατικές ύλες.

Με λίγα λόγια, µια τέλεια συνταγή που δηµιούργησαν οι κατασκευάστριες εταιρίες για να αρρωστήσουν πρώτα εµάς και ύστερα τα ψάρια! Εννοείται πως όταν το καταναλώνουν τα ψάρια, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθουν τίποτα, και αυτός είναι ο σκοπός που το κατασκεύασαν.

Όσοι έχετε ασχοληθεί µε την τεχνική του casting, θα έχετε δει σίγουρα την αποδοτικότητα ενός ζωντανού και ζωηρού ακροβάτη. ∆εν θα µπορούσε να του αντισταθεί τίποτα. Αλλά η ουσία είναι πως όταν ένα ψάρι τον δοκιµάσει, επιστρέφει να ξαναδοκιµάσει. Κάτι που δεν συµβαίνει και τόσο πολύ µε τις απλές σιλικόνες. Οπότε θεωρώ πως ήταν ένας από τους λόγους, που έκανε τις εταιρίες να στραφούν στην κατασκευή αυτών των βιοδιασπώµενων δολωµάτων.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, πολλοί φίλοι δεν τα είχαν πάρει µε καλό µάτι, αλλά µετά από λίγο καιρό είδαν την αποτελεσµατικότητα τους και τα καλοδέχτηκαν. Η δική µου πρώτη επαφή µε το συγκεκριµένο δόλωµα έγινε εντελώς τυχαία, όταν πήγα για ψώνια σε ένα κατάστηµα µε είδη αλιείας. Εκεί είδα µερικά βιοδιασπώµενα να κάθονται σε µια γωνία µόνα τους και παραπονεµένα, και θεώρησα σωστό να τρέξω αµέσως να τα παρηγορήσω.

Mόλις επέστρεψα στο σπίτι µου, απορούσα µε την αγορά που µόλις είχα κάνει, αλλά κάτι µου έλεγε µέσα µου πως έπραξα σωστά. Όντως δεν είχα άδικο, καθώς από τα πρώτα κιόλας ψαρέµατα τα αποτελέσµατα ήταν εµφανή και κατάλαβα πως το συγκεκριµένο τεχνητό διαθέτει µια δυναµική που θα µας απασχολούσε πολύ.

XΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ
Οι χρωµατισµοί των βιοδιασπώµενων είναι συνήθως ενιαίοι και δύσκολα θα συναντήσουµε κάποια διχρωµία σε αυτά. Πολλές φορές όµως θα δούµε να τα διακοσµούν κάποια glitters, ενώ µερικά από αυτά έχουν την ένδειξη glow πάνω στη συσκευασία τους.

Οι περισσότεροι βέβαια πιστεύουν πως καµία σηµασία δεν έχουν το χρώµα τους και η πλεύση τους, αφού το δυνατό χαρακτηριστικό τους είναι η γεύση τους, η οσµή τους και το γεγονός ότι µπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια.

Ποιος ο λόγος λοιπόν για όλα τα παραπάνω; Σίγουρα υπάρχει σοβαρός λόγος που έβαλε τις εταιρίες στον κόπο να δηµιουργήσουν αυτούς τους χρωµατισµούς και δεν είναι όλα παιχνίδια συνωµοσίας. Οπότε θα µοιραστώ µαζί σας ποια χρώµατα µου έκαναν τη διαφορά, διατηρώντας φυσικά κάθε επιφύλαξη, γιατί στο δικό σας τόπο ίσως τα πράγµατα να είναι αλλιώς.

Οι πρωταγωνιστές χωρίς καµία αµφιβολία είναι το πράσινο και το καφέ χρώµα, τα οποία µου έχουν αποδώσει εξίσου καλά τόσο σε διαυγή νερά, όσο και σε λίγο πιο θολά. Καθώς πέφτει όµως το σκοτάδι, τα πράγµατα γίνονται πιο δύσκολα γι’ αυτά, ειδικά αν δεν υπάρχουν φώτα στο µέρος που έχουµε επιλέξει. Λευκό, ροζ, κόκκινο, είναι µερικά από τα χρώµατα που διαλέγουµε για τα πιο θολωµένα νερά.

Είναι όντως αρκετά αποδοτικά σε αυτές τις συνθήκες, αλλά όχι µόνο σε αυτές. Έχω παρατηρήσει πως οι ανοικτοί χρωµατισµοί αποδίδουν ακόµα καλύτερα στο απόλυτο σκοτάδι. Τέλος, οι glow εκδοχές των βιοδιασπώµενων θα έλεγα ότι µε έχουν παιδέψει αρκετά προκειµένου να βγάλω κάποια συµπεράσµατα γι’ αυτές. Η κοινή λογική θα έλεγε, ότι εφόσον είναι glow θα δουλέψουν καλυτέρα στο σκοτάδι και στα θολωµένα νερά. Και όντως δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες, αλλά το θέµα είναι ότι δουλεύουν ακόµα και σε µια ηλιόλουστη µέρα µε κρυστάλλινα νερά.

Συµπέρασµα: Αν θέλουµε να ασχοληθούµε µε τα συγκεκριµένα soft baits, θα χρειαστούµε λίγα από όλα. Τα jig heads που θα επιλέξουµε να δουλέψουµε µε τα συγκεκριµένα soft baits, θα πρέπει να µας προσφέρουν κάποια συγκεκριµένα πράγµατα. Ένα από αυτά που θέλουµε να κάνουν, είναι να µπορούν να κρατήσουν το δόλωµά µας ψηλά, οπότε χρειαζόµαστε κάποιο bottom jig head για να µας κάνει αυτή τη δουλειά. Βέβαια δεν είναι µονόδροµος η παραπάνω επιλογή, καθώς εγώ είχα πολύ καλά αποτελέσµατα και στα απλά στρογγυλά και τριγωνικά jig heads.

Έτσι, και σε αυτήν την περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει ο spinner. Αν θέλεις να πειραµατιστείς και να ζήσεις νέες περιπέτειες, µπορείς να δοκιµάσεις…

ΑΝΑΚΤΗΣΗ και soft baits
Κλείνοντας το κοµµάτι που αφορά στα soft baits, θα ήθελα να σταθώ λίγο και στις πλεύσεις τους. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το κοµµάτι θα περιέχει γενικές οδηγίες, γιατί η γκάµα των τεχνητών είναι τεράστια, µε αποτέλεσµα ο κάθε τύπος σιλικόνης να θέλει και την ανάλογη πλεύση από εµάς.

Jerks: Ξεκινάµε λοιπόν µε τα jerk σιλικονάκια, τα οποία µας δηλώνουν πως θέλουν κάποια χτυπήµατα για να δουλέψουν. Αυτά τα σιλικονάκια, έχω επιλέξει να τα δουλεύω µε κοφτά και συνεχόµενα jerks κοντά στο βυθό. Τα jerks πραγµατοποιούνται µε το καλάµι µας σε όρθια θέση, ενώ καλό θα ήταν επίσης να προσθέσουµε και µερικές παύσεις στην πλεύση µας. Θα µπορούσαµε επίσης να τα δουλέψουµε και µε κάθετα συνεχόµενα χτυπήµατα, όταν θέλουµε να εξερευνήσουµε αρκετά ρηχά νερά.

Shads: Τώρα, στα soft baits που ανήκουν στην κατηγορία shad, τα πράγµατα δεν αλλάζουν σε ότι κάναµε µέχρι τώρα και στην τεχνική του spinning. Μπορούν να δουλέψουν ακόµα και µε µια σταθερή ανάκτηση. Προσωπικά, έχω επιλέξει να σκανάρω το βυθό µε αυτά τα σιλικονάκια.

Πολλές φορές, και µόνο που το έφερνα παράλληλα µε το βυθό, είχα επιτυχίες. Ακόµα ένας τρόπος που θα µπορούσαµε να τα ψαρέψουµε, είναι µε long jerks, δηλαδή τραβώντας αργά το καλάµι µας µέχρι να το φέρουµε σε κατακόρυφη θέση. Οπότε, ξεκινάµε µε το καλάµι µας παράλληλα µε τη θάλασσα και έπειτα το σηκώνουµε αργά µέχρι να βρεθεί σε κατακόρυφη θέση.

Βιοδιασπώμενα: Η αλήθεια είναι πως µε τα βιοδιασπώµενα µπορείς να πειραµατιστείς αρκετά. Ένας από τους πιο απλούς και αποδοτικούς τρόπους για να τα ψαρέψεις, είναι να τα σέρνεις αργά, παράλληλα µε το βυθό. Πολύ αποδοτικός τρόπος, αλλά πρέπει να µας το επιτρέπει ο βυθός της θάλασσας για να µην έχουµε απώλειες.

Ακόµα ένας τρόπος που θα µπορούσαµε να δοκιµάσουµε να τα ψαρέψουµε, είναι µε κοφτά συνεχόµενα jerks, ενώ παράλληλα πραγµατοποιούµε και µερικές παύσεις ενδιάµεσα.

Όπως καταλαβαίνετε, οι πλεύσεις και οι πειραµατισµοί δε σταµατούν εδώ, και οι τρόποι ανάκτησης που σας περιέγραψα ήταν µερικοί µόνο από αυτούς που µπορεί να δοκιµάσει κάποιος στην αρχή.

Από εκεί και πέρα, ένας µαγικός δρόµος πειραµατισµού θα δει να ανοίγεται µπροστά του. Θα ήθελα επίσης να τονίσω πως οι πλεύσεις µπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα µε τον τύπο της σιλικόνης, αλλά και του jig head που έχουµε επιλέξει να ψαρέψουµε.

Κάπου εδώ φτάνουµε στο τέλος του άρθρου φίλοι µου. Το συγκεκριµένο άρθρο µού άφησε µια πολύ γλυκιά γεύση και πραγµατικά γράφοντάς το ταξίδεψα σε όλες τις εξορµήσεις που είχα κάνει. Τώρα µένει να βάλετε και εσείς τα µικρά soft baits στη συλλογή σας και να ξεκινήσετε το δικό σας µαγικό ταξίδι.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στο οικολογικό κοµµάτι για ακόµα µια φορά, γιατί όπως έχουµε πει καλό είναι να µας διακρίνει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Οπότε κάνουµε αυτό που αγαπάµε, αλλά παράλληλα προσέχουµε και τη θάλασσα που µας ανοίγει απλόχερα την αγκαλιά της! Καλές θάλασσες σε όλους!

Tags
shads Spinning Σιλικόνες Σιλικόνες για Light Rock Fishing Jerkbaits Soft Lures soft baits βιοδιασπώμενα jig head
Comodo SSL