Ζόκα: Με θράψαλο κατεψυγμένο
Η εύρεση επαρκούς ποσότητας δολωµάτων για τα ψαρέµατά µας, είναι ένα µεγάλο πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε όλοι µας. Το οποίο µάλιστα γίνεται ακόµη δυσκολότερο, όταν αναζητούµε µεγάλα, ζωντανά δολώµατα. Σε προηγούµενα άρθρα έχουµε αναφερθεί ξανά στις λύσεις που µπορεί να προσφέρει ένα νωπό ή ακόµα και (φρέσκο) κατεψυγµένο δόλωµα. Όταν η εξασφάλιση ζωντανών είναι αδύνατη.
Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουµε ένα παρεξηγηµένο από πολλούς δόλωµα, που αποδίδει θαυµάσια στα δικά µας ψαρέµατα. Το θράψαλο, και µάλιστα το κατεψυγµένο. Γενικά, τα καλαµάρια είναι δυσεύρετα αυτήν την εποχή, και αν καταφέρουµε να πάρουµε µερικά, θεωρείται επιτυχία. Αυτό σηµαίνει ότι δε µπορούµε να βασιστούµε σε υποθετικές συλλήψεις κεφαλόποδων. Αλλά πρέπει να έχουµε και µια ασφαλιστική δικλείδα. Από την άλλη, το µήνα που διανύουµε και τον επόµενο, σε πολλές περιοχές, «πέφτουν» θράψαλα. Τα οποία ψαρεύονται σχετικά εύκολα, µπορούµε σε µια εξόρµησή µας να πιάσουµε αρκετά, και αν τα καταψύξουµε σε µικρές ποσότητες, έχουµε την εναλλακτική λύση για τις εξορµήσεις µας.
Ακόµα και αν δεν καταφέρουµε να πιάσουµε µερικά -γιατί στον τόπο µας δεν έχει θράψαλα ή δεν έχουµε τη δυνατότητα να τα ψαρέψουµε. Μπορούµε να τα βρούµε εύκολα στην αγορά, και µάλιστα η τιµή τους είναι ιδιαίτερα χαµηλή, συγκρινόµενη µε την αντίστοιχη τιµή των καλαµαριών. Επιλέγουµε το κατάλληλο µέγεθος για τα αγκίστρια και τα ψάρια-στόχο µας, και είµαστε έτοιµοι να εξορµήσουµε.
Αρµάτωµα ζόκας
Η ζόκα µας, παραδοσιακή ή µοντέρνα, αρµατώνεται µε ένα, δύο ή και περισσότερους κλέφτες, στο ίδιο ή σε διαφορετικό παράµαλλο. Για τα µεγάλα ψάρια προτιµούµε τους δύο κλέφτες. Ενώ στα µικρότερα, που µπορεί να χαλάνε πολλές φορές το δόλωµα χωρίς να πιάνονται, τοποθετούµε και άλλους. Στα µικρά θράψαλα, τα αγκίστρια τοποθετούνται στη σειρά, στο ίδιο παράµαλλο. Ενώ στα µεγάλα θράψαλα προτιµούµε να έχουµε δύο διαφορετικά παράµαλλα. Όταν απευθυνόµαστε σε συναγρίδες, το αρµάτωµα γίνεται µε πετονιά διαµέτρου 0,60-0,70 χιλιοστά. Ενώ αν απευθυνόµαστε σε σφυρίδες και φαγκριά, το αρµάτωµα γίνεται αποκλειστικά µε νήµα. Αν το αρµάτωµα είναι αρκετά µακρύ και το δόλωµα µικρό. Τότε κάνουµε ένα τύλιγµα της πετονιάς ή του νήµατος στο µεγάλο αγκίστρι της ζόκας. Και αµέσως η αρµατωσιά έρχεται στα µέτρα του δολώµατος.
∆ολωσιά
Η δολωσιά µας θα γίνει όπως ακριβώς έχουµε µάθει να δολώνουµε και το καλαµάρι. Το µεγάλο αγκίστρι της ζόκας θα περαστεί στην ουρά και θα κοιτά προς τα πάνω. Ενώ το αγκίστρι -ή τα αγκίστρια- «κλέφτης», θα περαστεί µέσα στο κεφάλι και βγαίνοντας θα κοιτά προς τα κάτω. Δηλαδή στην αντίθετη πλευρά από το ότι κοιτά το µεγάλο αγκίστρι µας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, µπορείτε να δείτε αναλυτικά πως γίνεται η δόλωση αυτή.
Ψάρεµα
Προτού κατεβάσουµε το δόλωµά µας στο βυθό, το αφήνουµε για λίγο δολωµένο µέσα στο νερό και το σέρνουµε κινούµενοι µε µικρή ταχύτητα, παρακολουθώντας το αν πλέει σωστά. Αν κάτι δεν πάει καλά, διορθώνουµε τη δολωσιά µας και συνεχίζουµε. Αν όλα είναι εντάξει, τότε κατεβάζουµε το δόλωµά µας στο βυθό. Αν πατώσει και δεν έχουµε πάρει τσιµπιά, το ανασηκώνουµε γύρω στο µισό µέτρο από το βυθό. Και κρατώντας το ακίνητο, περιµένουµε την τσιµπιά.
Συνήθως δεν τραβάµε µε το πρώτο µικροτσιµπηµατάκι, αλλά µε την καλή τσιµπιά, και µάλιστα το κάρφωµα είναι δυνατό. Για να µπορέσουν τα αγκίστριά µας να καρφωθούν γερά στα δυνατά σαγόνια του φαγκριού, της συναγρίδας ή της σφυρίδας. Γενικά, προτιµούµε να ψαρεύουµε βαθιά κοµµάτια (πάνω από 70 µέτρα). Όπου τα ψάρια είναι πιο άφοβα και οι εκπλήξεις από µια µεγάλη σκορπίνα ή ένα βλάχο είναι αρκετά συχνές και ιδιαίτερα ευχάριστες.
∆ολώνοντας κατεψυγµένο θράψαλο
1. Καρφώνουµε την ακίδα του µεγάλου αγκιστριού της ζόκας µας στην ουρά του θραψάλου,
2. Περνάµε όλο το αγκίστρι στο εσωτερικό του δολώµατος,
3. Φροντίζουµε να βγάλουµε την ακίδα του αγκιστριού στο πάνω µέρος της ουράς,
4. τώρα έχουν σειρά οι κλέφτες
5. περνάµε το αγκίστρι στο κεφάλι του καλαµαριού από την αντίθετη πλευρά από ότι έχουµε περάσει το µεγάλο µας αγκίστρι,
6. Βλέπουµε τη ζόκα µας δολωµένη µε τα αγκίστρια ζόκας και κλεφτη να κοιτούν αντίθετα,
7. Η δολωµένη ζόκα µας από άλλη οπτική γωνία
8. Με ένα ψαλίδι κόβουµε τα δυο µακριά πλοκάµια του θράψαλου
9. Το θράψαλο δολωµένο έτοιµο να πέσει στο νερό