ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ: Ψάρεμα με δυναμίτη και μπουκάλες υγραερίου
Ψάρεμα με δυναμίτη, μπουκάλες υγραερίου, χημικά, δίχτυα με μικρότερο από το επιτρεπόμενο μάτι ακόμα και κομπρεσέρ. Αυτά είναι κάποια από τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν παράνομοι αλιείς με στόχο τον εύκολο πλουτισμό τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο είχε δημοσιευτεί στην έντυπη μορφή της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, από την κ. Μάχη Τράτσα όπου παρουσιάζει την κατάσταση της παράνομης αλιείας. Νότια Κρήτη, Νάξος, Κουφονήσια, και γενικότερα οι Κυκλάδες μαστίζονται από τους παράνομους αλιείς που δεν διστάζουν να ερημώνουν ολόκληρες εκτάσεις για να πιάσουν μία φορά μία καλή ψαριά.
Η κατάσταση στη Νότια Κρήτη
Στη Νότια Κρήτη μήνα Αύγουστο επιστημονική ομάδα που έχει βυθίσει υδρόφωνο στο νερό ερευνώντας για φάλαινες φυσητήρες κατέγραψε «πάρτι» εκρήξεων, είκοσι αποτύπωσαν μέσα σε μόλις μία ώρα. «Είναι μήνας αργίας ο Αύγουστος, γι΄ αυτό ήταν μόνο 20» απάντησαν στους επιστήμονες με φυσικότητα τοπικοί φορείς και οι ντόπιοι στην Παλαιοχώρα. Ο βυθός στη Νότια Κρήτη είναι «καμένος» από τον δυναμίτη και ο αλιευτικός παράδεισος της Γαύδου έχει εξαφανιστεί.
Οι παράνομοι αλιείς αγοράζουν με τους τόνους το νιτρικό λίπασμα από τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, το οποίο αναμειγνύουν με πετρέλαιο για να φτιάξουν την εκρηκτική ύλη. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Εκτός από δυναμίτιδα, το «οπλοστάσιο» των παρανόμων διαθέτει σύνθετες εκρηκτικές ύλες, χημικά, μπουκάλες υγραερίου, δίχτυα με μικρότερο από το επιτρεπόμενο μάτι ώστε να σαρώνουν ό,τι βρουν στον βυθό και ισχυρά φώτα. Ακόμη και κομπρεσέρ έχουν επιστρατεύσει επιτήδειοι για την οστρακαλιεία. Έτσι, ψάρια υψηλής αξίας, όπως είναι ο τόνος, ο ξιφίας, ο ροφός, το φαγκρί, αλλά και πιο ταπεινά αλιεύματα, όπως ο γαύρος, τείνουν να εξαφανιστούν.
Ψάρεμα με δυναμίτη
Το μεγάλο πανηγύρι με τον δυναμίτη γίνεται στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και γενικά σε ερημικές βραχώδεις εκτάσεις σε όλη τη χώρα, ίσως σε μικρότερη έκταση. Έχουν φτάσει να ψαρεύουν με δυναμίτη μέρα μεσημέρι. Δεν φοβούνται πλέον κανέναν. Ώσπου να ειδοποιήσει κάποιος το Λιμεναρχείο, μην τον είδατε τον Παναή» λέει ο κ. Δημήτρης Νταουτζής, ιδιοκτήτης τράτας και γρι-γρί. Και προσθέτει: «Με τον δυναμίτη δεν καταστρέφεται μόνο ο βυθός αλλά και σημαντικοί πληθυσμοί ψαριών. Αν χτυπήσουν 100 κιλά ψάρια, παίρνουν μόνο τα δέκα διότι τα υπόλοιπα βουλιάζουν και δεν προλαβαίνουν να τα μαζέψουν.
Εκτός από τον δυναμίτη, όμως, μεγαλύτερη ζημιά στη θάλασσα κάνουν τα χημικά. Ξεκίνησε με τη γαλαζόπετρα που έβαζαν στα θαλάμια των χταποδιών, συνέχισαν με χλωρίνη και σήμερα έφτασαν να χρησιμοποιούν μεγάλες μπουκάλες υγραερίου. Ανοίγουν τη βαλβίδα και τις βυθίζουν σε ψαρότοπους ή σε ναυάγια. Τα ψάρια ναρκώνονται, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα μαζεύουν».
Τα «Ζωνιανιά» των Κυκλάδων
«Από τη Νάξο και κάτω – Κουφονήσια, Ηρακλειά κτλ.- είναι τα Ζωνιανά των Κυκλάδων. Εκεί κάνουν κυρίως χρήση δυναμίτιδας. Σε όλη την περιοχή όμως των Κυκλάδων υπάρχει παράνομη αλιεία, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Ακόμη και στο στενό της Μακρονήσου έξω από το Λαύριο ψαρεύουν παράνομα» λέει ο παράκτιος ψαράς από την Άνδρο κ. Δημήτρης Ζάννες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας Αλιείας στο Νότιο Αιγαίο.
Το λιμενικό σώμα δεν έχει τους κατάλληλους πόρους
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδια στιγμή που η παράνομη αλιεία συνεχίζεται, το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε παρακμή. «Δεν έχει μέσα για να τους κυνηγήσει. Θα μπορούσε όμως να προσπαθήσει. Ορισμένα λιμεναρχεία της χώρας νοικιάζουν καΐκια. Είναι και αυτό μια λύση, όταν το κράτος δεν σου παρέχει ούτε τα βασικά. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα λιμεναρχεία τα οποία κάνουν συστηματικά τα “στραβά μάτια”.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλες οι μηχανότρατες. Μάλιστα τις χρησιμοποιούν για τη διακίνηση των αλιευμάτων» λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης. Αποτέλεσμα της παράνομης αυτής δραστηριότητας είναι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ούτε λέπι δεν έχει μείνει σε ορισμένους κόλπους των Κυκλάδων. Το ίδιο χάος επικρατεί και στην περιοχή νότια της Σάμου και στους Φούρνους. Οπως λέει ο κ. Τσιμπίδης, «πέρυσι παράκτιοι ψαράδες κατήγγειλαν παράνομη αλιεία με εκρηκτικές ύλες στο Λιμεναρχείο. Σε μία ώρα είχαν ειδοποιηθεί οι δυναμιτιστές και απειλούσαν τους καταγγέλλοντες».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ | Μάχη Τράτσα | 2011