Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Συρτή αφρού: Τα τεχνητά του καλοκαιριού

7 Μαΐου, 2020

Συρτή αφρού: Τα τεχνητά του καλοκαιριού

Τι κοινό µπορεί να έχει το σύµπαν µε τον κόσµο των τεχνητών δολωµάτων; Κανένα; Λάθος!

Συγχωρέστε µου αυτήν τη σύγκριση, αλλά καµιά φορά µοιραία κάνουµε παραλληλισµούς που εκ πρώτης όψεως φαίνονται (και τελικά είναι) υπερβολικοί. Στην περίπτωσή µας µιλάµε για δύο κόσµους αναµφισβήτητα εντυπωσιακούς, ανεξερεύνητους και γεµάτους εκπλήξεις!

Εκεί που νοµίζουµε πως έχουµε βρει κάποια άκρη, ξαφνικά ανακαλύπτουµε ότι βρισκόµαστε ακόµα στην αρχή. Όσα χρόνια κι αν διαρκεί η εξερεύνηση, πρέπει να είναι συνεχής. Aφού µόλις ανακαλύπτουµε κάποια «µυστικά», συνειδητοποιούµε πως όσα γνωρίζουµε είναι απείρως λιγότερα από εκείνα που δε γνωρίζουµε.

Oι εκπλήξεις είναι πάντα πιθανές

Πολλοί φίλοι µε ρωτούν ποια τεχνητά µπορούµε να χρησιµοποιούµε στη συρτή αφρού, αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σε προηγούµενα άρθρα µου έχω αναφερθεί στην εποχική κατηγοριοποίηση των τεχνητών. Σε αυτό θα επιχειρήσω να ξετυλίξω ακόµα µία φορά το «µίτο της Αριάδνης» ακολουθώντας το δαιδαλώδες µονοπάτι τους.

Στις περισσότερες τεχνικές ψαρέµατος ο εξοπλισµός µας διαφοροποιείται και αναπροσαρµόζεται βάσει της εποχής. Αντιστοίχως στη συρτή ανάλογα με την περιόδου και σε συνάρτηση µε τα είδη ψαριών που αναζητάµε προσαρμόζουμε τις επιλογές μας. Τα είδη τεχνητών, το µέγεθος, ο χρωµατισµός και ο τύπος τους, θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην αποτελεσµατικότητα των εξορµήσεών µας. Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάµε το πεδίο εφαρµογής των παραπάνω, το οποίο δεν είναι άλλο από τον επιλεγµένο τόπο.

Χωροκράτεια…το πιθανότερο σενάριο

Βρισκόµαστε ήδη στα τέλη της άνοιξης και η πλώρη µας είναι στραµµένη προς το καλοκαίρι! Οι δύο πιο αποτελεσµατικές εκδοχές της συρτής αφρού αυτήν την εποχή, είναι η υπερελαφριά και η ελαφριά. Στόχοι µας τα µελανούρια, τα κοκάλια, οι ζαργάνες, οι λούτσοι, οι λίτσες µεσαίου µεγέθους, τα ρείκια, οι ντάσκες. Ακόµα και οι παλαµίδες που σε πολλά µέρη της πατρίδας µας τις βρίσκουµε µέχρι το κατακαλόκαιρο. Επίσης τα µανάλια µπαίνουν στο παιχνίδι αυτήν την εποχή και µας επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Ας δούµε ποια τεχνητά θα χρειαστούµε για να «παίξουµε» σωστά στο υδάτινο τερέν.

ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΙΑ ΣΥΡΤΗ
Μικρά minnows: ∆εν υπάρχει αµφιβολία πως τα µικρά minnows αποτελούν διαχρονική και σταθερή αξία αυτής της τεχνικής -και όχι µόνο. Η προσοµοίωσή τους στο γόνο της εποχής είναι καταπληκτική. Οι κατασκευάστριες εταιρείες διαθέτουν πια τεράστια τεχνογνωσία στο τοµέα αυτό. Το µέγεθος που αποδίδει καταπληκτικά την παρούσα εποχή ξεκινά από τα 4 µόλις εκατοστά. Επιπλέον όταν αντιληφθούµε ότι υπάρχουν µεγάλα κοκάλια ή µελανούρια μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τεχνητά έως και 8 εκατοστά.

Τεχνητά 5 εκατοστών µε µακρυά γλώσσα

Αν υπάρχει ευχέρεια, καλό θα είναι να κάνουµε παράλληλη χρήση δύο καλαµιών µε διαφορετικά τεχνητά. Ετσι βολιδοσκοπήσουµε µε µεγαλύτερη ευκολία το µέγεθος των ψαριών τα οποία δραστηριοποιούνται στη περιοχή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ταχύτητα του σκάφους, για να έχουν σωστή πλεύση και τα δύο τεχνητά. Επίσης πρέπει να δώσουµε µεγάλη σηµασία στο χειρισµό του σκάφους, προκειµένου να αποφύγουµε τυχόν ανεπιθύµητα µπερδέµατα.

Σχετικά µε το χρώµα των τεχνητών, το σηµείο αναφοράς θα είναι σχεδόν πάντα οι φυσικοί χρωµατισµοί. Αυτοί που προσοµοιάζουν σε γόνο σαρδέλας, αθερίνας, γόπας και µαρίδας. Αλλά και γενικά κάθε λογής µικρόψαρου της εποχής. ∆ε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάµε τη συχνή αλλαγή τεχνητών. Αρκετές φορές ξεκινούµε τη συρτή µας µε κλασσικούς χρωµατισµούς και έχουµε καλά αποτελέσµατα. Ατη συνέχεια παρατηρείται αραίωµα και µειωµένη ένταση των χτυπηµάτων. Εδώ πολλές φορές θα δώσει λύση η αλλαγή σε διαφορετικό χρωµατισµό του τεχνητού.

Πολύ αποτελεσµατικοί είναι και οι έντονοι χρωµατισµοί, όπως ροζ, κίτρινο, κόκκινο, καθώς και οι διάφορες αποχρώσεις και οι συνδυασµοί αυτών. Ο πειραµατισµός και οι δοκιµές πρέπει να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο. Όπως έχουµε ξαναπεί, τίποτα δεν είναι δεδοµένο κι αυτονόητο. Είναι επίσης πολύ σηµαντικό να έχουµε στη κασετίνα µας και µερικά minnows µε πιο µακριά γλώσσα. Τα  χρησιµοποιούµε σε συνθήκες άπνοιας που τα ψάρια δραστηριοποιούνται συνήθως χαµηλότερα από την επιφάνεια. Πιστέψτε µε, αυτά τα τεχνητά πολλές φορές κάνουν τη διαφορά!

Τίποτα δε µπορεί ν΄αντισταθεί στα µικρά vibration

Μικρά vibrations: Εδώ πλέον αναφερόµαστε σε λιλιπούτειους «καταδροµείς»! Πρόκειται για τεχνητά «παντός καιρού», µε αξιοσηµείωτη προσαρµοστικότητα σε µεγάλο εύρος ταχυτήτων. Η κίνησή τους είναι ικανή να δελεάζει ακόµα και τα πιο δύστροπα ψάρια. Τα µεγέθη ξεκινούν από τα 3(!) µόλις εκατοστά, µε πιο συχνή χρήση των δολωµάτων µε µήκος 4 και 4,5 εκατοστών. Προσοµοιάζουν απίστευτα σε πληγωµένο γόνο και διαθέτουν πολύ νευρική και χαρακτηριστική κίνηση. Οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες τα έχουν συµπεριλάβει στη γκάµα τους. Πλέον βρίσκουµε πραγµατικά καταπληκτικά τεχνητά µε αποδεδειγµένη πρακτική αξία και αποτελεσµατικότητα.

Σχετικά µε τους χρωµατισµούς, θα µπορούσαµε να πούµε πως σε γενικές γραµµές ισχύουν όσα αναφέραµε για τα minnows. Επίσης δε χρειάζεται να είµαστε ούτε εδώ επιφυλακτικοί όσον αφορά στους έντονους χρωµατισµούς. Το αντίθετο µάλιστα, τα έντονα και φωτεινά χρώµατα είναι ιδιαίτερα αποδοτικά στα vibrations.

Την εποχή αυτή θα βρούµε συχνά λούτσους

Επειδή ως γνωστόν τα τεχνητά αυτά πλέουν σε χαµηλότερο βάθος από τα minnows επιφανείας, θα πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν κάνουµε συρτή σε πολύ ρηχά νερά, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος του σκαλώµατος. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να είµαστε έτοιµοι και για εκπλήξεις, δηλαδή τη σύλληψη ψαριών από κατώτερα υδάτινα στρώµατα, όπως σαργοί ή ακόµα και τσιπούρες! Ειδικά σε µέρη που κρατούν τέτοια ψάρια, να περιµένετε αρκετά τέτοια χτυπήµατα στα vibrations.

Σιλικονούχα τεχνητά: Εδώ έχουµε να κάνουµε µε άλλο ένα τεράστιο κεφάλαιο στο «γαλαξία» των τεχνητών δολωµάτων. Μιλάµε για τεχνητά τα οποία πραγµατικά µπορούν να πάρουν οποιαδήποτε «µορφή» και σχήµα στα χέρια του κατασκευαστή τους, λόγω υλικού που δεν είναι άλλο από τη σιλικόνη.

Όσο για τη χρωµατική παλέτα αυτών των τεχνητών, είναι πραγµατικά ανεξάντλητη. Το πεδίο εφαρµογής των σιλικονούχων σε πολλές τεχνικές είναι τεράστιο, αφού κάλλιστα µπορούν να χρησιµοποιηθούν στο jigging, το spinning, το lrf, τη συρτή βυθού κλπ. Η συρτή αφρού δε θα µπορούσε φυσικά να µείνει έξω από τον κανόνα.

Τα σιλικονούχα είναι µπαλαντέρ

Οι επιλογές είναι στη κυριολεξία αµέτρητες, ενώ µε το κατάλληλο µέγεθος jighead και επιλέγοντας τη βέλτιστη ταχύτητα, µπορούµε να «σύρουµε» το τεχνητό µας πραγµατικά σε οποιοδήποτε βάθος θελήσουµε. Τα σιλικονούχα είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικά σε κάποιες «δύσκολες» µέρες, όπου τα ψάρια αδιαφορούν στα υπόλοιπα τεχνητά µας για δικούς τους λόγους. Τα «ωφέλιµα» µεγέθη στην υπερελαφριά συρτή αυτήν την εποχή, είναι από 3 έως και 6 εκατοστά, µε τα κατάλληλα βέβαια jigheads. Εδώ θα πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού είναι αυτονόητη η αρµονική συνύπαρξη µεταξύ σιλικόνης και µολυβοκεφαλής, ώστε να έχουµε όσο πιο φυσική πλεύση γίνεται και η γενικότερη παρουσίαση του τεχνητού να µην πυροδοτεί την καχυποψία των ψαριών.

Φυσικά κι εδώ ισχύει το ίδιο µε τις υπόλοιπες κατηγορίες τεχνητών, όσον αφορά στις συχνές αλλαγές σε σχέδια και χρωµατισµούς κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας. Τέλος θα πρέπει να τονίσουµε την απαραίτητη διαθεσιµότητα αρκετών τέτοιων τεχνητών δολωµάτων, καθώς είναι πολύ ευάλωτα λόγω υλικού κατασκευής τους και καταστρέφονται σχετικά εύκολα.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΥΡΤΗ
Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς µήνες, η ελαφριά συρτή αφρού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε πολλά σηµεία της πατρίδας µας, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν παλαµίδες, ντάσκες, ρείκια, ενώ στο παιχνίδι έχουν µπει τόσο οι λούτσοι, όσο και τα µανάλια. Εµείς δεν έχουµε παρά να αναπροσαρµοστούµε όσον αφορά στη χρήση των κατάλληλων τεχνητών και να ζήσουµε όµορφες στιγµές αδρεναλίνης. Πάµε να δούµε ποια τεχνητά θα χρειαστούµε σε αυτήν τη περίπτωση.

Minnows µεσαίου µεγέθους: Είναι λογικό ότι σε αυτή τη κατηγορία της συρτής αφρού θα πρέπει να ανέβουµε σε µέγεθος τεχνητών, χωρίς όµως να είµαστε υπερβολικοί, γιατί τα αποτελέσµατα δε θα είναι τα αναµενόµενα. Πρέπει να έχουµε κατά νου ότι αυτήν την εποχή οι θάλασσές µας είναι γεµάτες από «ψιλό», οπότε αυτό αποτελεί και το κύριο γεύµα των µεγαλύτερων θηρευτών. Μικρά λουτσάκια, γόπες, µαρίδες, σαρδέλες, γυαλίτες (είδος µεγάλης αθερίνας), σκουµπράκια κλπ., βρίσκονται στο στόχαστρο των κυνηγιάρικων περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.

Τεχνητά σε µέγεθος που προσελκύουν µεγάλη γκάµα θηρευτών

Έτσι minnows από 7 έως 10 περίπου εκατοστά είναι ιδανικά για την εποχή, ενώ θα πρέπει να είµαστε έτοιµοι και για εκπλήξεις. Ας µην ξεχνάµε πως κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα ψάρια γίνονται επιθετικά στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το χώρο τους. Είναι το λεγόµενο φαινόµενο της «χωροκράτειας». Εύλογα θα αναρωτηθείτε γιατί το φαινόµενο αυτό να έχει σχέση µε τη συρτή αφρού, αφού συνήθως παρατηρείται σε ψάρια του βυθού. Και όµως έχει µεγάλη σχέση, γιατί όταν κάνουµε χρήση τεχνητών µε µακρύτερη γλώσσα και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, το τεχνητό µας γίνεται στόχος από ψάρια απρόσµενα, όπως στήρες, συναγρίδες, σκαθάρια κλπ. Εννοείται φυσικά πως τα ψάρια µικρού µεγέθους θα πρέπει να απελευθερώνονται.

Σχετικά µε τους χρωµατισµούς, ισχύει κι εδώ ότι και µε τα µικρότερα τεχνητά. Προτεραιότητα θα δώσουµε στους φυσικούς χρωµατισµούς και ανάλογα µε τις εκάστοτε συνθήκες φυσικού φωτισµού θα κάνουµε χρήση πιο ζωηρών και έντονων αποχρώσεων. Τεχνητά µε πιο µακριά γλώσσα θα πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο «οπλοστάσιό» µας, αφού πολλές φορές θα βρούµε τα ψάρια χαµηλότερα, ειδικά τις πιο ζεστές ώρες της ηµέρας. Εννοείται πως κι εδώ θα βοηθήσει η χρήση δύο καλαµιών εφοδιασµένων µε τεχνητά ίδιου τύπου, αλλά διαφορετικού χρωµατισµού.

Οι ζωηροί χρωµατισµοί αποδίδουν τα µέγιστα

Vibrations: Προσωπικά χωρίς τα vibrations νιώθω σα να βγαίνω ξυπόλητος στ΄ αγκάθια! Φροντίζω να τα έχω µαζί µου σε κάθε εξόρµηση, αφού πολλές φορές αποτελούν τον κρυµµένο άσσο στο µανίκι µου. Το προτεινόµενο µέγεθος κυµαίνεται από 7 έως 10 περίπου εκατοστά, και πιστέψτε µε µιλάµε για πραγµατικούς «σφάχτες» στις ντάσκες, τις παλαµίδες, τα µανάλια αλλά και τα µεγάλα λαβράκια. Από χρωµατισµούς µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε πραγµατικά οποιονδήποτε προσοµοιάζει στα µικρόψαρα της εποχής, αλλά και κάποιους πιο έντονους.

Όταν κάνουµε συρτή κοντά στην ακτή µε vibrations, καλό θα είναι να έχουµε τη προσοχή µας στραµµένη στο βυθόµετρο για τυχόν απότοµες εναλλαγές βάθους, αφού όπως γνωρίζουµε αυτά τα τεχνητά «δουλεύουν» αρκετά χαµηλότερα
από την επιφάνεια, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύουµε να σκαλώσουµε. Το βυθόµετρο λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύτιµος σύµµαχός µας.

Κλείνοντας, να τονίσουµε για ακόµη µια φορά πως οποιοδήποτε τεχνητό κι αν χρησιµοποιήσουµε στη συρτή µας, θα πρέπει κι ο υπόλοιπος εξοπλισµός µας να βρίσκεται σε πλήρη αρµονία. Σε προηγούµενα άρθρα έχουµε εξηγήσει λεπτοµερώς τη σηµασία του ταιριαστού, ζυγισµένου και αρµονικά δεµένου εξοπλισµού, χωρίς όµως να σηµαίνει πως δε θα µας απασχολήσει ξανά και στο µέλλον. Αυτό που σας προτείνω να κάνετε, είναι να πάρετε τα σκαφάκια σας και τα τεχνητά σας, και να χαρείτε τις θάλασσές µας!
Η εποχή που διανύουµε «βάζει πλάτες» για εµάς κι εµείς δεν έχουµε παρά να το εκµεταλλευτούµε! 

Tags
Τεχνητά για Συρτή Αφρού Καλοκαιρινά Ψαρέματα Συρτή Αφρού Τεχνητά
Comodo SSL