Site icon Boat & Fishing

Spinning: Ζαργάνες µε µποµπάρδα

Ένα ψάρεµα που ξεκινά από τώρα και συνεχίζει όλους τους φθινοπωρινούς µήνες είναι της ζαργάνας µε µποµπάρδα και δόλωµα ψαροδόλι. Εύκολο, ξεκούραστο, αποδοτικό και πολύ διασκεδαστικό.

Οι παλιοί ψαράδες τη ζαργάνα την έχουν συνδέσει µε το µπούλντο, το µικρό παραµαλλάκι, το λεπτό αγκιστράκι και δόλωµα φιλέτο ψαριού ή φιλέτο από την ίδια τη ζαργάνα. Το ψάρεµα που θα περιγράψουµε είναι η συνέχεια αυτού ή αν θέλετε καλύτερα η βελτιωµένη και σύγχρονη έκδοσή του. Το µπούλντο το αντικαθιστούµε µε µποµπάρδα, το παράµαλλο το κάνουµε λίγο µακρύτερο ενώ το δόλωµα παραµένει το ίδιο. Ίσως να έχουµε και κάποιο πιο κατάλληλο καλάµι για το πέταγµα της αρµατωσιάς µας. Μικροαλλαγές που όµως βελτιώνουν το όλο σύστηµα. Και για να µην αοριστολογούµε ας µπούµε στην περιγραφή του εξοπλισµού, του τρόπου αρµατώµατος και ψαρέµατος γοργά.

Εξοπλισµός
Μια µποµπάρδα λευκού χρώµατος ή διάφανη, ένα µικρό στριφταράκι, µια χάντρα µαλακιά, ένα αγκιστράκι αρκετά µικρό, ένα παράµαλλο, καλάµι, µηχανισµός γεµισµένος µε πετονιά. Η µποµπάρδα είναι η βελτίωση του µπούλντο που της δίνει υδροδυναµικότητα, µικρότερη αντίσταση κατά το πέταγµα, µικρότερο όγκο, περνά πιο απαρατήρητη στα ψάρια. Ενώ µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε λεπτότερες πετονιές και ελαφρύτερο καλάµι. Στο εµπόριο θα βρούµε µεγάλη ποικιλία από µποµπάρδες. Αυτό που θα κοιτάξουµε είναι να επιπλέει και να µην βυθίζεται ενώ ως προς το µέγεθος θα προτιµήσουµε µια µεσαίου µεγέθους και όχι µια πολύ µικρή ή µεγάλη.

Το καλάµι µας καλό είναι να έχει αρκετό µήκος. Ώστε να µπορέσουµε να χρησιµοποιήσουµε µακρύτερο παράµαλλο. Το casting weight του είναι ανάλογο του βάρους της µποµπάρδας και κυµαίνεται συνήθως από 15-50 γραµµάρια. Ο µηχανισµός µας µικρός γεµισµένος µε πετονιά διαµέτρου 0,23-0,28 χιλιοστά το πολύ. Το παράµαλλό µας από πετονιά αόρατη (fluorocarbon) διαµέτρου 0,18-0,23 χιλιοστών, µήκους λίγο µικρότερο από το µήκος του καλαµιού. Το αγκίστρι µας αρκετά κοφτερό, µε λεπτό στέλεχος, µε µακρύ σχετικά κορµό, µεγέθους 8-10 νούµερο. Ένα µικρό στριφταράκι και µια χάντρα ελαστική ή ένα salvanodi θα συµπληρώσουν τον εξοπλισµό µας.

Αρµάτωµα
Περνάµε την µποµπάρδα µας µέσα στη πετονιά του µηχανισµού µε το µακρύ σωληνάκι προς το µέρος του µηχανισµού, στη συνέχεια το salvanodi ή την χαντρούλα και στην άκρη θα δέσουµε το στριφταράκι µας. Στην άλλη άκρη του στριφταριού θα δεθεί το παράµαλλο µαζί µε το αγκίστρι µας. Το παραπάνω αρµάτωµα αποτελεί ένα από τα κλασσικά αρµατώµατα της συγκεκριµένης τεχνικής. Έχοντας αυτό σαν οδηγό µπορούµε εµείς να προσαρµόσουµε την αρµατωσιά στα δικά µας δεδοµένα. Κάνοντας την µποµπάρδα µας σταθερή(µε στόπερ στο πάνω σηµείο της) ή συρόµενη, µε ξεχωριστό παράµαλλο ή µονοκόµατη αρµατωσιά χωρίς στριφτάρι κ.α.

∆όλωµα
Για δόλωµα θα χρησιµοποιήσουµε ψαροδόλι ή για καλύτερα αποτελέσµατα κοµµατάκι φιλέτο από ζαργάνα. Έχει παρατηρηθεί ότι η ζαργάνα σα δόλωµα είναι κορυφαίο αφού φωσφορίζει έντονα και είναι σκληρό για να µην φεύγει εύκολα από το αγκίστρι. Η πρώτη ζαργάνα που θα πιαστεί συνήθως είναι και το δόλωµα του ψαρέµατός µας. Μέχρι όµως αυτή να βγει µπορούµε να δολώσουµε οποιοδήποτε άλλο ψάρι που ασηµίζει όπως σαυρίδι, σπάρο, γόπα, µπαλαδάκι, κεφαλόπουλο. Εναλλακτικά δολώµατα είναι η γαρίδα, το καλαµαράκι, η σουπιά ενώ πολύ καλά αποτελέσµατα έχουµε µε δόλωµα µπικατίνι. Απλώς εδώ το αγκίστρι που θα χρησιµοποιηθεί θα πρέπει να είναι αρκετά πιο µικρό.

Το ψαροδόλι κόβεται σε µακρόστενα κοµµατάκια και µάλιστα τριγωνικά για να δολωθούν σωστά στο αγκίστρι µας και να µοιάζουν σαν µικρόψαρα.

Τρόπος δολώµατος
Το οποιοδήποτε δόλωµα που θα χρησιµοποιήσουµε(εκτός µπικατίνι) το κόβουµε σε µακρόστενες λουρίδες και µάλιστα δίνοντάς του µια τριγωνική µορφή. Περνάµε το αγκίστρι κεντητά αρκετές φορές από το παχύ σηµείο και το βγάζουµε λίγο πιο κάτω από τη µέση του δολώµατος, πάντα στο µαλακό σηµείο, αφήνοντας την ακρούλα του δολώµατος να περισσεύει. Είναι αυτή που καθώς θα σύρουµε στη συνέχεια την µποµπάρδα µας στο νερό θα κουνιέται και θα µοιάζει σαν την ουρίτσα ενός µικροψάρου. Στο µπικατίνι θα περάσουµε ένα σκουλήκι στο στέλεχος του αγκιστριού ενώ 2-3 άλλα θα τα καρφώσουµε από τις ακρούλες ώστε να κινούνται και να προσελκύουν µε τις κινήσεις τους αυτές τις ζαργάνες από αρκετά µακριά. Ίσως µια χούφτα από µπικατίνι στο νερό συγκεντρώσει τα ψάρια στην περιοχή και τα ωθήσει-οδηγήσει στο συγκεκριµένο δόλωµα.

Τόποι-εποχή-ώρες
Λιµάνια τόσο στο εσωτερικό τους όσο κι εκτός αυτών, λιµενοβραχίονες και κάβοι είναι τα σηµεία όπου θα αναζητήσουµε τις ζαργάνες. Καλύτερη εποχή από το τέλος του καλοκαιριού µέχρι τις αρχές του χειµώνα χωρίς αυτό να αποκλείει την ύπαρξη ζαργανών και άλλες εποχές. Για ώρα επιλέγουµε τη µέρα µε επίκεντρο 11-1 το µεσηµέρι και µια ώρα προτού να σκοτεινιάσει.

Τρόπος ψαρέµατος
∆ολώνουµε το αγκιστράκι µας και πετάµε την αρµατωσιά µας αρκετά µακριά σε σηµείο που πιστεύουµε ότι κάνει ζαργάνες. Σέρνουµε ελαφριά την µποµπάρδα µας µαζεύοντας πετονιά στο µηχανισµό µας προσπαθώντας µε το σύρσιµο να προσελκύσουµε τις ζαργάνες. Όταν καταλάβουµε τσιµπιά ακινητοποιούµε την αρµατωσιά µας περιµένοντας τη ζαργάνα να καταπιεί το δόλωµά µας. Το αν έχει γίνει αυτό θα το καταλάβουµε από το δυνατό τράβηγµα που θα κάνει, από το βύθισµα της µποµπάρδας µας ή από το τίναγµα της ζαργάνας εκτός νερού. Τότε µε απλές και σταθερές κινήσεις φέρνουµε το ψάρι προς το µέρος µας και το οδηγούµε σε απόχη αν είναι ιδιαίτερα µεγάλο.

Ψάρεµα µε µατασίνα
Η ζαργάνα πέρα από το ευχάριστο ψάρεµα που µας προσφέρει, τον εύγεστο µεζέ αποτελεί και ένα από τα καλύτερα δολώµατα για µια µεγάλη πλειοψηφία ψαριών. Συναγρίδες, µαγιάτικα, λούτσοι, κυνηγοί, σφυρίδες, λίτσες δεν θα αρνηθούν µια ζωντανή ζαργάνα. Όµως για να παραµείνει ζωντανή προτιµούµε να µην έχει πιαστεί µε αγκίστρι. Και για αυτό επιλέγουµε αντί για δόλωµα να χρησιµοποιήσουµε στην αρµατωσιά µας µια µατασίνα. Η µατασίνα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα µεταξένιο κορδονάκι. Σε διάφορους χρωµατισµούς που δένεται στην άκρη του παράµαλλου. Καθώς εµείς τυλίγουµε την πετονιά µας, η µατασίνα πλέει στο νερό και µοιάζει στις ζαργάνες ως µικρόψαρο και πάει να την αρπάξει µε το στόµα της κι εκεί την πατά. Τα µικρά δοντάκια της µπερδεύονται στις ίνες της µατασίνας και παραµένει εκεί. Μέχρι να την οδηγήσουµε στην ακτή και να την ξεδολώσουµε σπρώχνοντας τη µατασίνα από την αντίθετη κατεύθυνση.

Tip
• Για να µην µπερδεύεται η αρµατωσιά µας κατά το πέταγµα της στο νερό και για να πηγαίνει το παράµαλλο πάντα πίσω από την µποµπάρδα µας, λίγο προτού καταλήξει η αρµατωσιά µας στο νερό, κλείνουµε το µηχανισµό µας. Έτσι ώστε να τεντώσει η αρµατωσιά και να πάρει τη σωστή της θέση.

•Η ζαργάνα λόγο της ιδιοµορφίας κατασκευής του στόµατός της µε το που βλέπει το δόλωµα το αρπάζει στο στόµα της. Στη συνέχεια µετά από κάποια δευτερόλεπτα το καταπίνει. Τι σηµαίνει αυτό; Με το που µας τσιµπήσει δεν τραβάµε γιατί θα αφήσει το δόλωµα που έχει στο στόµα της. Αλλά περιµένουµε κάποια δευτερόλεπτα µέχρι να καταπιεί το δόλωµα και να την αγκιστρώσουµε στα σίγουρα.

Exit mobile version