Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ψάρεμα σκορπίνας στα βαθιά-8 τρόποι ψαρέματος

23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ψάρεμα σκορπίνας στα βαθιά-8 τρόποι ψαρέματος

Ένα από τα ψάρια που συναντάµε ως επί το πλείστον σε µεγάλα βάθη είναι η σκορπίνα. Μπορεί να µην αποσκοπούµε πάντα σε αυτή, όµως όταν πιαστεί στα αγκίστρια µας αποτελεί έναν ευπρόσδεκτο µεζέ.

Ζει σε βραχώδεις γενικά βυθούς, σε απότοµα κατηφορίσµατα, στη τροκάδα, µέσα σε ναυάγια και σε τόπους όπου µπορεί να κρυφτεί. Η τέλεια παραλλαγή της µε το βυθό, την κάνει να µην ξεχωρίζει από αυτόν. Έτσι τα διάφορα µικρόψαρα, οι γαριδούλες, τα καλαµαράκια δεν την αντιλαµβάνονται, και καθώς περνάνε από µπροστά της, ανοίγει το τεράστιο στόµα της και τα ρουφάει.

Ζει σχεδόν κολληµένη στο βυθό και σπάνια ανηφορίζει πιο πάνω, και αν αυτό πραγµατοποιηθεί, θα είναι στιγµιαίο και µόνο για να αρπάξει την τροφή της. Έτσι αν θελήσουµε να την αναζητήσουµε, θα πρέπει να είµαστε πατωτά.

Το µεγάλο δόλωµα σίγουρα θα την προσελκύσει. Υπερέχει η ποσότητα από την ποιότητα, και για αυτό θα φροντίσουµε να εξασφαλίσουµε ογκώδη δολώµατα. Σουπιές, καλαµάρια, χταποδάκια, ψαράκια, είναι τα πιο συνηθισµένα που θα χρησιµοποιήσουµε.

Χοντρό παραγάδι, χοντρή καθετή, ζόκα, tenya, live kab, οι τρόποι ψαρέµατός της µε φυσικό δόλωµα, ενώ δε θα διστάσει να αρπάξει και το τεχνητό, είτε πρόκειται για πλάνο του jigging, είτε για κάποια άλλη µορφή οµοιώµατος ψαριού ή καλαµαριού, όπως το inchiku.

Όπως είπαµε η σκορπίνα µπορεί να µην αποτελεί αυτοσκοπό µιας εξόρµησης, όµως υπάρχουν κάποιες ενέργειες που µπορούµε να κάνουµε στις τεχνικές µας, ώστε να µπει στο πλάνο µας µαζί µε τα άλλα υποψήφια ψάρια, ή ακόµη και να την αναζητήσουµε αποκλειστικά, όταν η πλειονότητα των ψαράδων τη σνοµπάρει. Ας δούµε τις ενέργειες αυτές ανά κατηγορία ψαρέµατος.

Inchiku
Πολύ πιο ξεκούραστος τρόπος από το jigging, αφού ο εξοπλισµός µας είναι πιο ελαφρύς και οι κινήσεις µας πιο αργές. Αδόλωτο, αλλά και δολωµένο µε πλοκάµι καλαµαριού, αποτελεί µια καλή επιλογή, που καταφέρνει σχετικά εύκολα να µας δίνει ψάρια ικανοποιητικού µεγέθους, από οποιοδήποτε βάθος.

Χοντρή καθετή
Το µεγάλο αγκίστρι µε το ογκώδες δόλωµα, θα κάνει κι εδώ τη διαφορά. Στη µπαλαδοκαθετή µας θα φροντίσουµε τα δύο κάτω παράµαλλα να είναι πιο ενισχυµένα, και εφοδιασµένα µε µεγαλύτερο αγκίστρι. Αυτά, ανεξαρτήτως από τα υπόλοιπα, τα δολώνουµε µε µεγαλύτερα κοµµάτια, αφού πρόκειται να απευθυνθούν τόσο στις σκορπίνες, όσο και στους βλάχους της περιοχής.

Tenya
Ίσως ο πιο light τρόπος, όπου µε πανάλαφρο εξοπλισµό, λεπτό νήµα, ελαφρύ καλάµι, µικρό µηχανισµό και µε τεχνητό βάρους ανάλογου µε το βάθος ψαρέµατος, καταφέρνουµε να πάρουµε ψάρια, ακόµη και τα πιο δύστροπα. Ιδανικό για το νέο ψαρά, που δεν έχει µάθει να δουλεύει δύσκολες τεχνικές, και να χρησιµοποιεί εξειδικευµένο ή βαρύ εξοπλισµό.

Σκορπίνες σε ρηχότερα νερά
Μπορεί τις µεγάλες κόκκινες σκορπίνες να τις συναντάµε σε βαθιά νερά, όµως και στα ρηχότερα υπάρχουν σκορπίνες. Αυτές είναι κάπως πιο σκούρες σε χρωµατισµό, όµως, από ότι λένε οι γευσιγνώστες είναι πολύ πιο νόστιµες. Γίνονται και αυτές µεγάλες και τις συναντούµε σε ξέρες, βυθούς µε µεγάλα µονόπετρα και κατρακοίλια, και γενικά σε µέρη που δεν πολυψαρεύονται µε δίκτυα.

Χοντρό παραγάδι
Τα µεγάλα ασπροδόλια, αλλά και ολόκληρο το µικρόψαρο, αποτελούν µια πρό(σ)κληση για τις µεγάλες σκορπίνες. Αν ο βυθός είναι βραχώδης και άγριος, οι πιθανότητες να έχουµε κάποιο αξιόλογο ψάρι είναι µεγάλες. Μπορεί το βραδινό καλάρισµα να είναι πιο σίγουρο από το ηµερήσιο, όµως ας µην ξεχνάµε να ψαρεύει το παραγάδι µας, είτε σούρουπο, είτε ξηµέρωµα.

Jigging
Μπορεί να µην υπάρχει δόλωµα, όµως ο πλάνος που αστράφτει κοντά στο ψάρι µοιάζει µε µεζέ. Φθάνει οι κινήσεις που κάνουµε να είναι σχετικά αργές και κοντά στο βυθό. Το σούρουπο και το ξηµέρωµα, µε πλάνους έντονου χρωµατισµού (κυρίως χρυσαφί), τυχαίνει να παίρνουµε τα περισσότερα ψάρια.

Ζόκα
Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για τις σκορπίνες. Η σουπιά είναι η πρώτη µας δολωµατική επιλογή, ενώ ακολουθούν το καλαµάρι και ο µοσχιός. Οι «κλέφτες» θα µπουν στα πλοκάµια, ενώ το µεγάλο αγκίστρι θα πιαστεί στην ουρά. Αν δεν έχουµε ζόκα, µπορούµε να αρµατώσουµε πλάνο ή kabura και να τα συνοδεύσουµε µε νωπό δόλωµα.

Live Kab
Τόσο το στρογγυλό βαρίδι για µεγαλύτερα βάθη συνδυασµένο µε µοσχιό ή µικρό χταποδάκι, όσο και το T-Kab δολωµένο µε πλοκάµι για µικρότερα βάθη, αποτελούν µια καλή πρόταση για τη σύλληψη της µεγάλης κόκκινης σκορπίνας. Επιλέξτε απότοµα κατεβάσµατα και άγριους τόπους, και σύντοµα θα τη δείτε πιασµένη στην αρµατωσιά σας, από τις πρώτες κιόλας ριξιές.

Tags
Ψάρεμα Σκορπίνας Χοντρό Παραγάδι Χοντρή Καθετή σκορπίνα Inchiku Jigging Live Kab Ψάρεμα από Σκάφος Ζόκα Tenya Σκορπίνες
Comodo SSL