Το σίσι είναι ένα αξεσουάρ ή ένα εργαλείο που συνεισφέρει στην τεχνική του casting, και όχι μόνο.
Βοηθάει στο να μην έχει απευθείας επαφή η πετονιά με τα μολύβια μας, ακόμα και στην πιο δυνατή βολή, ενώ μας επιτρέπει την εύκολη ελευθερία της πετονιάς μας σε ένα πάρσιμο του ψαριού, κάτι σημαντικό σε ψάρια όπως η τσιπούρα η ο σαργός.
Σίγουρα δεν είναι η αξία τους σε χρήματα που με έκανε να ασχοληθώ με την κατασκευή τους. Βοήθησε από τη μια η κλεισούρα της πανδημίας κι από την άλλη η διάλυση πολλών κατασκευών σίσι στις συνθήκες που ψαρεύω, κι έτσι μου άνοιξε η όρεξη για να ασχοληθώ με την κατασκευή τους.
Τα υλικά για την κατασκευή και που θα τα βρούμε
Τα υλικά μας αρχικά είναι οι στριφταροπαραμάνες, ανάλογες με τον αριθμό των σίσι που θα χρειαστούμε και το ελατήριο της βάσης της στριφταροπαραμάνας.
Χρειαζόμαστε χαλκόσυρμα, το οποίο είναι μαλακό, με διάμετρο 1.5mm, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό τριφασικών καλωδίων ρεύματος και μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα ηλεκτρολογικών υλικών. Τα επόμενα υλικά μας είναι τα σωληνάκια υψηλής πίεσης σε δύο μεγέθη, το πρώτο με εξωτερική διάμετρο 6mm και εσωτερική 4mm, και το δεύτερο με εξωτερική διάμετρο 4mm και εσωτερική 2mm. Υπάρχουν σε μαύρο ή διάφανο χρώμα και μπορούμε να τα βρούμε σε καταστήματα ανταλλακτικών για φορτηγά αυτοκίνητα ή σε καταστήματα πώλησης αεροσυμπιεστών.
Με δύο μέτρα τριφασικό καλώδιο, δύο μέτρα από το ψιλό σωληνάκι και ένα μέτρο από το χοντρό σωληνάκι, μπορούμε να κατασκευάσουμε το λιγότερο 50 σίσι των 3,5 cm!
Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τα βήματα για την κατασκευή.
Ελατήριο στριφτοπαραμάνας
Βήμα 1ο: Για το ελατήριο βάσης στριφταροπαραμάνας, καθαρίζουμε το ηλεκτρικό καλώδιο από το πλαστικό περίβλημά του και κρατάμε το χαλκόσυρμα το οποίο κόβουμε σε κομμάτια μήκους 10cm.
α) Παίρνουμε ένα κομμάτι χαλκόσυρμα και αρχίζουμε να το τυλίγουμε σε ένα αξονάκι ή κατσαβίδι με διάμετρο του μετάλλου 4mm, δημιουργώντας ένα σπειροειδές ελατήριο.
β) Στη δεύτερη βόλτα που κάνουμε, βάζουμε ακόμα ένα κατσαβίδι ακριβώς δίπλα στο άλλο, ώστε η επομένη σπείρα μας να είναι μεγαλύτερη. Εκεί περνάμε τον ελεύθερο κρίκο της στριφταροπαραμάνας, βγάζουμε το δεύτερο κατσαβίδι και συνεχίζουμε έως να τελειώσει το σύρμα μας και η ολοκλήρωση της βάσης.
γ) Αν είναι κάπως ανοιχτές οι σπείρες, τις κλείνουμε με ένα μυτοτσίμπιδο. Η βάση μας θα βγει σε μήκος γύρω στο 1cm.
Σωληνάκι
Βήμα 2ο:
Παίρνουμε το ψιλό σωληνάκι και το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 4cm. Tο χοντρό σωληνάκι το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1cm, διπλάσια σε αριθμό από τα κομμάτια του ψιλού.
Μοντάρισμα του Σίσι
Βήμα 3ο:
α) Εδώ ξεκινάμε το μοντάρισμα του σίσι μας. Περνάμε τη βάση της στριφταροπαραμάνας στο ψιλό σωληνάκι, και στο κέντρο του από τη μια κι από την άλλη πλευρά, τα δύο κομμάτια από το χοντρό σωληνάκι. Τα πιέζουμε ώστε να έρθουν όλα κοντά, αφήνοντας το ψιλό σωληνάκι να περισσεύει και από τις δύο πλευρές.
β) Ζεσταίνουμε από τη μια πλευρά με έναν αναπτήρα το κομμάτι που εξέχει από το ψιλό σωληνάκι, και μόλις πιάσει να λιώνει, το πιέζουμε σε μια μεταλλική επίπεδη επιφάνια δημιουργώντας ένα χείλος όσο και εξωτερική διάμετρος από το χοντρό σωληνάκι. Καλά θα είναι να έχουμε ένα αξονάκι όσο η εσωτερική διάμετρος του ψιλού σωλήνα, ώστε όσο είναι ζεστό να το τρυπήσουμε. Κάνουμε ακριβώς το ίδιο κι από την άλλη πλευρά και τελειώνουμε το σίσι μας. Αν έχουμε κάποιο γρέζι στις άκρες, το λειαίνουμε τρίβοντάς το με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.
Οι αποστάσεις και το μέγεθος των σίσι εξαρτώνται από τις ανάγκες του ψαρέματός σας. Μπορείτε να τις διαφοροποιήσετε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες, όπως και να διαλέξετε διάφορα χρώματα για τα σωληνάκια, επιλέγοντας οποιοδήποτε άλλο εκτός από μαύρο ή διάφανο. Έτυχε και βρήκα χοντρό σωληνάκι από οπτικές ίνες σε διάφορα χρώματα, και το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Να θυμάστε ότι κάτι διαφορετικό στο βυθό, πάντα τραβά την προσοχή και την περιέργεια των ψαριών, όσο επιφυλακτικά και φοβισμένα και αν είναι.