Shore jigging για μαγιάτικα: Ψάρεμα σε κάβο
Στο µυαλό των περισσότερων είναι στα ψαρέματά μας να ξεφύγουµε προς τα έξω. Σε άγριους κάβους, απότομα βράχια, σε µέρη που ίσως δεν πατάει το πόδι του ο άνθρωπος. Ωραία το shore jigging για μαγιάτικα σε λιµάνια, µεγάλο σχολείο, αλλά η πρόκληση είναι εκεί έξω. Οι κάβοι είναι το πρώτο µέρος που θα πάµε για shore jigging, επιζητώντας την αναµέτρηση µε κάποιο µεγάλο µαγιάτικο!
Κάλλιστα, θα µπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, αν ό,τι λέγαµε για τα λιµάνια ισχύει και για τους άλλους ψαρότοπους; Πολύ απλά, ισχύει σχεδόν για όλα! Άλλωστε, κάποτε δεν υπήρχαν λιµάνια, υπήρχαν µόνο βαθιοί κολπίσκοι και κάβοι, που επιτελούσαν και για τους ναυσιπλοείς το ρόλο του λιµανιού.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι προτεραιότητα
Πριν όµως πάµε για το ψάρεµα αυτό, είµαστε έτοιµοι; Τι θα πρέπει να προσέξουµε πριν ψαρέψουµε;
Κατ’ αρχάς, τον ίδιο µας τον εαυτό! Μπορούµε να σταθούµε στα βράχια σε µια αξιόλογη µάχη; Έχουµε την αντοχή και την ικανότητα; Φοράµε τα σωστά παπούτσια, που δεν γλιστρούν;
Ίσως, πολύ εύλογα, αναρωτηθούµε: «αν δεν δοκιµάσουµε, πώς θα ξέρουµε;» Η απάντηση είναι πολύ απλή. Πάνω από όλα, προέχει η ασφάλειά µας! Όχι υπερβολές, δεν ψάχνουµε τι µπορούµε και τι όχι, τα µαγιάτικα δεν αστειεύονται! Η δύναµή τους είναι µοναδική και θα µας µείνει για πάντα χαραγµένη στο µυαλό!
Καλό είναι να κρατάµε µαζί µας κάποιο απλό κράνος, από αυτά που χρησιµοποιούµε για ποδηλασία ή skateboard. Ο λόγος είναι, πέρα από την περίπτωση στραβοπατήµατος κατά τις µετακινήσεις µας, ότι σε περίπτωση που καρφώσουµε κάποιο δυνατό ψάρι και κόψει ή ξαγκιστρώσει, θα φύγουµε προς τα πίσω, µε πιθανό αποτέλεσµα να χτυπήσουµε το κεφάλι µας.
Φυσικά, έχει σηµασία το πόση δύναµη ασκούσαµε και πόσο καλά πατούσαµε, αλλά σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Προσεκτική επιλογή σηµείου
Κατά δεύτερο λόγο, µεγάλο ρόλο παίζει και το µέρος που θα στεκόµαστε. Είναι πολύ σηµαντικό, όταν επιλέξουµε να ψαρέψουµε σε έναν κάβο, να βρούµε το κατάλληλο πάτηµα, το σηµείο που θα πατάµε σωστά.
Εκεί θα µπορούµε να βγάλουµε εκτός νερού ένα αλίευµα και φυσικά θα µας δίνει το περιθώριο να παλέψουµε ένα µαγιάτικο µε όσο το δυνατό λιγότερα εµπόδια ή κοφτερά βράχια να κάνουν την πάλη µαζί του άνιση. Ακόµα και λίγα µέτρα, µπορεί να έχουν µεγάλη διαφορά, οπότε µελετάµε σωστά το σηµείο που πρόκειται να σταθούµε.
Ο σωστός εξοπλισµός
Κατά τρίτον, δίνουµε µεγάλη σηµασία στην επιλογή του εξοπλισµού µας. Λάθη µε δυνατούς αντιπάλους, σε δύσκολα µέρη, δεν συγχωρούνται.
Πέρα από την άριστη συντήρηση καλαµιού και µηχανισµού, οι κόµποι µας πρέπει να είναι καινούργιοι, τα παράµαλλα όσο το δυνατόν πιο µεγάλα για να αντέχουν στις τριβές µε τα βράχια, τα µεγάλα µονόπετρα, τις αποχές.
Προτιμήστε δυνατό νήµα. Εφόσον ο στόχος µας είναι τα µαγιάτικα το τραχύ νήμα είναι προαπαιτούμενος εξοπλισμός. Αυτά τα ψάρια παλεύουν µε απίστευτη δύναµη και θα προσπαθήσουν πολλές φορές να κόψουν τις αρµατωσιές µας στα κοφτερά βράχια. Ωραία τα βελούδινα νήµατα, εξαιρετικές οι βολές που δίνουν και ωραία η αίσθηση στη χρήση τους, αλλά σε δύσκολα µέρη, η κάθε λεπτοµέρεια µετράει. Ενα «σκληροτράχηλο» νήµα, που ξέρουµε πως θα αντέξει καλύτερα στις τριβές, σίγουρα αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή.
Βέβαια, ξέρουµε πως το πιο πιθανό είναι το νήµα να µη µας σώσει, αλλά µπορεί να µας δώσει µια πιθανότητα παραπάνω ή να διορθώσει κάποιο λάθος µας κατά τη µάχη µε το δυνατό πελαγικό ψάρι.
Η προρύθµιση των φρένων
Κατά τέταρτον, δώστε βάση στα φρένα. Είχαµε αναφέρει παλιά, ότι τα προρυθµίζουµε σε αντοχή που πιστεύουµε ότι αντέχουµε, τόσο εµείς, όσο και το καλάµι µας, µε τις γωνίες που θα χρειαστεί να παλέψουµε ένα δυνατό ψάρι. Αν κατά τη µάχη βλέπουµε πως αντέχουµε, ίσως τα σφίξουµε και λίγο παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, όµως, να µην ξεχνάµε πως κουραζόµαστε, άρα έχει σηµασία να υπολογίζουµε πως θα µπορούµε να τα αντέξουµε στην προρύθµιση που κάναµε, για τουλάχιστον 5 µε 10 λεπτά. Σε καµία περίπτωση κλειστά, γιατί αν χρειαστεί να τα ανοίξουµε ή αν κουραστούµε, χάνουµε σηµαντικό χρόνο στη ρύθµισή τους και ίσως στο τέλος κάνουµε ζηµιά σε εµάς ή στον εξοπλισµό µας.
Να µην ξεχνάµε, άλλωστε, πως ένα ορεξάτο µαγιάτικο ακόµη και 5 κιλών, µπορεί άνετα να πάρει πιο πολλά φρένα από όσα εµείς οι ίδιοι αντέχουµε!
Τα αναγκαία βήµατα για µια επιτυχή σύλληψη
Με λίγη επιµονή και προετοιµασία, τα µαγιάτικα θα τα βρούµε. Έχουµε αναφερθεί εκτενώς στο άρθρο για το ψάρεµα του µαγιάτικου από τα λιµάνια, σχετικά µε το πότε και πώς πρέπει να τα ψαρέψουµε µε την τεχνική του Shore Jigging. Εποµένως, µε λίγη σωστή προεργασία, τα ψάρια θα τα βρούµε εκεί που πρέπει, στην ώρα τους.
Όµως, όταν βρισκόµαστε σε ένα µέρος πιο δύσκολο από τη τεχνητή κατασκευή του λιµανιού, πρέπει να εστιάσουµε και αλλού όσον αφορά στη µάχη µε ένα αξιόλογο µαγιάτικο.
Σε ένα δύσκολο µέρος, η µάχη περνάει σε άλλο επίπεδο. Αυξάνεται κατακόρυφα ο βαθµός δυσκολίας, οι µικρές λεπτοµέρειες µεταβάλλουν το αποτέλεσµα και εύκολα µπορούµε να περάσουµε από τη διαφαινόµενη επιτυχία, στην απόλυτη αποτυχία!
Ψυχρά και ψύχραιµα, εκτελούµε αποφασιστικά τα παρακάτω βήµατα και κρατάµε όσο το δυνατόν πιο καθαρό το µυαλό µας, καθώς είναι σηµαντικό να πάρουµε τη σωστή απόφαση µέσα σε κλάσµατα του δευτερολέπτου:
• Καρφώνουµε δυνατά! Πρώτα πρέπει να ασφαλίσουµε το ψάρι! Μετά κατεβάζουµε το καλάµι µας χαµηλά, ώστε να το χειριζόµαστε καλύτερα και µε περισσότερη δύναµη.
• Αν στο κάρφωµα µάς λύνουν τα -σωστά ρυθµισµένα- φρένα, σηµαίνει πως το ψάρι έχει βάρος. Οπότε, δεν ξεγελιόµαστε από τη µετέπειτα συµπεριφορά του, έχουµε µεγάλο αντίπαλο και πρέπει να συνεχίσουµε δυνατά!
• Τροµπάρουµε µε το καλάµι µας όσο πιο δυνατά και καλά µπορούµε, µε προσοχή στις γωνίες µας. Πολλές φορές, τα µαγιάτικα έρχονται όµορφα και ωραία προς τα έξω, αλλά όταν πλησιάσουν τα βράχια, δείχνουν τη πραγµατική τους δύναµη.
Εποµένως, όχι ολιγωρία! Πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουµε να κερδίσουµε µερικά µέτρα βάθος, από την πρώτη στιγµή. Αν µας παίρνει και βλέπουµε πως µπορούµε, βάζουµε και χέρι στη µποµπίνα, αλλά όχι υπερβολές, µόνο εφόσον δούµε ότι καταφέρνουµε να πάρουµε µέτρα του ψαριού αποφασιστικά προς τα πάνω.
• Αν το ψάρι εξαρχής είναι δυνατό και κάνει το φευγιό του, ας το αφήσουµε να φύγει. Αν χρειαστεί λύνουµε και τα φρένα κάπως. Πού θα πάει, κάποια στιγµή θα κουραστεί και θα το παλέψουµε ίσως και σε ασφαλέστερο πεδίο.
Αν δεν σταµατήσει, είναι σηµαντικό να αφήσουµε µια τέτοια εξέλιξη να συµβεί, καθότι το µαγιάτικο, κατά φύσιν κοπαδιάρικο ψάρι, ίσως προσπαθήσει να ακολουθήσει το κοπάδι του, αφο εκεί νοιώθει ασφάλεια. Όµως, αυτό λειτουργεί υπέρ µας, καθότι θα κουραστεί πιο εύκολα. Το σηµαντικό είναι ψύχραιµα, να αναγνωρίσουµε τέτοια συµπεριφορά.
• Αν καταφέρουµε και το φέρουµε κοντά στην επιφάνεια µε όσα φρένα χρησιµοποιούσαµε και το βλέπουµε, είµαστε καλά. Αν όµως, παρά τα φρένα µας, δεν βλέπουµε το ψάρι και αντιλαµβανόµαστε ότι απλά πλησίασε από κάτω µας µε κίνδυνο να κόψει, µπαίνουµε σε ειδικές καταστάσεις. Αν ξέρουµε τον τόπο και το ανάγλυφο του βυθού, αποφασίζουµε ανάλογα.
• Αν γνωρίζουµε πως θα αντέξουµε τις τριβές, ας το παλέψουµε και ό,τι γίνει, το µακρύ παράµαλλο αντέχει αρκετή καταπόνηση. Αν ξέρουµε πως τα βράχια είναι κοφτερά ή υπάρχει µεγάλο σκαλοπάτι, ίσως είναι καλύτερα να ανοίξουµε εγκαίρως το bail arm πριν φτάσουµε στο σηµείο να ακουµπήσει.
Αν ακουµπήσει πρώτα, αρχίσει να τρίβει και το ανοίξουµε τότε, η µάχη έχει χαθεί σχεδόν σίγουρα. Το νήµα θα πιάσει κάποιο βράχο και µε την αλλαγή θέσης του ψαριού δεν θα ξεµπλέξει εύκολα, οπότε είναι θέµα χρόνου να κόψει.
• Σε καµία περίπτωση, αν είναι από κάτω µας, δεν ασκούµε υπερβολική πίεση. Αναφέραµε πριν, ακόµη και το φρενάρισµα της µποµπίνας µε το χέρι. Αυτό έχει νόηµα όσο το ψάρι είναι σε ασφαλή περιοχή. Αν δεν είναι, η υπερβολική τάση που δηµιουργούµε κάνει πολύ πιο εύθραυστη την αρµατωσιά µας. Το παραµικρό ακούµπηµα, µας καταδικάζει, ενώ αν υπάρχει η αποσυµφόρηση πίεσης µε τα φρένα, µπορεί να µας το γλιτώσει το κόψιµο.
Ας σκεφτούµε απλά, αν θέλουµε να κόψουµε µια κλωστή σε ένα µαχαίρι, δεν την τεντώνουµε; Αν όµως έχει λιγότερη τάση, δεν κόβει εύκολα. Έτσι και στο ψάρεµά µας!
• Είναι δεδοµένο πως το ψάρι θα µετακινείται αριστερά ή δεξιά, σε µια προσπάθεια να φύγει ή να συναντήσει κάποιο βράχο να κόψει. Επειδή, όµως, εµείς δεν έχουµε στα βράχια τη δυνατότητα να µετακινηθούµε και να το ακολουθήσουµε, αν δούµε ότι πάει να φύγει προς κάποια κατεύθυνση, αποφασιστικά, µε ένα καλό σήκωµα του καλαµιού µας προς την αντίθετη φορά, χαµηλά, µπορούµε να το γυρίσουµε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της µάχης, ίσως χρειαστεί να το κάνουµε µερικές φορές.
Δυνατός αντίπαλος
Φυσικά, δεν θα βγούµε πάντα νικητές, γιατί ένας καλός αντίπαλος έχει πάντα το πάνω χέρι, είναι στο στοιχείο του. Εµείς απέξω, µόνο εκτιµήσεις µπορούµε να κάνουµε για το τι είναι σωστότερο να πράξουµε µέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
∆εν πειράζει, µέσα στο παιχνίδι είναι κι αυτό, είναι δεδοµένο πως όλοι µας κάποια στιγµή θα συναντήσουµε ψάρια που απλά θα µας βάλουν τα γυαλιά.
Το σηµαντικότερο όµως σε κάθε περίπτωση, είναι να κρατάµε την ψυχραιµία µας και να πάρουµε τη καλύτερη δυνατή απόφαση, τη σωστή στιγµή. Ε, και µε λίγη τύχη που πάντα τη χρειαζόµαστε, µπορούµε να τα καταφέρουµε! Ας µην ξεχνάµε το ρητό των ψαράδων: «όλα τα ψάρια µπορεί να βγουν και όλα µπορεί να χαθούν»!