Άνοιξη, μια από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και Μάιο και αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου..
Αυτή την εποχή ο ήλιος εγκαταλείπει το νότιο ημισφαίριο για χάρη του βόρειου, ζεσταίνοντας περισσότερο αυτήν την πλευρά της γης, διώχνοντας το χειμώνα από το βορρά και παραδίδοντας το νότιο στο φθινόπωρο. Ας μην ξεχνάμε πως στα τέλη Μάρτη η ώρα αλλάζει, κάνοντας το συνηθισμένο της άλμα μπροστά.
Κατά την προσωπική μου άποψη είναι η εποχή με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο ψαροτούφεκο, αφού το ανέβασμα ψαριών στη ρηχή ζώνη είναι σύνηθες. Ας δούμε όμως 10 μυστικά που αφορούν στο ανοιξιάτικο ψαροτούφεκο και διακρίνουν τα κυνήγια μας αυτήν την εποχή:
1. Στολή
Μην ξεγιελιέστε, μπορεί ο υδράργυρος στο εξωτερικό περιβάλλον να έχει ανέβει, αλλά κάτω από το νερό τα πράγματα είναι ακόμη πολύ κρύα. Η χειμερινή στολή κρίνεται ακόμη απολύτως απαραίτητη.
2. Εξοπλισμός
Μάσκα μεσαίου όγκου, μεγάλου οπτικού πεδίου, αφού σκοπός είναι να κινηθούμε ρηχά ή σε μεσαία βάθη. Πέδιλα μαλακά, με λεπίδες carbon, για ξεκούραστο κολύμπι. Ελαστική ζώνη που να «σηκώνει» κιλά.
3. Τεχνικές
Το ψάρεμα στην τρύπα, αλλά και το στατικό καρτέρι, βρίσκουν πλήρη εφαρμογή αυτήν την εποχή του χρόνου και σίγουρα θα δώσουν ψάρια στο θηρευτή. Προσωπικά χρησιμοποιώ το καρτέρι στη ρηχή ή μεσαία ζώνη, κυνηγώντας εκπλήξεις ή το ψάρι τρόπαιο που θα πλησιάσει και θα κυνηγήσει στην ακτογραμμή.
4. Όπλα
Αν επιλέξουμε ψάρεμα στην τρύπα (ψαχτήρι) τα κοντά όπλα έχουν την τιμητική τους. Όπλα από 60 μέχρι το πολύ 80 εκατοστά, είναι μια χαρά για τέτοιου είδους ψάρεμα, ενώ προτείνουμε να είναι εφοδιασμένα με ένα μικρό μουλινέ.
Για τις ενέδρες (καρτέρι), το 85άρι, 95άρι ή ακόμη και μήκους 105 εκ. όπλο, με ένα 19άρι λάστιχο και δίφτερη 6,5άρα ή 6,75άρα βέργα με πολυεδρική ή καλοακονισμένη μύτη (βελόνα), αποτελούν «συνδυασμό που σκοτώνει» οτιδήποτε κινηθεί εντός βεληνεκούς, ανάλογα πάντα με το οπτικό πεδίο. Εδώ το μουλινέ κρίνεται επιβεβλημένο και απαραίτητα εφοδιασμένο με πολλά μέτρα σχοινιού. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις τι θα περάσει από μπροστά σου…
5. Θηράματα
Την άνοιξη, στα ρηχά καρτέρια βασιλεύουν τα άσπρα, όπως κέφαλοι, λαβράκια, τσιπούρες, σαργοί, ενώ κάθε είδους κυνηγοί θα βρεθούν να κινούνται στην ακτογραμμή και να αναζητούν την τροφή τους. Μεγάλη προσοχή, γιατί ακόμη και οι βασίλισσες (συναγρίδες) κινούνται ρηχά αυτήν την εποχή.
Όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με το ψάρεμα στην τρύπα, θα συναντήσουν όλα τα προανεφερόμενα, εκτός από τους κυνηγούς των οποίων τη θέση θα πάρουν τα πρώτα μαύρα που θα βρουν καταφύγιο σε ρηχά θαλάμια. Προσοχή λοιπόν, γιατί ψάχνοντας που τρύπωσε ο σαργός, μπορεί να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με κανένα μαύρο κεφάλι!
6. Τόποι
Πλάκες και τραγάνα είναι στις πρώτες επιλογές τόπων, όπως και η κροκάλα με την αμμοποσειδωνία, πάντα βέβαια με γνώμονα την προτιμώμενη τεχνική. Αποφεύγουμε εκβολές ποταμών ή περιοχές που χύνονται γλυκά νερά, γιατί εκτός από κρύο νερό, απόρροια των χιονιών που λιώνουν αυτήν την εποχή, επικρατεί μεγάλη θολούρα και δε θα μας επιτρέψει να ψαρέψουμε.
7. Ώρες ψαρέματος
Ιδανικές ώρες για καρτέρια, είναι οι πολύ πρωινές και αυτές πριν το σούρουπο. Για ψάρεμα στην τρύπα, προτιμήστε μεσημεριανές προς απογευματινές ώρες.
8. Συνθήκες
Εκεί που χτύπαγε ο καιρός μέχρι πρότινος, ενώ αποτελούν ιδανική περίοδο οι μέρες κοντά στην πανσελήνο. Στο μπάσιμο του νοτιά μπαίνουμε πάνω στον καιρό, αφού συνήθως δε φορτώνει αμέσως και μας επιτρέπει το ψάρεμα.
9. Προσέχουμε
Στις ενέδρες (καρτέρια) βάζουμε τον ήλιο στην πλάτη μας και όχι στο πρόσωπο, τυφλώνοντας έτσι το θήραμα και όχι τον εαυτό μας. Η μύτη της βέργας στα όπλα μας πρέπει να είναι καλαοακονισμένη και οι βολές μας όσο το δυνατόν πιο σίγουρες. Να θυμάστε πως το σκισμένο ψάρι εγκαταλείπει την περιοχή με ορμή, συμπαρασύροντας και άλλα υποψήφια θηράματα μαζί του.
10. Ασφάλεια
Αποφύγετε απανωτές βουτιές, σε όσο ζωντανό τόπο και αν έχετε βρεθεί. Σε οποιαδήποτε αδιαθεσία, διακόψτε αμέσως, αφού πρώτα ενημερώσετε το ζευγάρι σας. Επίσης αν νιώσετε ρίγη και τρέμουλο, βγείτε γρήγορα από τη θάλασσα. Τα γυμνά μάγουλα και τα χείλια, εκτεθειμένα και απροστάτευτα από το νερό, παγώνουν και αλλάζουν χρώμα (μελανιάζουν). Η υποθερμία είναι εδώ και παραμονεύει!
Τόποι με δυνατό ρέμα κρατούν ψάρια, αλλά μας δυσκολεύουν στο ψάρεμα. Το ρέμα, ανάλογα με τη δύναμη που έχει, μειώνει το επιχειρησιακό βάθος του δύτη και τον εξαντλεί γρήγορα. Μεγάλη προσοχή και σύνεση λοιπόν!