Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Spinning: «Ψάρεμα από μέσα» με waders

5 Μαΐου, 2019

Spinning: «Ψάρεμα από μέσα» με waders

Ένα από τα απαραίτητα µέρη του εξοπλισµού για τον έµπειρο spinner, είναι τα γνωστά σε όλους µας waders. Αυτή η φόρµα, όπως θα µπορούµε να την ονοµάσουµε, µας επιτρέπει να ψαρέψουµε µέσα στο νερό, ή αν προτιµάτε µέσα από το νερό, τόσο σε εκβολές ποταµών όπου συγκεντρώνονται πολλά ενδιαφέροντα είδη ψαριών, όσο και σε ρηχές παραλίες, δύσκολες να ψαρευτούν απ’ έξω.

Πριν γνωρίσουµε τα waders και δούµε τον τρόπο και τους τόπους που µπορούµε να ψαρέψουµε µε τη βοήθειά τους, θα πρέπει πρωτίστως να αναφέρω τους κινδύνους που εγκυµονεί το ψάρεµα µε αυτά. Το ψάρεµα µε waders, είναι από τα κύρια µέρη του εξοπλισµού όσων κάνουν fly fishing και spinning σε γλυκά νερά, όπως λίµνες και -κυρίως- ποτάµια. Αν και το fly fishing δε µπορεί να θεωρηθεί ως extreme sport, ή αλλιώς ως επικίνδυνο χόµπι-ασχολία, παρόλα αυτά, στο εξωτερικό όπου και είναι πολύ διαδεδοµένος αυτός ο τρόπος ψαρέµατος, χάνονται κάθε χρόνο πολλές ζωές.

Εάν δεν πάρουµε τα απαραίτητα µέτρα και προφυλάξεις, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα σε ένα παραπάτηµα µε πτώση, να περάσει νερό µέσα στα waders και να µας κρατήσουν κάτω, θέτοντας σε κίνδυνο ακόµα και τη ζωή µας. Στην καλύτερη βέβαια, θα αναγκαστούµε να σταµατήσουµε το ψάρεµά µας, ενώ αν είναι χειµώνας και δεν έχουµε εφεδρικά ρούχα, θα υποχρεωθούµε να γυρίσουµε στη βάση µας για στεγνά ρούχα, και έπειτα να επιστρέψουµε ξανά στο µέρος που επιλέξαµε να ψαρέψουµε, µε ότι αυτό συνεπάγεται σε παραπανίσια χιλιόµετρα οδήγησης, έξοδα σε καύσιµα και φυσικά χαµένο πολύτιµο χρόνο.

Οι λίτσες είναι από τις φιγούρες που θα δούµε, και αν είµαστε τυχεροί θα πιάσουµε στις εκβολές.

Κίνδυνοι
Κάποιες από τις πιθανές παγίδες σε αυτό το ψάρεµα, είναι η απότοµη εναλλαγή του βυθού, όπως µια µεγάλη ρίβα σε κάποιο σηµείο του, όπου από το ένα π.χ. µέτρο, ο βυθός βαθαίνει τόσο, ώστε σε ένα µόλις βήµα µας να µη µπορούµε να πατώσουµε. Αυτή η συνθήκη, ή αλλιώς παγίδα, θα έλεγα πως είναι από τις πιο επικίνδυνες, αλλά και αρκετά συχνή σε εκβολές ποταµών. Εάν γνωρίζουµε ή κρίνουµε ότι ο βυθός κρύβει τέτοιες παγίδες, και θέλουµε να προβλέψουµε και να προφυλαχτούµε από µια τέτοια κατάσταση, υπάρχει ένα βασικό εξάρτηµα, ένα µπαστούνι το οποίο µπορούµε να βυθίζουµε µπροστά µας πριν κάνουµε το επόµενο βήµα, και να ψηλαφούµε το βυθό όπως ακριβώς και οι άνθρωποι που στερούνται την όρασή τους, αναγνωρίζοντας µια ενδεχόµενη εναλλαγή του βάθους. Όσο καθαρό και αν είναι το νερό, πράγµα σπάνιο στις εκβολές, δε µπορούµε να δούµε κάποιες λούµπες, οι οποίες ενδεχοµένως έχουν σχηµατιστεί από τις δίνες και την ορµητικότητα του νερού και είναι εξίσου επικίνδυνες. Άλλη πιθανή επικίνδυνη κατάσταση που µπορεί να συναντήσουµε σε εκβολές, είναι ο βαλτώδης βυθός.

Σε κάποια σηµεία, το πάχος του στρώµατος λάσπης µπορεί να είναι µικρό και να µας δυσκολεύει µόνο στο περπάτηµα, ενώ κάπου αλλού, µπορεί να απειλήσει ακόµα και τη ζωή µας. Γι’ αυτό λοιπόν, πάντα θα φροντίζουµε να έχουµε µαζί µας το «µαγικό ραβδί», για να µας σώζει από κάθε ενδεχόµενο κίνδυνο, τόσο εµάς, όσο και το ψάρεµα ή τον εξοπλισµό µας. Ποτέ δεν πρέπει να θεωρήσουµε ότι µάθαµε τα µονοπάτια και το υποθαλάσσιο περιβάλλον µιας εκβολής, και ότι γνωρίζουµε τις παγίδες και τους κινδύνους της, επειδή απλά την ψαρέψαµε δυο-τρεις φορές. Αν βρέξει, η εκβολή που ξέραµε έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε είναι σα να πηγαίνουµε εκεί για πρώτη φορά. Μια άλλη επικίνδυνη κατάσταση για τη σωµατική µας ακεραιότητα και την ακεραιότητα του εξοπλισµού µας, είναι κάποιοι κορµοί και κλαδιά παρασυρµένοι από την ορµή του νερού και εγκλωβισµένοι στο βυθό των εκβολών. Πολλά από αυτά είναι µισοθαµένα και δεν εξέχουν στην επιφάνεια, ώστε να είναι ορατά. Έτσι, µπορεί πολύ εύκολα, σε συνθήκες χαµηλού φωτισµού ή µειωµένης διαύγειας του νερού, να σκοντάψουµε σε αυτές τις φυσικές παγίδες, µε δυσάρεστα επακόλουθα. Όµως, για να διασφαλίσουµε απόλυτα την επιστροφή στα αγαπηµένα µας πρόσωπα, θα πρέπει να φοράµε και να έχουµε µαζί µας κάποια βασικά και απαραίτητα εξαρτήµατα, για το συγκεκριµένο τρόπο ψαρέµατος. Αυτά είναι οπωσδήποτε ένα γιλέκο-σωσίβιο, ένα ραβδί που θα µας εξασφαλίζει τη σιγουριά του επόµενου βήµατός µας και µια ελαστική ζώνη σαν αυτές του ψαροτούφεκου, η οποία θα εµποδίσει την εισχώρηση του νερού στη φόρµα, αν «ω µη γένοιτο» πέσουµε στο νερό.

Από την άλλη, αν φανταζόµαστε ότι το ψάρεµα σε κάποια παραλία δεν έχει εξίσου επικίνδυνες παγίδες, οι οποίες θα µπορούσαν να µας δηµιουργήσουν σοβαρά προβλήµατα, είµαστε οικτρά γελασµένοι. Σε µία παραλία άγνωστη για εµάς, µια απότοµη εναλλαγή του βάθους, θα µπορούσε να δηµιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση για εµάς και τον εξοπλισµό µας. Ακόµα και αν η θάλασσα είναι ήρεµη, «λάδι» όπως συνηθίζουµε να λέµε, τα απόνερα ενός πλεούµενου (µικρού ή µεγάλου) που πέρασε µακριά από την ακτογραµµή, θα προκαλέσουν µετά από αρκετή ώρα το φούσκωµα της θάλασσας, και αν δεν έχουµε κρατήσει τα απαραίτητα µέτρα ασφαλείας, το πιθανότερο είναι να περάσει νερό µέσα από τα waders. Άλλες παγίδες που µπορεί να συναντήσουµε σε µια παραλία, είναι κάποιος βράχος ή πέτρα, µη ορατά, στα οποία µπορεί να σκοντάψουµε και να βρεθούµε στο νερό. Ακόµα, επικίνδυνη µπορεί να αποδειχτεί και µια πέτρα µε φύκια ή γλίτσα. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουµε εύκολα, ότι τα βήµατά µας µέσα στο νερό πρέπει να είναι µικρά, και πριν το πόδι πατήσει σίγουρα, θα πρέπει να έχουµε ψηλαφίσει και αναγνωρίσει τη σταθερότητα του επόµενου βήµατός µας.

Η θήκη κινητού και ο µικρός ξύλινος γάντζος. Ο γάντζος είναι δική µου ιδιοκατασκευή, ώστε αν µου πέσει από τα χέρια να µη βυθιστεί, ενώ διαθέτει και πολύ βολικό µήκος µέσα στο νερό.

∆ιάφορα παρελκόµενα που θα χρειαστούµε
Εάν το ψάρεµα απ’ έξω είναι σχεδόν απλή υπόθεση, το ψάρεµα µέσα από το νερό δεν είναι καθόλου εύκολο. Μπορεί η απαγκίστρωση του ψαριού να είναι σχετικά εύκολη όταν τα πόδια µας πατούν στη γη, µέσα στο νερό όµως πρέπει να ακολουθηθεί µια σειρά διαδικασιών, ώστε να µη χάσουµε το ψάρι, αλλά και να µην τραυµατιστούµε. Καταρχήν θα χρειαστούµε κάποια πράγµατα που θα µας διευκολύνουν, και το κυριότερο, θα πρέπει να τα έχουµε επάνω µας για εύκολη και άµεση χρήση.
Αδιάβροχο: Πρώτα απ’ όλα, για να διασφαλίσουµε ότι θα παραµείνουµε στεγνοί σε όλο µας το σώµα, θα πρέπει να φοράµε ένα ελαφρύ αδιάβροχο. Τα χέρια µας και κυρίως οι αγκώνες µας, αν ξεχαστούµε και µπούµε λίγο παραπάνω µέσα στο νερό ή έρθουν καταπάνω µας τα απόνερα από κάποιο πλεούµενο, θα είναι τα πρώτα που θα βραχούν. Έτσι, φορώντας το αδιάβροχο, θα προστατέψουµε τα χέρια µας και θα τα κρατήσουµε στεγνά σε µια τέτοια κατάσταση.
Αδιάβροχη θήκη κινητού: Το κινητό έχει σίγουρα γίνει απαραίτητο σε όλους µας και δεν το αποχωριζόµαστε ποτέ. Γι’ αυτό θα πρέπει να προµηθευτούµε µια ειδική αδιάβροχη θήκη, που θα το προστατέψει από κάθε πιθανότητα εισχώρησης νερού στο ηλεκτρονικό του κύκλωµα.
Γάντζος ή απόχη: Εάν πιάσουµε κάποιο ψάρι και το φέρουµε κοντά µας, σίγουρα δε µπορούµε να το πιάσουµε µέσα στο νερό µε τα χέρια µας. Γι’ αυτό, ένας γάντζος ή µια ειδική απόχη, θα µας βοηθήσουν να το σιγουρέψουµε. Και τα δύο θα πρέπει να έχουν κοντή λαβή και να είναι ειδικά για το συγκεκριµένο ψάρεµα. Στο εµπόριο θα βρούµε αρκετές προτάσεις, αλλά αν πιάνουν τα χέρια µας, µπορούµε να φτιάξουµε και δικές µας ιδιοκατασκευές.
Μαχαίρι: Άντε το πιάσαµε το ψάρι, και το γαντζώσαµε ή το αποχιάσαµε. Μετά τι γίνεται; Αλλιώς είναι όταν βρισκόµαστε έξω από το νερό και αλλιώς µέσα. Έτσι, ένα µαχαίρι µε µηχανισµό ασφαλείας είναι απολύτως απαραίτητο για δύο λόγους: πρώτον γιατί το ψάρι πρέπει να θανατωθεί ώστε να αφαιρέσουµε τις σαλαγκιές µε ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψουµε να µας καρφώσουν καθώς σπαρταράει, και δεύτερον, γιατί δεν είναι καθόλου σωστό να κουβαλάµε ένα ζωντανό ψάρι επάνω µας.
Μυτοτσίµπιδο: Για να αφαιρέσουµε γρήγορα και µε ασφάλεια τις σαλαγκιές από το ψάρι, θα βοηθηθούµε πάρα πολύ από ένα µυτοτσίµπιδο.

Βάση στήριξης του καλαµιού, για απόλυτη ελευθερία των χεριών όταν χρειαστεί, ιδιοκατασκευή του Μανώλη.

Θήκη καλαµιού: Όση ώρα προσπαθούµε να αποχιάσουµε -ή να γαντζώσουµε- το ψάρι, να το θανατώσουµε και να αφαιρέσουµε τις σαλαγκιές του τεχνητού από επάνω του, θα πρέπει να έχουµε και τα δυο µας χέρια ελεύθερα. Ωραία, αλλά το καλάµι τι θα το κάνουµε; Στο εµπόριο, και ειδικά στα µαγαζιά µε είδη για το fly fishing, υπάρχουν ειδικές βάσεις για τη στήριξη των καλαµιών µας. Μπορούµε όµως και πάλι να φτιάξουµε µια δική µας βάση, (όπως βλέπετε στη φωτογραφία στην απέναντι σελίδα).
Ψαροβελόνα: Τέλος, αφού έχουµε κάνει όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να έχουµε µαζί µας και µια ψαροβελόνα µε ένα σχοινάκι, για να περάσουµε το ψάρι µέσα. Αυτό µπορούµε να το έχουµε περασµένο πάνω στη ζώνη µας, ή ακόµα καλύτερα να το έχουµε πιασµένο σε µια ποντισµένη σηµαδούρα µε άγκυρα ένα µολύβι, ώστε να µην παρασύρεται από το ρεύµα.
Waders: Στο εµπόριο θα βρούµε πολλές επιλογές, από διάφορα υλικά, οπότε ανάλογα µε τα χρήµατα τα οποία διαθέτουµε και τη χρήση που σκοπεύουµε να κάνουµε, καταλήγουµε σε κάποιο συγκεκριµένο µοντέλο. Γενικά όµως, µπορούµε να πούµε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες υλικών, τα Nylon, τα Neoprene και τα Breathable. Ας δούµε όµως τα χαρακτηριστικά και τα προτερήµατα-µειονεκτήµατα του καθενός.

Ποντιζόµενη ψαροβελόνα ιδιοκατασκευής µας.

Nylon: Οι περισσότεροι ξεκινήσαµε από αυτά, λόγω της χαµηλής τιµής τους. Θα καλύψουν µεν τις ανάγκες µας, αλλά όχι για πολύ καιρό, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητα στην επαφή τους µε αιχµηρά αντικείµενα, όπως π.χ. βράχια ή κλαδιά, ενώ σε µια απροσεξία µας µπορούν να τους προκαλέσουν ζηµιά ακόµα και οι σαλαγκιές του τεχνητού µας. Επίσης, αν δε φοράµε ισοθερµικό από µέσα, θα έχουµε πρόβληµα όταν τα νερά είναι πολύ κρύα.
Neoprene: Αυτή η κατηγορία, αποτελεί την επόµενη στάση για τους περισσότερους από τους πιστούς αυτού του τρόπου ψαρέµατος. Εδώ -όπως κάνω και εγώ- θα µείνουµε ανάλογα µε τη συχνότητα της χρήσης αρκετά χρόνια, αφού σαν υλικό είναι σαφώς πιο ανθεκτικό, ενώ σε περίπτωση κάποιας αµυχής ή τρύπας, είναι και επισκευάσιµο. Επίσης, ανάλογα µε την εποχή που σκοπεύουµε να ψαρέψουµε, µπορούµε να πάρουµε και το αντίστοιχο πάχος neoprene, όπως ακριβώς γίνεται και µε τις στολές του ψαροτούφεκου. Λόγω του υλικού του, είναι λίγο δύσκολο να το φορέσουµε, αλλά µέσα στο νερό θα νιώσουµε πολύ άνετα.
Breathable: Για το συγκεκριµένο τύπο waders, δεν έχω µεγάλη γνώση και εµπειρία, αλλά γνωρίζω ότι είναι σχετικά νέο στο χώρο και κατασκευάζεται από αναπνέον υλικό gore-tex. Είναι αρκετά άνετο, ενώ αντέχει περισσότερο και από τα δύο παραπάνω. Το ψάρεµα στη θάλασσα µέσα από το νερό είναι αρκετά απολαυστικό, ανοίγει νέους ορίζοντες στην τεχνική µας και πολλές φορές αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτικό. Ψάρια όπως το γοφάρι, το λαβράκι και η λίτσα, τα οποία αποτελούν τους βασικούς µας στόχους, θα µπορέσουν να ψαρευτούν πιο σωστά και σίγουρα µε τη βοήθεια των waders.

Αν ασχοληθούµε λίγο, θα βρούµε διάφορους τρόπους για να προσαρµόσουµε επάνω µας την απόχη και την ψαροβελόνα.

Tags
Ψάρεμα με Waders Spinning Ψάρεμα από ακτή Waders
Comodo SSL