Oι ψαράδες της Δυτικής Αχαΐας εκπέμπουν SOS! Ο κορονοϊός χτύπησε και αυτούς, όπως και τόσους άλλους επαγγελματίες-παραγωγούς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας pelop.gr. Το κλείσιμο των συνόρων είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει και το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς τους, αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον.
Τα καΐκια είτε μένουν αραγμένα, είτε βγαίνουν στη θάλασσα για πολύ μικρότερες «ψαριές». Η ζημιά που υφίστανται οι αλιείς της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη. Ενδεχομένως και ανυπολόγιστη, για φέτος. Θα φανεί η έκτασή της από το πόσο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια με τον κορονοϊό…
Κάθε χρόνο, από αρχές Μαρτίου έως τέλη Σεπτεμβρίου, οι αλιείς από τις Αλυκές έριχναν δίχτυα και μάζευαν μεγάλες ποσότητες με καρβούνια και μαγιάτικα. Πρόκειται για ψάρια τα οποία, λόγω του βάρους τους, και κατ’ επέκταση της τιμής τους, δεν μπορεί ν’ απορροφήσει η ελληνική αγορά και τα οποία κατευθύνονται στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Τα μέτρα, όμως, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να φράξουν τα σύνορα της χώρας, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές στην Ιταλία κι έτσι δεν είχε νόημα να βγουν τα καϊκια για ψάρεμα καρβουνιών και μαγιάτικων. Η κατάσταση έχει αρχίσει να ζορίζει οικονομικά. Το κόστος συντήρησης των σκαφών είναι μεγάλο, τα έξοδα για τους εργαζόμενους που απασχολεί κάθε καϊκι τρέχουν.
Ο Πρόεδρος των αλιέων στις Αλυκές, στην Κ. Αχαΐα, Νίκος Χαλιώτης εξηγεί:
«Τα καρβούνια πωλούνται, από τους παραγωγούς, περίπου 2-3 ευρώ το κιλό και τα μαγιάτικα περίπου 8 ευρώ το κιλό. Η ελληνική αγορά ποτέ δεν μπορούσε να απορροφήσει τόσο μεγάλα ψάρια κι έτσι τα στέλναμε στην Ιταλία και στη Γαλλία. Οι συμφωνίες με τους εμπόρους έκλειναν από Μάρτιο. Τώρα όμως, με το κλείσιμο των συνόρων, σταμάτησαν οι εξαγωγές προσωρινά, οπότε σταμάτησε μαζί και η δουλειά μας για όλο αυτό το διάστημα. Για να καταλάβει κάποιος για τι μέγεθος ζημιάς μιλάμε, θα σας πω ότι κάθε καΐκι βγάζει σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από 100 τόνους ψαριών».
Για την ακρίβεια, τα επαγγελματικά καΐκια βγαίνουν στη θάλασσα, αλλά για άλλους είδους ψάρια. Ψάρια, όμως, που δεν αποδίδουν σχεδόν τίποτα. Όλα τα αλιευτικά σκάφη αναγκάζονται να βγαίνουν πλέον για γαύρο, σαρδέλα. Οι τιμές, όμως, εδώ είναι διαφορετικές. Μιλάμε για 5 έως 7 ευρώ για τα δέκα τελάρα. Άλλο ψάρι το μαγιάτικο, άλλο ο γαύρος…
«Ούτε το μεροκάματο δεν βγαίνει τις περισσότερες φορές», λέει ο κ. Χαλιώτης και συνεχίζει: «Αν υπολογίσουμε καύσιμα, πάγο, φελιζόλ, ασφάλειες, όλα τα έξοδα, δεν βγαίνει… Απλά πάμε για να μη λείψουν αυτά τα μικρά ψάρια από την αγορά, από το τραπέζι του μέσου Έλληνα. Και για να μην κάθονται τα σκάφη. Εδώ και 15 χρόνια, όλα πήγαιναν ρολόι κάθε χρόνο. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Τώρα, όμως, με αυτό που συνέβη, η ζημιά είναι μεγάλη και απρόβλεπτη».
Σε τι ελπίζουν από ‘δω και πέρα οι αλιείς; Να λήξει η καραντίνα αρχές Μαΐου, ώστε από μέσα Μαΐου και μετά να βγουν τα αλιευτικά σκάφη στη θάλασσα και να ξεκινήσει πυρετωδώς το ψάρεμα για καρβούνια και μαγιάτικα, για να τα στείλουν έξω. «Είμαστε σε εγρήγορση και περιμένουμε. Αν η καραντίνα τραβήξει πιο πολύ, η ζημιά θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και πιο σοβαρή για όλους μας», καταλήγει ο κ. Χαλιώτης.
Στις Αλυκές υπάρχουν 8 μεγάλα αλιευτικά σκάφη και 30 πιο μικρά (τα οποία βγαίνουν και για βακαλάους, σουπιές, κλπ.). Υπάρχουν 5 ιδιοκτήτες και περίπου 60 εργαζόμενοι.
Για την ώρα, με την υπάρχουσα κατάσταση, ψαρεύουν απλά για να μη κάθονται. Να, για παράδειγμα χθες που άνοιξε ο καιρός, τα σκάφη βγήκαν για ψάρεμα πιο μικρών ψαριών. Με το ζόρι βγαίνουν τα έξοδα. Για κέρδος, ούτε λόγος…
Και οι κεραίες τους είναι στραμμένες συνεχώς στον ΕΟΔΥ, περιμένοντας πότε θα βγει από ‘κει λευκός καπνός…
Ν. Χαλιώτης: «Ο κλάδος μας πλήττεται σοβαρά»
Ο πρόεδρος των αλιέων στις Αλυκές Αχαΐας, Νίκος Χαλιώτης, αποκαλύπτει στην «Π» ότι οι αλιείς περιμένουν και την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη ο πρόεδρος των αλιέων συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, του έθεσε το θέμα και, όπως έλεγε, βρήκε απόλυτη κατανόηση.
«Πλήττεται πολύ σοβαρά και ο δικός μας κλάδος. Πολλοί το αγνοούσαν, λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης της δουλειάς μας. Δεν γνωρίζουν πολλοί το ακριβές αντικείμενο της δουλειάς μας και κυρίως ότι αυτό ειδικά το διάστημα εξάγουμε σε Ιταλία και Γαλλία το σύνολο σχεδόν των ψαριών που πιάνουμε. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι για εμάς οι δύο πιο βασικοί μήνες όλο το χρόνο. Όπως, λοιπόν, πλήττονται σοβαρά οι φραουλάδες και οι παραγωγοί, έτσι συμβαίνει και με εμάς. Και ευελπιστούμε πως θα μπούμε κι εμείς στα μέτρα στήριξης, γα να ξεπεράσουμε αυτή τη ξαφνική φουρτούνα και να μείνουμε όρθιοι. Η υπόσχεση που έχουμε είναι πως θα συμπεριληφθούμε κι εμείς στη στήριξη των κλάδων που έπαθαν ζημιά».
Πηγή: www.pelop.gr