Φάλαινα 70 τόνων ανασύρθηκε από το Σορέντο της Ιταλίας
Το κουφάρι της φάλαινας, βάρους 70 τόνων, ξεβράστηκε ανοικτά του κόλπου στο Σορέντο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Μεσόγειο.
Αντιμέτωποι με ένα φρικώδες θέαμα ξύπνησαν οι κάτοικοι του ειδυλλιακού Σορέντο, κοντά στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας, την Κυριακή. Ανοίγοντας τα παράθυρά τους έγιναν μάρτυρες της επιχείρησης της ιταλικής ακτοφυλακής να ανασύρει το πελώριο κουφάρι μιας φάλαινας που εντοπίστηκε στα ανοικτά του κόλπου.
Όπως λένε οι ειδικοί, το κουφάρι ανήκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κήτη που είχαν εντοπιστεί ποτέ στη Μεσόγειο. Δύτες έφτασαν αμέσως στο σημείο όπου βρισκόταν το νεκρό θηλαστικό, αφού οδηγήθηκαν εκεί από το μικρό του που έδειχνε σαφώς ότι κάτι συμβαίνει. Η ανάσυρση του πτώματος, που ζύγισε 70 τόνους, απαίτησε μία πολύπλοκη επιχείρηση διάρκειας σχεδόν τριών ημερών, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.
Όταν οι δύτες εντόπισαν το νεκρό ζώο, το κουφάρι του επέπλεε στην επιφάνεια και οι αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσει επιχείρηση μεταφοράς του στην ξηρά. Στην προσπάθεια βοήθησαν και δύο περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής και έβγαλαν το νεκρό ζώο στην ακτή το βράδυ της Τρίτης. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε από το Σορέντο μέχρι το λιμάνι της Νάπολης όπου τελικά έφτασε την επομένη.
Μέχρι στιγμής, παραμένουν άγνωστα τα αίτια του θανάτου της πελώριας φάλαινας. Προκειμένου να βρεθούν, θαλάσσιοι βιολόγοι και άλλοι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν νεκροψία/νεκροτομή στο κουφάρι. Ο σκελετός του ζώου κατά πάσα πιθανότητα θα εκτεθεί σε κάποιο από τα μουσεία της νότιας Ιταλίας. Μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος η ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να παρακολουθεί τις κινήσεις της νεαρής φάλαινας που τους οδήγησε στο κουφάρι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που ανασύρονται κουφάρια κητών κοντά στις μεσογειακές ακτές.
Πριν από λίγο καιρό είχε εντοπιστεί στα ανοικτά της Σαρδηνίας, μία άλλη μεγάλη νεκρή φάλαινα-φυσητήρας, μήκους οκτώ μέτρων, στο στομάχι της οποίας βρέθηκαν 22 κιλά πλαστικού, μεταξύ των οποίων σωλήνες, πλαστικά πιάτα, σακούλες, μπερδεμένα καλάμια ψαρέματος, ακόμα και συσκευασίες απορρυπαντικού με ορατό ακόμα τον κωδικό τους (barcode). Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) είχε μετά το περιστατικό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή των πλαστικών στη Μεσόγειο.
Πηγή: kathimerini.gr