Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Spinning: Τεχνητά, σαλαγκιά VS αγκίστρι

30 Ιουνίου, 2022

Spinning: Τεχνητά, σαλαγκιά VS αγκίστρι

Στα πλαίσια αναβάθµισης του τεχνητού, πολλοί συνάδελφοι του spinning έχουν αλλάξει τις σαλαγκιές και τις έχουν αντικαταστήσει µε αγκίστρια. Αυτή η αντικατάσταση όµως όντως αναβαθµίζει το τεχνητό και το κάνει πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσµατικό για τη σύλληψη του ψαριού, ή τελικά έχουµε λανθασµένη εντύπωση;  

Για να ξεκαθαρίσουµε λίγο το τοπίο, θα πρέπει να γνωρίζουµε ότι η χρήση αγκιστριού είναι πολύ διαδεδοµένη σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και ειδικότερα σε ψαρέµατα «του γλυκού νερού». ∆ηλαδή σε λίµνες και ποτάµια όπου η ελεγχόµενη αλιεία είναι νόµος και συνείδηση, και απαιτεί την απελευθέρωση ορισµένων ειδών για τη διατήρηση των πληθυσµών τους. Γι αυτό λοιπόν το λόγο, αν θέλουν να ψαρέψουν χωρίς να κρατήσουν το αλίευµα, πρέπει να βάλουν αγκίστρι ώστε να έχουν πιο εύκολη και γρήγορη απαγκίστρωση του ψαριού, αλλά και περιορισµένης έκτασης τραυµατισµό του. Αν παρόλα αυτά θέλετε να τα χρησιµοποιήσετε, ας δούµε που υπερτερούν και που υστερούν έναντι της σαλαγγιάς.

Η σωστή εφαρµογή των αγκιστριών στο τεχνητό.

Αγκίστρι
Με τη χρήση αγκιστριού, θα πρέπει να λάβουµε υπόψη µας τα παρακάτω και να αποφασίσουµε αν και πότε θα τα χρησιµοποιήσουµε:

1. Αν θέλουµε να ψαρέψουµε µε κάποιο σκληρό τεχνητό αθόρυβα, ώστε να µην τροµάξει τα πονηρεµένα ψάρια, τα αγκίστρια υπερτερούν γιατί κάνουν λιγότερο θόρυβο από τις σαλαγγιές όταν χτυπιούνται στο σώµα του τεχνητού. Αυτό φυσικά προϋποθέτει το τεχνητό να µην έχει µπίλιες εσωτερικά.

2. Η χρήση αγκιστριού θα αλλάξει την πλεύση του τεχνητού. Ανάλογα µε το τεχνητό, το αποτέλεσµα θα είναι είτε θετικό, είτε αρνητικό, δηλαδή θα δώσει καλύτερη η χειρότερη πλεύση και αυτό θα το δούµε µόνο κατά τη χρήση.

3. Άλλο ένα θετικό χαρακτηριστικό των αγκιστριών, είναι ότι -συγκριτικά µε τις σαλαγγιές- βοηθούν στην πιο µακροχρόνια διατήρηση των χρωµάτων και της φυσικής παρουσίας των τεχνητών, αφού τους προκαλούν ελάχιστες φθορές.

4. Για να πιαστεί το ψάρι, θα πρέπει το αγκίστρι να είναι στη σωστή θέση για να το αρπάξει, ειδάλλως θα καταλάβουµε το δάγκωµα του ψαριού, αλλά το ψάρι δε θα πιαστεί. Οι σαλαγγιές είναι µεν πιο «ογκώδεις» και λιγότερο «διακριτικές», κανείς όµως δε µπορεί να αµφιβάλει για την αποτελεσµατικότητά τους όταν το ψάρι χτυπήσει το τεχνητό!

5. Για να πιάσουµε ψάρι, θα πρέπει αυτό να είναι πραγµατικά αποφασισµένο να φάει και αν αποφασίσει να φάει, υπάρχει και πάλι µια πιθανότητα να το χάσουµε. Αν το ψάρι είναι µεγάλο και κάνει πολλά και δυνατά κεφάλια, η πληγή στο σηµείο εισόδου του αγκιστριού στη σάρκα του, θα µεγαλώσει. Έτσι λοιπόν το αγκίστρι είναι πολύ εύκολο να φύγει σε µια αλλαγή πορείας του ψαριού η οποία αναπόφευκτα θα αλλάξει και τη γωνία πιασίµατος, ή σε µια έστω και στιγµιαία απώλεια της επαφής µας µε το ψάρι.

6. Αν αντίθετα αντικαταστήσουµε τις σαλαγγιές µε αγκίστρι, θα πρέπει να προσέξουµε ώστε να βάλουµε το σωστό µέγεθος. ∆ηλαδή, όταν το έχουµε εφαρµόσει στο τεχνητό και το γυρνάµε προς την ράχη του να µη µπορεί να το καβαλάει, γιατί πολλές φορές σκαλώνει εκεί και το τεχνητό µας χάνει την αποτελεσµατικότητά του.

Σαλαγγιά
Τα αρνητικά της σαλαγγιάς τα ανάφερα στα θετικά των αγκιστριών, γι αυτό θα περιοριστώ εδώ µόνο στα θετικά:

1. Με τη σαλαγγιά προσωπικά αισθάνοµαι πιο ασφαλής όταν έχω ένα ψάρι στην άλλη άκρη, όσο µεγάλο κι αν είναι αυτό. Όταν πιαστεί το ψάρι είναι πραγµατικά πολύ σπάνιο να καρφωθεί µόνο από ένα σκέλος της. Αν είναι πιασµένο µόνο από τη µια σαλαγγιά, τις περισσότερες φορές θα έχουν εισχωρήσει στη σάρκα του και θα το κρατούν τουλάχιστον δύο ή ακόµα και τρία αρπάδια, ενώ διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται η σιγουριά µας, αν πιαστεί και από δεύτερη ή τρίτη σαλαγγιά.

2. Είναι πάρα πολλά τα επιπόλαια πιασίµατα από ανόρεχτα ψάρια, και γενικά από ψάρια που παρακινούνται να επιτεθούν µόνο από τα χωροκρατικά τους ένστικτα. Ψάρια που διεκδικούν τον τόπο ή ζευγαρώνουν, ή και για άλλους ακόµα λόγους, επιτίθενται στο τεχνητό µας θέλοντας να απωθήσουν τον παρείσακτο εισβολέα. Όλα αυτά τα ψάρια τα οποία κατά καιρούς έχουν αγκιστρωθεί σε διάφορα σηµεία εκτός από το στόµα (σίγουρα έχει τύχει στους περισσότερους από εµάς), όπως τα µάγουλα, η ουρά, ή το σώµα, δε θα είχαν φτάσει στα χέρια µας αν είχαµε αγκίστρι.

3. Γενικά, αν κάποιο ψάρι πιαστεί από µία σαλαγγιά, µε τα χτυπήµατα και τις αλλαγές πορείας του τις περισσότερες φορές πιάνεται και από τη δεύτερη ή και την τρίτη σαλαγγιά. Έτσι θεωρώ πολύ δύσκολο να χαθεί, εκτός και αν κάνουµε κάποιο λάθος χειρισµό.

Όλα τα παραπάνω είναι εµπειρίες τόσο δικές µου, όσο και φίλων, και πριν αποτυπωθούν στο χαρτί τα έχουµε δοκιµάσει και έχουµε διδαχθεί από τις λάθος επιλογές µας. Όµως εσείς θα επιλέξετε για ποια χρήση θέλετε κάποια τεχνητά και αν τελικά αξίζει να έχουν αγκίστρια σε ειδικές -και µόνο- χρήσεις.

Προσοχή στο µέγεθος των αγκιστριών μας, ώστε να µην καβαλάνε τη ράχη κατά αυτό τον τρόπο.

Tags
Σαλαγγιά Spinning Ψάρεμα από ακτή Αγκίστρι Τεχνητά για Spinning
Comodo SSL