Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κώστας Χατζηιορδάνου

Συρτή βυθού με DOWNRIGGER - μηχανισµό καταβύθισης δολώματος

24 Ιουνίου, 2018

Συρτή βυθού με DOWNRIGGER - μηχανισµό καταβύθισης δολώματος

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα καταβύθισης που χρησιμοποιούμε στη συρτή βυθού, είναι το downrigger. Πρόκειται για ένα μηχανισμό ψαρέματος τοποθετημένο –συνήθως- στην πρύμη του σκάφους, επάνω σε βάση στήριξης και με δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών.

Γνωριμία με το Downrigger
Το downrigger είναι ένας μηχανισμός που αποτελείται από τα εξής μέρη:
α) Μία βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται σε οριζόντια ή κάθετη θέση ένα καρούλι. Το καρούλι γυρίζει γύρω από τον άξονά του είτε χειροκίνητα, είτε ηλεκτρικά και πάνω σε αυτό τυλίγεται το συρματόσχοινο μέτρησης.
β) Ένα μεταλλικό μπράτσο σε άμεση συνάρτηση με το καρούλι, το οποίο στην άκρη του διαθέτει ένα ράουλο οδήγησης πολλαπλών διευθύνσεων και μέσα του περνά το σύρμα καταβύθισης.
γ) Το μετρητή, που ανάλογα με την ρύθμιση του εκάστοτε κατασκευαστή, μετρά τις αυξήσεις ή τις μειώσεις του συρματόσχοινου σε μέτρα ή πόδια. Mία λειτουργία που μας αναγκάζει να ρυθμίζουμε αντίστοιχα και τη μέτρηση του βάθους και στο βυθόμετρο.
δ) Το φρένο, το οποίο σύμφωνα με την δύναμη ρύθμισής του, κανονίζει να αφήσει συρματόσχοινο όταν για κάποιο λόγω σκαλώσει η μπάλα μας στον βυθό, έτσι ώστε να μη γίνει κάποια ζημιά.

Εδώ θα κάνουμε και μία παρένθεση για να περιγράψουμε τη διαδικασία ξεσκαλώματος της μπάλας.
Όταν λοιπόν αυτή σκαλώσει στο βυθό, πρέπει να κινηθούμε αμέσως ανάποδα, μαζεύοντας ταυτόχρονα το συρματόσχοινό μας. Φτάνοντας και περνώντας αντίθετα από το σημείο που σκαλώσαμε και τραβώντας το προσεκτικά.

Ηλεκτροκίνητο είναι εκείνο το downrigger, που ανεβάζει ή κατεβάζει το συρματόσχοινο καταβύθισης με το πάτημα ενός κουμπιού. Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πλέον και ηλεκτρονικά downrigger, στα οποία ένα σόναρ παρακολούθησης του βυθού, ρυθμίζει αυτόματα το ανέβασμα ή το κατέβασμα της μπάλας, σύμφωνα με τις αυξομειώσεις του ανάγλυφου.

Θέση τοποθέτησης του downrigger
Πολλοί ψαράδες συρτής με σκάφη μικρού μήκους, το τοποθετούν όμως στα πλάγια, κοντά στην θέση πλοήγησης, πετυχαίνοντας έτσι να οδηγούν αλλά και να το χειρίζονται ταυτόχρονα, ανεβοκατεβάζοντας τη συρτή. Όταν είναι τοποθετημένο στην πρύμνη του σκάφους, φροντίζουμε  ώστε ο μεταλλικός βραχίονας του να φέρνει το ανοξείδωτο συρματόσχοινο μέτρησης, μακριά από οποιοδήποτε σύστημα προώθησης του σκάφους.

Το μολύβι του Downrigger
Το μολύβι καταβύθισης συνδέεται με το συρματόσχοινο μέτρησης με μία μεγάλη σε μέγεθος στριφτοπαραμάνα, αντοχής πολλών λιβρών. Το βάρος του μολυβιού εξαρτάται τις περισσότερες φορές από το βάθος που θέλουμε να κατεβάσουμε τα δολώματά μας και κυμαίνεται συνήθως από 2 έως 10 κιλά. Το σχήμα του είναι συνήθως σφαιρικό, σαν πλαστικοποιημένη μπάλα, ενώ αρκετά δημοφιλή είναι επίσης και τα μολύβια με σχήμα ψαριού. Στο πίσω μέρος της μπάλας του downrigger, υπάρχει ένα πτερύγιο πλοήγησης και ο κρίκος του κλιπ συγκράτησης.

Είδη δολωμάτων στο ψάρεμα με downrigger και ταχύτητα συρτής
Το downrigger κατεβάζει τα τεχνητά, ζωντανά ή νωπά δολώματα μας στο επιθυμητό βάθος, χάρη στο μετρητή του, αρκεί να προσέξουμε ότι σε κάποια μεγάλα βάθη υπεισέρχεται ένα μικρό σφάλμα μέτρησης, οφειλόμενο κυρίως στην μείωση του κύκλου του συρματόσχοινου. Είναι ένα από τα πιο αθλητικά συστήματα καταβύθισης, αφού μετά το κάρφωμα του ψαριού, τίποτα δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτό και τον ψαρά, αφήνοντάς τους να αναμετρηθούν σε ένα τίμιο αγώνα.

Καλαμάρι ζωντανό, ένα εξαιρετικό δόλωμα για κάθε αρπακτικό ψάρι

Αξιοσημείωτο πλεονέκτημά του είναι επίσης οι μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες μπορούμε να σύρουμε τα δολώματα, αφού πολλές φορές φθάνουν έως και τους 3 κόμβους. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία μπορούμε να κινηθούμε, είναι δυνατό να εξερευνούμε μεγαλύτερες αποστάσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούμε το ίδιο καλά τόσο σε ομαλούς, όσο και σε ανώμαλους βυθούς, αρκεί φυσικά να αποκτήσουμε κάποια εμπειρία. Μέχρι λοιπόν να αποκτήσουμε αυτήν την εξοικείωση με το εργαλείο, κάνουμε δοκιμές σε κάποιους βυθούς ομαλούς.

Η ταχύτητα κίνησης του σκάφους εξαρτάται από το είδος του δολώματος που θέλουμε να σύρουμε. Όταν σέρνουμε ψεύτικα ή νωπά δολώματα, φτάνουμε να κινούμαστε με ταχύτητες μεγαλύτερες από 3 ναυτικά μίλια την ώρα, κατεβάζοντας πάντα την ταχύτητά μας όταν δολώνουμε ζωντανό.

Το ψάρεμα με downrigger
Το downrigger είναι κατάλληλο για το ψάρεμα της συναγρίδας, ενώ τα αποτελέσματά του σε αρπακτικά ψάρια όπως μαγιάτικα, κυνηγοί, γοφάρια, τόνοι που κυνηγούν στα μεσόνερα, είναι θεαματικά.

Η συνδεσμολογία του είναι αρκετά απλή. Αρχικά συνδέουμε το κλιπ συγκράτησης της πετονιάς επάνω στο μολύβι του downrigger, με μια γερή στριφτοπαραμάνα. Κατόπιν συνδέουμε το μολύβι με το συρματόσχοινο μέτρησης. Κατεβάζουμε τη μπάλα ως το σημείο που θεωρούμε ότι βρίσκεται το μάτι του βυθομέτρου και μηδενίζουμε το μετρητή του downrigger. Αυτό γίνεται για να μετρά το downrigger σωστά, με το βυθόμετρο να επαληθεύει τη μέτρησή του. Ξεκινώντας τη συρτή, ρίχνουμε το δόλωμα μας πίσω από το σκάφος, ξετυλίγοντας από το μηχανισμό πετονιά ή νήμα, ανάλογα με την απόσταση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω το το παράμαλλο μαζί με δόλωμά μας. Συνήθως το μήκος αυτό κυμαίνεται γύρω στα 20 μέτρα. Κατόπιν πιάνουμε την μάνα στο κλιπ συγκράτησης και αφήνουμε το μολύβι να κατεβάσει το δόλωμα στο επιθυμητό βάθος.

Το παράμαλλο που χρησιμοποιούμε είναι αόρατο, αρίστης ποιότητας και η διάμετρός του ανάλογη με το μέγεθος των ψαριών στα οποία στοχεύουμε και στο τέλος του είναι διπλαρωμένο, σύμφωνα πάντα με το αναμενόμενο μήκος των ψαριών. Συνδέεται με τη μάνα (πετονιά ή νήμα) με ένα στριφτάρι πολύ καλής ποιότητας και παρόμοιας αντοχής (ίσης ή μεγαλύτερης). Το κλιπ συγκράτησης μπορεί να ρυθμιστεί σε τόση δύναμη, ώστε αφού πετύχει το κάρφωμα του ψαριού, να ανοίγει. Όταν το ψάρι χτυπήσει στο δόλωμα και καρφωθεί στο αγκίστρι, ελευθερώνεται η μάνα από το κλιπ. Ταυτόχρονα, το καλάμι θα ισιώσει και το κλίκερ του συναγερμού θα αρχίσει να «φωνάζει». Σε αυτή τη φάση, πρέπει οπωσδήποτε να επιταχύνουμε την πορεία του σκάφους για λίγα μέτρα, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να μαζέψουμε τα μπόσικα. Στη συνέχεια ψαρεύουμε το ψάρι, χωρίς πια να βιαζόμαστε.

Τα καλάμια και οι μηχανισμοί που συνοδεύουν το ψάρεμα με downrigger, είναι και αυτά ανάλογα με το είδος των θηραμάτων που προσδοκούμε. Για τονοειδή και βαριά ψάρια, ένα καλάμι κατηγορίας 30-50 λιβρών και ένας μηχανισμός των 50 λιβρών είναι ότι ακριβώς χρειαζόμαστε. Για ψάρια όπως τα μεγάλα μαγιάτικα, αρκεί ένα καλάμι των 30 λιβρών και ο αντίστοιχος μηχανισμός του. Τέλος, για συναγρίδες, κυνηγούς ή μαγιάτικα μεσαίου μεγέθους, ένα σύνολο των 20 λιβρών μπορεί να υποστηρίξει αξιόπιστα καλές αναμετρήσεις.

Όσοι ψαρεύουν με downrigger δεν το αλλάζουν με τίποτα, αλλά και αυτοί που θα το γνωρίσουν είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψουν.

Tags
Downrigger Συρτή βυθού Ψάρεμα από Σκάφος Μηχανισμός συρτής Μηχανισμός Καταβύθισης
Comodo SSL