Site icon Boat & Fishing

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ: Συρτή αφρού, η ιδανική τεχνική για ψάρεμα με σκάφος

Ένας σχετικά εύκολος, αποδοτικός και ξεκούραστος τρόπος ψαρέµατος από σκάφος, είναι η συρτή αφρού. Ιδανική ακόµα και για νέους ψαράδες, οι οποίοι µπορούν να γεµίσουν το ψυγείο τους µε ψάρια σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις. ∆εν είναι τυχαίο ότι λατρεύεται από πολλούς ερασιτέχνες, σε όλη την Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι, ότι τα περισσότερα ψάρια που πιάνουµε µε την συρτή αφρού είναι πολύ µαχητικά, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη µας στα ύψη.

 Τεχνητά για συρτή αφρού

Στα καταστήµατα µε είδη αλιείας, υπάρχει µια πληθώρα από τεχνητά για τη συρτή αφρού. Συνήθως ψαρεύουµε µε τεχνητά 7-13 cm,  µε χρωµατισµούς σε αποµίµηση σαρδέλας, γάβρου και αθερίνας, τα οποία είναι συνήθως η τροφή των ψαριών που απευθυνόµαστε.  Κάποιες άλλες φορές, όταν τα ψάρια δεν είναι ορεξάτα, χρησιµοποιούµε τεχνητά σε πολύ έντονους χρωµατισµούς, όπως πορτοκαλί και κόκκινο, ώστε να τους κεντρίσουµε το ενδιαφέρον και να τα κάνουµε να επιτεθούν. Μπορούµε επίσης να ψαρέψουµε και µε µαλακά τεχνητά, όπως χελάκια 8,5  cm, αλλά και πολλά άλλα σιλικονούχα του εµπορίου.

Ταχύτητα για συρτή αφρού

Η ταχύτητα του σκάφους µας εξαρτάται άµεσα από το είδος, το µέγεθος και την όρεξη των ψαριών. Σε άλλη ταχύτητα χτυπάνε τα µελανούρια, σε άλλη ένας κυνηγός 3 κιλά και σε άλλη ένας τόνος ή µία παλαµίδα 15 κιλά. Σε γενικές γραµµές όµως ή ταχύτητα µας είναι 3,5 µίλια.  Εάν τώρα βλέπουµε ψάρια στο βυθόµετρο αλλά δε χτυπάνε, αυξοµειώνουµε την ταχύτητά µας έως ότου πάρουµε το πρώτο ψάρι.

Κατάλληλη εποχή για συρτή αφρού

Η καλύτερη περίοδος για να ασχοληθούµε µε τη συρτή αφρού, είναι σίγουρα το φθινόπωρο. Τότε υπάρχουν σε αφθονία µικρόψαρα όπως γαύρος, σαρδέλα, αθερίνα κτλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα, να εµφανίζονται µαζικά όλα  τα κυνηγιάρικα ψάρια στα νερά της πατρίδας µας, για ένα µεγάλο και πλούσιο φαγοπότι. Όµως και τώρα το χειµώνα υπάρχουν αρκετά και αξίζει να ασχοληθούµε µε τη συρτή αφρού. Αξίζει επίσης να σηµειωθεί, ότι αυτή την εποχή εµφανίζονται τα µεγαλύτερα ψάρια κάθε είδους.

Τόπος – Ψαρότοποι για την τεχνική συρτή αφρού

Τα «κυνηγόψαρα» βρίσκονται παντού µέσα στη θάλασσα, χωρίς να µπορούµε να πούµε ότι έχουν ένα συγκεκριµένο τόπο όπου είναι πολυπληθέστερα. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να τα βρούµε µέσα στα ρεύµατα ή κοντά σε κάβους και πρέπει να έχουµε πάντα τα µάτια µας στραµµένα στον ορίζοντα, για να δούµε τους φίλους µας τους γλάρους, η παρουσία των οποίων µαρτυρά µεγάλα κοπάδια από µικρόψαρα. Όταν τους δούµε να βουτούν µε µανία στην θάλασσα, τότε σίγουρα εκεί γίνεται το πάρτυ. Προσοχή όµως! ∆εν πρέπει ποτέ να περνάµε µέσα από τη µπάλα µε το ψιλό -γιατί θα σπάσουµε το κοπάδι, µε αποτέλεσµα να χαλάσουµε το φαγοπότι και να µείνουµε και εµείς νηστικοί- αλλά να κινούµαστε γύρω της.

Τα ψάρια της συρτής αφρού

Πολλά είναι τα ψάρια που µπορούµε να πιάσουµε µε την συρτή αφρού. Μελανούρια, κυνηγοί, ζαργάνες, λίτσες, ρίκια, παλαµίδες, τονάκια, µανάλια, γοφάρια, λαυράκια και λούτσοι, τα πιο συνηθισµένα.

Εξοπλισµός για συρτή αφρού

Όπως στους περισσότερους τρόπους ψαρέµατος, έτσι και στη συρτή αφρού µπορούµε να ψαρέψουµε ή µε το χέρι ή  µε καλάµι. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστούµε µία ρόδα γεµισµένη µε 0,45 mm πετονιά για µάνα και 0,35mm για παράµαλλο.

Για τους φίλους τώρα του  καλαµιού, θα προτείναµε ένα καλάµι ελαφριάς συρτής ή βαριού (heavy) spinning, µε ένα µηχανισµό συρτής γεµισµένο µε 0,35mm νάιλον για µάνα. Στην άκρη της πετονιάς  βάζουµε το στριφτάρι µας -πάντα καλής ποιότητας-, ενώ για παράµαλλο θα χρειαστούµε 10 περίπου οργιές fluorocarbon πετονιάς,  διαµέτρου 0,25-0,28 mm. Βλέπετε ότι στην δεύτερη περίπτωση -του καλαµιού-, οι πετονιές είναι σηµαντικά λεπτότερες. Το καλάµι, µαζί µε το µηχανισµό και τα φρένα του, µπορούν να αποσβένουν σε πολύ µεγάλο βαθµό τις τάσεις που δηµιουργούνται όταν το ψάρι θα χτυπήσει το τεχνητό µας, αλλά και τα  «κεφάλια» του κατά την διάρκεια της µάχης, έως ότου το φέρουµε µε ασφάλεια στο σκάφος µας.

Τι άλλο θα χρειαστούµε στη συρτή αφρού

Εκτός από τα καλάµια και τα τεχνητά µας, απαραίτητος είναι ένας γάντζος για να βάζουµε τα ψάρια µέσα στο σκάφος µας και ένα µυτοτσίµπιδο, για να βγάζουµε από το στόµα τους τις σαλαγκιές του τεχνητού. Το βασικότερο όµως που χρειάζεται, είναι υποµονή. Αυτά τα ψάρια, ακόµα και εάν είναι 1-2 κιλά, είναι πολύ µαχητικά και έως την τελευταία στιγµή αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Υποµονή λοιπόν και σιγά-σιγά θα έρχονται στην κουβέρτα του σκάφους µας.

Μια χαλαρή βόλτα µε το σκάφος σας, τα καλάµια αρµατωµένα µε τα τεχνητά σας, λυγισµένα καλάµια και φρένα να στριγγλίζουν, είναι µερικά από αυτά που µπορείτε να ζήσετε κάνοντας συρτή αφρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ: καθετή για όλους

Exit mobile version