Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Στέφανος Κυριτσόπουλος

Ψάρεμα με δόλωμα καλαμάρι: Φύλακας vs Κοντοφύλακας vs Ζόκα

9 Νοεμβρίου, 2023

Ψάρεμα με δόλωμα καλαμάρι: Φύλακας vs Κοντοφύλακας vs Ζόκα

Θεωρώ το καλαµάρι το «βασιλιά των δολωμάτων». Αναζητώ τα θηράματά μου με φύλακα, κοντοφύλακα και ζόκα. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής;

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από έντεκα χρόνια αγόρασα την πρώτη µου βάρκα και άφησα πίσω µου τα παράκτια ψαρέµατα µε τα οποία ασχολιόµουν πριν. Τα καλάµια του casting, spinning, match και carp fishing µπήκαν στην αποθήκη. Το όνειρό µου είχε γίνει πραγµατικότητα: µία καινούρια βάρκα µε δύο τετράχρονες µηχανές, µία κύρια και µία βοηθητική, και ένα ολοκαίνουριο Lowrance δέκα ιντσών να στολίζει την κονσόλα.

Με τεχνικές όπως καθετή, τσαπαρί και συρτή αφρού δεν ασχολήθηκα, γιατί το ενδιαφέρον µου ήταν από την αρχή στραµµένο στη σύλληψη πιο µεγάλων και εντυπωσιακών θηραµάτων, όπως µεγάλα µαγιάτικα, συναγρίδες, τσαούσια, φαγκριά και διάφορα µαυρόψαρα. Έτσι, µε κέρδισαν οι τεχνικές µε ζωντανό δόλωµα, µε πρώτο από αυτά το καλαµάρι.

∆άσκαλοι µου ο ∆ηµήτρης και ο Αντώνης από την Κέρκυρα, που µου έµαθαν όσα πρέπει να γνωρίζω για αυτήν την όµορφη τεχνική. Τώρα πια, µετά από έντεκα χρόνια προσωπικής εµπειρίας, θα µοιραστώ τις γνώσεις µου µαζί σας ελπίζοντας να σας βοηθήσω. Ας δούµε, λοιπόν, τις παρακάτω τεχνικές.

ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ µε µολύβι φύλακα
Τεχνική µε πολύ καλά αποτελέσµατα όταν δεν γνωρίζουµε καλά τον τόπο και θέλουµε να κάνουµε «ψαχτήρι». Πχ. όταν ψαρεύουµε για πρώτη φορά σε µία µεγάλη σε έκταση ξέρα ή σε ένα κάβο, που τα ρηχά τους ξεκινούν από τα 25-30 µέτρα, τα ξέφτια φτάνουν έως τα 60-70 ή 80 µέτρα και δεν γνωρίζουµε που ακριβώς βρίσκονται τα ψάρια, είναι ίσως η προτεινόµενη µέθοδος σε σχέση µε αυτές που θα ακολουθήσουν.

Ο λόγος είναι το βάρος του µολυβιού φύλακα (400-500 γραµµάρια), που µας επιτρέπει να κινούµαστε µε ανώτατη ταχύτητα έως και 0.7-0.8 του ναυτικού µιλίου, έτσι ώστε να ψαρεύουµε περισσότερο «τόπο» και να φτάσουµε πιο άµεσα στο θήραµα το οποίο αναζητούµε.

Πλεονεκτήµατα: 1| Λιγότερα σκαλώµατα, λόγω του µολυβιού φύλακα που µας προειδοποιεί για τυχόν παλιά παραγάδια ή έντονες διακυµάνσεις του βυθού (σηκώµατα-γκρεµίσµατα). 2| Το µολύβι µας λόγω του µεγάλου βάρους και της σχεδόν κάθετης παρουσίας, έχει σαν αποτέλεσµα να βρίσκεται τις περισσότερες φορές µέσα στον κώνο του βυθοµέτρου, έτσι ώστε να βλέπουµε πόσο κοντά περνάει από το βυθό. 3| Είναι απομακρυσμένο από το µολύβι, λόγω του αρκετά µακριού παράµαλλου, και κυρίως µακριά από τους θορύβους της βοηθητικής µηχανής, µε αποτέλεσµα να µην «πονηρεύονται» τα ψάρια, ειδικά στα ρηχά.

Μειονεκτήµατα: 1| Δεν αντιλαµβανόµαστε καλά τις τσιµπιές, λόγω του µεγάλου βάρους του µολυβιού και του αρκετά µεγάλου παράµαλλου, ιδιαίτερα σε µεγάλα βάθη, και δεν έχουµε τόσο άµεσο κάρφωµα. 2| Διακινδυνεύουμαι πιο εύκολο βράχωµα του ψαριού, ειδικά όσον αφορά τα µαύρα ψάρια. 3| Το δόλωµά µας είναι σχεδόν πάντα εκτός κώνου βυθοµέτρου, µε αποτέλεσµα να µην βλέπουµε την επίθεση του ψαριού. 4| Βλέποντας το θηρευτή, το δολωµένο καλαµάρι είναι πιθανό να έρθει προς το µέρος µας, να χαλαρώσει το παράµαλλο και να µην αντιληφθούµε την τσιµπιά που θα δεχτεί. Αυτό οφείλεται στη µεγάλη απόσταση του παράµαλλου.

Εργαλεία: Καλάµι 30 λίµπρες µε µηχανισµό 40άρη, νήµα 8κλωνο 0.26mm διάµετρο, µολύβι 400-500 γραµµάρια για τα βαθιά. Παράµαλλο 0.57-0.62mm, µε µήκος από 3 έως 4 οργιές σε δύσκολους βυθούς και από 4 έως 6 οργιές σε πιο ήπιους. Επίσης, αρκετά µακρύ παράµαλλο χρησιµοποιώ όταν γνωρίζω ότι η περιοχή κρατάει µεγάλα µαγιάτικα, γιατί τρώνε πολύ καλύτερα απ’ ότι στο κοντό. Καλάµι 20 λίµπρες µε µηχανισµό 30άρη, νήµα 8κλωνο 0.20-0.22mm διάµετρο, µολύβι 300-350 γραµµάρια και παράµαλlο 0.47-0.52mm για τα ρηχά.

ΚΟΝΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Σταθερός ή συρόµενος
Μια τεχνική που οι περισσότεροι γνωρίσαµε µέσα από τα βίντεο του πασίγνωστου Σώτου, µε µικρότερου βάρους µολύβι από το φύλακα, συνήθως από 150-250 γραµµάρια. Την χρησιµοποιούµε σε µέρη χωρίς έντονα ρεύµατα, όταν γνωρίζουµε το µέρος και κινούµαστε πάνω από ήδη υπάρχοντα στίγµατα και ναυάγια. Την προτείνω για ζωντανό καλαµάρι σε ψάρεµα µε µικρές µετακινήσεις και ταχύτητα έως 0.4-0.5 του µιλίου, αλλά και για στατικό ψάρεµα, µε εξαιρετικά αποτελέσµατα.

Πλεονεκτήµατα: 1| Άµεσο κάρφωµα λόγω του κοντού παράµαλλου (από 1 έως 3 οργιές max). 2| Λιγότερα βραχώµατα ψαριών, λόγω κοντού παράµαλλου. 3| Μολύβι και δόλωµα σχεδόν πάντα µέσα στον κώνο του βυθοµέτρου, ώστε να µπορούµε να δούµε την επίθεση του ψαριού. 4| Καλύτερη αίσθηση των τσιµπιών. 5| Καλύτερη παρουσία του ζωντανού µας, µε µεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ειδικά σε στατικό ψάρεµα.

Μειονεκτήµατα: 1| Λιγότερο «ψαχτήρι» στον τόπο, λόγω του µικρότερου βάρους µολυβιού και της χαµηλότερης ταχύτητας που µπορούµε να κινηθούµε. 2| Περισσότερα σκαλώµατα-πιασίµατα σε σχέση µε το φύλακα.

Εργαλεία: Τα εργαλεία που χρησιµοποιώ για την τεχνική του κοντοφύλακα, είναι: Καλάµι του jigging 100-300 γραµµάρια, 30άρη µηχανισµό, νήµα 8κλωνο 0.20mm διάµετρο, παράµαλλο 0.52-0.57mm.

* Τον κοντοφύλακα µπορούµε επίσης να τον χρησιµοποιήσουµε µε δόλωµα λουρίδα νωπού καλαµαριού, σε ψάρια όπως σκαθάρια, φαγκρόπουλα και µικρά τσαούσια, µε εκπληκτικά αποτελέσµατα.

ΖΟΚΑ
Τεχνική την οποία προσωπικά είχα παρεξηγηµένη! Συνήθως τη χρησιµοποιώ σε νωπά καλαµάρια και ζωντανές ή νωπές σουπιές, σε τόπους όπως τα ναυάγια ή σε µεγάλα µονόπετρα, ειδικά για τσαούσια ή φαγκριά. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί σε στατικό ψάρεµα, σηκωµένη περίπου 1 µέτρο από το βυθό. Μερικές φορές, όταν δεν τρώνε καλά τα ψάρια, πατωµένη µπορεί να κάνει τη διαφορά! Επίσης, για µικρές µετακινήσεις µε ελάχιστη ταχύτητα, για να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο βυθό.

Πλεονεκτήµατα: 1| Άµεσο κάρφωµα και καλή αντίληψη τσιµπιών. 2| Πάντα µέσα στον κώνο του βυθοµέτρου. 3| Πολύ λίγα ξεψαρίσµατα.

Μειονεκτήµατα: 1| Περισσότερα σκαλώµατα-πιασίµατα σε σχέση µε το φύλακα. 2| Λιγότερο «ψαχτήρι» στον τόπο, λόγω του µικρότερου βάρους µολυβιού και της χαµηλότερης ταχύτητας που µπορούµε να κινηθούµε.

Εργαλεία: Τα εργαλεία που χρησιµοποιώ για την τεχνική της ζόκας είναι ακριβώς ίδια µε αυτά του κοντοφύλακα. Βάρος ζόκας: 100-250 γραµµάρια, πάντα σύµφωνα µε το βάθος και τα ρεύµατα που επικρατούν.

Τ I P S:
• Πολλές φορές στο ψάρεµα του κοντόφυλακα, όταν στοχεύω σε µικρά τσαούσια ή φαγκριά βάρους 1 -1,5 κιλών, προσθέτω µία τρέσα µαζί µε τα assist hook ενός tai rubber στα δύο κλεφτάκια στα µπροστινά µουστάκια του καλαµαριού, ώστε να τους τραβήξω περισσότερο την προσοχή, αλλά και για την καλύτερη σύλληψή τους.
• Στο παράµαλλο του φύλακα και κοντοφύλακα πάντα διπλαρώνω τους πρώτους 30-40 πόντους εκεί που δολώνω το καλαµάρι.
• Έχω παρατηρήσει, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τσαούσια-φαγκριά προτιµούν το νωπό από το ζωντανό καλαµάρι.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω θα επιλέξετε ποιά τεχνική ταιριάζει σε εσάς και στον τόπο που ψαρεύετε. Κι επειδή πολλοί µε ρωτούν αν το ψάρεµα είναι τύχη ή τέχνη, απαντώ ότι «ΤΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!».

Tags
Κοντοφύλακας Συρτή βυθού Ψάρεμα από βάρκα Ζόκα Δόλωμα Καλαμάρι Φύλακας
Comodo SSL