Το ποσοστό 50% του σκάφους ‘’Ευαγγελίστρια’’ που κατέχει το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, θα περάσει στο Δήμο Μυκόνου εφόσον γίνει αποδεκτή η υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ14, Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με Τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».
Ο Δήμος Μυκόνου θέλει να αποκτήσει αυτό το ποσοστό του ιστορικού ξύλινου ιστιοφόρου, το οποίο μετά την επισκευή του επέστρεψε στη Μύκονο και κοσμεί το Γυαλό, όντως σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Το ιστορικό του σκάφους
Το “Ευαγγελίστρια” είναι ένα από τα τελευταία γνήσια αιγαιοπελαγίτικα σκαριά τύπου “πέραμα”. Ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1940 από τον περίφημο καραβομαραγκό Μαυρίκο για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη Μπόνη. Εχει μεταφορική ικανότητα 90 τόννων, μήκος 20,15 μ., πλάτος 6,40 μ. και ιστία συνολικής επιφάνειας 220 τετραγωνικών μέτρων. Το πλοίο εκτελούσε μεταφορές εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου.
Ιστορικά η “Ευαγγελίστρια” ανήκει στα τέλη της περιόδου κατασκευής των μεγάλων ιστιοφόρων και είναι το τελευταίο ιστιοφόρο «πέραμα» κατασκευασμένο στη Σύρο, το οποίο έχει διασωθεί. Χαρακτηριστικό της ιστορικής του αξίας είναι ότι ο καθηγητής του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Nova University της Florida των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Peter Throckmorton, που ταξίδεψε με το “Ευαγγελίστρια” για να το μελετήσει, υποστήριζε ότι τα σκάφη τύπου «πέραμα» αντλούν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα και ότι μια παράδοση 3.000 ετών θα τελειώσει όταν εξαφανιστεί και το τελευταίο “πέραμα”.
Σήμερα το πλοίο ταξιδεύει και πάλι στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι του 1989 κατέπλευσε στον Πόρο για να παρευρεθεί στις δοκιμές της τριήρους “Ολυμπιάς”, καθώς και στη νησίδα Δοκό, κοντά στην Ύδρα, όπου έχει βρεθεί το γνωστό αρχαίο ναυάγιο. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους το “Ευαγγελίστρια” μετέφερε στη Δήλο το πρώτο κυβερνητικό κλιμάκιο με σκοπό τη διαπίστωση των αναγκών και τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ιστορικών θησαυρών του νησιού, θέμα για το οποίο το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου αγωνίστηκε για χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη Μύκονο.
Πηγή: cyclades24.gr