Τελικά τι είναι το ψάρεμα; Χόµπι θα µου πείτε! Μάλιστα, χαίρω πολύ! Πιστεύω όµως πως αυτή είναι µία επιφανειακή προσέγγιση του όρου, αφού όλοι µας αντιλαµβανόµαστε πως πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα απλό χόµπι.
Πρόκειται για κάτι πολύ πιο δυνατό. Αυτό το έχουµε νιώσει οι περισσότεροι από εµάς, όταν για διάφορους λόγους αναγκαζόµαστε να απέχουµε από το ψάρεμα για ένα χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο από το οποίο θα µπορούσαµε να «διαχειριστούµε». Το στερητικό σύνδροµο είναι αµείλικτο! Χτυπάει δυνατά. Όλα µας φταίνε.
Είναι ξεκάθαρο πια πως πρόκειται για «βιολογική ανάγκη», η οποία πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να διατηρήσουµε την «ισορροπία µας». Κι όπως έχω τονίσει επανειληµµένα, αυτό είναι ανεξάρτητο από το αλιευτικό αποτέλεσμα. Η επαφή µε τη θάλασσα και γενικότερα µε όλη τη διαδικασία του ψαρέματος, είναι αυτό που µας δίνει «επανεκκίνηση». Το νιώθει µέχρι και το τελευταίο µας κύτταρο, θαρρείς πως πρόκειται για µία ερωτική πράξη!
Aν το βλέπαμε σαν κάτι περιστασιακό, τότε θα πηγαίναμε θάλασσα µόνο τους καλοσυνάτους από άποψη καιρού µήνες, µε ιδανικές θερµοκρασίες, ήπιους ανέµους και τον ήλιο να µας χαµογελάει. Αντίθετα, προσπαθούμε να βρισκόμαστε «στις επάλξεις» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόµη και τους πολύ δύσκολους µήνες. Βλέπετε πρέπει να «θρέψουµε» τη ψυχή µας, ανεξαρτήτως σε ποιά περίοδο του έτους βρισκόµαστε. Θεωρώ βέβαια πως είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να ξεπερνιούνται τα όρια, ούτε να υπερεκτιµάµε τις δυνάµεις και τις γνώσεις µας, αφού τα όρια αυτά πάντα θα καθορίζονται από την ίδια τη θάλασσα και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.
Συρτή αφρού τον Μάρτιο
Η κλεψύδρα του χρόνου µας έφερε αισίως στο Μάρτη. Κατά τη γνώµη µου είναι ίσως ο πιο δύσκολος µήνας για τον ερασιτέχνη ψαρά, από πολλές απόψεις. Πραγµατικά πρόκειται για το µήνα µε τα πολλά πρόσωπα, τόσο από άποψη ευµετάβλητων καιρικών συνθηκών, όσο και από το απρόβλεπτο -σε ακραίο βαθµό- αλιευτικό αποτέλεσµα.
Βρισκόµαστε πλέον στις παρυφές της άνοιξης, η οποία φέτος διαδέχεται ένα πολύ δύσκολο και σκληρό χειµώνα µε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες, δυνατούς ανέµους και χιονοπτώσεις µε απίστευτη ένταση σε πολλά νησιά της πατρίδας µας! Αυτό σηµαίνει πολύ παγωµένα νερά, ιδιαίτερα στα ανώτερα στρώµατα της θάλασσας, µε αποτέλεσµα να υπάρχει πολύ µεγάλος αντίκτυπος στη τεχνική της συρτής αφρού.
Ούτως ή άλλως ο Μάρτιος είναι ένας µεταβατικός µήνας, µε ότι αυτό συνεπάγεται. Αναµφισβήτητα αυτό το µήνα καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε αρκετές δυσκολίες, αφού βρισκόµαστε πραγµατικά σε ένα κοµβικό εποχιακά σηµείο, όπου η φύση «επαναπροσδιορίζεται» και τα πάντα είναι ρευστά. Θεωρώ χρήσιµο να επικεντρωθούµε σε δύο βασικές δυσκολίες µε τις οποίες σχεδόν νοµοτελειακά θα έρθουµε «πρόσωπο µε πρόσωπο», καθώς και στους τρόπους µε τους οποίους θα επιχειρήσουµε να «γυρίσουµε το παιχνίδι» µε το µέρος µας, ώστε να καταφέρουµε να έχουµε θετική εξέλιξη στις εξορµήσεις µας.
ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΙ∆Η ΨΑΡΙΩΝ
Έχω επανειληµµένα αναφέρει πως ένα από τα «κλειδιά» που καταφέρνουν να µας ανοίξουν «δύσκολες πόρτες» στα ψαρέματά µας, είναι η στοχευµένη αναζήτηση των ειδών. Αυτή όπως είναι φυσικό εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, µε βασικότερο την εποχική περίοδο την οποία διανύουµε κατά τις εξορµήσεις µας. Αυτό πιστεύω είναι αυτονόητο, και το έχω αναλύσει διεξοδικά. Όσον αφορά στο µήνα που διανύουµε, µπορούµε να πούµε πως τα πράγµατα είναι πιο δυσδιάκριτα σχετικά µε τα είδη ψαριών τα οποία θα αναζητήσουµε.
Τυπικά βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης, όµως όπως πολύ καλά γνωρίζουµε όλοι µας, αυτό ισχύει µόνο στα χαρτιά. Έτσι δεν είναι παράξενο φαινόμενο, να έχουμε εναλλαγές ηλιόλουστων και καλοσυνάτων ημερών µε πραγµατικά κρύες και «κατσουφιασµένες» ημέρες, µε δυνατούς ανέμους και βροχές ή ακόµα και χιονοπτώσεις! Ως εκ τούτου όλες αυτές οι καιρικές µεταβολές δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η θερμοκρασία της θάλασσας βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα του έτους, αφού ακόµα κι αν έχουµε καλές καιρικές συνθήκες, τα χιόνια τα οποία αρχίζουν να λιώνουν στα βουνά, ως γνωστόν καταλήγουν στη θάλασσα.
Όλο αυτό λοιπόν το ευµετάβλητο και επίπλαστο σκηνικό, επηρεάζει σε πάρα πολύ µεγάλο βαθµό τη συµπεριφορά των ψαριών, τόσο σε διατροφικό επίπεδο, όσο και στην επιλογή της µετακίνησής τους, ενώ δε πρέπει να ξεχνάµε πως ήδη έχουν «στην πλάτη τους» ένα βαρύ χειμώνα, ειδικά αν µιλήσουµε για τον φετινό.
Καλά λοιπόν ως εδώ. Όµως, τι πρέπει να κάνουµε εµείς τώρα; Να «παροπλίσουµε» τον εξοπλισμό µας και να µην πάµε θάλασσα; Μακριά από εµένα αυτού του είδους οι προτροπές φίλοι µου… Αυτό θα σας το πω µόνο σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Σε διαφορετική περίπτωση εννοείται πως θα σας συµβούλευα να πάτε θάλασσα, αφού αυτό το µήνα συµβαίνει το εξής οξύµωρο: µπορεί η στοχευµένη αναζήτηση να είναι δύσκολη, όµως ενδέχεται να βρεθούµε αντιµέτωποι µε τις εξής δύο καταστάσεις.
Πρώτον να συναντήσουµε αξιόλογα µεγέθη χειµωνιάτικων αρπακτικών όπως παλαμίδες, ντάσκες, λούτσους κλπ., και δεύτερον να βρούµε ψάρια του ανοιξιάτικου «τόξου», όπως κοκάλια, μελανούρια, λίτσες κ.ά. Αυτό συνέβη και την προηγούµενη χρονιά, αφού τα πρώτα κοκάλια της σεζόν µε τίµησαν από τις αρχές κιόλας του Μάρτη κι ενώ ακόµα το χιόνι σε πολλές περιοχές ήταν αφράτο! Άβυσσος η «ψυχή» των ψαριών φίλοι µου…
Αυτό λοιπόν που έχουµε να κάνουµε εµείς, είναι να είµαστε προετοιµασµένοι για όλα, αφού οι εκπλήξεις καραδοκούν ανά πάσα στιγµή. Εδώ βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο θα πρέπει να προσέξουµε. Αναφέροµαι στα σηµεία τα οποία θα επιλέξουµε να σύρουµε τα τεχνητά µας. Ο Μάρτης θεωρώ πως αποτελεί την ιδανική «πίστα» εφαρµογής του εξής κανόνα στην τεχνική της συρτής αφρού: συνεχής αναζήτηση µε «άνοιγµα» του διαβήτη και όχι ψάρεμα σε µικρά κοµµάτια µε περιορισµένο υδάτινο πεδίο. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός που αναφέραµε πιο πάνω, ότι δηλαδή είναι πολύ πιθανό να συναντήσουµε διάφορα είδη ψαριών.
Ως εκ τούτου είναι λογικό να δραστηριοποιηθούµε σε µεσοπέλαγους κάβους και περάσµατα ανάµεσα σε βραχονησίδες, εάν επιλέξουµε να αναζητήσουµε τα πελαγίσια, ή να κάνουµε τη συρτή µας σε πιο ρηχά κοµµάτια, κλειστούς κόλπους, παραλίες, εκβολές ποταµών, κάβους σε κοντινά νησάκια, αν στοχεύουµε σε μελανούρια, λαβράκια, κοκάλια, λούτσους, γοφάρια κλπ.
Όλα τα παραπάνω είδη είναι πολύ πιθανόν να µας τιµήσουν µε τη παρουσία τους το µήνα που διανύουµε, παρά το γεγονός ότι τα strikes συνήθως δεν είναι τόσα όσα θα θέλαµε, λόγω πολλών και διαφόρων παραγόντων οι οποίοι όπως αναφέραµε οφείλονται στη δύσκολη µεταβατική εποχική περίοδο που διανύουµε.
∆ΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Αυτό πιστεύω πως ισχύει ακόµα περισσότερο για τους αρχάριους της τεχνικής και είναι απολύτως λογικό. Αν δε γνωρίζουµε ότι ο µήνας αυτός είναι απρόβλεπτος, είναι φυσικό να µην εξοπλιστούµε κατάλληλα, δεδοµένου ότι είναι εξαρχής δύσκολο να «σκιαγραφήσουµε» τα είδη ψαριών τα οποία πιθανά θα συναντήσουµε στις εξορµήσεις µας. Για να µπορέσουµε να «κοιτάξουµε στα µάτια» τις δυσκολίες που προκύπτουν, καλό θα είναι να επιλέξουµε τον κατάλληλο εξοπλισµό, τόσο σε καλάµια και µηχανισµούς, όσο και στα τεχνητά τα οποία θα πρέπει να έχουµε στο σκάφος µας.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω αυτό το µήνα, µπορεί να βρούµε διάφορα είδη ψαριών τα οποία είναι «ασύµβατα» µεταξύ τους, όσο τουλάχιστον αφορά στην εποχική κατηγοριοποίησή τους. Αυτό βέβαια συµβαίνει και σε συνάρτηση µε τον τόπο που θα επιλέξουµε να ψαρέψουμε, τις περισσότερες φορές βάσει των δικών µας προσδοκιών. Σχετικά λοιπόν µε τον εξοπλισµό, θα µπορούσα να προτείνω το εξής, το οποίο βέβαια εφαρµόζω κι εγώ στις εξορµήσεις µου αυτής της περιόδου. Από πλευράς καλαµιών και µηχανισµών έχω σε ετοιµότητα τρεις συνδυασµούς, και είµαι πλήρως καλυµµένος όσον αφορά στην αποτελεσµατικότητα και κυρίως στην αίσθηση την οποία θέλω να έχω στα ψαρέματά µου, κάτι το οποίο για εµένα είναι το κυρίως ζητούµενο.
Το πρώτο καλάµι λοιπόν µπορεί να είναι τύπου spinning µε lure weight 5-25 και µήκος περίπου 2.40, το οποίο θα µας φανεί πολύ χρήσιµο στο ψάρεμα των µελανουριών που µπορεί να συναντήσουµε αυτό το µήνα, ή ακόµα και των λαυρακιών τα οποία αυτή την εποχή µπορεί να φτάσουν σε αξιοσηµείωτα µεγάλα µεγέθη. Εννοείται πως το καλάµι αυτό είναι ιδανικό και για τα κοκάλια, τα οποία µπορεί να βρούµε βέβαια ανάλογα µε την περιοχή και καιρικές συνθήκες. Ο µηχανισµός µας θα είναι µεγέθους 2500, γεµισµένος µε νήµα διαµέτρου από 0,10 έως 0,12mm. Για παράµαλλο προτείνω fluorocarbon, διαµέτρου από 0,17 έως 0,22mm.
Το δεύτερο σετ προτείνω να είναι καλάµι µε l.w. 10-40 gr και µηχανισµό µεγέθους 4000, φορτωµένο µε νήµα διαµέτρου περίπου 0,16-0,18mm, ενώ το παράµαλlό µας θα είναι fluorocarbon ή fluorocoated, από 0,26 έως 0,29 mm. Εδώ θα είµαστε πλήρως καλυµµένοι εάν συναντήσουµε µεγάλους λούτσους, µεγάλα λαυράκια ή ακόµα και γοφάρια. Τέλος φροντίζω να έχω µαζί µου πάντα ένα καλάµι τύπου trolling κατηγορίας 6-12 lb, µε τον ανάλογο µηχανισµό οριζοντίου τυµπάνου, για τη περίπτωση που θα χρειαστεί να αντιµετωπίσω µεγάλες παλαµίδες, ντάσκες, λίτσες και γενικότερα πελαγίσια ψάρια τα οποία αυτό το µήνα µπορούν να µας εκπλήξουν µε το µέγεθός τους. Το παράµαλλο που χρησιµοποιώ είναι fluorocarbon ή fluorocoated, διαµέτρου από 0,29 έως 0,33mm.
Τώρα όσον αφορά στα τεχνητά, εκεί που θα πρέπει να δείξουµε προσοχή είναι στην ποικιλία των µεγεθών, η οποία µπορεί να αποδειχτεί ο κρυµµένος άσσος στο µανίκι µας. ∆εδοµένου ότι τα ψάρια µε τα οποία πιθανά θα τεθούµε αντιµέτωποι, θα είναι από µελανούρια και λαυράκια, µέχρι κοκάλια και πελαγίσια, τότε αντιλαµβανόµαστε ότι µία ευρεία γκάµα µεγεθών θα µπορούσε να φανεί κυριολεκτικά σωτήρια. Βέβαια δε χρειάζεται να προχωρήσουµε σε υπερβολές και να κουβαλάµε µαζί µας ένα κοντέινερ από τεχνητά, γιατί το µόνο που θα καταφέρουµε θα είναι να πελαγοδροµούµε και να µην ξέρουµε ποιό να επιλέξουµε. Αυτή όµως είναι η χρονική στιγµή που θα µπορούσε να ξεκινήσει η χρήση -µικρών- τεχνητών από 5cm, ειδικά εάν γνωρίζουµε µέρη τα οποία κρατάνε µελανούρια.
Ο Μάρτης είναι ο µήνας που µπορούµε να κάνουµε όµορφες ψαριές από αυτόν το µικρό γίγαντα, ο οποίος µας χαρίζει στιγµές γεµάτες αδρεναλίνη, ειδικά µε τη χρήση ultra light εξοπλισµού. Από εκεί και πέρα τεχνητά των 6, 7 ή 8cm, µπορούν να µας φανούν χρήσιµα για το ψάρεµα λαυρακιών, ακόµα και µεγάλων κοκαλιών. Τέλος, για τυχόν πελαγίσια που µπορεί να συναντήσουµε, τεχνητά των 12, 14 και 16cm, θα φανούν πολύ αποτελεσµατικά.
Εκτός από τα minnows, δε θα πρέπει σε καµία περίπτωση να αµελήσουµε να συµπεριλάβουµε στην «οµάδα» και τα θαυµατουργά vibrations. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έχουµε τη πολυτέλεια να τα βρίσκουµε πια σε όλα τα µεγέθη, πιστεύω πως πρέπει απαραιτήτως υπάρχουν στο «οπλοστάσιό» µας, ανεξαρτήτως εποχής. Θεωρούνται (και είναι) τεχνητά κυριολεκτικά παντός καιρού και συνθηκών, ενώ πολλές φορές καταφέρνουν αυτό που τα υπόλοιπα τεχνητά αδυνατούν, ειδικά σε κάποιες δύσκολες ηµέρες που επικρατεί «σιγή ασυρµάτου»!
Ψάρεμα τον Μάρτιο λοιπόν! Ένας δύσκολος µα και συνάµα ελπιδοφόρος µήνας, αφού τα «δόντια» που επιλέγει πολλές φορές να µας δείχνει είναι κούφια, µιας και οι πραγµατικά όµορφες ανοιξιάτικες ηµέρες βρίσκονται πια σε απόσταση αναπνοής!