Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Spinning: Gear and retrieve ratio, επιλογή λόγου περιστροφής μηχανισμού

2 Ιουνίου, 2021

Spinning: Gear and retrieve ratio, επιλογή λόγου περιστροφής μηχανισμού

Ο λόγος περιστροφής στο µηχανισµό, είναι το αναγραφόµενο όπως γνωρίζουµε όλοι Gear Ratio. Είναι δηλαδή η σχέση µετάδοσης, όπως ακριβώς και σε ένα κιβώτιο ταχυτήτων. Ίσως κάποιοι από εµάς να µην δίνουν µεγάλη σηµασία σε αυτό το χαρακτηριστικό. Όμως είναι και αυτό τόσο σπουδαίο, όσο τα φρένα, το βάρος, ή τα ρουλεµάν του µηχανισµού. Κατά την προσωπική µου εκτίµηση µάλιστα, ίσως να είναι σπουδαιότερα από όλα τα παραπάνω, και θα καταλάβετε στη συνέχεια το λόγο.

Η σχέση µετάδοσης, αντιστοιχεί στις περιστροφές του τυµπάνου γύρω από τη µποµπίνα, µε µια περιστροφή της χειρολαβής. Με άλλα λόγια, αν το αναγραφόµενο gear ratio είναι 5,4:1, αυτό σηµαίνει ότι όταν γυρίσουµε µια φορά τη µανιβέλα, το τύµπανο θα περιστραφεί 5,4 φορές γύρω από τη µποµπίνα.

Πού και πότε θα χρειαστούµε την ταχύτητα;
Οι µηχανισµοί που χρησιµοποιούµε στο spinning, είναι συνήθως αργής, µεσαίας, και γρήγορης ταχύτητας. Αν θέλουµε να τους κατηγοριοποιήσουµε, θα µπορούσαµε γενικά να πούµε ότι αυτοί µε gear ratio κάτω από 5:1 έχουν αργή περιστροφή, µέχρι 5,6:1 ανήκουν στους µεσαίας ταχύτητας και πάνω από 6:1 είναι γρήγοροι. Έχω ακούσει διάφορες απόψεις για τις ταχύτητες. Όπως π.χ. ότι «παίρνω έναν αργό µηχανισµό, και αν θέλω να τον δουλέψω πιο γρήγορα, θα περιστρέψω ανάλογα και τη µανιβέλα».Υπάρχει και η εκ διαµέτρου αντίθετη: «θα πάρω ένα γρήγορο µηχανάκι, και αν θέλω να το δουλέψω αργά, θα περιστρέψω ανάλογα τη µανιβέλα».

Για εµένα είναι εντελώς λάθος αυτή η τακτική. Γιατί όσο και να προσπαθούµε να διατηρήσουµε τη σωστή ταχύτητα, σίγουρα κάποια στιγµή θα ξεχαστούµε ή θα κουραστούµε, και θα χάσουµε το ρυθµό µας. Το spinning είναι µια τεχνική που απαιτεί να προσέχουµε την κάθε λεπτοµέρεια, αν τελικά θέλουµε να έχουµε καλά αποτελέσµατα. Οπότε δεν πρέπει να χάνουµε το ρυθµό µας, γιατί τότε, το ψάρι που ετοιµαζόταν για επίθεση θα κάνει µεταβολή.

Retrieve Ratio
Εκτός όµως από το Gear Ratio, υπάρχει άλλη µια λεπτοµέρεια που θα πρέπει να προσέξουµε κατά την επιλογή µας, ώστε να γνωρίζουµε ακριβώς πόσο γρήγορος είναι ο µηχανισµός µας. Αυτό είναι το Retrieve Ratio. Αυτό αντιστοιχεί στα εκατοστά πετονιάς ή νήµατος που ανακτά ο µηχανισµός µας, σε µια πλήρη περιστροφή της χειρολαβής. Έτσι λοιπόν, ενώ το Gear Ratio είναι λίγο γενικό ως προς την ταχύτητα, το Retrieve Ratio αντιπροσωπεύει ότι ακριβώς θέλουµε.

Αν κάνετε µια εκτενή έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε στο µηχανισµό που ικανοποιεί τις προδιαγραφές και καλύπτει τις ανάγκες των ψαρεµάτων σας, θα δείτε ότι ενώ υπάρχουν µοντέλα µε το ίδιο ακριβώς Gear Ratio, κάποια από αυτά µαζεύουν περισσότερα εκατοστά, έχουν δηλαδή µεγαλύτερο Retrieve Ratio. Για παράδειγµα, υπάρχουν δυο µηχανισµοί της ίδιας εταιρίας, οι οποίοι ενώ έχουν ίδιο Gear Ratio, έχουν διαφορετικό µάζεµα. Η διαφορά αυτή οφείλεται συνήθως στο κεντρικό γρανάζι (Drive Gear), αλλά και στο µέγεθος ή το βάθος της µποµπίνας. Παρακάτω θα δούμε πού και πώς θα µας φανούν χρήσιµες οι ταχύτητες. Θα δούμε και ποιά η ”σωστή” χρήση τους ανάλογα µε τον τρόπο εφαρµογής της spinning τεχνικής.

Αργός µηχανισµός
Οι αργοί µηχανισµοί ταιριάζουν πολύ καλά στις σιλικόνες, αφού τις δουλεύουµε συνήθως στο βυθό. Ένας γρήγορος µηχανισµός θα τις ανέβαζε σχεδόν αµέσως από το βυθό, και δε θα ψάρευαν εκεί που επιθυµούµε. Ο αργός µηχανισµός διαχειρίζεται επίσης πολύ καλύτερα τα µικρά τεχνητά τύπου minnow, µήκους έως 10 εκ. Αυτό συμβαίνει γιατί τους δίνει ρεαλιστικότερη κίνηση από έναν πιο γρήγορο, ο οποίος τα κάνει να χάσουν τη φυσικότητά τους. Κάποια άλλα τεχνητά, συνεργάζονται καλύτερα µε τα αργά µηχανάκια. Αυτά είναι τα τύπου vibration ή «µπονίτες» όπως έχουµε συνηθίσει να τα λέµε. Τα επιλέγουμε όταν επιθυµούμε να ψαρέψουμε από το βυθό έως τα µεσόνερα.

Μηχανισµός µεσαίας ταχύτητας
Με µηχανισµούς µεσαίας ταχύτητας θα «σύρουµε» το µεγαλύτερο εύρος τεχνητών minnow. Τεχνητά από 10 έως 16εκ., µε βάρος 12-17 γραµµάρια, µπορεί ο µηχανισµός µας να τα δουλέψει άψογα, είτε αυτά είναι floating, είτε sinking.

Γρήγορος µηχανισµός
Όλοι γνωρίζουµε ότι τα τεχνητά τύπου surface-lipless απαιτούν επιδεξιότητα. Εκτός από αυτήν την ικανότητα-προϋπόθεση, πολύ µεγάλη βοήθεια θα µας δώσει ένας γρήγορος µηχανισµός. Έτσι θα πετύχουµε µε ακρίβεια την αποτελεσµατικότερη πλεύση τους. Τα popper επίσης, θα δουλέψουν και αυτά καλύτερα. Εκτός από τις τεχνικές πλεύσεις όπου θα µας βοηθήσει σηµαντικά ο γρήγορος µηχανισµός, ουσιαστικός είναι ο ρόλος του στη σωστή διαχείριση ενός µεγάλου και βαριού τεχνητού. Μου έχει τύχει τεχνητά µεγάλα και βαριά να έρχονται σαν κούτσουρα χρησιµοποιώντας έναν αργό µηχανισµό-είµαι σίγουρος ότι το έχετε αντιµετωπίσει και εσείς-, ενώ όταν εµπιστευόµουν ένα γρήγορο τα έβλεπα να ζωντανεύουν. Όσοι από εσάς θέλετε να ξεκινήσετε την τεχνική του spinning ή σκέφτεστε την αγορά ενός δεύτερου µηχανισµού µελλοντικά, θυµηθείτε τα παραπάνω, για να βοηθηθείτε στη σωστή επιλογή.

Tags
Λαβράκια Μηχανισμοί για Spinning Λόγος Περιστροφής Μηχανισμού για Spinning Spinning Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL