Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Ψάρεμα Spinning: Τα ψάρια της άνοιξης!

14 Μαΐου, 2019

Ψάρεμα Spinning: Τα ψάρια της άνοιξης!

Η άνοιξη µπήκε πλέον στην τελευταία της φάση, η οποία σηµατοδοτεί και την κορύφωση των spinning ψαρεµάτων µας, αφού είναι γνωστό ότι αυτήν την περίοδο του χρόνου, λούτσοι, λαβράκια, γοφάρια και πολλά άλλα είδη ψαριών, γίνονται εύκολος στόχος µας. Ο καιρός είναι συνήθως άστατος, αλλά και οι ηλιοφάνειες αρκετές.

Αυτή η εποχή έχει συνήθως απροσδιόριστο µετεωρολογικό χαρακτήρα, καθώς παρατηρούνται αρκετές καιρικές µεταβολές και αλλαγές θερµοκρασίας, ακόµα και µέσα στην ίδια ηµέρα. Οι θερµοκρασιακές µεταβολές (µεγάλη διαφορά µεταξύ θερµοκρασίας µέρας και νύχτας, προκαλούν πολλές κατά τόπους συννεφιές ή τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέµους. Κάποια είδη ψαριών βρίσκονται στη µέση της αναπαραγωγικής τους περιόδου, αρκετά την έχουν ήδη ολοκληρώσει, ενώ ανάλογα µε τον τόπο, υπάρχουν και µερικά που µόλις τώρα αρχίζουν να αναπαράγονται. Το σηµαντικό για τους λάτρεις του spinning, είναι η όρεξη και η ετοιµότητα των ψαριών να κυνηγήσουν κάθε είδους θήραµα (το «κυνηγήσουν» δεν κρύβει φυσικά µόνο την αναζήτηση τροφής, αλλά και την προσπάθεια αναχαίτισης οποιουδήποτε παρείσακτου εισβολέα). Ας τα πάρουµε όµως µε τη σειρά.

Καταρχάς οι συνθήκες είναι αρκετά καλές και για εµάς τους ψαράδες, αρκεί να έχουµε εξασφαλίσει κάθε πιθανό ενδεχόµενο, µε την «εφεδρεία» ενός πανωφοριού ή αδιάβροχου στο αυτοκίνητό µας. Γιατί δεν είναι απίθανο να ξεκινήσουµε το ψάρεµά µας µε ηλιοφάνεια, στη µέση της ηµέρας να πιάσει µια τοπική βροχή, και αργότερα, προς το τέλος της ηµέρας, να αλλάξει και πάλι το σκηνικό, µε ηλιοφάνεια και καθαρό καιρό, σαν να µη µεσολάβησε δηλαδή καµία απολύτως καιρική αλλαγή. Μάλιστα πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της βροχής, τα ψάρια χτυπούν καλύτερα ξεπερνώντας τους οποιουσδήποτε ενδοιασµούς τους, χωρίς να καταφέρουµε ποτέ να βρούµε κάποια λογική απάντηση για το φαινόµενο αυτό.

Ψάρια
Τα ψάρια που µπορούµε να συναντήσουµε στις εαρινές εξορµήσεις µας, είναι σχεδόν όλα, µε συνηθέστερα τα λαβράκια, τους λούτσους, τα γοφάρια, τα κοκάλια, και ίσως κάποιες λίτσες, µανάλια, τονοειδή, ενώ σπανιότερα µπορεί να επιβραβευτούν οι προσπάθειές µας και µε κανένα «κόκκινο» ή «µαύρο».

Οι τρόποι και τόποι που µπορούµε να τα ψαρέψουµε, είναι πολλοί και διάφοροι, προεξεχόντων των spinning, LRF και shore jigging, που έχουν αξιοσηµείωτα καλή απόδοση. Μιας και η κουβέντα όµως γίνεται συγκεκριµένα για το spinning, αξίζει να τονίσουµε ότι µπορούµε να ψαρέψουµε µε κάθε είδους τεχνητό δόλωµα και σε κάθε τόπο. Αυτό που αναµφισβήτητα πρέπει να κάνουµε, είναι να µάθουµε να χρησιµοποιούµε τον καιρό προς όφελός µας και να µπορούµε να παρατηρούµε και να αξιολογούµε πολύ καλά ένα µέρος, το οποίο ίσως αναδειχθεί ο επόµενός µας ψαρότοπος.

Στο σηµείο αυτό θα ήθελα να κάνω µια προσωπική τοποθέτηση, την οποία από όσο γνωρίζω ασπάζεται και η πλειοψηφία των spinners. Καλό λοιπόν θα είναι να έχετε πάντα κατά νου, ότι τίποτα δεν αποτελεί νόµο και όλα όσα γνωρίζουµε µπορούν να ανατραπούν σε µία στιγµή. Γενικά, είναι καλό να «κουράζουµε» λίγο το µυαλό µας και να µην εφησυχάσουµε µε όσα ήδη γνωρίζουµε. Φυσικά, όλα αυτά δε µου ήρθαν ουρανοκατέβατα, αλλά έχουν βιωµατικό χαρακτήρα και είναι αποτέλεσµα «πικρής πείρας». Έχω δηλαδή υπάρξει και εγώ στο παρελθόν ψαράς τέτοιας νοοτροπίας και συνειδητοποίησα πως σε εγκλωβίζει και τελικά σε καταβάλλει αυτή η συµπεριφορά και η στασιµότητα.

Το θέµα «τόπος», αποτελεί ίσως το πιο πολυσυζητηµένο αντικείµενο και αιτία πολλών παρεξηγήσεων στο spinning. Όπως όλοι γνωρίζουµε, ο τόπος παίζει πολύ µεγάλο ρόλο στην τεχνική αυτή, παρόλο που η κατάκτηση της επιτυχίας είναι αποτέλεσµα πολλών ικανοτήτων και συνιστωσών (αντίληψη, οξυδέρκεια, εµπειρία, ποιοτικός εξοπλισµός, καιρικές συνθήκες, σωστή επιλογή τόπου και χρονικής στιγµής).
Πάντως, όποιο τεχνητό «κορυφαίων επιδόσεων και αποτελεσµάτων» και να αγοράσουµε, ότι εξοπλισµό και αν διαθέτουµε, όσο καλοί ψαράδες και αν είµαστε, όσα µέρη και να ξέρουµε, πρέπει να έχουµε κατά νου ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πάντα ψάρια σε ένα συγκεκριµένο σηµείο, ανεξαρτήτως ωρών, καιρικών συνθηκών, φάσεων σελήνης, και µίας πλειάδας ακόµα συγκυριών και αστάθµητων παραγόντων επιρροής.
Έτσι, µπορεί τα ψάρια να είναι εκεί φέτος το Μάϊο π.χ., και του χρόνου τον ίδιο µήνα «να µην υπάρχει λέπι», ενώ του παραχρόνου να δίνουν και πάλι δυναµικό παρόν. Άλλοτε θα τύχει να πάµε σε ένα µέρος που ξέρουµε ότι βγήκαν ψάρια µε κόντρα άνεµο και γενικότερα φουρτούνα και µε µπουνάτσα να µην υπάρχει τίποτα.

Ακόµα και η ύπαρξη βροχής µερικές µέρες πριν το ψάρεµά µας, µπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά σε περιοχές όπου εκβάλλουν ποτάµια ή ρέµατα και κουβαλούν τροφή στη θάλασσα. Συµπερασµατικά, αυτό που κατά τη γνώµη µου πρέπει να κάνουµε, είναι να κρατάµε ένα ηµερολόγιο µε τα ψαρέµατά µας, όπου θα καταχωρούµε τις επιτυχίες (ή ανάλογα τις αποτυχίες) µας σε διάφορα µέρη, τις πιο αποδοτικές ώρες, τις κατάλληλες συνθήκες, τα είδη των ψαριών που πιάστηκαν σε κάποιες συγκριµένες ώρες και τις συνήθειες ή τις διάφορες παραξενιές τους, ενώ παράλληλα δε θα επαναπαυόµαστε στις στατιστικές παρατηρήσεις µας, αλλά θα αφήνουµε το «ανήσυχο πνεύµα» µας να µας ταξιδέψει και να δοκιµάσουµε σε νέους τόπους (πάντα για να ψαρέψουµε, αλλά και για να παρατηρήσουµε και να αξιολογήσουµε αν αξίζουν µία µελλοντική µας επίσκεψη). Για παράδειγµα, πολλές φορές έχει τύχει να µην πιάσουµε ψάρια σε έναν τόπο και να «κάνουµε σκάντζα» προς αναζήτηση νέου.
Έτσι, έπειτα από µία ολιγόλεπτη οπτική παρατήρηση του σηµείου και κάποιες δοκιµαστικές βολές, ανακαλύπτουµε τόπους όπου αν και δεν είχαµε δοκιµάσει ποτέ να ψαρέψουµε, τελικά διαπιστώνουµε ότι κρατούν πολλά και όµορφα ψάρια. Η ύπαρξη κοπαδιών µικρόψαρου στην περιοχή και ενδεχοµένως η συγκέντρωση ψαροπουλιών, είναι γνωστό σε όλους µας ότι απογειώνουν το ενδιαφέρον ενός spinner για έναν τόπο, αφού προµηνύουν δυνατές συγκινήσεις!

Τεχνητά δολώματα για spinning την άνοιξη
Γενικά, µπορούµε να ψαρέψουµε µε όλα τα είδη των τεχνητών µας. Έτσι, θα ψαρέψουµε τα λαβράκια µε ελαφρύ και µεσαίο spinning, ενώ τα γοφάρια, τις µικροµεσαίες λίτσες και τους λούτσους, µε πλαστικά (minnows) από 5 έως 21cm και πολύ καλά αποτελέσµατα. Επίσης, τα σιλικονούχα όλων των µεγεθών, τα vibrating lures και τα sinking pencils, δουλεύουν τέλεια στα πιο πονηρά ψάρια.
Ακόµα, λόγω εποχής θα µας δώσουν φανταστικά αποτελέσµατα τα top waters (watch the dog τεχνική) και τα poppers, σε µήκη από 8 έως και 13 εκ. Με πιο βαρύ spinning και χρήση βαρύτερων πλαστικών, ή µε πλανάκια, κουτάλια, βαρύτερα vibrating κλπ., µπορούµε να ξεγελάσουµε τονάκια, παλαµίδες, µεγάλες λίτσες, µικροµεσαία µαύρα, και αν είµαστε λίγο τυχεροί ίσως και κάποια κόκκινα, µε πλανάκια έως 50-60 γρ. και βαριές σιλικόνες. Στην ουσία δηλαδή δεν αποκλείουµε κανένα τεχνητό, αφού κατά τόπους και µε συγκεκριµένες συνθήκες όλα θα µας δουλέψουν.

Τόπος ψαρέματος – ψαρότοπος για spinning
Μιλώντας για λαβράκια, ο τόπος που µπορούµε να τα αναζητήσουµε είναι συνήθως κάποια παραλία, µε σχετικά ρηχά νερά σε καταστάσεις κυµατισµού και θολούρας, κυρίως την ηµέρα, χωρίς να αποκλείουµε ένα νυχτερινό ψάρεµα, ειδικά αν υπάρχει έστω και ελάχιστος φωτισµός, όσο µακριά και αν είναι αυτός. Αν µάλιστα υπάρχει κάπου κοντά µας γλυκό νερό που εκβάλλει στη θάλασσα, όπως π.χ. κάποιο ποτάµι ή χείµαρρος, τα πράγµατα γίνονται ακόµα καλύτερα.
Εκεί συνήθως θα µας αποδώσουν τα τεχνητά αφρού (wtd), τα poppers, τα shallow minnows (για ρηχά νερά), οι µεσαίες σιλικόνες αρµατωµένες µε αγκίστρια offset και γενικώς ότι δεν κατεβαίνει πολύ χαµηλά και είναι δύσκολο να σκαλώσει. Από πλευράς καλύτερων ωρών, όλες οι ώρες είναι καλές, αλλά αν θέλαµε να ξεχωρίσουµε κάποιες, θα λέγαµε ότι είναι οι πρώτες πρωινές και οι απογευµατινές µέχρι το σούρουπο. Περίπου στις ίδιες τοποθεσίες και µε τις ίδιες σχεδόν συνθήκες (εκβολές, κυµατισµός, θολά νερά), θα συναντήσουµε γοφάρια και λίτσες, είδη τα οποία δεν έχουν κάποια κλασσική ώρα που κυνηγούν και συνήθως προτιµούν τα τεχνητά αφρού λίγο περισσότερο. Βεβαίως, το κλασσικό ψάρεµα του λαβρακιού στη µπούκα ενός µικρού λιµανιού, µε τη χρήση minnow, είναι πάντα στις πρώτες επιλογές µας, όπως επίσης και το νυχτερινό ψάρεµα µε σιλικόνες στο εσωτερικό του.
Αν αντιληφθούµε πως τα ψάρια της περιοχής δε θέλουν να φάνε τη σιλικόνη µας και απλά την απωθούν, τότε οι επιθέσεις υποκινούνται από τα χωροκρατικά τους ένστικτα, τα οποία τους δηµιουργούν εκνευρισµό όταν εντοπίσουν κάποιον «εισβολέα» στην περιοχή τους. Σε µία τέτοια περίπτωση θα νοιώθουµε µεν πολλαπλά χτυπήµατα στις σιλικόνες µας, αλλά το ψάρι δε θα πιάνεται. Εκεί αλλάζουµε απευθείας τη σιλικόνη µας µε κάποιο τεχνητό τύπου minnow, µε προτίµηση στα µεγάλα των 17+ cm, και τότε, το ψάρι θα πιαστεί σχεδόν σίγουρα στην επόµενη βολή, για τον ίδιο λόγο που επιτέθηκε προηγουµένως στη σιλικόνη.

Τους λούτσους θα τους αναζητήσουµε στα γνωστά µας λιµάνια, µεγάλα ή µικρά, βαθιά ή ρηχά, αρκεί να έχουµε εντοπίσει που κυνηγούν και να έχουµε µάθει τις ώρες τους. Ως επί το πλείστον, τα barracuda της θάλασσας προτιµούν κυρίως τα µεγάλα πλαστικά, τα vibrating lures, τις µεσαίες και µεγάλες σιλικόνες αρµατωµένες µε το jighead που επιθυµούµε, κατάλληλες για το βάθος που θέλουµε να ψαρέψουµε. Ποτέ όµως δεν αποκλείουµε και τα τεχνητά αφρού, απλά τα αφήνουµε να «κάνουν παιχνίδι» όταν τα ψάρια βρίσκονται σε καταστάσεις φρενίτιδας και κυνηγούν οµαδικά στον αφρό.
Τα µεγαλύτερα ψάρια θα παρατηρήσουµε πως βρίσκονται χαµηλά κοντά στο βυθό, και θα τα πάρουµε µε βαριές σιλικόνες. Ένας πολύ καλός ψαρότοπος που συνδυάζει σχεδόν όλα τα είδη ανά περιόδους, είναι οι κοφτοί κάβοι και γενικώς τα απότοµα βράχια. Εκεί θα βρούµε κατά κύριο λόγο κοκάλια, τονάκια, παλαµίδες, µαγιάτικα, µαύρα, µεγάλα τονοειδή και κάποιους λούτσους το πρωί. Υπάρχουν βέβαια και µεγάλα λιµάνια όπου θα συναντήσουµε πολλά από αυτά τα είδη, κυρίως λόγω της συγκέντρωσης κοπαδιών από µικρά ψάρια, όπως πχ. σαρδέλας, φρίσσας κ.α. Τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε είναι κυρίως πλανάκια έως 60 γραµµάρια, βαριά minnows και vibrating lures, βαριές σιλικόνες µε offset αγκίστρι (για να αποφύγουµε τα σκαλώµατα), εάν µας το επιτρέπει ο βυθός.
Για όλα τα παραπάνω εκτός από τους λούτσους και τα κοκάλια, καλό θα είναι να είµαστε εφοδιασµένοι µε ένα βαρύ σετ για spinning, ώστε να µπορέσουµε να παλέψουµε στα ίσια αυτά τα ψάρια. Επίσης αν ψαρεύουµε από ψηλά, π.χ. σε ένα βράχο, καλό θα είναι να έχουµε απόχη ή γάτζο µε πολύ µακρύ κοντάρι, ώστε να µας διευκολύνει στο ανέβασµα του ψαριού.

Συνθήκες
Οι συνθήκες που θα προτιµήσουµε να αναζητήσουµε τα ψάρια, είναι συννεφιασµένες µέρες ή κατά κύριο λόγο ηλιόλουστες µε συννεφιασµένα διαστήµατα, µε σχετικά δυνατό άνεµο και ύπαρξη αφρουδιάς. Εάν υπάρχει στην περιοχή βουβό κύµα, καλό θα είναι να το εκµεταλλευτούµε, γιατί συνήθως τα ψάρια τρώνε καλύτερα.
Αν µάλιστα ο αέρας είναι στεριανός, διευκολύνει τις βολές µας και τη διαχείριση των τεχνητών µας.
Σε παραλίες που ξέρουµε ότι εκβάλλουν ποταµάκια, επιλέγουµε να ψαρέψουµε λίγες µέρες µετά από βροχή, ώστε να εκµεταλλευτούµε τη θολούρα της περιοχής προς όφελός µας.
Όλα τα παραπάνω όµως, δε συγκρίνονται µε το χρονικό διάστηµα κάποιων ωρών πριν από καταιγίδα ή γενικώς µία απότοµη αλλαγή του καιρού, αφού τότε γίνονται συνήθως πολύ καλές ψαριές (όταν το βαροµετρικό «γκρεµίζεται», η διάθεση των ψαριών για κυνήγι «εκτοξεύεται»).

Επίσης, καλό θα είναι να λαµβάνουµε υπόψη µας και τη φάση της σελήνης, επιλέγοντας τις πρώτες ώρες της άµπωτης και της πληµµυρίδας, όπου η υποχώρηση των νερών και η φουσκονεριά αντίστοιχα, ανακατεύουν το βυθό και αποτελούν πόλο έλξης για κοπάδια από µικρόψαρα που αναζητούν εύκολη τροφή, και φυσικά… τους διώκτες τους, οι οποίοι είναι ο στόχος µας. Βεβαίως, όλα τα παραπάνω θετικά σηµάδια µπορούν να ανατραπούν από µία αρνητική συγκυρία (δίχτυα, µια ξαφνική µπόρα που θα µεταφέρει λάσπη στο νερό κλπ.) και θα ευνοηθούν ακόµα περισσότερο µε σύµµαχο τον παράγοντα τύχη, συντελώντας σε µία αξιοσηµείωτα µεγάλη ψαριά. Ας µην αγνοούµε όµως το ένστικτό µας και τη δίψα για ψάρεµα, ακόµα και όταν όλα φαίνονται αποτρεπτικά για να κάνουµε spinning. Γιατί αφενός µεν πάµε για ψάρεµα όποτε το γουστάρουµε τρελά και έχουµε ανάγκη την επαφή µε τη θάλασσα, και αφετέρου το ένστικτο µπορεί να αποδειχθεί δυνατότερο από τις δυσοίωνες στατιστικές και τις δυσµενείς θεωρητικές ενδείξεις.

Κλείνοντας το άρθρο, θα ήθελα να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω είναι απλές παρατηρήσεις και µπορούν να αλλάξουν ανάλογα µε τον τόπο που ψαρεύουµε και το είδος που στοχεύουµε. Προσοχή µε τα µικρά ψάρια του είδους, γιατί πρέπει πάντα να απελευθερώνονται! Και όπως συνηθίζω να λέω πάντα: «άσε το γόνο να γίνει γονιός». Καλές εξορµήσεις σε όλους!

Tags
Spinning Ψάρεμα από ακτή Ψάρεμα την Άνοιξη Τεχνητά για Spinning
Comodo SSL