Βυθόμετρο: Επιλέγοντας φόντο στην οθόνη του βυθομέτρου μας
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές και σε προγενέστερα άρθρα µου, το στάδιο των ρυθµίσεων σε ένα βυθόµετρο είναι ίσως το πιο σηµαντικό σηµείο, ώστε ο χειριστής να µπορεί να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τα ψάρι.
Φυσικά δεν αρκεί µόνο αυτό, αφού πρέπει να συνυπάρξουν η σωστή εγκατάσταση αισθητήρα και µονάδας, και η εκπαίδευση του χειριστή από εξειδικευµένο τεχνικό, όχι µόνο στο χειρισµό του βυθοµέτρου ή του plotter, αλλά και στην αναγνώριση βυθού και στόχων.
Το κάθε βυθόµετρο έχει κάποιες προεπιλεγµένες ρυθµίσεις από τον κατασκευαστή, τις οποίες εµείς πρέπει να επαναπροσδιορίσουµε και να τις φέρουµε στο δικό µας τρόπο ψαρέµατος.
Το στάδιο των ρυθµίσεων περιλαµβάνει τρία βήµατα: 1. Φέρνουµε το µηχάνηµα «στα µέτρα µας», ώστε να µπορεί να δουλέψει στη δική µας γεωγραφική περιοχή, µε τις όποιες ιδιαιτερότητες έχει αυτή, 2. Το «καλιµπράρουµε» σύµφωνα µε το είδος των θηραµάτων ή το είδος βυθού που θέλουµε να εντοπίσουµε, και 3. Παραµετροποιούµε το όργανο βάση του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας µας!
Μια από αυτές τις ρυθµίσεις, είναι η χρωµατική παλέτα και το χρώµα του φόντου. Οι προηγούµενες γενιές βυθοµέτρων µας έδιναν είτε µόνο ένα χρώµα (µονόχρωµα βυθόµετρα), βάση του οποίου διαγράφονταν πυθµένας και ψάρια µε µία µόνο απόχρωση σε σκούρο φόντο.
Κάποια άλλα µοντέλα, πρόσφεραν την πληροφορία χρησιµοποιώντας αποχρώσεις του γκρι, δηλαδή βάση µιας σειράς διαβαθµίσεων ενός και µόνο χρώµατος. Αυτό ήταν αρκετά δύσκολο, όχι µόνο λόγω της µονότονης απεικόνισης των στόχων, αλλά και της χαµηλής ανάλυσης της οθόνης.
Σήµερα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει µε γοργούς ρυθµούς, µπορούµε να έχουµε στις συσκευές βυθοµέτρου πολύχρωµες οθόνες υψηλής ανάλυσης, µε εκατοντάδες αποχρώσεις, χαρακτηριστικά που µεταφράζονται σε πλήθος πληροφοριών τις οποίες µπορεί να παρέχει ένα βυθόµετρο στο χρήστη.
Μια από τις σηµαντικότερες επιλογές όσον αφορά στα χρώµατα, είναι το χρώµα φόντου, δηλαδή αυτό που θα υπάρχει πίσω από τις αποχρώσεις των στόχων. Για µένα αποτελεί µια από τις κρισιµότερες ρυθµίσεις σε ένα βυθόµετρο, µιας και αυτό θα καθορίσει την οπτική πληροφορία που θα πάρουµε από τους στόχους µας.
Σε γενικές γραµµές, οι κατασκευαστές µας δίνουν µια σειρά διαθέσιµων χρωµάτων, πάντα όµως σε συνάρτηση µε τη χρωµατική παλέτα των στόχων. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν φωτεινά χρώµατα κατά τη διάρκεια της ηµέρας και σκούρα χρώµατα κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού ψαρέµατος, µιας και αυτό θα εξασφαλίζει µια καλή όραση κατά τη διάρκεια της πλοήγησης. Και πιστέψτε µε, δεν είναι καθόλου εύκολο αν υπάρχουν φωτεινά χρώµατα στην οθόνη!
Επίσης, κάποιοι άλλοι κατασκευαστές έχουν ενσωµατώσει την επιλογή νυχτερινής λειτουργίας (night mode), όπου η οθόνη του βυθόµετρου αλλάζει αυτόµατα χρωµατισµούς κατά τη διάρκεια µιας βραδινής εξόρµησης!
Όπως είπα και στην αρχή, η ρύθµιση του χρώµατος φόντου είναι µια προσωπική ρύθµιση, και ότι και αν επιλέξουµε, δεν είναι λανθασµένο, αφού έχει να κάνει µε τη χρωµατική αντίληψη κάθε ατόµου ξεχωριστά.
Μια δοκιµή σε όλες τις χρωµατικές παλέτες που µας παρέχει ο κατασκευαστής, θα κάνει την επιλογή µας πιο εύκολη. Αυτό που πρέπει να προσέξουµε ιδιαίτερα, είναι το χρώµα φόντου να µπορεί να µας εξασφαλίσει µια άνετη και όχι κουραστική ανάγνωση της εικόνας.
Προσέξτε τα παραδείγµατα µε διαφορετικά χρωµατικά φόντα, ώστε να καταλάβετε τις διαφορές, και να αποφασίσετε ποιο θα σας ικανοποιούσε περισσότερο αν χειρίζεστε αυτό το µοντέλο βυθοµέτρου.