Site icon Boat & Fishing

Ψάρεμα με Shore Jigging: Έχει ή δεν έχει ψάρια;

Είναι γεγονός πως όταν πάμε για ψάρεμα Shore Jigging, πάντα έρχεται στο μυαλό μας η σκέψη για το πώς θα πάει η μέρα μας. Έτσι, προσπαθούμε να παρατηρήσουμε αυτό το κάτι που υποδηλώνει ότι η μέρα θα πάει καλά, ότι υπάρχει δραστηριότητα, ότι κάτι κινείται!

Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά, διάφορα σημάδια ύπαρξης των ψαριών που υποδηλώνουν πολλά, ανεξάρτητα αν πιάσουμε κάποιο αλίευμα ή όχι. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε αν τα ψάρια τελικά δεν έτρωγαν ή απλά εμείς ήμασταν κάπως ανεπαρκείς για να τα ξεγελάσουμε.

Τα κυνήγια
Για αρχή, θα ξεκινήσουμε με το βασικότερο, τα κυνήγια! Σίγουρα έχουμε ακούσει ή ακόμη και δει, κάποιο ψάρι να επιτίθεται σε άλλο στην επιφάνεια της θάλασσας. Πολλές φορές μάλιστα, υπάρχει περίπτωση «η θάλασσα να βράζει», όπως λέμε στην καθομιλουμένη, όταν ένα κοπάδι κυνηγόψαρα προσπαθεί να στριμώξει και επιτίθεται σε ένα άλλο κοπάδι, δημιουργώντας ένα ωραίο θέαμα.

Ας προσπαθήσουμε με διάφορους τρόπους, να αναγνωρίσουμε τι ψάρια είναι τα κυνηγημένα, ώστε να βάλουμε ένα αντίστοιχο τεχνητό δόλωμα και να τα προσομοιώσουμε, τουλάχιστον όσον αφορά στο μέγεθος και το είδος. Άλλο πλάνο θέλει αν είναι ζαργάνες, άλλο αν είναι σαρδέλα. Αν δεν τα φτάνουμε και υπάρχει κάποια απόσταση, η λύση ενός popper είναι μια καλή επιλογή, ώστε να τα τραβήξουμε κοντά μας με τοn τεχνητό θόρυβο που θα παράγουμε. Λύση παλιά και δοκιμασμένη!

Φυσικά, πρέπει να έχουμε το νου μας και στον ουρανό, καθώς τέτοια κυνήγια δεν θα έχουν περάσει απαρατήρητα από τους γλάρους. Έτσι, ακόμη και αν στην επιφάνεια της θάλασσας δεν διακρίνουμε κάτι, η συγκέντρωση γλάρων σε ένα σημείο, όπου περιπολούν και ίσως επιτίθενται, σημαίνει πως πιθανότατα έχουν βάλει στόχο κάποιο κοπάδι ψαριών, τα οποία φυσικά κυνηγιούνται και από άλλα ψάρια, που δεν τα βλέπουμε ούτε αυτά, αλλά αποτελούν το στόχο μας!

Οι δαγκωματιές
Μεγάλο κεφάλαιο αυτό, δηλαδή να «διαβάσουμε» τις δαγκωματιές. Μπορεί κάλλιστα να δούμε κάποια σημάδια στο μικρό λούτσο ή στο ντασκάκι που μας τίμησε και βγάλαμε στη στεριά, ή να διακρίνουμε κάποια γδαρσίματα από δόντια στα τεχνητά μας. Αυτά τα σημάδια θα μας πουν πολλά. Οι δαγκωματιές άλλων ψαριών στο αλίευμα που πιάσαμε, μας φανερώνουν πως πέρα από το μικρό ψάρι που μας τίμησε, υπάρχει κάτι που κυνηγά εκεί μέσα, αρκετά μεγαλύτερο.

Η επίθεση ενός μικρού μαύρου αξημέρωτα, άφησε σημάδια πάνω στη σιλικόνη. Εκείνη τη μέρα τα ψάρια ήταν δραστήρια, πετύχαμε πολλές συλλήψεις για αρκετό χρονικό διάστημα!

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναζητήσουμε τρόπο να ξεγελάσουμε ένα μεγαλύτερο αλίευμα, ότι χρειάζεται ένα μεγαλύτερο δόλωμα ή μια καλύτερη και ρεαλιστικότερη πλεύση. Μας ωθούν επίσης να δοκιμάσουμε αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους τεχνητά δολώματα, μήπως τελικά βρούμε την προτίμησή τους, αφού αυτά που χρησιμοποιήσαμε ήδη  μάλλον δεν τους άρεσαν.

Από κει και πέρα, σημάδια θα δούμε και στα τεχνητά μας, ξεκινώντας με τους πλάνους. Αν πάρουμε κάποιο καλό χτύπημα, που όμως δεν έχει πάνω σημάδια, τότε σημαίνει πως πολύ πιθανό να ήταν χτύπημα από κάποιο μαγιάτικο, καθώς το στόμα τους δεν αλλάζει εύκολα την υφή του πλάνου. Αν δούμε όμως τρύπες, όπως στη φωτογραφία που δείχνουμε,  τότε μάλλον ήταν κάποια συναγρίδα.

Η νευρικότητα του γόνου
Στα βράχια που θα πάμε και θα σταθούμε στα πόδια μας δειλά-δειλά με το ξημέρωμα, κάποια ψάρια θα ξανοιχτούν σιγά-σιγά για μερικά μέτρα, ώστε να τραφούν. Ας τα παρατηρήσουμε προσεκτικά. Αν τα βλέπουμε γενικά ήρεμα, πιθανότατα αισθάνονται άνετα και μάλλον δεν θα είναι καλή η μέρα μας, καθώς δεν νιώθουν κάποια απειλή. Αν τα βλέπουμε όμως κάπως πιο νευρικά, με απότομες κινήσεις και κυρίως προς τα βράχια για να κρυφτούν, τότε κάτι σημαίνει αυτό.

Κάποια ψάρια περιπολούν κοντά, που είτε τα τρομάζουν, είτε απλά τα έχουν βάλει στόχο. Το νου μας λοιπόν, ας κάνουμε τη βολή μας μέσα και ας πατώσουμε όσες πιο πολλές φορές μπορούμε, όταν πλησιάσει το πλανάκι κοντά στη θέση μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην δημιουργούμε φασαρία, είτε από τους πλάνους που πετάμε στο νερό κοντά, είτε από τις ομιλίες μας, ιδίως σε μια ήσυχη μέρα από άποψη καιρού. Μια συναγρίδα ίσως πονηρευτεί αρκετά αν ακούσει φωνές κοντά ή πλάνους να σκάνε στο νερό αφύσικα.

Δεν το σκεφτόμαστε πολύ, άστοχη επίθεση από ψάρι, ιδίως αν ξεχωρίζει πως είναι συναγρίδα,  σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε το τεχνητό μας, να δοκιμάσουμε κάτι άλλο, ίσως και αρκετά διαφορετικό. Αν είναι τώρα στον αφρό, από τίποτε τονοειδή, ας πετάξουμε ξανά γρήγορα το πλάνο και ας τον αφήσουμε να βυθιστεί ελάχιστα προς το σημείο που πιστεύουμε πως πήγαν τα ψάρια. Άλλωστε, τα ψάρια αυτά μετακινούνται πολύ και γρήγορα, κοπαδιαστά, οπότε πρέπει να τα προλάβουμε στο πέρασμά τους.

Εδώ, βλέπουμε εμφανώς τα σημάδια από τα 4 δόντια της συναγρίδας, τα 2 μπροστινά και τους κυνόδοντές της. Το ψάρι δάγκωσε στη μέση και άφησε. Άρα υπάρχουν και θέλουν άλλο τεχνητό, σίγουρα!

Σημαντικό είναι εδώ, να αναφερθούμε και στα σημάδια πάνω στις σιλικόνες. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως σε αυτές στο παρελθόν, ωστόσο υπάρχει μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές, σχετικά με τα σημάδια. Γενικότερα ξέρουμε, πως όταν είναι να φάνε τα μαύρα ψάρια, ρουφάνε όλο το δόλωμά τους και δύσκολα αστοχούν. Πολλές φορές όμως, θα δούμε μικρά-μικρά σημαδάκια πάνω στη σιλικόνη που χρησιμοποιούμε, δείγμα πως κάποιο μαύρο ψάρι προσπάθησε να τη φάει.

Αυτό σημαίνει πως το μαύρο που επιτέθηκε, πιθανά ήταν κάποιο μικρό του είδους, που δεν μπόρεσε να τη μπουκώσει καλά και το αγκίστρι δεν κατάφερε να το καρφώσει εύκολα. Δεν πειράζει, αυτό το σημάδι και μόνο, μας λέει πως τα μαύρα έχουν βγει έξω την ώρα που ψαρεύουμε, είναι ενεργά, έχουν καλές συνθήκες για να κυνηγούν, οπότε ας επιμείνουμε λίγο παραπάνω γι’ αυτά στην ευρύτερη περιοχή, ίσως βρούμε και μας τιμήσει κάποιο μεγαλύτερο που δεν θα αστοχήσει!

Ο ανταγωνισμός των ψαριών
Πολλές φορές, έχει τύχει να ψαρεύουμε αρκετή ώρα, αλλά τα ψάρια να είναι άφαντα. Όμως ξαφνικά, τυχαίνει να μας τιμήσει κάποιο περαστικό ψάρι, ιδίως κάποια τονοειδή ή καμία παλαμίδα, ενώ παράλληλα βλέπουμε να εμφανίζονται και άλλα ψάρια, που μέχρι πρότινος δεν φάνταζαν ενεργά! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ψάρια υπάρχουν στη περιοχή, ωστόσο δεν τα ξεγελάμε εύκολα.

Εκείνη τη μέρα μας τίμησαν μικρές ντάσκες λίγο πάνω από κιλό. Ωστόσο, είχαν επιθέσεις από άλλα ψάρια, στη μια περίπτωση μάλιστα νομίζαμε πως είχαμε μεγαλύτερο ψάρι. Είναι από μεγάλα μαγιάτικα που βρίσκονται και αυτά στην περιοχή! Οπότε, απαιτείται αναπροσαρμογή σχεδίων!

Μόλις εμφανίστηκε όμως ένα λιγότερο υποψιασμένο ψάρι, αμέσως ενεργοποιήθηκαν και αυτά, κι έγιναν ανταγωνιστικά, ώστε να επιτεθούν τότε στο πλάνο μας, έστω από περιέργεια, για να δουν μήπως τελικά υπάρχει φαγητό!  Είναι η ψυχολογία της μάζας, που λειτουργεί όχι μόνο σε ψάρια του ίδιου είδους, αλλά και σε διαφορετικά είδη. Μήπως και εμείς δεν συνηθίζουμε να λέμε πως αν σε ένα εστιατόριο έχει πολύ κόσμο, μάλλον θα έχει και καλό φαγητό; Κι εμείς επηρεαζόμαστε!

Εκείνη τη μέρα μας τίμησαν μικρές ντάσκες λίγο πάνω από κιλό. Ωστόσο, είχαν επιθέσεις από άλλα ψάρια, στη μια περίπτωση μάλιστα νομίζαμε πως είχαμε μεγαλύτερο ψάρι. Είναι από μεγάλα μαγιάτικα που βρίσκονται και αυτά στην περιοχή! Οπότε, απαιτείται αναπροσαρμογή σχεδίων!

Έχει τύχει, βγάζοντας έξω έναν λούτσο, να δούμε να σηκωθεί μέχρι και συναγρίδα, χωρίς εμφανή διάθεση να επιτεθεί στον λούτσο, ενώ είναι πολλές φορές που έχουμε δει λαμπούκες και μαγιάτικα να ακολουθούν κάποιο τονοειδές που ξεγελάστηκε από τον πλάνο μας. Μάλιστα, ενώ μέχρι πρότινος περιφρονούσαν τα τεχνητά μας, μπορεί να επιτεθούν τελικά στον πλάνο που ξεγέλασε το καρφωμένο ψάρι. Εντυπωσιακό! Δείχνει πως τα ψάρια είναι εκεί γύρω, ενεργά, αλλά εμείς δεν ήμασταν πειστικοί για να τα ξεγελάσουμε!

Τα μάτια μας 14
Όταν πάμε για ψάρεμα, είναι ωραίο να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, προσπαθώντας να παρατηρήσουμε τι διαφορετικό θα δούμε να συμβαίνει στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κάτι διαφορετικό θα υπάρχει πάντα, που μας φανερώνει πως η μέρα που επιλέξαμε μπορεί να είναι η τυχερή μας! Καμιά φορά, κάποιο ψάρι απλά θα μας ακολουθήσει κοιτώντας περίεργα το τεχνητό μας, είτε είναι πλάνος, είτε σιλικόνη.

Χωρίς ολιγωρία, σκεφτόμαστε άμεσα αν πρέπει να αλλάξουμε το δόλωμά μας, ακόμη και με κάποιο διαφορετικής μορφής (για παράδειγμα αν είχαμε πλάνο και δεν χτύπησε, ας ρίξουμε ψαράκι με σαλαγκιές). Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε τον ενθουσιασμό μας όπως είπαμε, δεν φωνάζουμε, γιατί τα ψάρια αντιλαμβάνονται πιο εύκολα την παρουσία μας, και ίσως το σκοπό μας, καθότι αποτελούμε απειλή για αυτά.

Παρατηρητικότητα και ανοικτό μυαλό λοιπόν. Τα ψάρια πάντα θα υπάρχουν και πάντα κάποια στιγμή τρώνε!

 

Exit mobile version