Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Η αλιεία των μπλε καβουριών στον κόλπο Ελούντας

4 Νοεμβρίου, 2020

Η αλιεία των μπλε καβουριών στον κόλπο Ελούντας

Η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρουν τα μεταναστευτικά είδη σε συνδυασμό με την έξαρση της παράνομης αλιείας συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο γρίφο.

Η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρουν τα λεσεψιανά μεταναστευτικά είδη στη βιοποικιλότητα των θαλασσών μας, που διαμορφώνουν τη βιοποικιλότητα των τοπικών οικοσυστημάτων και έμμεσα τη βιωσιμότητα των ψαρότοπων, αλλά και του ίδιου του επαγγέλματος των ψαράδων, σε συνδυασμό με την έξαρση της παράνομης αλιείας στη θαλάσσια ζώνη του Μεραμβέλλου, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο γρίφο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ με αφορμή την παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μπλε καβουριών μέσα στον κόρφο, αναζητείται σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και το Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Λασιθίου, η κατάλληλη φόρμουλα στο πλαίσιο της επιστημονικής μελέτης για την παρουσία και επίδραση του εισβολικών ειδών, για άσκηση πειραματικής αλιείας, που θα επιτρέψει από τη μια την αλίευση και απαλλαγή του κόρφου από τους πληθυσμούς του μπλε καβουριού, αλλά και μελλοντικά, όταν χρειαστεί, κάθε άλλου λεσεψιανού επισκέπτη που εισβάλει, εγκαθίσταται και απειλεί τα ενδημικά είδη.

Η ιχθυολόγος – υπεύθυνη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Ελένη Ψόχιου ήταν ξεκάθαρη στη θέση που διατύπωσε απευθυνόμενη στους ψαράδες της Ελούντας. Το συγκεκριμένο είδος καβουριού είναι κολυμβητικό και από τη στιγμή που για τον κόρφο της Ελούντας ισχύει ο νόμος ότι απαγορεύεται η αλιεία όπου υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες, όλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το νόμο του κράτους. Εφόσον, μελλοντικά θεσμοθετηθούν εξαιρέσεις, θα επιχειρήσουμε αλίευση και εντός του κόρφου, αλλά προς το παρόν οι ψαράδες πρέπει να συνεχίσουν να αλιεύουν τα μπλε καβούρια έξω από τον κόρφο, σιγά – σιγά, τόνισε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, από τα καβούρια που αλιεύτηκαν σε μια πειραματική αλίευση μέσα στον κόρφο, όπου συνελέγησαν 400 κομμάτια, διαπιστώθηκε όπως είπε η κ. Ψόχιου, ότι όλα σχεδόν ήταν του ιδίου μεγέθους, οπότε μιλάμε για μια γενιά και μένει να αποδειχθεί αν αυτά γεννούν και θα πολλαπλασιαστούν εδώ. Υπάρχουν δύο εκδοχές: Ή θα εγκατασταθούν, θα προσαρμοστούν και θα πολλαπλασιαστούν παράλληλα με τη συστηματική αλίευσή τους ή αφού καταβροχθίσουν ό,τι βρουν στον κόρφο προκαλέσουν την κατάρρευση του οικοσυστήματος και θα εξαφανιστούν μαζί του.

«Κάθε φορά που θα έχουμε ένα λεσεψιανό μετανάστη, που εισβάλει και πολλαπλασιάζεται άναρχα – φαινόμενο που θα συνεχίσει να συμβαίνει και με άλλα είδη – θα πρέπει σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, να αναζητούμε τρόπους να ασκούμε μια πειραματική, ουσιαστικά, αλιεία, για να μπορούμε έτσι να δίνουμε ένα «αέρα» να ανασάνει το οικοσύστημα. Όσον αφορά ειδικά το μπλε καβούρι, περιμένουμε τα επόμενα αποτελέσματα της μελέτης, που θα βγουν σε ένα μήνα περίπου, για να δούμε σε πόσο και ποιο κρίσιμο σημείο εξελίσσεται η παρουσία αυτών των καβουριών στην περιοχή αυτή. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σε καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με τους ψαράδες και να έχουμε ένα σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης που θα απευθύνομε στη Λιμενική Αρχή», τόνισε η ιχθυολόγος.

Η κ. Ψόχιου επεσήμανε και το πρόβλημα των πολύ λίγων εκείνων επαγγελματιών αλιέων, που παρά τη «συμφωνία κυρίων» για αποφυγή αλιείας εντός του κόρφου, επιχειρούν και αλιεύουν εντός της απαγορευμένης ζώνης και τους κάλεσε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνταχθούν με την πλειοψηφία, τονίζοντας και την ηθική διάσταση του ζητήματος. «Τηρούμε καλές συμφωνίες μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή:anatolh.com

Tags
Ελούντα Μπλε καβούρια
Comodo SSL