Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Βυθόμετρο: Παρατηρώντας την οθόνη

4 Ιανουαρίου, 2023

Βυθόμετρο: Παρατηρώντας την οθόνη

Όπως συνηθίζω να αναφέρω, εκτός από την ποιότητα του βυθοµέτρου και την εγκατάσταση του αισθητήρα, καθοριστικός παράγοντας για την πληροφορία που θα πάρουµε στην οθόνη του, είναι οι ρυθµίσεις του.

Η µονάδα του κάθε βυθοµέτρου έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε ο χρήστης να µπορεί να την προσαρµόσει σε κάθε βάθος, τεχνική ψαρέµατος, ανίχνευση στόχων, άλλα και στο χαρακτήρα του, δηλαδή «να τη φέρει στα µέτρα του». Η απεικόνιση στη φωτογραφία που ακολουθεί, προέρχεται από το Γιώργο Ζαρµπώνη και την πανέµορφη Σύρο. Εµείς θα αναλύσουµε τις πληροφορίες που µπορεί να πάρει ο χειριστής από µια εικόνα σαν και αυτή, και θα εξετάσουµε ποιες ρυθµίσεις έχει κάνει, ώστε να καταφέρει να εµφανιστεί το µέγιστο δυνατόν των στόχων στην οθόνη του οργάνου.

A. Όλα τα βυθόµετρα µας παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής αυτόµατης ή χειροκίνητης λειτουργίας. Στην αυτόµατη το βυθόµετρο ρυθµίζει από µόνο του κάποιες παραµέτρους, ώστε αν έχουµε πιο σαφείς στόχους ακόµα και αν δεν είµαστε πολύ εξειδικευµένοι χρήστες, ενώ στη χειροκίνητη λειτουργία το βυθόµετρο είναι 100% στα χέρια του χρήστη.

B. Η επιλογή µεγέθυνσης εικόνας µπορεί να βοηθήσει το χρήστη στη διάκριση στόχων, ακόµα και σε πιο βαθιά νερά. Υπάρχουν πολλές λειτουργίες µεγέθυνσης, που ποικίλλουν ανάλογα µε τον κατασκευαστή. Στη συγκεκριµένη απεικόνιση, διακρίνουµε τη µεγέθυνση µε το πλάτος σε µέτρα (προεπιλογή του χρήστη) σε µπλε πλαίσιο, η οποία καταλαµβάνει τη µισή οθόνη.

Γ. Ο σκοπός της αγοράς του µηχανήµατος επιτεύχθηκε : οι στόχοι διακρίνονται σε σχήµα αψίδας, αριστερά µεγεθυµένοι και δεξιά χωρίς µεγέθυνση, και πρόκειται για 5-6 µεγάλα µαγιάτικα (20-30 κιλά, βάση του πάχους του στόχου). Η πολύ καλή ρύθµιση της ευαισθησίας του βυθοµέτρου, θα επιτρέψει στο χρήστη την άριστη διαγραφή των στόχων στην οθόνη, ακόµα και στη µη µεγενθυµένη πλευρά (δεξιά).

∆. Ο «θόρυβος» µεταφράζεται σαν παράσιτο στην οθόνη του βυθοµέτρου, και µπορεί να προέρχεται από αιωρούµενα σωµατίδια, φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν κτλ. Συνήθως εµφανίζεται µε µπλε χρώµα, σκόρπια από τη µέση και πάνω.

Ε. Τυχόν θαλάσσια ρεύµατα στην περιοχή, θα εµφανιστούν µε έντονο, σκούρο χρώµα, σε σχεδόν ευθεία γραµµή. Το χρώµα θα ποικίλλει ανάλογα µε τη θερµοκρασία, αλλά και την ταχύτητά του σε σχέση µε την ταχύτητα και την κατεύθυνση του σκάφους µας. Πολλοί φίλοι ψαράδες, χρησιµοποιούν σαν οδηγό τις πληροφορίες που παίρνουν από τα θαλάσσια ρεύµατα, οπότε οι ρυθµίσεις που θα τα αποκαλύψουν είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες.

Ζ. Τα πιο πολλά βυθόµετρα, έχουν στη δεξιά άκρη της οθόνης τους τη λειτουργία A-scope (πεδίο πλάτους). Μια λειτουργία πολύ βασική, η οποία δεν πρέπει να λείπει από καµία οθόνη βυθοµέτρου, και ειδικά όταν επιχειρούµε να ψαρέψουµε τεχνικές vertical, όπως πχ. jigging, tenya κτλ., µιας και αυτή θα µας δώσει τις πληροφορίες για το τι συµβαίνει κάτω από το σκάφος µας σε πραγµατικό χρόνο.

Θ. Τα σύγχρονα βυθόµετρα, έχουν την δυνατότητα να εµφανίζουν ένα πλήθος πληροφοριών σε ψηφιακή µορφή παράλληλα µε την απεικόνιση, όπως ταχύτητα (µοντέλα µε δροµόµετρο ή GPS), θερµοκρασία επιφάνειας, συντεταγµένες, οδόµετρο και άλλα, µέσα από ένα πλήθος δυνατών επιλογών, µεταξύ των οποίων έχουµε την ευχέρεια να διαλέξουµε.

Ι. Μια πάγια ένδειξη των βυθοµέτρων, είναι το βάθος που ανιχνεύουµε τη συγκριµένη στιγµή. Το βάθος µπορεί να αλλάξει µονάδα µέτρησης όποτε εµείς θέλουµε, και να απεικονίζεται σε µέτρα, πόδια, οργιές κτλ.

Κ. Η λευκή γραµµή (white line), είναι µία καινοτοµία που έχουν υιοθετήσει όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές βυθοµέτρων. Η συγκεκριµένη λειτουργία θα εµφανίσει µια λεπτή άσπρη γραµµή πάνω ακριβώς από τον πυθµένα, και αυτό θα µας βοηθήσει να ξεχωρίσουµε οτιδήποτε κινείται πάνω από το βυθό, ενώ αν η απόσταση στόχου-πυθµένα ήταν µικρή ο εντοπισµός στόχων θα ήταν πολύ δύσκολος. Είναι λοιπόν ολοφάνερο, ότι τα σηµερινά βυθόµετρα εξασφαλίζουν στον χρήστη ένα πιο άνετο άλλα συνάµα και πολύ αποδοτικό ψάρεµα. Η εκµάθηση της λειτουργίας των ηχοβολιστικών συσκευών και η κατανόηση των καινοτοµιών-δυνατοτήτων του βυθοµέτρου µας, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες για την επιτυχία. Όµως ακόµα και αν το ψάρεµά µας µε τη βοήθεια αυτού του οργάνου εξελιχθεί σε πολύ αποδοτικό, πρέπει πάντα να µας χαρακτηρίζει η σύνεση όσον αφορά στον αριθµό των θηραµάτων που θα βάλουµε στο ψυγείο µας. Επειδή δανειζόµαστε το παρόν από τα παιδιά µας, πρέπει και εµείς να τους δώσουµε την ευκαιρία να ψαρέψουν, όπως ψαρεύουµε και εµείς σήµερα.

Tags
Οθόνη Βυθομέτρου Σκάφος Βυθόμετρο Ναυτιλιακά
Comodo SSL