Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Συρτή Αφρού για λαβράκια το χειμώνα

12 Δεκεμβρίου, 2023

Συρτή Αφρού για λαβράκια το χειμώνα

Χειμώνας επιτέλους! Εποχή ιδανική για συρτή µε στόχο τα λαβράκια! Φύγαµε για λαβράκια λοιπόν…

Οι λύκοι της αιγιαλίτιδας ζώνης, είναι ένα είδος ψαριού για το οποίο έχει χυθεί άπειρο µελάνι, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην παγκόσµια βιβλιογραφία. Τόσο, µάλιστα, που θα µπορούσε να χρωµατίσει ολόκληρους ωκεανούς! Και θεωρώ πως είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού µιλάµε για ένα θήραµα που αποτελεί διακαή πόθο για εκατοµµύρια ψαράδες σε όλον τον κόσµο. Προσπαθούν να αναµετρηθούν µαζί του επιστρατεύοντας πολλές και διάφορες τεχνικές και τεχνάσµατα.

Αλκυονίδες μέρες σε μεσοπέλαγο κάβο

Όσα είδη ψαριών κι αν έχει καταφέρει να δει στα τεχνητά του ο ερασιτέχνης ψαράς, το µόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πει ποτέ όχι σε ένα όµορφο λαβράκι. Το παµπόνηρο αυτό αρπακτικό, όσα χρόνια κι αν το αναζητά κανείς στις εξορµήσεις του, πάντα θα έχει κάτι να μας μάθει για τη συµπεριφορά, τις συνήθειες και την επιφυλακτικότητά του. Και το κυριότερο, τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙ∆ΟΣ
Το λαβράκι (επιστηµονική ονοµασία Dicentrarchus labrax) είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων και ανήκει στη τάξη των Περκόµορφων. Συναντάται στη Μεσόγειο και στις ακτές του ΒΑ Ατλαντικού. Είναι περιζήτητο από πλευράς διατροφικής αξίας και ένα από τα κύρια ψάρια που εκτρέφονται στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το µήκος του, συνήθως, κυµαίνεται από 40 έως 65 εκατοστά, ενώ το βάρος του µπορεί να φτάσει μέχρι τα 7 κιλά. Βέβαια, υπάρχουν αναφορές και για πολύ µεγαλύτερα ψάρια, που πολλές φορές ξεπερνούν ακόµα και τα 12 κιλά! Η διάρκεια της ζωής του µπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια.

Το σώµα του είναι επίµηκες, ενώ το συνθετικό «δικέντραρχος» στην επιστηµονική του ονοµασία, έχει να κάνει µε την παρουσία δύο ραχιαίων πτερυγίων, το πρόσθιο τριγωνικό και το οπίσθιο τραπεζοειδές.

Έχει ασηµί χρώµα, ενώ τα µικρά ιχθύδια φέρουν µαύρα στίγµατα στην πλάτη και τα πλευρά. Το ασηµί είναι λίγο πιο σκούρο στη ράχη και πιο ανοικτό στην κοιλιά (φαινόµενο της αντισκίασης). Ζει σε παραλιακές περιοχές µε µικρό βάθος, αλλά µπορούµε να το συναντήσουµε και σε βάθη που φτάνουν τα 100 µέτρα.

Καταχνιά και τεχνητό ζωηρού χρωματισμού

Είναι ψάρι ευρύαλο και ευρύθερµο, δηλαδή αντέχει σε µεγάλες µεταβολές αλατότητας και θερµοκρασίας του νερού. Γι’ αυτό το συναντάµε συχνά σε υφάλµυρα και γλυκά νερά, όπως σε λιµνοθάλασσες και εκβολές ποταµών.

Θεωρείται ότι έχει καλή όραση και βλέπει καθαρά και στο σκοτάδι, ώρα στην οποία αρέσκεται να κυνηγάει κατά κόρον. Τρέφεται αδηφάγα, κυρίως µε άλλα ψάρια, ενώ τα µικρότερα άτοµα του είδους τρέφονται περισσότερο µε ασπόνδυλα, όπως µαλάκια και γαρίδες.

Η αναπαραγωγή του στη Μεσόγειο ξεκινά κατά τα τέλη του ∆εκέµβρη και διαρκεί µέχρι τις αρχές του Απρίλη. Στις ελληνικές ακτές µπορούµε να τα συναντήσουµε καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και σε διάφορα µεγέθη.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
Σε οποιοδήποτε σηµείο της ακτογραµµής µας, θα µπορούσατε να έρθετε αντιµέτωποι µε κάποιο λαβράκι. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και την ύπαρξη κάποιων συγκεκριµένων συνθηκών, οι οποίες εντείνουν τη διάθεσή τους να επιτεθούν στα τεχνητά µας.

Το ξημέρωμα πρέπει να είμαστε έτοιμοι

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχω έρθει αντιµέτωπος µε µεγάλα λαβράκια, ακόµα και σε απόκρηµνους κάβους µεσοπέλαγων βραχονησίδων µε κοφτά και βαθιά νερά. Σε τέτοια σηµεία, πολλές φορές έχουµε συγκέντρωση µικρόψαρων λόγω πολύ οξυγονωµένων υδάτων.

Οι πιθανότητες να συναντήσουµε λαβράκια εκεί, αυξάνονται κατακόρυφα όταν υπάρχουν δίπλα κάποια ανοίγµατα, όπως µικρές παραλίες µε µικτούς βυθούς και διάσπαρτες πλάκες ή µεγάλες πέτρες, αφού στα σηµεία αυτά αρέσκονται να ενεδρεύουν.

Άλλα µέρη στα οποία µπορούµε να τα αναζητήσουµε µε αξιώσεις, είναι οι µπούκες των λιµανιών, όπου συνήθως υπάρχει άφθονη τροφή, και τριγύρω από αλιευτικά καταφύγια, αφού εκεί τα νερά είναι µαλαγρωµένα από τους ψαράδες που ξεψαρίζουν τα δίχτυα τους.

Στα σηµεία αυτά, θεωρώ πως είναι αυτονόητο ότι η συρτή µας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και µόνο όταν δεν έχουµε έντονη κινητικότητα από άλλα σκάφη οποιουδήποτε µεγέθους.

Με ελαφρύ εξοπλισμό αυτά τα τεχνητά αποδίδουν τα μέγιστα!

Να θυµάστε πως οι πιο κατάλληλες ώρες σε τέτοιους τόπους, είναι το σούρουπο και το ξηµέρωµα, οπότε τα κοπάδια των µικρόψαρων κινούνται είτε προς το εσωτερικό µέρος του λιµανιού, είτε προς την ανοικτή θάλασσα. Αυτή είναι µία πολύ βασική παράµετρος για την επιτυχία της εξόρµησης, δηλαδή το να γνωρίζουµε -όσο γίνεται- τις πιθανές κινήσεις των µικρών ψαριών που αποτελούν την τροφή των λαβρακιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν οι κόλποι που φιλοξενούν µονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Εκεί η τροφή είναι µόνιµη και µπορούµε να συναντήσουµε λαβράκια όλο το χρόνο. Να θυµάστε, επίσης, πως hot spots συγκέντρωσης λαβρακιών είναι οι παραλίες που «φιλοξενούν» την κοίτη κάποιου ρέµατος ή ποταµού. Το λαβράκι δεν λέει ποτέ όχι σε υφάλµυρα νερά, καθώς εκεί θα βρει συχνά τα αγαπηµένα του εδέσµατα (κεφαλόπουλα, χελάκια, αθερίνες κλπ.)

Βασική προϋπόθεση µέχρι και το τέλος του φθινοπώρου, είναι να πλησιάζουµε αυτά τα σηµεία µε µεγάλη προσοχή, και µόνο τις πολύ πρωινές και απογευµατινές ώρες. Αφενός επειδή η ησυχία που επικρατεί είναι βασικό «συστατικό» επιτυχίας, αφετέρου για να µην υπάρχουν λουόµενοι στην περιοχή, για ευνόητους λόγους.

Φυσικά, τώρα το χειµώνα µπορούµε να το αναζητήσουµε σε πολύ ρηχά σηµεία, αρκεί να µην υπάρχει πρόβληµα προσέγγισης µε το σκάφος και τον κινητήρα µας.

Τεχνητά 8cm. Πραγματικές μπουκιές για τα λαβράκια!

ΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΚΑΦΟΥΣ
Αυτονόητο είναι πως εδώ θα µας εξυπηρετήσουν τα µικρά σκάφη και οι µικροί αθόρυβοι κινητήρες, κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αντιληφθούµε πλήρως στην πράξη.

Συνηθίζουµε να λέµε, πως στο ψάρεµα δεν υπάρχουν κανόνες κι ότι όλα είναι πιθανά και πολύ καλά κάνουµε! Εδώ, όµως, πιστεύω πως ισχύει ο εξής κανόνας: Το λαβράκι πονηρεύεται και µε τον ίδιο του τον εαυτό!

∆εν νοµίζω πως υπάρχει κάποιος που δεν έχει βιώσει κάτι τέτοιο κατά την αναζήτηση του «λύκου». Όµως, πώς µεταφράζεται αυτό στην επιλογή του πλωτού µας µέσου; Μα φυσικά σε απόλυτη ησυχία και διακριτικότητα! Έτσι, λοιπόν, οι επιλογές µας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, όχι µόνο στα παρελκόµενα, αλλά και στο ίδιο το στήσιµο του σκάφους µας.

Θα πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας ότι θα χρειαστεί πολλές φορές να «σύρουµε» τα τεχνητά µας σε ρηχά νερά, κλειστούς κόλπους και µικρές παραλίες. Ως εκ τούτου, ένα µικρό σκάφος, πλαστικό ή φουσκωτό, εφοδιασµένο κατά προτίµηση µε τετράχρονη ή/και ηλεκτρική µηχανή, είναι αυτό που χρειαζόµαστε.

ΚΑΛΑΜΙΑ-ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ
Όσον αφορά στον υπόλοιπο εξοπλισµό, θα χρειαστούµε δύο σετ καλαµιών, ώστε να µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε σωστά διάφορους τύπους και µεγέθη τεχνητών, τόσο σκληρών, όσο και σιλικόνης.

Το ένα καλάµι µπορεί να είναι τύπου spinning µε lure weight 5-20gr περίπου και µήκος 2,40m. Ο µηχανισµός θα είναι µεγέθους 2500, φορτωµένος µε νήµα διαµέτρου από 0,10 έως 0,14mm. Το παράµαλλό µας προτείνω να είναι ποιοτικό fluorocarbon, διαµέτρου από 0,18 έως 0,22mm. Με το σετ αυτό µπορούµε να σύρουµε µικρά minnows της τάξεως των 5 έως 9cm, καθώς και σιλικονούχα µε ανάλογες µολυβοκεφαλές.

Το δεύτερο καλάµι µας προτείνω να έχει action 7-28 ή 10-30gr και µηχανισµό µεγέθους 4000. Το νήµα µας θα έχει διάµετρο από 0.14 έως 0.18mm, ενώ το παράµαλλο από 0,23 έως 0,30mm. Με αυτόν το συνδυασµό θα µπορούµε να κάνουµε χρήση µεγαλύτερων τεχνητών της τάξεως των 10 έως 15cm, ακόµα και µε µεγαλύτερες γλώσσες. Ειδικά όταν αναζητάµε τα λαβράκια σε σηµεία µε βαθύτερα νερά, όπως κάποιους κάβους δίπλα σε παραλίες ή λιµάνια είναι το ιδανικό σετάρισμα.

Προσωπικά, εδώ και πολλά χρόνια κάνω χρήση µηχανισµών τύπου baitcasting και φυσικά ανάλογων καλαµιών, δηλαδή καλαµιών µε «σκανδάλη», κατηγορίας περίπου 6 λιµπρών. Η αίσθηση αυτών των εργαλείων είναι πραγµατικά καταπληκτική! Εάν έχετε ήδη καλάµι και µηχανισµό για τη τεχνική του light jigging, δοκιµάστε τα στη συρτή για λαβράκια και θα ενθουσιαστείτε!

Μεγάλα τεχνητά σε διάφορους χρωματισμούς

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ
Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο για την προτίµηση του λαβρακιού σε κάποια συγκεκριµένα τεχνητά που θα µας αποδώσουν καλύτερα, θα λέγαµε… «άβυσσος η ψυχή του λαβρακιού», φίλοι µου.Έχω πάρει strikes από λαβράκια, σε κάθε είδος, µέγεθος και χρωµατισµό τεχνητού. Από minnows και vibrations, µέχρι σιλικονούχα και κουταλάκια! Αυτό, πρακτικά, τι µας δείχνει; Ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουµε σε καµία περίπτωση κι ότι οι συχνές εναλλαγές στα τεχνητά µας πρέπει να θεωρούνται δεδοµένες.

Θα πρέπει να θυµάστε ότι η συµπεριφορά του λαβρακιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι κάτι παραπάνω από ευµετάβλητη. Μέσα στην ίδια µέρα, το λαβράκι µπορεί να µας δείξει πολλά διαφορετικά «πρόσωπα».

Οι καιρικές συνθήκες, ο φυσικός φωτισµός, η εποχή, ο τόπος, η διαύγεια του νερού, το βάθος κλπ., είναι µερικοί παράγοντες που θα διαµορφώσουν τη συµπεριφορά του. Ακόµα κι όταν βλέπετε πως κάποιο τεχνητό αποδίδει όπως θα θέλατε και δίνει ψάρια, µην επαναπαύεστε! Τα λαβράκια, ανά πάσα στιγµή, µπορεί να πονηρευτούν και τότε θα είναι πολύ αργά.

Η καλύτερη µέθοδος για να καταφέρουµε να αντιµετωπίσουµε την επιφυλακτικότητα του λαβρακιού, είναι ο αιφνιδιασµός. Προτιµήστε να του «σερβίρετε» ποικιλία τεχνητών, τόσο σε τύπους και µεγέθη, όσο και σε χρωµατισµούς.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΣΕΤΙΝΑ
Αυτήν την εποχή δώστε προτεραιότητα σε minnows από 8 έως 17, περίπου, εκατοστά, καθώς και σε σιλικονούχα ανάλογου µεγέθους. Όταν κινείστε σε ρηχά νερά, θυµηθείτε να χρησιµοποιείτε τεχνητά τύπου floating µε µικρές γλώσσες, τα οποία ανταποκρίνονται σε µικρές έως µεσαίες ταχύτητες.

Minnows τύπου suspending, είναι πολύ αποδοτικά όχι µόνο στο spinning αλλά και στη συρτή για τα λαβράκια. Να έχετε κατά νου πως ενδιάµεσα µπορείτε να κάνετε αλλαγές µε σιλικονούχα τύπου shad και µικρές µολυβοκεφαλές. Πολλές φορές, αυτή η τακτική αποδεικνύεται ο κρυµµένος άσσος στο µανίκι µας, αιφνιδιάζοντας, όπως είπαµε, τα λαβράκια.

Σε βαθύτερα νερά, µη διστάσετε να χρησιµοποιήσετε και πάλι τεχνητά floating, αλλά µε µεγαλύτερες γλώσσες, περνώντας, όσο µπορείτε, κοντά σε κάβους, καθώς και σε παραλίες µε διάσπαρτες πλάκες ή µεγάλα µονόπετρα, αφού εκεί τα λαβράκια στήνουν τις ενέδρες τους.

Επίσης, θα σας πρότεινα να δοκιµάσετε και κάποια vibrations, τα οποία περιέχουν εσωτερικά πολλά µικρά σφαιρίδια και κατά την κίνηση του τεχνητού παράγουν έναν ιδιαίτερο, πολύ ελκυστικό για τα λαβράκια, συριγµό µέσα στο νερό.

Λαβράκι σε τεχνητό με μεγάλη γλώσσα

«ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ» ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Σχετικά µε τους χρωµατισµούς, προσαρµόστε τις επιλογές σας ανάλογα µε τις εκάστοτε συνθήκες που θα συναντήσετε. Παρατηρήστε, µεθοδεύστε, πειραµατιστείτε.

Όταν επικρατούν ήπιες συνθήκες µε ηλιοφάνεια, δώστε προτεραιότητα στους φυσικούς χρωµατισµούς, καθώς και στους πιο έντονους, όπως το ροζ. Να θυµάστε πως τα λαβράκια δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση σε αυτό το χρώµα.

Όταν επικρατεί πυκνή θολούρα, είτε λόγω ταραγµένης θάλασσας, είτε λόγω έντονων βροχοπτώσεων τις περασµένες ηµέρες, τότε τα διάφανα τεχνητά (ghost) είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικά. Ο χρωµατισµός της ώχρας και του καφέ, πολλές φορές µπορεί να κάνουν τη διαφορά, αφού προσοµοιάζουν σε ένα εκλεκτό για τα λαβράκια έδεσµα, που δεν είναι άλλο από τον κοκοβιό!

Τα λαβράκια έχουν καταπληκτική όραση και δεν δυσκολεύονται να εντοπίσουν το τεχνητό σας, ακόµα κι αν δεν έχει έντονο χρωµατισµό. Επίσης, θα πρέπει να θυµάστε ότι η περιβόητη πλευρική γραµµή του λαβρακιού είναι αυτή που θα «εντοπίσει» πρώτη το τεχνητό σας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τεχνητό suspending. Δυνατή επιλογή

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΑΦΟΥΣ
Ακόµα, θα πρέπει να κρατάτε πάντα στο µυαλό σας την εξής πληροφορία: Το λαβράκι κυνηγά σε όλο το εύρος της υδάτινης στήλης, από τον αφρό µέχρι τον πυθµένα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

∆εν είναι λίγες οι φορές που τα «ευρήµατα» στο στοµάχι του έχουν επιβεβαιώσει την παραπάνω συµπεριφορά, διαπιστώνοντας µέσα του µία «συνύπαρξη» από σαρδέλες, γόπες, σπάρους, κοκοβιούς, αθερίνες και καλαµαράκια! Εξάλλου, όπως είπαµε και παραπάνω, µιλάµε για ένα πραγµατικά παµφάγο κυνηγό. Αυτό σηµαίνει πως µπορεί να κυνηγήσει και να ανταποκριθεί σε διάφορες ταχύτητες που θα επιλέξουµε, ανάλογα µε τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε. Φροντίστε η πλεύση των τεχνητών σας να είναι ισορροπηµένη και ζυγισµένη.

ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι πρέπει να µας διακρίνει εγκράτεια και σύνεση, αφού υπάρχουν περίοδοι, ιδιαίτερα κατά τους χειµερινούς µήνες, όπου τα λαβράκια διακατέχονται από υπερβολική βουλιµία και έντονη αίσθηση χωροκράτειας, παρακινούµενα από τα γεννετήσια ένστικτά τους, µε αποτέλεσµα να επιτίθενται σε οτιδήποτε, χωρίς αναστολές.

Οι απελευθερώσεις πρέπει να συνηθίζονται στις εξορµήσεις µας, ειδικά όταν τα ψάρια είναι αυγωµένα. Φυσικά και θα κρατήσουµε ένα ψάρι που θα τιµήσει το τραπέζι µας, αλλά το να γεµίζουµε τους καταψύκτες δεν νοµίζω πως µας τιµά ιδιαίτερα!

TIPS
Αθόρυβο σκάφος κι ελαφρύς εξοπλισµός, αποτελούν βασική προϋπόθεση.
Μια εξόρµηση µετά από θαλασσοταραχή ή βροχή, συνήθως συνοδεύεται από δυνατές µάχες µε όµορφα ψάρια!
Συχνές εναλλαγές σε τύπους, χρωµατισµούς και µεγέθη τεχνητών.
Σκανάρουµε ολόκληρη την υδάτινη στήλη µε τα κατάλληλα τεχνητά.
∆είξτε ιδιαίτερη προτίµηση σε περιοχές µε υφάλµυρα νερά.
Προσεκτική παρατήρηση βυθοµέτρου, για σωστή αποκωδικοποίηση της µορφολογίας του βυθού.

Συρτή αφρού για λαβράκια λοιπόν! Ένα είδος που τώρα το χειµώνα µπορεί να µας χαρίσει πανέµορφες στιγµές, αποτελώντας πραγµατικά τον «µπαλαντέρ του κρύου»!

Tags
Συρτή Αφρού Λαβράκι Χειμωνιάτικα Ψαρέματα Ψαρεύοντας Λαβράκια το Χειμώνα
Comodo SSL