Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Βυθόμετρο και τεχνικές ψαρέματος: Vertical jigging

11 Ιουνίου, 2024

Βυθόμετρο και τεχνικές ψαρέματος: Vertical jigging

Η καρδιά χτυπάει δυνατά, το µεγάλο αρπακτικό ανεβαίνει και κινείται αργά προς τον πλάνο, το ένα χέρι σφίγγει το καλάµι που συνεχίζει να κινείται ρυθµικά και το άλλο χέρι βρίσκεται πάνω στο µηχανισµό, έτοιµο να τυλίξει τα πρώτα µέτρα νήµατος. Στο Α-scope η λάµψη του ψαριού και του πλάνου γίνονται ένα… η µεγάλη στιγµή έχει φτάσει!

Πριν πέντε περίπου χρόνια, άρχισε δειλά-δειλά να εµφανίζεται και στον ελληνικό χώρο η τεχνική του jigging, προερχόµενη από τη γενέτειρά της, την Ιαπωνία, µητέρα πολλών τεχνικών ψαρέµατος µε ευρεία εξάπλωση σε όλον τον κόσµο. Η τεχνική πραγµατοποιείται µε τη χρήση εξειδικευµένου καλαµιού και µεταλλικών δολωµάτων-οµοιωµάτων ψαριών (πλάνοι), µε τα οποία προσπαθούµε να δελεάσουµε τα ψάρια.

Το όνοµα vertical jigging δεν είναι καθόλου τυχαίο, µιας και σε ελεύθερη µετάφραση «jigging» σηµαίνει «χορεύω» ή καλύτερα «αναπηδώ», η κίνηση δηλαδή ακριβώς που κάνει ο πλάνος µέσα στο νερό και µε αυτήν προσπαθούµε να τραβήξουµε την προσοχή των µεγάλων θηρευτών, ενώ ο προσδιορισµός «vertical», δηλαδή κάθετα, αναφέρεται στην εξάσκηση της τεχνικής κατακόρυφα από το σκάφος, αφού έτσι επιτυχαίνουµε την πιο αληθοφανή και συνάµα προκλητική κίνηση των πλάνων.

Σήµερα, η τεχνική έχει καταφέρει να έχει φανατικούς οπαδούς, γιατί απευθύνεται σε µεγάλο φάσµα θηραµάτων, από µαγιάτικα και τόνους, µέχρι πατόψαρα, όπως ροφούς ή στήρες! Είναι µια από τις τεχνικές όπου τα καλά αποτελέσµατα προϋποθέτουν ένα αξιόπιστο, ποιοτικό βυθόµετρο, το οποίο συµπεριλαµβάνει στις «αρετές» του υψηλό παλµό, απεικόνιση Α-scope (λειτουργία απεικόνισης πεδίου πλάτους), ικανοποιητική ανάλυση οθόνης και φυσικά είναι ταιριασµένο µε το σωστό αισθητήρα.

Το κέρδος από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα είναι γρήγορη αποκωδικοποίηση των «τεκταινόµενων» κάτω από το σκάφος και απόκριση σε πραγµατικό χρόνο, ενώ αν έχουµε τη δυνατότητα να συνδυάσουµε το βυθόµετρο µε ένα GPS plotter, τότε έχουµε επιτύχει το τέλειο «δίδυµο» για την τεχνική αυτή.

Στην τεχνική του vertical jigging, η λειτουργία του A-scope θα µας επιτρέψει να έχουµε «άµεση» οπτική µε το στόχο. Στην εικόνα διακρίνουµε τον πλάνο και ακριβώς από κάτω το µεγάλο ψάρι, έτοιµο για επίθεση.

Τα σύγχρονα βυθόµετρα εκτελούν δυο λειτουργίες:

•Μας δείχνουν σε πραγµατικό χρόνο τι ακριβώς συµβαίνει στον πυθµένα, καθώς και την κίνηση του πλάνου µας,

•Κρατούν κάποια λεπτά ιστορικό από το τι έχει συµβεί, ώστε να µπορούµε να µελετήσουµε τη σκηνή που εκτυλίχθηκε. Ο χρόνος αυτός, αλλά και η απεικόνιση των στόχων στην οθόνη µας, έχει άµεση σχέση µε την κύλιση οθόνης που έχουµε επιλέξει και την ταχύτητα του σκάφους µας.

Τα οφέλη από αυτές τις λειτουργίες, οδηγούν στο συµπέρασµα ότι το βυθόµετρο γίνεται απαραίτητο εργαλείο στο φίλο ψαρά που θα επιχειρήσει να εντρυφήσει στην τεχνική του vertical jigging και αυτό γιατί το όργανο θα τον βοηθήσει σε δυο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα µπορέσει να ανιχνεύσει τον επιλεγµένο τόπο σε συνδυασµό µε το plotter, µε απώτερο σκοπό να ανακαλύψει κοµµάτια µε τραγάνα, πάγκους µε πέτρα, απότοµα ανεβάσµατα και γκρεµούς. Αυτά είναι κάποια από τα µέρη που συνηθίζουν να κινούνται τα ψάρια που στοχεύουµε, χωρίς να αποκλείονται αποµονωµένες πέτρες σε λασπώδεις εκτάσεις (το σπίτι της σφυρίδας αλλά και του φαγκριού).

Στη δεύτερη φάση, αφού δηλαδή εντοπίσουµε τον τόπο που µας ενδιαφέρει, θα προσπαθήσουµε να ανιχνεύσουµε τα ψάρια, κινούµενοι µε πολύ µικρή ταχύτητα. Τα σύγχρονα βυθόµετρα, σε συνδυασµό µε την εµπειρία του χρήστη, προσφέρουν µια ολοκάθαρη εικόνα για το είδος των ψαριών, το µέγεθός τους και το βάθος που κινούνται, ενώ πληροφορούν επίσης για την ποιότητα και τη διαµόρφωση του πυθµένα (αν δηλαδή πρόκειται για πέτρα, φύκια, ή αν υπάρχουν βυθισµένες ανθρώπινες κατασκευές, όπως πχ. ναυάγια), αλλά και για την ύπαρξη θαλάσσιων ρευµάτων.

Από τη στιγµή που αποφασίζουµε ότι αυτά τα ψάρια µας ενδιαφέρουν, µπαίνουµε στη δεύτερη φάση της λειτουργίας του βυθοµέτρου, κινούµαστε πολύ αργά και καθώς πλησιάζουµε το σηµείο ενέδρας των ψαριών, έχουµε στραµµένο το βλέµµα στο Α-scope, δηλαδή στη µπάρα που βρίσκεται πριν την κλίµακα βυθοµέτρησης. Αυτό θα µας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα επόµενα, κρίσιµα λεπτά.

Επισηµαίνω ότι η ταχύτητα πρέπει να είναι εξαιρετικά χαµηλή, ακόµα και κάτω από µίλι ανά ώρα, µιας και αυτό θα βοηθήσει στη γρήγορη ακινητοποίηση του σκάφους µόλις εντοπιστούν οι στόχοι. Αµέσως µόλις εµφανιστούν τα ψάρια στο A-scope, αφήνουµε τον πλάνο µας να πάρει το δρόµο προς τον πυθµένα.

Tο βυθόµετρο θα µας βοηθήσει να βρούµε ενδιαφέροντα κοµµάτια, όπως πχ. πέτρα, τραγάνες, ναυάγια κτλ. Εκεί θα εντοπίσουµε τους µεγάλους θηρευτές που θα ενεδρεύουν, και χρησιµοποιώντας την τεχνική του Jigging θα µπορέσουµε να πιάσουµε αξιόλογα θηράµατα.

Εδώ αρχίζει η δράση και η αδρεναλίνη ανεβαίνει κατακόρυφα. Ο πλάνος, µετά τα πρώτα µέτρα θα αρχίσει να φαίνεται πεντακάθαρα στο βυθόµετρο, τα ψάρια θα συνεχίζουν να «γράφουν» στον πυθµένα, τα µάτια µας είναι καθηλωµένα στο βυθόµετρο και το χέρι µας στο µοχλό του µηχανισµού…

Αφήνουµε τον πλάνο να πλησιάσει τα ψάρια, ενώ λίγα µέτρα πριν σταµατάµε και αρχίζουµε να ανεβάζουµε, αναλόγως πάντα µε την τεχνική που εφαρµόζουµε, και η οποία έχει άµεση σχέση µε το είδος ψαριού-στόχου (slow jerk, fast κτλ.). Η συνέχεια διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Έτσι, µπορεί να δούµε στην οθόνη µας πονηρεµένα ψάρια να επιθεωρούν τον πλάνο και να φεύγουν αδιάφορα, άλλοτε να τροµάζουν από τον απρόσκλητο εισβολέα, ενώ αρκετές φορές θα διακρίνουµε την επίθεση του ψαριού στην οθόνη του βυθοµέτρου µας και ταυτόχρονα θα νιώσουµε να λυγίζει το καλάµι µας από το strike.

Για να γίνουµε µάρτυρες ή να ζήσουµε την παραπάνω σκηνή, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι όπως προανέφερα η σωστή επιλογή βυθοµέτρου-αισθητήρα, η προσεγµένη εγκατάσταση και η σχολαστική τους ρύθµιση, και τέλος, η όσο το δυνατόν αρτιότερη γνώση των δυνατοτήτων και των λειτουργιών του οργάνου, δηλαδή ικανότητες του χρήστη που είναι αλληλένδετες µε τις πολλές «εργατώρες» δοκιµών και τη συλλογή εµπειριών.

εν είναι τυχαίο, ότι ειδικά αυτή η τεχνική, έχει απαραίτητα ταυτιστεί µε τη χρήση βυθοµέτρου. Ίσως όλα αυτά να φαντάζουν κάπως δύσκολα στην εφαρµογή τους, όµως εξασφαλίζοντας τις παραπάνω προϋποθέσεις, το ψάρεµα µε αυτήν την τεχνική γίνεται παιχνίδι, αφού τα πάντα διαγράφονται µπροστά στα µάτια µας και έχουµε οπτική επαφή µε το στόχο και το δόλωµα σε πραγµατικό χρόνο. Η τεχνολογία µπορεί σήµερα να µας προσφέρει απίστευτες δυνατότητες.

Το ζητούµενο είναι να θέλουµε εµείς να µάθουµε, αλλά και να έχουµε την όρεξη και το χρόνο να ασχοληθούµε µε το βυθόµετρό µας, ώστε αναλόγως µε την τεχνική που θα εξασκήσουµε, να µπορεί το όργανο να µας αποδώσει τα µέγιστα.

Tags
Βυθόμετρο Ναυτιλιακά Vertical Jigging Τεχνικές Ψαρέματος και Βυθόμετρο σκάφος
Comodo SSL