Ψαροτούφεκο: Ενέδρες στο σούρουπο
«Εγώ κάνω τα ψάρια να έρχονται σε µένα…»
…µια φράση όλο νόηµα που ειπώθηκε ένα απόγευµα πριν από πολλά πολλά χρόνια, στα γραφεία του τότε νεοϊδρυθέντα συλλόγου φίλων υποβρύχιου κυνηγιού «Γλαύκου», όταν ο Roberto Callich ρωτήθηκε µε ποιο τρόπο συλλαµβάνει τα θηράµατά του.
Τότε µάλιστα ήταν η εποχή που η Ελλάδα γύρισε σελίδα και στις τεχνικές σύλληψης θηραµάτων µε ψαροτούφεκο προστέθηκε ακόµη µία, το στατικό καρτέρι ή αλλιώς ενέδρα.
Προσωπικά τις ενέδρες µου προτιµώ να τις στήνω λίγο πριν και µέχρι το σούρουπο, θεωρώντας την πιο καλή σε απόδοση ώρα, ανεξαρτήτως εποχής. Είναι η στιγµή που όλοι οι κυνηγοί επωφελούνται από το λιγοστό φως της µέρας για να κυνηγήσουν.
1. Εξοπλισµός
Επειδή µιλάµε για καρτέρι, η στολή παραλλαγής θεωρώ πως είναι επιβεβληµένη. Τώρα µη µε ρωτήσετε για τι είδους παραλλαγή. Κριτήριο για τα χρώµατα είναι ο τύπος βυθού που θα επιλέξουµε να ψαρέψουµε και τίποτε άλλο. Μάσκα µεσαίου όγκου µε µεγάλο οπτικό πεδίο, γιατί έτσι αποφεύγουµε να κουνάµε το κεφάλι µας πέρα-δώθε και τροµάζουµε λιγότερο θηράµατα και µικρόψαρα. Ζώνη σίγουρα ελαστική και γιατί όχι παραλλαγής, εδώ πιο πολύ λόγω καλαισθησίας πάρα χρησιµότητας. Εξάλλου το κόστος δε διαφέρει και πολύ.
2. Βάρη
Τα κιλά που θα βάλουµε στη ζώνη µας, εξαρτώνται από το βάθος που θα κινηθούµε. Εδώ καλό θα είναι να υπάρχουν αρκετά αποσπώµενα βάρη, που γρήγορα και εύκολα θα προσαρµοστούν και θα δώσουν το επιθυµητό αποτέλεσµα. ∆εν ξεχνάµε πως θα στήσουµε τις ενέδρες µας ακίνητοι στο βυθό, όπερ σηµαίνει ότι το βάρος της ζώνης θα πρέπει να µας κρατά κάτω χωρίς να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια µε τα χέρια γι’ αυτό, και συνάµα να µπορούµε εύκολα να ξεκολλήσουµε και να βρεθούµε στην επιφάνεια.
Ένα µολύβι (γιλέκο) πλάτης όταν η ζώνη δε σηκώνει άλλα βάρη, θα βοηθήσει και θα µοιράσει τα κιλά, ενώ θα «ξεκουράσει» και τη µέση.
Τέλος, όσοι δε µπορούν να κρατήσουν τα πόδια τους ακίνητα στο βυθό, υπάρχει λύση µε τα βαριδάκια ποδιών.
3. Όπλα
Μεγάλο κεφάλαιο, που δε µας φτάνει µια ολόκληρη έκδοση για να το καλύψουµε πλήρως. Το µήκος του όπλου εξαρτάται απόλυτα από το επίπεδο της ορατότητας το οποίο έχουµε να αντιµετωπίσουµε. Θα ήταν τελείως ανούσιο το καρτέρι σε πολύ θολά νερά µε ένα όπλο 100 εκατοστών, όπως θα ήταν και εντελώς αφελές να επιµένουµε µε ένα 75άρι στο χέρι, όταν τα νερά είναι πεντακάθαρα και τα ψάρια µας αντιλαµβάνονται από πολύ µακριά.
Εάν θα κινηθούµε σε ρηχή ζώνη, το µονολάστιχο είναι µονόδροµος. Αν όµως επιλέξουµε µεσαία βάθη µε καλή ορατότητα, τότε ένα 110 carbon ή ξύλινο µε διπλά λάστιχα θα µας καλύψει στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ανάποδος µηχανισµός όπλισης και µεσαίου µεγέθους µουλινέ, κρίνονται κάτι περισσότερο από αναγκαία.
4. Βέργα
Ένα κεφάλαιο µόνη της. ∆ίνω µεγάλη σηµασία σε αυτήν, γιατί θα µας δώσει το επιθυµητό τελικό αποτέλεσµα που δεν είναι άλλο από το θήραµα. Βλέπετε στη ζωή συνήθως δουλεύουν πολλοί, για να πάρει την δόξα ένας (αξίωµα).
Με δύο φτερά, για να µπορέσει να «κρατήσει» ένα κακοχτυπηµένο θήραµα. Προσέχω ώστε το µήκος της να µην εξέχει περισσότερο από δέκα εκατοστά από την κεφαλή του όπλου. Αυτό θα µας βοηθήσει να έχουµε ταχύτερη βολή, αλλά και περισσότερη ευκινησία.
Καλοακονισµένη µύτη, κατά προτίµηση πολυεδρική, επειδή τρυπώντας οποιαδήποτε σάρκα θα κάνει µεγαλύτερη ζηµιά.
Επίσης, βέργες µε πάχος από 6,75 χιλ. και πάνω προκαλούν πολύ µεγαλύτερη ζηµιά και έχουν µεγαλύτερη διατρητική ικανότητα στο θήραµα.
5. Προσέγγιση
Προπαντός αθόρυβη βουτιά και αργό κολύµπι στην επιφάνεια. Όσο λιγότερο θόρυβο κάνουµε, τόσο το καλύτερο και πιο αποδοτικό. Κάντε τον ήλιο σύµµαχο, βάζοντάς τον στην πλάτη και όχι κατάφατσα.
Εκτός από συνθήκες όπου η ορατότητα δεν ξεπερνάει το ένα µέτρο, τα ψάρια µας αντιλαµβάνονται πριν ακόµη εµείς αποκτήσουµε οπτική επαφή. Για το λόγο αυτό, είναι προτιµότερο και πολύ πιο αποδοτικό να καταδυόµαστε και να ενεδρεύουµε χωρίς να έχουµε δει το υποψήφιο θήραµα.
Μάθετε να διαβάζετε τα σηµάδια που δίνουν οι καλόγριες και τα µικρόψαρα. Έχουν να προδώσουν πολλά.
Αν υπάρχει θολούρα, επωφεληθείτε από αυτήν συµµαχώντας µαζί της. Σε τόπους µε αµµοποσειδωνίες χωθείτε κυριολεκτικά στις ποσειδωνίες.
Πριν στήσετε τις ενέδρες σας σε αµµώδεις βυθούς που δε δίνουν κάλυψη, ανακατέψτε τους πρώτα.
Αποφύγετε επιπόλαιες βολές, γιατί εκτός από χαµένα θηράµατα και πεσµένο ηθικό ερηµώνουν τον τόπο για το υπόλοιπο της µέρας.
6. Τόποι
∆εν υπάρχουν πια µαγικοί και ονειρεµένοι τόποι, όλοι λίγο πολύ αλιεύονται µε κάθε νόµιµο ή παράνοµο τρόπο.
Προτιµήστε αυτούς που µέχρι χτες τους βάραγε ο καιρός, ή αν οι δυνατότητες σας το επιτρέπουν στήστε τις ενέδρες σας πάνω στο καιρό, κοντά στο σηµείο
που σκάει το κύµα.
Λίγο πριν τα φώτα της µέρας σβήσουν, προτιµήστε να στήσετε τις ενέδρες σας σε σηµεία που κόβουν απότοµα σε µεγάλο βάθος ή σε κοψίµατα του βυθού που συνορεύουν µε βαθιά νερά.