Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Στέφανος Συμεωνίδης

Ψάρεμα Slow Pitch Jigging μία νέα τεχνική

6 Αυγούστου, 2019

Ψάρεμα Slow Pitch Jigging μία νέα τεχνική

Στις µέρες µας γίνεται πολύς λόγος για το slow pitch, µια νέα τεχνική που τείνει να αντικαταστήσει το παραδοσιακό jigging.

Ας αναλύσουµε λοιπόν τι ακριβώς είναι, σε ποιά θηράµατα απευθύνεται, πως χρησιµοποιείται και τι εξοπλισµός απαιτείται.

Τι είναι το slow pitch jigging
Το slow pitch είναι µια παραλλαγή του vertical jigging. Aναπτύχθηκε και αυτή στην Ιαπωνία, όπως και το κλασσικό jigging. Η διαφορετικότητά του έγκειται στα εξής:

1) Τα ψαράκια του slow pitch έχουν διαφορετικό σχήµα, είναι πιο κοντά και πεπλατυσµένα, µε το κέντρο βάρους στη µέση. Kατεβαίνουν πιο αργά µέσα στο νερό και δίνουν µια διαφορετική κίνηση. Η κίνηση είναι πιο οριζόντια και κοφτή και δελεάζει περισσότερο τα ψάρια.
2)  Οι κινήσεις που κάνουµε στο slow pitch είναι πιο αργές, µε αποτέλεσµα να µην κουραζόµαστε τόσο πολύ όπως το κλασσικό vertical jigging.
3) Ο εξοπλισµός που χρησιµοποιούµε είναι αρκετά ελαφρύτερος.

Ψάρια που απευθυνόµαστε
Με το slow pitch µπορούµε να πιάσουµε την ίδια ποικιλία ψαριών µε το vertical jigging. Πολύ καλά αποτελέσµατα έχουν παρατηρηθεί τόσο στα κόκκινα (φαγκριά, τσαούσια), όσο και στις συναγρίδες και τα µαγιάτικα. Βέβαια από το µενού δε λείπουν τα µαύρα, όπως ροφοί, στείρες και σφυρίδες. Μόλις βλέπουν το πλανάκι να κατεβαίνει δίπλα τους ή πάνω τους, το αρπάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μικρά µυστικά
Το κλειδί της επιτυχίας για αποτελεσµατικότερες συλλήψεις, είναι η κίνηση που θα δώσουµε στο ψαράκι µας. Με λίγα λόγια προσπαθούµε να δώσουµε ζωή στο ψεύτικο µεταλλικό ψαράκι. Αναλόγως τα ψάρια που επιδιώκουµε να πιάσουµε, κάνουµε και τις κινήσεις που θεωρούµε κατάλληλες για να τα δελεάσουµε καλύτερα.

Τα ψαράκια slow είναι κατασκευασµένα µε τέτοιο τρόπο, ώστε όταν κατεβαίνουν να προκαλούν µε τις κινήσεις τους τα ψάρια. Στο κατέβασμα δεν απαιτούνται μεγάλες παρεμβολές από εμάς, εκτός από κάποια σταµατήµατα. Απλώς βάζοντας τον αντίχειρα στην µποµπίνα του µηχανισµού µας διακόπτουμε την κάθοδο του τεχνητού. Εφόσον «πατώσουν» και αφού δεν το έχει αρπάξει κάποιο ψάρι, η κίνηση  για το ανέβασµα, έγκειται καθαρά σε µας.

Όταν απευθυνόµαστε σε µαύρα ψάρια, δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να γίνουν πιο δελεαστικές οι κινήσεις. Συνήθως ορµάνε πάντα στην κάθοδο και όταν το ψαράκι φτάσει στο βυθό. Βασικό για την ασφαλή σύλληψη και το ανέβασµα, όταν διαπιστώσουµε ότι πιάστηκαν, είναι η δυναµική και γρήγορη κίνηση. Τραβάμε µε δύναµη, έχοντας σφίξει αρκετά τα φρένα του µηχανισµού, ώστε να µην προλάβει να βραχώσει και το χάσουµε.

Όταν πρόκειται για κόκκινα και συναγρίδες, οι κινήσεις µας πρέπει να είναι πιο κοφτές και όχι πολύ γρήγορες. Όπως προαναφερθήκαµε σε παλαιότερο άρθρο, όταν διαπιστώσουµε ότι το ψάρι πιάστηκε, είναι βασικό να τραβήξουµε απότοµα µια-δυο φορές προς τα πάνω, για να σιγουρέψουµε το κάρφωµα του ψαριού. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουµε το επιπόλαιο πιάσιµό τους, που µπορεί να οδηγήσει στο ξεψάρισµα λόγω των σκληρών σαγονιών τους.

Όταν όµως πρόκειται για µαγιάτικα, απαιτείται διαφορετική κίνηση στο slow. Εκεί οι κινήσεις µας πρέπει να είναι αρκετά πιο γρήγορες και απότοµες. Στο κυνήγι του µαγιάτικου, µπορούµε εκτός από γρήγορες, να κάνουµε και µακριές κινήσεις µε το καλάµι µας, οι οποίες ορισµένες φορές είναι πολύ πιο αποτελεσµατικές.

Σε όλα τα είδη jigging γενικότερα, οι κινήσεις που αναφέρουµε παραπάνω δεν είναι ο κανόνας, αλλά προσωπικές διαπιστώσεις. Έτσι, κάθε ένας µας πρέπει πάντα να πειραµατίζεται όσον αφορά στις κινήσεις που πρέπει να δώσουµε στο ψαράκι µας, ακολουθώντας το ένστικτό µας.

Εξοπλισµός που απαιτείται
Γενικά στο slow pitch ο µηχανισµός και το καλάµι που θα χρησιµοποιήσουµε πρέπει να είναι αρκετά ελαφριά, έτσι ώστε το βάρος τους να µην µας καταπονεί. Στην αγορά υπάρχει µεγάλη πληθώρα από εξειδικευµένους µηχανισµούς και καλάµια ειδικά για την τεχνική του slow pitch.Το µόνο µειονέκτηµα είναι οι τιµές τους, που δυστυχώς λόγω της ποιότητας και εξειδίκευσής τους, είναι πολύ υψηλές.

Το νήµα µας θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πιο λεπτό, έτσι ώστε να µην επηρεάζεται τόσο πολύ από τα ρεύµατα. Κατά την εµπειρία µου, ιδανικότερο είναι το νήµα µε διάµετρο 0,19-0,23 χιλιοστά.

Στο τέλος του νήµατός µας θα πρέπει να δένουµε ένα κοµµάτι πετονιάς µε µήκος περίπου 5 µέτρα και διατοµή 0.50-0.70 mm, ανάλογα µε το βάθος που ψαρεύουµε και τα ψάρια στα οποία απευθυνόµαστε. Μπορούµε βέβαια να δέσουµε το πλανάκι µας απευθείας στο νήµα, αυτό όµως θα στερήσει την ελαστικότητα από την πετονιά σε κάποιο απότοµο τράβηγµα του ψαριού.

Πολύ βασικό εργαλείο για το ψάρεµά µας είναι το βυθόµετρο σε συνδυασµό µε το gps. Αυτό είναι το µέσο που θα µας βοηθήσει καθοριστικά στην ανεύρεση των θηραµάτων που κυνηγάµε. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είµαστε πολύ καλοί γνώστες της χρήσης του.

Πολλοί, όχι µόνο στο slow pitch, αλλά και στο κλασσικό jigging-inchiku, χρησιµοποιούν ηλεκτρικούς µηχανισµούς. Είναι βέβαια πιο ξεκούραστο για µας να χρησιµοποιούµε ηλεκτρικό µηχανισµό κάνοντας slow pitch, αλλά πρέπει να γνωρίζουµε ότι δε µπορούµε να πετύχουµε τις κινήσεις ακριβείας που κάνουµε µε τον κλασσικό µηχανισµό. Επίσης, µε τον ηλεκτρικό µηχανισµό δε µπορούµε να διαχειριστούµε το ανέβασµα του ψαριού το ίδιο καλά µε τον κλασσικό, ειδικά στα µεγάλα ψάρια.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι το slow pitch είναι µια νέα αρκετά υποσχόµενη τεχνική, πολύ παραπλήσια του κλασσικού vertical jigging, η οποία µπορεί να προσφέρει αρκετές και µεγάλες ψαρευτικές συγκινήσεις, αρκεί να  εξασκηθούµε και να επιµείνουµε σε αυτή.  

Tags
Jigging Slow Pitch Jigging Τρόποι Ψαρέματος για Jigging
Comodo SSL