Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Βυθόμετρο: Ψαρεύοντας με τα μάτια ενός SIMRAD

2 Σεπτεμβρίου, 2022

Βυθόμετρο: Ψαρεύοντας με τα μάτια ενός SIMRAD

Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα στο χώρο της θάλασσας και πλέον η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών είναι μονόδρομος για το σωστό αποτέλεσμα. Σήμερα θα δούμε κάποιες παραμέτρους που μπορεί να μας δώσουν τη διαφορά.

Η κάθε εταιρεία βυθομέτρων μας δίνει τη δυνατότητα να «παίξουμε» και να προσαρμόσουμε το βυθόμετρο μας στις δικές μας ανάγκες. Φυσικά αυτό το κάνουμε αν θελήσουμε να πάρουμε το 110% του οργάνου -μιας και μιλάμε για συσκευές SIMRAD-, γιατί από προσωπική εμπειρία σας εγγυώμαι πως το όργανο μας δίνει έναν καλό χαρακτήρα ακόμα και με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα καλαμαριών σε εξαιρετικά βαθιά νερά, αφού το καλαμάρι αποτελεί τον πιο αδύναμο στόχο για τον αισθητήρα ενός βυθομέτρου.

Στη συγκεκριμένη εικόνα η ρύθμιση είναι στο manual και όχι στο αυτόματο, καθώς και τα χρώματα είναι ανεβασμένα στην βαθμίδα 80, έναντι 76 που δίνει η εργοστασιακή ρύθμιση. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι για να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αδύναμους στόχους. Το ίδιο ισχύει και για την αναζήτηση των ψαριών. Η παλέτα που βλέπουμε είναι η νούμερο 6 με χρωματισμό βυθού.

Βλέποντας την εικόνα και βάζοντας το zoom ×7 (ανάλογα το βάθος προσαρμόζουμε και το zoom), ακόμα και ο πιο άπειρος θα μπορούσε να διακρίνει τους στόχους (καλαμάρια μικρού μεγέθους). Η εικόνα είναι αποτέλεσμα ενός αισθητήρα μόλις 300W (Chirp TM 150).

Ο τρόπος
TVG στο 3 (φίλτρο καθαρισμού επιφανείας, το οποίο ανάλογα με το βάθος και τη βαθμίδα επιλογής από το 1 έως το 3, καθαρίζει αναλόγως και τα πάνω μέτρα που απεικονίζονται στην οθόνη). Σημαντικός παράγοντας είναι η κλίμακα zoom που θα επιλεγεί, όπως και η υπάρχουσες καιρικές συνθήκες ρεμάτων επιφανείας.

Προσοχή! Σε περίπτωση που κάποιος ψαρεύει μεσόνερα και επιφάνεια, καλό θα είναι να το έχει εργοστασιακή ρύθμιση (εδώ όμως μιλάμε για βυθό).

Κύλιση οθόνης
Μια λειτουργία που σε συνάρτηση με τον ρυθμό ping (παλμός αισθητήρα), διαφοροποιεί αισθητά το αποτέλεσμα στην εικόνα που βλέπουμε. Η εργοστασιακή ρύθμιση του οργάνου είναι στη θέση «Normal» («κανονική»), αλλά θέτοντάς τη σε 1⁄2, πολλαπλασιάζουμε τους παλμούς του αισθητήρα ανά κάθετη στήλη του οργάνου, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αρκετά μεγάλη διαφορά ανάλυσης στην οθόνη μας. Γι’ αυτό σε αρκετά μικρούς στόχους (καλαμάρια), με τόσο μικρό αισθητήρα, έχουμε το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην εικόνα.

Λειτουργία ping
Μια λειτουργία αρκετά σημαντική στον πραγματικό χρόνο ψαρέματος, η οποία ποικίλει από βάθος σε βάθος. Εργοστασιακά είναι ρυθμισμένη στο μέγιστο, αλλά όπως είπα και πιο πάνω η εταιρεία μας δίνει τη δυνατότητα και την επιλογή αλλαγής, προσαρμόζοντάς το στις δικές μας πραγματικές ανάγκες. Είναι η λειτουργία παλμού του αισθητήρα, την οποία μπορούμε να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε αναλόγως. Πχ. όταν η αρματωσιά μας ακουμπήσει στο βυθό και την ανεβοκατεβάσουμε, βλέπουμε πόσο άμεση ανταπόκριση έχει στην οθόνη μας η παραπάνω ενέργεια. Στην εικόνα που βλέπουμε, η ρύθμιση αυτή είναι στην βαθμίδα 18. Ας μην ξεχνάμε ότι η SIMRAD έχει μεριμνήσει να παρέχει ένα καλό τελικό αποτέλεσμα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, αλλά όποιος θέλει το παραπάνω, ακόμα και σε αρκετά μεγάλα βάθη, έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κανόνα και όπως ανάφερα παραπάνω το όργανο δουλεύει άψογα στην εργοστασιακή του κατάσταση, ανεξαρτήτως μοντέλου. Η διαφορά που ζητάμε όμως έρχεται μετά από πολλές ώρες χρήσης και αρκετό ψάξιμο, για κάποιον που έχει την «τρέλα». Γι’ αυτό δοκιμάστε να κάνετε τη διαφορά, και αν για κάποιο λόγο «κολλήσετε» κάπου, απλά επικοινωνήστε με την εταιρία.

Καλές θάλασσες σε όλους…

Tags
Ψάρεμα με Βυθόμετρο Βυθόμετρο Simrad Καλαμάρια στο Βυθόμετρο
Comodo SSL