Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Σύρος 2016: Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας

20 Μαΐου, 2017

Σύρος 2016: Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας

Η Σύρος φιλοξένησε το 30ο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας, που πραγµατοποιήθηκε στη χώρα µας για πρώτη φορά. Εβδοµήντα πέντε αθλητές από είκοσι πέντε χώρες, έδωσαν το παρόν και συναγωνίστηκαν στο δυσκολότερο παγκόσµιο πρωτάθληµα όλων των εποχών, µε βουτιές κάτω από τα 40 µέτρα, αρκετές φορές µάλιστα και στη ζώνη των 50!

Το αποτέλεσµα ήταν εντυπωσιακό για το ελληνικό αγωνιστικό ψαροτούφεκο, αφού αγωνιζόµενοι της Κύπρου και της Ελλάδας κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις, αφήνοντας πίσω τους χώρες που παραδοσιακά πρωταγωνιστούσαν, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Μεγάλος χορηγός του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος ήταν η εταιρεία Deep Master, µε τον ιδιοκτήτη της Oleg Lyadenko και το επιτελείο του να συµµετέχει ενεργά σε όλη τη διαδικασία, προσφέροντας βοήθεια όπου χρειάζεται.

Χορηγός ήταν επίσης η εταιρεία Suunto µέσω του αντιπροσώπου της Shop & Trade, αλλά και η Furuno, µέσω της Furuno Hellas και του αεικίνητου Βαγγέλη Κανάκη. Στη διοργάνωση συµµετείχαν αρκετοί Έλληνες αθλητές του ψαροτούφεκου, καθώς και επαγγελµατίες – κατασκευαστές ειδών αλιείας και εισαγωγείς, οι οποίοι βοήθησαν µε ανιδιοτέλεια όπου χρειάστηκε. Φυσικά µεγάλο ρόλο στην επιτυχηµένη διοργάνωση έπαιξε και η φιλοξενία του ∆ήµου Σύρου, αλλά και η βοήθεια του Ναυτικού Οµίλου Σύρου, καθώς και του Όµιλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου.

Κατά την ανακοίνωση του αγώνα και την τελική διαµόρφωση του κανονισµού, αίσθηση έκανε η απαγόρευση του δύτη ασφαλείας, δηλαδή ο αγωνιζόµενος βρισκόταν µόνος του στο νερό, µε τον κριτή και το βαρκάρη να είναι στο σκάφος. Είναι ένας από τους κανονισµούς που ισχύει στο εξωτερικό, όµως εδώ προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, αφού το καλοκαίρι χάσαµε δικούς µας ανθρώπους, που αν είχαν κάποιον στην επιφάνεια να τους προσέχει, δε θα είχαν χαθεί.

Το κλίµα έγινε ακόµα πιο βαρύ όταν στην αναγνώριση υπήρχαν περιστατικά υποξίας, αλλά ακόµα και νόσου των δυτών, που µέχρι πρότινος γνωρίζαµε ότι συµβαίνει µόνο σε αυτοδύτες! Ο Βασίλης Ζωνοµέσης µε επιτελείο γιατρών από την Οµάδα Αιγαίου, ανέλαβε το δύσκολο έργο του υπεύθυνου ασφαλείας, ίσως την πιο νευραλγική θέση του Παγκόσµιου.

 

Σάββατο 17 Σεπτεµβρίου | 1η αγωνιστική ηµέρα
Η πρώτη τράπεζα του αγώνα βρισκόταν µπροστά από το Γαλησσά, στα ανατολικά του νησιού. Η εκκίνηση δόθηκε στις 8:30 το πρωί, µε διάρκεια αγώνα 5 ώρες. Με προτροπή της Κροάτισσας δηµοσιογράφου Βαλεντίνας, ακολουθούµε τον Μανώλη Γιάνκο στην πρώτη του βουτιά. Πλησιάζοντας θα δούµε ότι στο σηµείο βρίσκεται ο Γιάνκος και άλλοι αγωνιζόµενοι. Στα πρώτα αυτά λεπτά του παγκόσµιου πρωταθλήµατος, θα συµβεί κάτι που κανένας δε θα φανταζόταν. Η οµάδα της Κροατίας θα κατηγορήσει τον Γιάνκο για χρήση φακού. Συγκεκριµένα στην ένσταση θα αναφέρουν ότι είδαν τον φακό -ο οποίος απαγορευόταν- να πέφτει από το Μανώλη. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, στο σηµείο υπήρχαν στο νερό ταυτόχρονα µαζί µε το Μανώλη, ο Κροάτης Ντάνιελ Γκόσπικ, ο Ισπανός Ραούλ Αστόρια, και τελευταίος ο Γιώργος Βασιλείου, που επιβεβαιώνει ότι στο βυθό υπήρχε ένας αναµµένος φακός. Εγώ, τραβούσα ο ίδιος σε βίντεο όλη τη φάση, πάνω ακριβώς από το σηµείο, αφού ήταν η πρώτη βουτιά σε µεγάλο ψάρι και το µαρκάρισµα ήταν ιδιαίτερα έντονο.

Το βίντεο αυτό είναι το µοναδικό και άθελά µου αποτέλεσε σηµείο αναφοράς για την περίπτωση του φακού, ενώ µπορείτε να το δείτε αµοντάριστο στο DVD. Εκεί φαίνεται πόσο κοντά γίνεται το µαρκάρισµα, ποιοι βουτούν και µε τι σειρά, πότε ο Κροάτης αναφέρει το γεγονός του φακού, µε τι όπλο ψαρεύει ο Γιάνκος, και µπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συµπεράσµατα. Ο Μανώλης επίσης απαντά αποκλειστικά στο Boat & Fishing σχετικά µε την ένσταση του Κροάτη, και σκοπεύει να κινηθεί εναντίον της απόφασης του αλυτάρχη να τον ακυρώσει χωρίς να εξεταστούν όλα τα δεδοµένα.

Ο αγώνας τελειώνει στις 13:30, και η ψαριά του Γιάννη Σιδέρη φαίνεται να ξεχωρίζει µε διαφορά. Εξίσου δυνατά έχει πάει ο Κύπριος πρωταθλητής Γιώργος Βασιλείου (3η θέση την 1η ηµέρα) και ο Giacomo De Mola (2η θέση την 1η ηµέρα) από την Ιταλική οµάδα. Ο Giacomo ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, έχει αναλάβει την εξαγωγή των όπλων Pathos και είναι γνωστός για τις επιδόσεις του.

Στη τέταρτη θέση είναι ο Ιταλός Dario Maccioni, και πέµπτος ο Αµερικάνος Justin Lee, ο οποίος βρήκε ένα κοµµάτι από τα 52 ως τα 57 µέτρα και έπιασε µια µεγάλη πίγγα και στήρες. Όπως µας ανέφερε ήταν η πρώτη φορά που ψάρευε αυτά τα µέτρα, µιας και στη χώρα του η πιο βαθιά βουτιά για ψάρεµα ήταν τα 38 µέτρα!

Ο Γεράσιµος Καββαδίας µε τρία µετρήσιµα ψάρια «µένει στο παιχνίδι» και στη 10η θέση, και ο Στέλιος Γιάνκου από την Κύπρο στη 13η µε έναν ροφό.

Κυριακή 18 Σεπτεµβρίου |2η αγωνιστική ηµέρα
Η δεύτερη µέρα αναµένεται εξίσου συναρπαστική. Με τα βλέµµατα στο Γιάννη Σιδέρη σα διεκδικητή του παγκοσµίου τίτλου, ξεκινά ο αγώνας στην ανατολική πλευρά του νησιού, µπροστά από την Ερµούπολη. Στη θέση του Μανώλη Γιάνκου που ακυρώθηκε, θα διαγωνιστεί ο Νίκος Σαραντινός από την Κρήτη, ο οποίος δεν έχει πραγµατοποιήσει κάποια αναγνώριση και θα στηριχτεί σε µερικά κοµµάτια που θα του δώσει ο Μανώλης.

Η ηµέρα ψαρευτικά είναι δύσκολη, οι αθλητές κουρασµένοι, και τίποτα δεν ξεκαθαρίζει µέχρι να φτάσει η ώρα του ζυγίσµατος. Εκ πρώτης όψεως ο Γιώργος Βασιλείου έχει µία εκπληκτική ψαριά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και ταυτόχρονα «βάζοντας πόδι» για την πρώτη θέση του βάθρου. Εξίσου δυνατή ηµέρα έχει και ο Γεράσιµος Καββαδίας, ο οποίος θα πάρει τη δεύτερη θέση της ηµέρας µε µια πολύ δυνατή ψαριά που θα τον ανεβάσει στην τρίτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης. Ο Γιάννης Σιδέρης µε τρία ψάρια, θα διατηρήσει την υψηλή βαθµολογία κατακτώντας τη 2η θέση στο παγκόσµιο.

Λίγες ώρες αργότερα, κάτω από το δηµαρχείο της Σύρου, τρεις σηµαίες θα σηκωθούν µε ανάκρουση του Ελληνικού εθνικού ύµνου. Ο Γιώργος Βασιλείου από την Κύπρο, ο Γιάννης Σιδέρης και ο Γεράσιµος Καββαδίας αθλητές της Ελληνικής αποστολής, έχουν περάσει στην ιστορία του αγωνιστικού ψαροτούφεκου!

Περισσότερα για τον αγώνα θα αναφέρουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, στις επόµενες σελίδες του περιοδικού µας. Ευχόµαστε αυτή να ήταν µόνο η αρχή και οι Έλληνες ψαροκυνηγοί να συνεχίσουν τις παγκόσµιες διακρίσεις. Το Boat & Fishing υπόσχεται να είναι πάντα παρόν και να καταγράφει τις επιτυχίες τους!

Δείτε τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών:

Γιώργος Βασιλείου: Παγκόσµιος Πρωταθλητής Υποβρύχιας Αλιείας 2016

Γιάννης Σιδέρης: 2η θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας 2016

Γεράσιµος Καββαδίας: 3η θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας 2016

Μανώλης Γιάνκος: Φαβορί Ελληνικής Οµάδας – Ακυρώθηκε την 1η ηµέρα του Αγώνα

Oleg Lyadenko – Deep Master: Μεγάλος Χορηγός του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος Υποβρύχιας Αλιείας 2016

Tags
Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υποβρύχιας Αλιείας ΕΟΥΔΑ Πρωταθλητές Υποβρύχιας Αλιείας Γιώργος Βασιλείου Γιάννης Σιδέρης Γεράσιμος Καββαδίας Σύρος Σύρος 2016 Εθνική Ομάδα
Comodo SSL