Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μάκης Τσαγκαράκης

Τετ α τετ στο ψαροντούφεκο με το σπάνιο μυλοκόπι (βίντεο)

8 Απριλίου, 2024

Τετ α τετ στο ψαροντούφεκο με το σπάνιο μυλοκόπι (βίντεο)

Το μυλοκόπι (επιστημονική ονομασία: Umbrina cirrosa) είναι ψάρι της οικογένειας των Σκιαινιδών και το συναντάμε στην Μεσόγειο και στις ακτές του βόρειο-ανατολικού Ατλαντικού.

Είναι ευρύαλο είδος το οποίο προτιμάει κυρίως βραχώδεις και αμμώδεις βυθούς κοντά στις ακτές, σε βάθος μέχρι 100 μέτρα. Τα νεαρά του είδους εισέρχονται και σε εκβολές ποταμών. Τρέφεται με βενθικά ασπόνδυλα, όπως τα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα σκουλήκια. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους αρχίζει το Μάιο και κορυφώνεται τον Ιούνιο. Φτάνει σε σεξουαλική ωρίμανση σε ηλικία 3 ετών, όταν έχει μήκος περίπου 35 εκατοστά.

ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ
Το μυλοκόπι είναι ένα από τα πιο σπάνια ψάρια που ενδέχεται να συναντήσει ο έλληνας υποβρύχιος κυνηγός σε μια εξόρμηση. Είναι ένα ψάρι «φάντασμα» μιας και όπως ξαφνικά μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μας, το ίδιο ξαφνικά και γρήγορα θα εξαφανιστεί.

Οπότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι ένα ψάρι που θα κοσμήσει την ψαροβελόνα μας ενώ η γεύση του είναι κορυφαία! Προσωπικά το κατατάσσω με τη Στήρα και το Λαβράκι και ίσως λίγο πιο γευστικό.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Η αγαπημένη μου τεχνική σύλληψης είναι φυσικά το καρτέρι στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί από κάθε κατεύθυνση οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Οι βολές μας πρέπει να είναι σίγουρες γιατί το τραυματισμένο ψάρι παράγει ήχους προειδοποίησης με τη νηκτική του κύστη και έτσι ειδοποιεί τα υπόλοιπα.

Οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε όσο το δυνατόν μια καλή βολή που θα μας εξασφαλίσει το ψάρι. Μυλοκόπια θα βρούμε φυσικά και βραχωμένα. Με προσεκτικές κινήσεις θα καταφέρουμε να πιάσουμε ίσως κάποιο αλλά νομίζω ότι μια ωραία σύλληψη στο ανοιχτό νερό δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Σαν όπλο, αυτό που χρησιμοποιώ εγώ για την τεχνική της ενέδρας είναι ένα 85αρι ινβέρτ με σωλήνα από ανθρακόνημα. Η βέργα έχει πάχος 6,5 χιλιοστά και τα λάστιχα είναι δύο, ένα ζευγάρι 19 χιλ σαν βασικό και ένα 16αρι.

Αυτό μου προσφέρει γρήγορες εναλλαγές κατεύθυνσης στα ρηχά καρτερία και επίσης μια αξιοπρεπή βολή λίγο πιο μακριά από ένα συμβατικό όπλο 90 εκ. μιας και στην Κρήτη που ψαρεύω εγώ τα νερά είναι συνήθως καθαρά.

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ…
Τα μυλοκόπια ενδέχεται να τα πετύχουμε σε μεγάλα κοπάδια ιδίως την περίοδο της αναπαραγωγής. Καλό θα είναι στην περίπτωση αυτή να σεβαστούμε τη νομοθεσία και την περίοδο αυτή και να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί ώστε να αφήσουμε τη φύση να συνεχίσει το έργο της. Το ψάρι αυτό είναι ήδη σπάνιο, οπότε ας προσέχουμε για να έχουμε και του χρόνου να ψαρεύουμε.

Επίσης μικρά ψάρια θα πρέπει να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν και να ολοκληρώσουν τον κύκλο αναπαραγωγής τους και να μη τα συλλάβουμε με τη φτηνή δικαιολογία ότι «δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ψάρι». Σημειώνουμε ημερομηνία και συνθήκες ώστε να επανέλθουμε την επόμενη φορά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Είχα την τύχη να ζήσω μια εμπειρία με ένα όμορφο ψάρι του είδους τώρα τελευταία… Αρχές Ιουνίου βρέθηκα για ένα ρηχό ψάρεμα σε ένα άγνωστο τόπο. Ενώ δεν έχω δει τίποτα όλη μέρα, σε ένα καρτέρι στην Ποσειδωνία βλέπω από μακριά ένα ψάρι που θεώρησα ότι είναι Συναγρίδα.

Χαμήλωσα αμέσως ώστε να την προκαλέσω να έρθει. Με το χαμήλωμα που έκανα το έχασα από το οπτικό μου πεδίο. Δευτερόλεπτα αργότερα το ψάρι εμφανίστηκε από το πουθενά ανάμεσα από τα φύκια σε απόσταση αναπνοής δίπλα μου. Με προσεκτική κίνηση στρέφω το όπλο και καταφέρνω να κάνω μια καλή βολή την ώρα που το ψάρι ξεκίνησε για να φύγει.

Εύχομαι, όσοι δεν έχετε πιάσει ένα μυλοκόπι, σύντομα να καταφέρεται να πιάσετε ένα σεβαστού μεγέθους!

Δείτε το βίντεο εδώ:

Tags
Ψαροτούφεκο Ρηχό Ψαροτούφεκο Καρτέρι μυλοκόπι
Comodo SSL