Site icon Boat & Fishing

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Να απαγορευτεί το ψάρεμα με δίχτυα το Μάιο

Την ανάγκη αντιμετώπισης της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής από την υπεραλίευση που συντελείται κατά μήκος της ακτογραμμής της Κρήτης, αναδεικνύει με παρέμβαση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,  Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, στην οποία τονίζει πως οφείλουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην καταπολέμηση του φαινόμενου της υπεραλίευσης, που αποτελεί μάστιγα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, προχωρώντας σε στοχευμένες δράσεις πρόληψης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με δεδομένη τη σπάνια φυσική ομορφιά και την ποικιλομορφία των ελληνικών θαλασσών, είναι ξεκάθαρο ότι η πρόληψη της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Πολιτεία. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μια ισόρροπη και ελεγχόμενη διαχείριση και διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην καταπολέμηση του φαινόμενου της υπεραλίευσης, που αποτελεί μάστιγα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θα ήθελα να επισημάνω πως, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης, κατά μήκος των ακτών του νησιού και μάλιστα σε μικρά βάθη, έχει αυξηθεί δραματικά ο όγκος των περιπτώσεων που αλιεύουν με μηχανότρατες και έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα γιατί, κυρίως κατά το μήνα Μάιο, πιάνουν τα κυοφορούντα ψάρια, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται επιτυχώς η αναπαραγωγική διαδικασία. Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο έντονο που σε σχετικό υπόμνημα ο Σύλλογος Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ρεθύμνου, ζητά να απαγορευτεί το Ψάρεμα με δίχτυα κάθε μορφής κατά το μήνα Μάιο.

Επειδή η αλιεία είναι ένας εκ των βασικότερων πυλώνων του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και οφείλουμε να προστατέψουμε την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας.

Επειδή περίπου το 96% των αποθεμάτων ιχθύων στη Μεσόγειο υφίστανται υπερεκμετάλλευση, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο την αειφορία συγκεκριμένων ειδών.

Επειδή, το ψάρεμα με συρόμενα κυκλωτικά αλιευτικά εργαλεία προϋποθέτει την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος υπεραλίευσης στις ελληνικές θάλασσες, προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας, προκειμένου να συγκεντρωθούν επίσημα στοιχεία και να προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις πρόληψης κατά της υπεραλίευσης; Ποια η συμμετοχή της χώρας μας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής MedFish4Ever (Ψάρια στη Μεσόγειο για Πάντα) που συμπλήρωσε ένα χρόνο εφαρμογής;

Κατά τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων αλιείας ανά κατηγορία, έχουν συμπεριληφθεί μέτρα για τη διαχείριση της αυξητικής τάσης του φαινομένου της υπεραλίευσης στην Κρήτη; Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για να προστατεύσει τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής ιδιαίτερα κατά τους αναπαραγωγικούς μήνες των ψαριών;

Πότε αναμένεται να προκηρυχθούν οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 όπως τα μέτρα ελέγχου και εφαρμογής, συνολικού προϋπολογισμού 54.064.787 ευρώ, τα μέτρα σχετικά με τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων, συνολικού προϋπολογισμού 16.368.547 ευρώ και την προαγωγή της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού 4.445.560 ευρώ;»

Πηγή: www.rethemnosnews.gr

Exit mobile version