Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ – Ποιες απαγορεύσεις προτείνει το ΥΑΑΤ στο νέο νομοσχέδιο

24 Μαΐου, 2021

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ – Ποιες απαγορεύσεις προτείνει το ΥΑΑΤ στο νέο νομοσχέδιο

Το ψαροτούφεκο στο στόχαστρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Δεν φτάνει η παράλογη απαγόρευση του Μαΐου, το Υπουργείο προτείνει δίμηνη απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας !

Μετά από 7 μήνες απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας λόγω κορωνοϊού το “κερασάκι” έρχεται από το ΥΑΑΤ, με το προς διαβούλευση Π/Δ «Ερασιτεχνική και Αθλητική Αλιεία» όπου μεταξύ άλλων προτείνει επιπλέον απαγορεύσεις ενώ υπάρχουν ήδη πολύ αυστηροί κανόνες και θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΑΑΤ, βούληση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού είναι μέσα από τις παρατηρήσεις και τα σχόλια των πολιτών να εξασφαλισθεί η αντικειμενικότερη και δικαιότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία!

Να υπενθυμίσουμε εδώ, πως οι αρχικές πληροφορίες ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, ότι αυτό το “προσχέδιο νόμου” θα τιθόταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΥΠΑΙΘΡΟΣ, η αρμόδια υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή προωθούσε ένα νέο νομοσχέδιο με σκοπό να βάλει «τάξη», όπως ανάφερε, στην αλιευτική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Τελικά, παρότι υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο νομοσχέδιο ή αλλαγή, σήμερα 24 Μαΐου 2021, σαν κεραυνός εν αιθρία θέτεται σε διαβούλευση το σχέδιο Π/Δ έως την 4 Ιουνίου 2021, δηλαδή λιγότερο από 11 ημέρες! 

Επιγραμματικά, όσον αφορά την υποβρύχια αλιεία, το Υπουργείο προτείνει την απαγόρευση και του Απριλίου, καθώς και μείωση των αλιευμάτων από 5 κιλά σε 4 κιλά (συν ένα μεγάλο ψάρι ανεξαρτήτως βάρους).

 

Ακολουθεί το Άρθρο 7, που αφορά την Υποβρύχια Ερασιτεχνική Αλιεία:

 

Άρθρο 7
Γ. Υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία

1. Επιτρέπεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία από ελεύθερους δύτες, χωρίς την χρήση μηχανικών συσκευών υποβοήθησης της κατάδυσης, που καταδύονται με άπνοια και με την χρήση καμακιού χειρός ή συσκευής που εκτοξεύει υποβρυχίως καμάκι ή βέλος (ψαροντούφεκο), εφ’ όσον η δύναμη εκτόξευσης οφείλεται σε όπλιση της συσκευής από τον δύτη, με χρήση αποκλειστικά της μυϊκής του δύναμης.

2. Απαγορεύεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με ψαροντούφεκο:
α) Από την δύση έως την ανατολή του ηλίου.
 β) Τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο κάθε έτους
 γ) Από ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
 δ) Σε απόσταση μικρότερη από διακόσια (200) μέτρα από:
    δα) Τα σημεία που κολυμπούν λουόμενοι.
δβ) Λιμενικά έργα, ναυτιλιακές σημάνσεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας και αγκυροβολημένα πλοία μήκους άνω των είκοσι (20) μέτρων. Δεν περιλαμβάνεται σε αυτά το πλωτό μέσο που χρησιμοποιείται από τον ερασιτέχνη αλιέα, για την άσκηση υποβρύχιας αλιείας.
 ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, εντός λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων, καθώς και σε εισόδους-εξόδους λιμένων ή αγκυροβολίων.
   στ) Με την χρήση υποβρύχιου φωτός.

3. Επιτρέπεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με καμάκι χειρός ή ψαροντούφεκο από ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, εφ’ όσον εποπτεύονται από ενήλικα ελεύθερο δύτη που τα συνοδεύει. Εφόσον ο συνοδός δεν είναι από τα πρόσωπα που ασκούν γονική μέριμνα του ανηλίκου απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του προσώπου ή των προσώπων αυτών.

4. Απαγορεύεται στους ερασιτέχνες υποβρύχιους αλιείς:
   α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων αλιέων.
   β) Να φέρουν οπλισμένα ψαροντούφεκα έξω από την θάλασσα.
   γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Τα μέσα άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας απαγορεύεται να φέρουν τέτοιες συσκευές.

5. Οι ερασιτέχνες αλιείς καθ΄ όλη τη διάρκεια διενέργειας υποβρύχιας αλιείας στη θάλασσα, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα χρώματος κίτρινου, που θα φέρει σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία θα αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα). Ο σημαντήρας πρέπει να είναι ορατός με ήρεμη θάλασσα και κανονικές συνθήκες φωτισμού και ατμοσφαιρικής διαύγειας, από απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων.

6. Εάν ο αλιέας που ασκεί υποβρύχια αλιεία συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία της παρ. 5 πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο επάνω στο πλωτό μέσο. Ο αλιέας κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αλιείας, πρέπει να κινείται σε μία ακτίνα 50 μέτρων από τον σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.

7. Απαγορεύεται η προσέγγιση σκάφους σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από σημαντήρα ή από πλωτό μέσο που συνοδεύει αλιέα ο οποίος διενεργεί υποβρύχια αλιεία.

 

Ποσοτικοί περιορισμοί αλιευμάτων (ΑΡΘΡΟ 6)

1. Κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι τέσσερα (4) κιλά αλιεύματα ανά ημέρα, συν ένα επιπλέον άτομο ανεξαρτήτως βάρους. Οι παραπάνω ποσότητες δεν πρέπει να υπερβαίνονται ανά πάσα στιγμή.

2. Στα αλιεύματα της παρ. 1 επιτρέπεται να περιλαμβάνονται, εφόσον δεν παραβιάζεται η οριζόμενη στην παράγραφο αυτή μέγιστη ποσότητα αλιευμάτων:

   α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelus spp) έως δύο (2) άτομα του είδους πίγγα (πίγκα) (Mycteroperca rubra) και συνολικά έως δύο (2) άτομα από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης

   β) έως τρία (3) άτομα του είδους συναγρίδα (Dentex dentex) έως τρία (3) άτομα του είδους φαγκρί (Pagrus pagrus) έως τρία (3) του είδους τσαούσι (τσαούσης) (Dentex gibbosus) και συνολικά έως τρία (3) άτομα από όλα τα είδη της παρούσας περίπτωσης

   γ) έως δύο (2) άτομα του είδους χταπόδι (Octopus vulgaris) έως δύο (2) άτομα του είδους κολοχτύπα (αστακούδια) (Scyllarides lattus).

3. Επιπλέον των οριζόμενων στην παρ. 1, επιτρέπεται η αλιεία μέχρι είκοσι (20) συνολικά ατόμων αχινών (Paracentrotus lividus) ανά ημέρα και ανά ερασιτέχνη αλιέα και μέχρι τριάντα (30) συνολικά ατόμων αχινών ανά ημέρα και ανά μέσο άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας.

4. Δεν υπόκειται σε περιορισμούς η ερασιτεχνική αλιεία των ακολούθων, ειδών: -Γερμανός (Siganus luridus) -Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) -Λεοντόψαρο (Pterois miles)

 

Για να διαβάσετε όλο το Σχέδιο Νόμου δείτε εδώ: https://www.boatfishing.gr/xekina-i-diavoyleysi-erasitechniki-kai-athlitiki-alieia/

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναρτήσουν τα σχόλιά τους στην ιστοσελίδα: http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/.

Tags
Νομοσχέδιο Ψάρεμα απαγορεύσεις Φωτεινή Αραμπατζή Σπήλιος Λιβανός
Comodo SSL