Shimano Waxwing: Ένα… ∆ιαφορετικό Τεχνητό!
Η σειρά Waxwing της Shimano, αποτελείται από τεχνητά µε εκπληκτικά αποτελέσµατα στο ενεργητικό τους, ιδιαίτερα αγαπηµένα από πάµπολλους λάτρεις του spinning, σε χώρες όπως η Αµερική, η Αυστραλία, και πολλές χώρες της Ευρώπη.
Παρόµοια κατορθώµατα έχουν όµως να επιδείξουν και στη χώρα µας, επαληθεύοντας τις δυνατότητές τους όσες φορές και να χρειάστηκε, συλλαµβάνοντας και οδηγώντας µε ασφάλεια στην απόχη µας µεγάλα και αξιόλογα ψάρια. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόµα µία µερίδα ανθρώπων που ασχολούνται µε το spinning και δε γνωρίζει τι µπορούν να κάνουν.
Τα Waxwings, στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους χρησιµοποιήθηκαν κυρίως στο ψάρεµα τονοειδών, αλλά στη συνέχεια επέδειξαν την ίδια συµπεριφορά σε µεγάλο εύρος αλιευµάτων (κυρίως πελαγίσιων ψαριών), από όπου και αν χρησιµοποιούνταν, το σκάφος ή την ακτή. Η εµφάνισή τους δε µοιάζει µε κανένα άλλο είδος γνωστού τεχνητού της αγοράς, τόσο στον τρόπο που κινούνται µέσα στο νερό, όσο και στην εξωτερική τους εµφάνιση και κατασκευή.
Μια µατιά στο τεχνητό
Το Waxwing διαθέτει δύο πτερύγια-φτερά από τα οποία προήλθε και η ονοµασία του, και του δίνουν ξεχωριστή πλεύση µέσα στο υδάτινο περιβάλλον. Το άνω πτερύγιό του προσφέρει τη χαρακτηριστική ζιγκ-ζαγκ κίνηση µέσα στο νερό, ενώ το κάτω το βοηθά να ισορροπεί και αποδίδει αρµονία και φυσικότητα στην πλεύση του. ∆ε µπορεί βέβαια να περάσει απαρατήρητη και η υδροδυναµική του σχεδίαση, αφού εγγυάται βολές πολύ πάνω από τα συνήθη στάνταρντ µας.
∆ιαθέτει επίσης ανάγλυφα βράγχια και λέπια, καθώς και τρισδιάστατα µάτια, κατασκευαστικά προτερήµατα που το κάνουν να µοιάζει πολύ αληθινό και να αποτελεί κίνητρο επίθεσης για τα ψάρια.
Τέλος, τη διαφορετικότητά του ολοκληρώνει η διάγκιστρη σαλαγκιά της Owner, µε την απαράµιλλη ποιότητα και αντοχή, και τη µοναδική διατρητική της ικανότητα, για ευκολότερο κάρφωµα και πιο σίγουρη συγκράτηση των µεγάλων θηρευτών.
Στη χώρα µας διατίθενται σε τρία µεγέθη, 68, 88 και 118 mm, και σε αντίστοιχα βάρη των 14, 25 και 48 gr, ενώ οι διαθέσιµοι χρωµατισµοί είναι: σαρδέλα (sardine), σκουµπρί (mackerel), καλαµάρι (live squid), µωβ (purple) και χρώµιο (chrome).
H σωστή ανάκτηση οδηγεί σε τέλεια πλεύση και δίνει το επιθυµητό αποτέλεσµα. Το ειδικά σχεδιασµένο σώµα του, το κάνει να κολυµπά µε µια µοναδική πλεύση ζιγκ-ζαγκ, χάρη στα φτερά που διαθέτει στο επάνω και κάτω µέρος του σώµατός του. Αυτή η πλεύση, µοιάζει κατά την προσωπική µου άποψη αρκετά µε την τεχνική του spinning «walk the dog», πολύ γνωστή για την ικανότητά της να δελεάζει τα αρπακτικά και να τα προκαλεί να χτυπήσουν στα τεχνητά µας.
Μετά από τον παραπάνω πρόλογο για την πλεύση του τεχνητού, αρκετοί θα αναρωτηθούν αν τελικά το µεγαλύτερο ρόλο παίζει η πρωτότυπη κατασκευή, ή ο τρόπος ανάκτησής του. Μιας και µιλάµε για ένα sinking (βυθιζόµενο) τεχνητό, και µάλιστα χαρακτηρισµένο ως jig, οι πειραµατισµοί µας µπορούν να είναι πολλοί. Έχουµε λοιπόν τη δυνατότητα να το σύρουµε µε σταθερό ρυθµό διατηρώντας απλά τη µύτη του καλαµιού χαµηλά, ή να αφήσουµε το τεχνητό να κατέβει κάποια µέτρα προς τον βυθό αµέσως µετά τη βολή, και έπειτα να το επαναφέρουµε στην επιφάνεια µε συνεχόµενα τινάγµατά του καλαµιού µας, επαναλαµβάνοντας συνεχώς την κίνηση αυτή για να δελεάσουµε ψάρια τα οποία κυνηγούν βαθύτερα από την επιφάνεια (πχ. φωτό µε πίγκα).
TIPS
- • Το καλάµι µας θα πρέπει να διαθέτει δράση κορυφής, και το casting weight του να είναι πάντα εναρµονισµένο µε το βάρος του τεχνητού.
- • Η χρήση νήµατος είναι προτιµότερη από αυτήν της πετονιάς, για καλύτερη µετάδοση των τινάγµατων του καλαµιού στο τεχνητό µας, αµεσότερη αίσθηση της τσιµπιάς, και πιο σίγουρο, ακαριαίο κάρφωµα (ειδικά αν µιλάµε για οκτάκλωνα νήµατα νέας τεχνολογίας).
- • Μην ξεχνάµε ότι το τεχνητό δε διαθέτει σαλαγκιές, και για αυτό το λόγο τα γρήγορα αντανακλαστικά µας και ένα αποφασιστικό κάρφωµα σε πρώτο χρόνο, είναι στοιχεία που σίγουρα θα µας δώσουν ευκολότερα κάποια καλά ψάρια.