Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Για να κατακτήσετε την αυτόνομη κατάδυση χρειάζεστε … καλή υγεία!

18 Ιουνίου, 2018

Για να κατακτήσετε την αυτόνομη κατάδυση χρειάζεστε … καλή υγεία!

Ο καταδυτικός ιατρός Παντελής Καραστεργίου, μιλά για την αυτόνομη κατάδυση και εξηγεί πως θα αποφθεχθούν τα 10 – 15 καταδυτικά ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη

Ένα πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης είναι και ο θεματικός καταδυτικός τουρισμός. Οι θάλασσες του νησιού μπορούν να προσφέρουν στους λάτρεις του είδους δυνατές συγκινήσεις, ενώ ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που ασχολούνται με τις καταδύσεις επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά.

 

Η κατάκτηση του βυθού μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ωστόσο πολύ εύκολα το εγχείρημα μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ενόψει της έναρξης της φετινής καταδυτικής περιόδου το cretapost.gr μίλησε με τον καταδυτικό γιατρό στο Ηράκλειο Παντελή Καραστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην άρτια φυσική κατάσταση του δύτη ως προϋπόθεση για την ασφαλή κατάδυση.

Αφορμή για τις συμβουλές προς κάθε ενδιαφερόμενο δύτη, στάθηκε η πρόσφατη εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τις καταδύσεις, και πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτές υποψηφίων δυτών θα πρέπει να περνούν από σειρά ιατρικών εξετάσεων ώστε να πιστοποιείται η καλή τους υγεία που θα τους επιτρέπει να καταδύονται με ασφάλεια. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραστεργίου, η εφαρμογή της εγκυκλίου είναι υποχρεωτική και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος θα ζητούν από τους ενδιαφερόμενους τη σχετική ιατρική βεβαίωση προκειμένου να τους χορηγείται η άδεια για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

«Οι επαγγελματίες δύτες» διευκρινίζει, «δηλαδή οι εκπαιδευτές καταδύσεων, αυτοί που θα εκπαιδεύσουν τους υποψήφιους δύτες, θα πρέπει πλέον να εξετάζονται ιατρικά από εξειδικευμένο καταδυτικό γιατρό, προκειμένου να διερευνάται αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή όχι, ώστε να μπορούν να καταδύονται με ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επισκέπτονται απλά τον γιατρό αλλά ότι οφείλουν να υποβληθούν σε μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι καρδιολογικά και πνευμονολογικά είναι υγιείς και αν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας ότι είναι σωστά διευθετημένο. Αν οι εξετάσεις αυτές είναι εντάξει τότε ο καταδυτικός γιατρός βεβαιώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να καταδυθούν με ασφάλεια ».

Όσον αφορά το είδος των εξετάσεων ο κ. Καραστεργίου υπογράμμισε ότι αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του δύτη και τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει. Ωστόσο, οι βασικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται όλοι οι δύτες είναι καρδιολογικές, πνευμονολογικές και γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Μπορούν να καταδυθούν όλοι;
«Παλιότερα» σημειώνει ο κ. Καραστεργίου «επικρατούσε η αντίληψη ότι όσοι υπέφεραν από άσθμα δεν θα έπρεπε να καταδύονται. Αυτό πλέον έχει αλλάξει, καθώς όσοι έχουν άσθμα μπορούν να ασχοληθούν με το σπορ της κατάδυσης είτε επαγγελματικά είτε και ερασιτεχνικά, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν ελέγξει την υγείας τους και έχουν κάνει τις εξετάσεις που απαιτούνται για τη δική τους περίπτωση. Υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι δύτες που μπορεί να πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ή τη νόσο του Crohn. Δεν τους απαγορεύουμε να καταδυθούν, εκεί όμως χρειάζεται να δούμε ακριβώς τα φάρμακα που παίρνουν, και αν είχαν το τελευταίο διάστημα κάποιες κρίσεις των παθήσεων τους. Πρόκειται για προϋποθέσεις που θα κρίνουν καταλυτικά αν θα τους επιτραπεί ή όχι η κατάδυση».

Απαραίτητη διαδικασία
Αυτό που προέχει, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ο κ. Καραστεργίου, είναι η δική τους ασφάλεια, γιατί «αν συμβεί κάτι μέσα στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτούνται για τις καταδύσεις περισσότερες εξετάσεις σε σύγκριση με το οποιοδήποτε άλλο σπορ. Ακόμη και όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το σπορ ερασιτεχνικά θα πρέπει να είναι απολύτως υγιείς για να μπορούν να καταδυθούν. Βεβαίως, οι ερασιτέχνες δεν επιβάλλεται να περάσουν από ιατρικό έλεγχο, εκτός αν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας οπότε μπορούν να απευθυνθούν στον καταδυτικό γιατρό για να υποβληθούν στον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο ώστε να γνωρίζουν σε πόσα μέτρα μπορούν να βουτήξουν ή αν είναι σε θέση να κάνουν καταδύσεις κορεσμού».

Προϋπόθεση η καλή φυσική κατάσταση
Αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουν οι ερασιτέχνες δύτες είναι ότι το συγκεκριμένο σπορ προϋποθέτει να έχει ήδη κάποιος καλή φυσική κατάσταση. «Συνεπώς» σημειώνει ο κ. Καραστεργίου «οι ενδιαφερόμενοι αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας θα πρέπει να ενημερώσουν τον εκπαιδευτή τους και εκείνος στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τον καταδυτικό γιατρό για να τους δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες».

Κατά μέσο όρο 10 – 15 τα ατυχήματα στον βυθό της Κρήτης
Κάθε χρόνο, κατά κανόνα το καλοκαίρι, στην Κρήτη καταγράφονται κατά μέσο όρο 10 – 15 περιστατικά με καταδυτικά ατυχήματα. Όπως διευκρινίζει ο κ. Καραστεργίου ερωτηθείς σχετικά τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται στην Υπερβαρική Καταδυτική Μονάδα του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης στα Χανιά όπου αντιμετωπίζεται και η λεγόμενη «νόσος των δυτών».

«Καταδυτικά ατυχήματα μπορούμε να έχουμε από διάφορους λόγους» σημειώνει ο καταδυτικός γιατρός «όπως για παράδειγμα στην ελεύθερη κατάδυση όπου το κύριο αίτιο είναι η υποξία. Σ’ αυτήν την περίπτωση η θεραπεία δεν είναι το υπερβαρικό οξυγόνο το οποίο είναι κατάλληλο κυρίως γι’ αυτούς που κάνουν scuba diving.

Από τις σχολές καταδύσεων δεν έχουμε περιστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Τα περισσότερα περιστατικά που φτάνουν στο Ναυτικό Νοσοκομείο είναι ερασιτέχνες ψαροντουφεκάδες που βουτάνε μόνοι τους και χωρίς έλεγχο».

Υπερεκτίμηση δυνατοτήτων
Ποιος είναι όμως ο παράγοντας εκείνος που ευθύνεται για τα καταδυτικά ατυχήματα; «Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του δύτη» δηλώνει ο κ. Καραστεργίου ο οποίος διευκρινίζει ότι «πολλές φορές έχει κάποια συμπτώματα που τα αγνοεί, όπως μια μια απλή κούραση, κάποιος βήχας ή ρινική συμφόρηση. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που αγνοούν τον κανόνα ΄΄για να βουτήξω πρέπει να είμαι εντελώς καλά΄΄ με αποτέλεσμα να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τις καταδύσεις θα πρέπει να είναι απολύτως υγιής και πρέπει να αισθάνεται καλά πριν από κάθε βουτιά. Αν έχει την οποιαδήποτε αμφιβολία για τη σωματική του κατάσταση πριν βουτήξει, είναι προτιμότερο να το αναβάλλει».

Πηγή: cretapost.gr

Tags
Κρήτη Κατάδυση Αυτόνομη Κατάδυση Παντελής Καραστεργίου
Comodo SSL