Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Βυθόμετρο & Τεχνικές Ψαρέματος: Υποβρύχιο κυνήγι, µέρος 1ο

9 Σεπτεμβρίου, 2015

Βυθόμετρο & Τεχνικές Ψαρέματος: Υποβρύχιο κυνήγι, µέρος 1ο

Η τεχνολογία σήµερα µας προσφέρει την ευκαιρία να ανιχνεύσουµε και εν συνεχεία να πιάσουµε ψάρια! Ο σωστός τρόπος χρήσης του βυθοµέτρου όµως, αναλόγως και µε την τεχνική που χρησιµοποιούµε, είναι κάτι που έγκειται στις γνώσεις και την εµπειρία του εκάστοτε χρήστη.

Πολλά χρόνια πριν, έρχονταν φίλοι-πελάτες που ψάρευαν µόνο µε την τεχνική του υποβρύχιου κυνηγιού, δηλαδή µε ψαροτούφεκο, και µε ρωτούσαν σχετικά µε τις δυνατότητες του βυθόµετρου που θα έπρεπε να προµηθευτούν.

Η απάντησή µου τότε ήταν απλή, και δε βασιζόταν µόνο στη γνώση των οργάνων, αλλά και στην εµπειρία µου σα µανιώδης ψαροτουφεκάς. Έλεγα λοιπόν, ότι ένας υποβρύχιος κυνηγός χρειάζεται µια απλή συσκευή, ικανή να εµφανίζει τα µέτρα του βυθού, ώστε να µπορεί ο ψαροκυνηγός να εντοπίζει τη µορφολογία του βυθού και να ελέγχει αν έχει τη δυνατότητα να ψαρέψει τον τόπο, αν «έχει τα µέτρα» δηλαδή, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην αργκό των ψαροτουφεκάδων. Αυτή η τεχνολογία υπήρχε τότε, και πάνω σε αυτή βασίζαµε την τεχνική του ψαρέµατός µας. Όµως, η ραγδαία εξέλιξη των βυθοµέτρων τα τελευταία χρόνια ήρθε να µε διαψεύσει και να αποδείξει ατράνταχτα για ακόµα µια φορά, ότι κάθε τι φάνταζε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας πριν λίγα χρόνια, τώρα γίνεται πραγµατικότητα!

Σήµερα, οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης ψαριών είναι εφοδιασµένες µε καινοτοµίες σωτήριες για όλους εµάς τους ψαράδες, και έρχονται να µας απαλλάξουν από χάσιµο χρόνου στη θάλασσα (πολύ σηµαντική βοήθεια στους χαλεπούς καιρούς που διανύουµε, µε τις αυξηµένες υποχρεώσεις να έχουν µειώσει τον ελεύθερο χρόνο δραµατικά).

Σήµερα η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση έχει αλλάξει, γιατί τώρα πια τα όργανα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από µια απλή βυθοµέτρηση, και έχουν γίνει υπεραπαραίτητο και αναπόσπαστο κοµµάτι του ηλεκτρονικού εξοπλισµού στο φουσκωτό του σύγχρονου υποβρύχιου κυνηγού. Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουµε µία-µία τις καινοτοµίες των κατασκευαστριών εταιριών και την εφαρµογή τους πάνω στην τεχνική του υποβρύχιου κυνηγιού. Έτσι, θα αρκεστούµε στις πιο δηµοφιλείς, αλλά και σε εκείνες που δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις.

Η λειτουργία Run and Find, µε την οποία είναι εξοπλισµένες κάποιες συσκευές combo (βυθόµετρο και πλότερ µαζί), είναι αυτή που θα επιτρέψει στον ψαροκυνηγό να βρει ρηχά κοµµάτια και να τα σηµαδέψει, χωρίς καν να σταµατήσει (πλουτίζοντας έτσι το αρχείο µε τα στίγµατά του), και το κυριότερο: ακόµα και όταν το σκάφος ανιχνεύει µε υψηλές ταχύτητες! Η ανίχνευση µε το σκάφος κινούµενο γοργά εξοικονοµεί πάρα πολύ χρόνο στο χειριστή, σε σύγκριση µε την ανίχνευση στο ρελαντί. Φυσικά, τα παραπάνω προαπαιτούν σωστή εγκατάσταση και παραµετροποίηση του οργάνου!

To µεγάλο ψάρι έχει εντοπιστεί στα 35 µέτρα και το ACCU FISH µας δηλώνει το µήκος του όπου είναι 66 εκατοστά και το µόνο που µένει είναι να αποφασίσει ο χειρίστης του βυθοµέτρου τον σωστότερο τρόπο να το προσεγγίσει.

Η εποµένη λειτουργία που θα φανεί χρήσιµη στον υποβρύχιο κυνηγό, είναι η αναγνώριση πυθµένα, δηλαδή το βυθόµετρο αναλαµβάνει να «διαβάσει» τη σύσταση του βυθού για λογαριασµό σας και να τον αποδώσει βάσει της σκληρότητάς του σαν άµµο, πέτρα, χαλίκι ή βούρκο. Αυτή η λειτουργία θα γλιτώσει τους φίλους του ψαροτούφεκου από πολλές ώρες ψάξιµο σε «άγονες» περιοχές, και θα κάνει τον εντοπισµό του πολυπόθητου βυθού (πχ. πετρώδης πυθµένας ή αµµόπλακες) παιχνίδι.

Επίσης, οι φίλοι ψαροτουφεκάδες που έχουν την δυνατότητα να ψαρέψουν βαθύτερα από τη ζώνη των 20-30 µέτρων, θα µπορούν να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα µονόπετρα µέσα σε λασπώδεις περιοχές -το σπίτι της σφυρίδας δηλαδή-, εκεί που δεν υπάρχει οπτική επαφή µε την επιφάνεια, χωρίς να αναλώνουν την ενέργειά τους σε βουτιές ανίχνευσης και εντοπισµού.

Το βυθόµετρο πια δίνει νέες δυνατότητες στον ψαροκυνηγο που από το κάθισµα του στο σκάφος µπορεί πια να βρει τα θηράµατα πριν έρθει σε οπτική επαφή µαζί τους.

Τέλος, η µέτρηση των θηραµάτων είναι µια λειτουργία που θα φέρει τον ψαροκυνηγό ένα βήµα πριν το πάτηµα της σκανδάλης, από την επιφάνεια ακόµα. Ο µόνος λόγος που δεν είναι πάντα εντοπίσιµα τα θηράµατα στη ρηχή ζώνη, είναι ότι ακούγοντας το ήχο του κινητήρα, είτε µετακινούνται µακρύτερα, είτε µπαίνουν στα θαλάµια τους φοβισµένα.

Έτσι, δεν είναι ορατά στον κώνο σήµατος του βυθοµέτρου. Όµως αυτό δε συµβαίνει στη βαθύτερη ζώνη, η οποία λόγω της απόστασης σκάφους-πυθµένα εµπνέει µια αίσθηση ασφάλειας στο θήραµα. Σε αυτήν την περίπτωση τα ψάρια είναι εντοπίσιµα. Εδώ έρχεται η παραπάνω λειτουργία  του βυθοµέτρου να µας πληροφορήσει αν το ψάρι αξίζει να ψαρευτεί ή όχι. Αξιοποιώντας την πληροφορία µέτρησης µήκους του στόχου, ο ψαροκυνηγός θα επιλέξει την περιοχή που θα ψαρέψει, ή θα ψάξει για άλλη µε πιο ενδιαφέροντα θηράµατα. ∆υστυχώς, η τεχνολογία δε συµβαδίζει µε την οικολογία.

Τα σύγχρονα όργανα τελευταίας τεχνολογίας, σε συνάρτηση µε τη δική µας ικανότητα χειρισµού τους, θα µας δώσουν την ευκαιρία να µεγαλώσουµε τις ψαριές µας. Από εκεί και πέρα έγκειται στο δικό µας χαρακτήρα να µην εκµεταλλευτούµε µε κακό τρόπο αυτές τις δυνατότητες, κάνοντας υπερβολικές ψαριές και «κλέβοντας» τα ψάρια αυτά από το καλάθι των παιδιών µας.

Tags
Ψαροτούφεκο Βυθόμετρο Ψάρεμα από Σκάφος Τεχνικές Ψαρέματος και Βυθόμετρο Υποβρύχια Αλιεία
Comodo SSL