Στο προηγούµενο τεύχος του περιοδικού προσπαθήσαµε να προσεγγίσουµε µία σχετικά νέα τεχνική στον χώρο του ψαρέµατος, το shore jigging.
Μιλήσαµε για τον απαραίτητο εξοπλισµό, τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα πρέπει να παρουσιάζουν τα καλάµια και οι µηχανισµοί, και είπαµε λίγα λόγια για τους πλάνους. Ωστόσο το κεφάλαιο του shore jigging δε σταµατάει εκεί, και στο τεύχος αυτό θα ανακαλύψουµε ένα ακόµα σηµαντικό παράγοντα: την κατασκευή των assist hooks τα οποία συνοδεύουν τους πλάνους µας.
Κατασκευή µονού assist hook
Στο εµπόριο υπάρχουν άπειρα assist hook, διαφόρων µεγεθών και χρωµάτων, άριστης κατασκευής, τα οποία είναι έτοιµα προς χρήση. Ωστόσο, αν είστε από τους ψαράδες που σας αρέσει να πειραµατίζεστε και να δηµιουργείτε, τότε µπορείτε πολύ εύκολα να κατασκευάσετε µόνοι σας τα δικά σας assist hook.
Κατασκευή
Για την κατασκευή θα χρειαστούµε ένα κοµµάτι περίπου 15 cm χοντρού νήµατος, ένα αγκίστρι και ένα θερµοσυστελλόµενο σωληνάκι.
•Αρχικά διπλώνουµε το νήµα στην µέση και περνάµε τις δύο άκρες µέσα από την τρύπα του αγκιστριού (εικόνα 1).
•Στη συνέχεια δηµιουργούµε έναν απλό κόµπο µε τις δύο άκρες και περνάµε από µέσα το αγκίστρι όπως φαίνεται στην εικόνα 2.
•Σφίγγουµε καλά και κάνουµε µία τσακιστή για να κλειδώσουµε τον κόµπο (εικόνα 3).
•Καίµε τις άκρες του κόµπου µε έναν αναπτήρα, περνάµε το θερµοσυστελλόµενο σωληνάκι πάνω στον κόµπο που δηµιουργήσαµε, και το ζεσταίνουµε προσεκτικά για να καλύψει τον κόµπο (εικόνες 4-5-6). Το assist hook µας είναι έτοιµο µέσα σε πολύ λίγο χρόνο! Πρόκειται για µία εξαιρετικής αντοχής κατασκευή, που αξίζει να τη δοκιµάστε.
Κατασκευή διπλού assist hook
Υπάρχουν φορές όπου νιώθουµε τα βίαια χτυπήµατα των ψαριών πάνω στους πλάνους µας, αλλά δεν πιάνονται µε τίποτα, είτε γιατί εκείνη την ηµέρα είναι πολύ διστακτικά, είτε γιατί τα assist hook µας δε δένουν αρµονικά µε την κίνηση του πλάνου, είτε… είτε… Οι υποθέσεις µπορεί να είναι άπειρες, και µία συχνή εναλλακτική λύση είναι η αντικατάσταση του µονού assist hook µε διπλό µικρότερου µεγέθους.
Κατασκευή
Για την κατασκευή του διπλού assist hook, θα χρειαστούµε ένα κοµµάτι νήµατος περίπου 25 cm, δύο αγκίστρια µικρότερου µεγέθους, ένα solid ring και φυσικά θερµοσυστελλόµενο σωληνάκι για την κάλυψη των κόµπων (εικόνα 1).
•Αρχικά περνάµε το ένα άκρο του νήµατος µέσα από τον κρίκο του αγκιστριού, και κάνουµε έναν κόµπο χωρίς να τον σφίξουµε (εικόνα 2).
•Παίρνουµε την άλλη άκρη του νήµατος και την τυλίγουµε τρεις φορές προς την επάνω µεριά του στελέχους του αγκιστριού. Επαναλαµβάνουµε τυλίγοντας άλλες τρεις φορές προς την κάτω µεριά του , και περνάµε την άκρη µέσα από τον κρίκο του (εικόνα 3).
•Στη συνέχεια περνάµε την άκρη µέσα από τον χαλαρό κόµπο που είχαµε δηµιουργήσει, και σφίγγουµε προσεκτικά ώστε να φτάσει ο κόµπος στον κρίκο του αγκιστριού και να τεντώσουν καλά οι σπείρες (εικόνα 4).
•Κάνουµε µια τσακιστή για να κλειδώσει ο κόµπος, και τοποθετούµε ένα θερµοσυστελλόµενο σωληνάκι για να τον ασφαλίσουµε (εικόνες 5-6).
•Πραγµατοποιούµε ακριβώς την ίδια διαδικασία, για να δέσουµε το δεύτερο αγκίστρι στην άλλη άκρη του νήµατος (εικόνα 7).
•∆ιπλώνουµε τα δύο αγκίστρια έτσι ώστε να υπάρχει µία µικρή διαφορά στο µήκος τους (εικόνα 8).
•Περνάµε µέσα από την θηλιά του νήµατος το solid ring, και γυρίζουµε την θηλιά δύο φόρες γύρω από αυτό για να το σταθεροποιήσουµε (εικόνα 9).
•Σφίγγουµε δυνατά, και το διπλό assist hook είναι έτοιµο (εικόνα 10). Το συγκεκριµένο δέσιµο έχει µεγάλη πέραση στην Ιαπωνία, και χρησιµοποιείται για το αρµάτωµα ειδικών πλάνων της τεχνικής slow pitch, η οποία πραγµατοποιείται από σκάφος. Τα ψάρια που πιάνονται είναι θαυµαστού µεγέθους, οπότε φανταστείτε πόσο χρήσιµο µπορεί να φανεί στα δικά µας νερά!