Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Βερούχης

Ψάρεμα Ζόκας: πως αρματώνουμε τους κλέφτες

30 Ιουλίου, 2018

Ψάρεμα Ζόκας: πως αρματώνουμε τους κλέφτες

Ψάρεμα Ζόκας, η παράδοση αναβιώνει σε μία τεχνική ψαρέματος που λίγοι ψαράδες γνώριζαν τα μυστικά της. Ζόκα, ζόγκα ή και ζόχα (όπως λέγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας), ένας ξεχασµένος παραδοσιακός τρόπος ψαρέµατος αρχίζει και πάλι να κάνει σιγά-σιγά την επιστροφή του. Όπως κάθε παλιά τεχνική κάνει τον κύκλο της και επιστρέφει ανανεωµένη, πιο αποδοτική και πολλές φορές µε καινούρια ονοµασία, έτσι και η ζόκα στις µέρες µας εµφανίζεται και πάλι σε διάφορες µορφές έτοιµη να συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό ψαρά.

Ψάρεμα ζόκας: η κλασική ζόκα
1. Τα υλικά που θα χρειαστούµε: Μια ζόκα µε βάρος και µέγεθος ανάλογα του επιλεγµένου βάθους και των αναµενόµενων ψαριών, µια πετονιά 0,60-0,70 χιλιοστά και δυο γερά αγκίστρια (κλέφτες) Νο 4/0-9/0, ανάλογα πάντα µε τα ψάρια που αναζητούµε. Στις συναγρίδες και τις στήρες προτιµούµε τα πιο µικρά, δηλαδή Νο 4/0-5/0, στα φαγκριά και τα τσαούσια Νο 5/0-7/0, στους ροφούς, τους βλάχους και τις σφυρίδες, Νο7/0-9/0.
2. ∆ένουµε τα αγκίστρια µας σε παράµαλλο µε µήκος ανάλογο του δολώµατος (σουπιά ή καλαµάρι) που θα χρησιµοποιήσουµε. Εδώ δεν έχουµε την πολυτέλεια να αυξοµειώνουµε το µήκος της αρµατωσιάς, γιατί όπως θα δούµε παρακάτω, απουσιάζει ο κρίκος.
3, 4. ∆ένουµε το πρώτο παράµαλο στον κορµό του αγκιστριού της ζόκας, όπως δένουµε ένα αγκίστρι, κάνοντας τουλάχιστον 7- 8 σπείρες και σφίγγουµε καλά στη βάση της.

5. ∆ένουµε και το δεύτερο αγκίστρι ρυθµίζοντας το µήκος του ανάλογα µε την προτίµησή µας. Συνήθως έχουν το ίδιο µήκος και τα αγκιστρώνουµε στα πλοκάµια. Αν θέλουµε όµως µπορούµε να κάνουµε το ένα πιο κοντό, ώστε να το βάζουµε στο σιφούνι του.
6, 7. Η ζόκα µας είναι έτοιµη για ψάρεμα.

Ζόκα νέας γενιάς
1. Τα υλικά µας: Μια ζόκα µε κρίκο κάτω από το αγκίστρι (στο εµπόριο υπάρχουν πολλές, η συγκεκριµένη όµως είναι χειροποίητη), ένα κοµµάτι dyneema ή spectra αντοχής 150-200 λιβρών και δύο κλέφτες Νο 4/0-7/0. Το αρµάτωµα της ζόκας αυτής γίνεται µε νήµα, για να µπορέσουµε να πετύχουµε εναλλαγή του µήκους της σύµφωνα µε το µήκος του δολώµατος, κάτι που δεν είναι εφικτό αν χρησιµοποιήσουµε πετονιά.

2. ∆ένουµε τους κλέφτες στο νήµα. Το ένα παράµαλλο έχει µήκος δεκαπέντε εκατοστά και το άλλο σαράντα.
3. Ενώνουµε τα δύο παράµαλλα µε ένα οκταράκι, σφίγγουµε καλά και αφήνουµε ένα εκατοστό περίσσευµα στην άκρη, για ασφάλεια.
4, 5. Περνάµε την ελεύθερη άκρη του νήµατος από τον κρίκο της ζόκας και δένουµε έτσι ώστε ο κόµπος να γίνει συρόµενος. Εδώ δε σφίγγουµε υπερβολικά τον κόµπο, για να µπορεί να σύρεται σχετικά εύκολα και να έχουµε τη δυνατότητα να ρυθµίζουµε το µήκος του παράµαλλου ανάλογα µε το δόλωµα.

6, 7. Η ζόκα µας έτοιµη, αρµατωµένη για ψάρεμα. Μπορεί να δολωθεί µε ποικιλία δολωµάτων ζωντανό ή όχι, σε διάφορα µεγέθη όπως πχ. µε µία µέτρια σουπιά (6) ή ακόµα και ένα µεγάλο καλαµάρι (7).

Υβριδική παντεταρισµένη καµπούρα που ψαρεύεται σαν ζόκα
Έχουν αφαιρεθεί τα σιλικονούχα πλοκάµια και στον κρίκο της έχει προστεθεί σταθερό αγκίστρι. Καλή επιτυχία!!!

Published in ZOKA

 

Tags
Κλασική Ζόκα Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από βάρκα Ζόκα Ψάρεμα με ζόκα Ζόκες Αρμάτωμα Ζόκας
Comodo SSL