Σιλικόνες και assist hooks στο ψάρεμα inchiku - Το «ντοπάρισμα» των inchiku τεχνητών
Οι ποικιλίες των δολωμάτων στο ψάρεμα με inchiku είναι πλέον τεράστιες, τα σχήματα και τα χρώματα πάμπολλα, ενώ δε λείπουν και οι παραλλαγές τους που μπορούν να ερεθίσουν περισσότερες από μία αισθήσεις των ψαριών.
του Νίκου Γαλανού
Έτσι κάποιες σιλικόνες διαθέτουν χαρακτηριστική οσμή και φερομόνες, ενώ κάποιες άλλες ακόμα πιο καινοτόμες «διαφοροποιήσεις» τους μπορούν να δημιουργούν χημικές αντιδράσεις κατά την επαφή τους με το νερό και να διασπώνται.
Εμείς, μετά από κάποιους πειραματισμούς και δοκιμές που πραγματοποιήσαμε, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη δική μας… σιλικονούχα εμπειρία, και μάλιστα στοχευμένα αφού θα ρίξουμε μία πιο «διεισδυτική» ματιά στις σιλικόνες οι οποίες προσαρμόζονται στο inchiku.
Η συγκεκριμένη τεχνική έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πολύ επιτυχώς, αφού η εξάπλωσή της σε όλον τον ελλαδικό χώρο έχει να κάνει με την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της. Οι παραλλαγές στο inchiku είναι πραγματικά πάρα πολλές, όπως πχ. το ταίριασμα τεχνητού και φυσικού δολώματος, αφού πολλές φορές προσαρμόζονται στα τεχνητά μας κομμάτια νωπού ή ακόμα και ζωντανού δολώματος, προκειμένου να αυξήσουν τη δεδομένη προκλητικότητά τους και να τα καταστήσουν ακαταμάχητα. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να παρεκκλίνουν από τη φιλοσοφία της τεχνικής που μας δίδαξαν οι Ιάπωνες εφευρέτες της, αλλά οτιδήποτε δουλεύει και αποφέρει καρπούς είναι και θεμιτό και αποδεκτό.
Μετά από πολύωρες θαλασσινές δοκιμές και χωρίς να ξεφύγουμε από τα βασικά της τεχνικής, γνωρίσαμε μία νέα διάσταση στο συγκεκριμένο ψάρεμα. Ας δούμε όμως πως θα πρέπει να εξοπλίσουμε τα τεχνητά μας, ξεκινώντας από τα βασικά και πηγαίνοντας βήμα-βήμα προς την εφαρμογή της παραλλαγής που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα:
Αρχικά λοιπόν επιλέγουμε κάποια light αγκίστρια, και τεχνητά που το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 80 γραμμάρια (φυσικά μιλάμε για αγκίστρια πολύ καλής ποιότητας, εξαιρετικά δυνατά και ταυτόχρονα πολύ διατρητικά).
Ακολουθεί μία χάντρα στοπ για το καλαμαράκι. Τα καλαμαράκια που επιλέγουμε έχουν μέγεθος ανάλογο με αυτό του τεχνητού μας.
Tο δέσιμο
Ακολουθεί το δέσιμο των assist hooks με τη βοήθεια ενός σχετικά σκληρού νήματος. Παίρνουμε το νήμα και δένουμε το ένα αγκίστρι στη μία άκρη του, όπως βλέπουμε και στη φωτό, ενώ ασφαλίζουμε τον κόμπο με τον τρόπο που μας δείχνει η σχετική εικόνα (είναι προαιρετικό, αλλά δίνει περισσότερη ασφάλεια). Μετά παίρνουμε τη χάντρα και την περνάμε μέσα στο νήμα μας, και ακολουθεί το δέσιμο του δεύτερου αγκιστριού. Αφού ασφαλίσουμε και το δεύτερο κόμπο, περνάμε τη χάντρα στη μέση του παράμαλλου που φτιάξαμε και κάνουμε έναν απλό κόμπο, με αποτέλεσμα η χάντρα να μείνει μέσα στη θηλιά που χρησιμεύει σαν στοπ για το καλαμαράκι του τεχνητού μας.
Περνάμε το καλαμαράκι -το οποίο τείνει να συναντήσει τη χάντρα- και στη συνέχεια περνάμε τον κρίκο μέσα από το νήμα μας. Έτσι έχουμε έτοιμη μία λούρα για το inchiku! Όπως βλέπουμε, στη συνέχεια περνάμε στο ένα από τα δύο αγκίστρια τη σιλικόνη της επιλογής μας και το τεχνητό μας είναι έτοιμο.
Με την παραπάνω «παρέμβαση» στο κλασσικό inchiku τεχνητό, καταφέραμε εκτός από το να λιγοστέψουμε τα καβαλικέματα των αγκιστριών πάνω στο τεχνητό, τα οποία οδηγούν σε πολλά χτυπήματα χωρίς strike, να ανεβάσουμε επίσης το ποσοστό της επιτυχίας μας πάρα πολύ, είτε πραγματοποιώντας αργά χτυπήματα, είτε αρκετά γρήγορα. Σας την προτείνουμε λοιπόν χωρίς κανένα ενδοιασμό και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές θάλασσες!