Σοκ σε πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες σκαφών που αδυνατούν να πιστέψουν ότι το μικρό ερασιτεχνικό βαρκάκι τους (σκάφος ή βάρκα αναψυχής) ονομάστηκε από το υπουργείο οικονομικών «Πλοίο Β’ Κατηγορίας» και εντάχθηκε σε φορολογικό καθεστώς του ν. 27/1975.
Πόσο μάλιστα όταν για ένα βαρκάκι ανοιχτό 4 και 5 μέτρων, η AADE στο σύστημα της υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σκαφών να δηλώσουν «κόρους», μία μονάδα μέτρησης του όγκου ενός σκάφους (1 κόρος = 2,83 κυβικά μέτρα) που χρησιμοποιείται σαν μονάδα μέτρησης πλοίων (…των κανονικών) όπου δεν υπάρχει φυσικά στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ).
Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις για μειώσεις
Αναμέναμε μείωση ή και κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης και του τεκμηρίου, όπως επανειλημμένα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αντί όμως αυτού ένα νέο χαράτσι στοχεύει τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών οριζόντια.
Ο Φόρος Πλοίων Β’ Κατηγορίας ήρθε για να μείνει, όπως ενημερωθήκαμε από φορείς που συναντήθηκαν με το Υπουργείο Οικονομικών, με καταληκτική ημερομηνία κάθε χρόνο την τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου.
Ο συγκεκριμένος φόρος, όπως αναφέρεται και στο άρθρο του Τάσου Γκιούλη «Νέος Φόρος σε όλα τα Σκάφη από την κυβέρνηση (Νόμος 5036/23 παρ.1 άρθ. 46)» άρχισε να γίνεται αντιληπτός σε διαδικασίες αγοροπωλησίας σκαφών από ορισμένες εφορίες, όπου βρέθηκαν να χρωστούν Φόρο Πλοίων Β’ Κατηγορίας.
ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β’ κατηγορίας
Ακόμα και σήμερα 26 Ιουλίου 2024 που λήγει η προθεσμία, λογιστές και εφορίες δεν είναι ενήμεροι για τις διαδικασίες εγγραφής και πληρωμής. Για αυτό και δόθηκε νέα παράταση για τις 26/9/2024.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κρίνεται επιβεβλημένη για την ομαλή ολοκλήρωση της υποβολής των εν λόγω δηλώσεων, δεδομένου, αφενός ότι η σχετική διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και αφετέρου ότι η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Ιουνίου.
Να σημειώσουμε ότι σύντομα, οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών θα καλεστούν να πληρώσουν και την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας σκάφους, αφού το υπουργείο Ναυτιλίας έχει επανειλημμένως δηλώσει την πρόθεσή του να την θέσει ξανά σε ισχύ.
Ποια σκάφη αφορά ο Φόρος Πλοίων Β’ Κατηγορίας
Αφορά όλα τα λεμβολογημένα πλεούμενα, είτε είναι καταχωρημένα σε ΒΕΜΣ είτε σε νηολόγιο, από μία μικρή βαρκούλα 3 μέτρων, ακόμα και κωπήλατη!
Μιλάμε δηλαδή για καθολική εφαρμογή εντάσσοντας τα σκάφη αναψυχής σε έναν φόρο όπου παραδοσιακά αφορούσε επαγγελματικά πλοία. Το υπουργείο ενέταξε αυτά τα σκάφη αναψυχής στο νόμο 27/1975 υποχρεώνοντάς τους ιδιοκτήτες να πληρώνουν από 100 ευρώ το χρόνο έως τα 7 μέτρα και 200 ευρώ από 7 έως 12 μέτρα, κάτι που θα ισχύσει αναδρομικά από το 2023.
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για δηλώσεις φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν.27/1975 (Από το φυλλάδιο της AADE)
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις φόρου πλοίων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δηλώσεις φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας υποβάλλονται ψηφιακά είτε από τους ίδιους τους υπόχρεους εάν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε από το νόμιμο εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, είτε από νόμιμο εκπρόσωπο διαχειρίστριας εταιρείας του άρθρου 25 του ν. 27/1975, είτε από εξουσιοδοτημένο φοροτεχνικό – λογιστή με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975, καθώς και των συνυποβαλλομένων εντύπων ψηφιακά, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στην αρμόδια για το πλοίο υπηρεσία της ΑΑΔΕ ως εξής:
α) Με αποστολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη «myAADE» στο οποίο επισυνάπτονται αρχεία σάρωσης (scan) της δήλωσης και των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της παρούσας ή με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης που υποβάλλεται στη αρμόδια για το πλοίο υπηρεσία της ΑΑΔΕ θεωρείται κατά περίπτωση: i) Η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος στην εφαρμογή «Τα αιτήματά μου» και εφόσον το αίτημα καταχωρηθεί στην εφαρμογή μέχρι το πέρας της τελευταίας ημέρας της καταληκτικής προθεσμίας, η υποβολή λαμβάνεται ως εμπρόθεσμη ή ii) η ημερομηνία αποστολής του φυσικού φακέλου που προκύπτει από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη,
β) Με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας υπηρεσίας. Μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων για τις περιπτώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή «Τα Ραντεβού μου».
–
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον υπολογισμό του φόρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο φόρος πλοίων υπολογίζεται με βάση την ακόλουθη κλίμακα:
Ορίζεται ελάχιστο ποσό φόρου 200€ σε περίπτωση που ο υπολογιζόμενος φόρος με βάση την παραπάνω κλίματα είναι μικρότερος από το ποσό αυτό. Στη συνέχεια ο υπολογιζόμενος φόρος πολλαπλασιάζεται με τους ακόλουθους συντελεστές ανά είδος φόρου:
Κατόπιν, ο φόρος που προκύπτει κατά το έτος έναρξης ή διακοπής της εκμετάλλευσης του πλοίου περιορίζεται ανάλογα με τις ημέρες εκμετάλλευσής του.
–
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι συμπληρώνεται στο πεδίο των ΚΟΧ όταν στα μικρά πλοία που έχουν υποχρέωση εγγραφής σε ΒΕΜΣ / ΕΔΒΜΠ δεν υπάρχει υποχρέωση καταμέτρησης σε κόρους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περίπτωση αυτή στο πεδίο των κόρων ολικής χωρητικότητας (ΚΟΧ) συμπληρώνεται ένας αριθμός μικρότερος του 170 έτσι ώστε να υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό φόρου των διακοσίων (200) ευρώ πριν τον πολλαπλασιασμό του με τους συντελεστές της παρ.2 του άρθρου 12 του ν. 27/1975. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Προτείνουμε το μικρότερο δυνατό, όπως το 1)
–
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εφαρμόζεται η μείωση της αργίας στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Η μείωση αυτή εφαρμόζεται μόνο στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής στα τουριστικά ημερόπλοια, καθώς και στα λοιπά πλοία δεύτερης κατηγορίας.
–
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια δικαιολογητικά συνυποβάλλονται κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης για την πιστοποίηση των στοιχείων του πλοίου, την ύπαρξη συμβάσεων ναύλωσης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης πλοίου και τον υπολογισμό των μειώσεων συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Έγγραφο εθνικότητας ή άδεια εκτέλεσης πλόων ή πιστοποιητικό κυριότητας του πλοίου από το οποίο προκύπτουν το όνομα, η σημαία, ο λιμένας, ο αριθμός νηολογίου/λεμβολογίου/ΒΕΜΣ, ο ΑΜΥΕΝ, το Δ.Δ.Σ., ο αριθμός ΙΜΟ, οι Κ.Ο.Χ., οι Κ.Κ.Χ., ο τύπος, το ολικό μήκος, έτος αποπεράτωσης ναυπήγησης, ημερομηνία αρχικής εγγραφής του πλοίου.
β) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύπτουν οι Κ.Ο.Χ., οι Κ.Κ.Χ. και το ολικό μήκος του πλοίου από τα δικαιολογητικά της περ.α΄, πιστοποιητικό οικείας λιμενικής αρχής για τους κόρους της καθαρής και ολικής χωρητικότητας και για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής για το ολικό μήκος αυτού, με εξαίρεση την περίπτωση πλοίων που από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένος δεν υπόκεινται σε καταμέτρηση κόρων ολικής χωρητικότητας.
–
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς διορθώνονται τα λάθη στα στοιχεία του πλοίου κατά την υποβολή της δήλωσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την διόρθωση των λαθών στα στοιχεία του πλοίου εκτός του πεδίου «λιμένας νηολόγησης» στην ελληνική σημαία, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 53 ΚΦΔ και οι τυχόν τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 52 του ΚΦΔ.
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.