Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μάρκος Τσαπέπας

Συρτή αφρού με πολλά τεχνητά δολώματα

15 Μαΐου, 2019

Συρτή αφρού με πολλά τεχνητά δολώματα

Στη συρτή αφρού υπάρχει συγκεκριµένη χρήση των δολωµάτων και περιορισµός της ταχύτητας, απ’ όσο γνωρίζουµε οι περισσότεροι. Τα τεχνητά µας είναι µικρού ή µέτριου µεγέθους, τα οποία πλέουν κοντά στην επιφάνεια και η ταχύτητά µας κυµαίνεται από τρεις έως τεσσεράµισι κόµβους.

Ας γίνουµε όµως πιο συγκεκριµένοι. Θέλουµε να προσφέρουµε µια εναλλακτική πρόταση σε όσους κάνουν συρτή µε ένα ή δύο τεχνητά. Εάν στο σκάφος είµαστε περισσότερα από δύο άτοµα, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε περισσότερα καλάµια και τεχνητά, ώστε να έχουµε όλοι από µια ασχολία. Το σκάφος δεν είναι απαραίτητα µεσαίου ή µεγάλου τύπου.

Η συρτή επιφανείας γίνεται ακόµα και µε σκάφη µικρού µεγέθους. Με την κατάλληλη τεχνική, µπορούµε να ψαρεύουµε άνετα µε τρία και τέσσερα δολώµατα. ∆ε θα αναφερθώ στη χρήση διπλού παράµαλλου, γιατί στο ψάρεµα επιφάνειας τα τσιµπήµατα είναι περισσότερα από τη συρτή βυθού, οπότε κάτι τέτοιο θα µας καθυστερούσε αρκετά σε χρόνο, λόγω περισσότερων µπερδεµάτων και –αναγκαστικά- συχνότερης αντικατάστασης των παράµαλλων.

Τα δύο από τα καλάµια που χρησιµοποιούµε, καλό θα είναι να έχουν µέγεθος δύο µε δυόµισι µέτρα. Αυτά θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά, στις πλευρές του σκάφους, µε δολώµατα µικρού ή καθόλου βυθίσµατος. Θα αφήσουµε το τεχνητό να ψαρεύει γύρω στα 50 µέτρα πίσω από το σκάφος. Στην ίδια πλευρά µε το πρώτο καλάµι θα µπει ακόµα ένα πιο µικρού µήκους 1,50 έως 2 µέτρα το οποίο θα κοιτάει µπρος το πίσω µέρος του σκάφους. Σε αυτό το καλάµι θα χρησιµοποιήσουµε τεχνητό µε µεγάλη γλώσσα ώστε να είναι βυθιζόµενο. Αυτό θα το αφήσουµε να ψαρεύει σε απόσταση 25-30 µετρά πίσω από το σκάφος. Έτσι έχουµε τρία τεχνητά στο νερό, δύο στην επιφάνεια και ένα λίγο βαθύτερο. Κατά τον ίδιο τρόπο µπορούµε να βάλουµε ακόµα ένα βυθιζόµενο τεχνητό στην άλλη πλευρά του σκάφους (βλέπε σκίτσο).

Ένας άλλος, πιο απλός τρόπος, είναι να τοποθετήσουµε (όπως στο πρώτο βήµα) τα δύο µακριά καλάµια δεξιά και αριστερά και να έχουµε στο κέντρο του σκάφους µια πετονιά στο χέρι, µε δύο-τρία περαστά µολυβάκια. Έτσι, θα βυθίζεται περισσότερο από τα δύο καλάµια και δεν θα υπάρχει φόβος να µπερδευτεί µε τις πετονιές τους. Είναι σηµαντικό να ψαρεύουµε σε διαφορετικά βάθη, γιατί λίγο χαµηλότερα από την επιφάνεια καλύπτουµε ένα µεγάλο εύρος ψαριών που κυνηγάνε σε αυτό το βάθος, όπως τα ρείκια, οι λακέρδες, οι λούτσοι, τα µανάλια, οι λίτσες κ.α.

•Ο συνδυασµός αυτός δουλεύει σωστά µε ταχύτητες από 3 έως 4,5 κόµβους. Θα πρέπει να αυξοµειώνουµε την ταχύτητά µας, µέχρι να βρούµε την κατάλληλη που τρώνε τα ψάρια τη συγκεκριµένη µέρα.
•Προσοχή λίγο στις στροφές. Πρέπει να γίνονται ανοιχτές και απαλές, ώστε να µην µπλέξουν τα τεχνητά.
•Σε περίπτωση που τσιµπήσει ψάρι στο βυθιζόµενο τεχνητό, θα πρέπει να το µαζέψουµε γρήγορα, γιατί τα βυθιζόµενα τεχνητά διατηρούν ιδιότητες µόνο όταν κολυµπούν ελεύθερα. Όταν πιαστεί ψάρι πάνω τους, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και υπάρχει πιθανότητα µπερδέµατος. Αντίθετα, µπορούµε να καθυστερήσουµε να µαζέψουµε τα τεχνητά που ψαρεύουν στην επιφάνεια, χωρίς να µπερδευτούν µεταξύ τους.

Tags
Τεχνητά Δολώματα Συρτή Αφρού Τεχνητά για Συρτή Αφρού
Comodo SSL