Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κρήτη: Ένα τεράστιο πελαγικό θράψαλο ξέβρασε η θάλασσα στη παραλία Μαύρος Μώλος

12 Απριλίου, 2021

Κρήτη: Ένα τεράστιο πελαγικό θράψαλο ξέβρασε η θάλασσα στη παραλία Μαύρος Μώλος

Ένα τεράστιο πελαγικό θράψαλο ξέβρασε η θάλασσα στη παραλία Μαύρος Μώλος στο Καστέλι Κισσάμου.

Πρόκειται για το πελαγικό θράψαλο Ommastrephes bartramii, «κοσμοπολιτικό» είδος που εξαπλώνεται σε εύκρατα και υποτροπικά νερά, από τα επιφανειακά νερά μέχρι 1500 μέτρα βάθος, αλλά κυρίως σε βάθη 200-400 μέτρα στην ανοιχτή θάλασσα. Το εντόπισε περαστικός στη θάλασσα στο Μαύρο Μώλο.

Το καλαμάρι είναι πάνω από 12 κιλά και έχει 1,5 μέτρο μήκος.

Όπως αναφέρουν ψαράδες της περιοχής είναι πολύ συχνό φαινόμενο το να ξεβράζονται καλαμάρια ειδικά μετά από δυνατό βοριά. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες έχουν άλλη θεωρία, διαβάστε παρακάτω:

Περισσότερες καταγραφές του πελαγικού θράψαλου από το 2007

Από το 2007 οι καταγραφές του είναι σχετικά συχνότερες στα νερά του Αιγαίου, ενώ πρόκειται κυρίως για μεγάλα θηλυκά άτομα που είτε εντοπίζονται ξεβρασμένα στην ακτή,  είτε πιάνονται σε δίχτυα κοντά στην ακτή. Όπως έχει αναφερθεί για πολλά είδη κεφαλοπόδων (καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, χταπόδια, μοσχιοί) φαίνεται ότι τα ώριμα θηλυκά άτομα εξασθενούν σημαντικά κατά το τελευταίο στάδιο της αναπαραγωγής τους, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τα ρεύματα προς την ακτή.

Τα συχνότερα ευρήματα του είδους στις βόρειες ακτές της Κρήτης και οι μαρτυρίες των ψαράδων για τη συχνή εμφάνιση του είδους στην Κρήτη και τη Μήλο, μας κάνει να υποθέτουμε την ύπαρξη αναπαραγωγικού πεδίου στο Κρητικό πέλαγος το οποίο επισκέπτεται σταθερά πλέον το είδος αυτό τα τελευταία χρόνια, λόγω ίσως και των ευνοϊκότερων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Στο  Ιόνιο πέλαγος,  αρχικά παρατηρήθηκαν 4 νεαρά άτομα στον κόλπο του Taranto το Σεπτέμβριο του 2007 κοντά σ΄ενα ξιφιάδικο σκάφος όπου πιθανότατα τα προσέλκυσαν τα φώτα του σκάφους. Το 2009 ένα εξαντλημένο θηλυκό ξεβράστηκε σε παραλία κοντά στον Πύργο Ηλείας. Τον Απρίλιο του 2012 ένα μεγάλο θηλυκό άτομο πιάστηκε σε καθετή για λούτσους στα Δυτικά της Κεφαλλονιάς, ενώ το 2013  3 ακόμα άτομα των 5-6 κιλών αναγνωρίστηκαν από δημοσιεύματα ερασιτεχνών αλιέων στη Βαλλανιδοράχη Πρέβεζας, την Κορώνη  και τη Σάμη Κεφαλλονιάς.

Η συχνότερη εμφάνισή του όλο και βορειότερα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος  πιθανότατα να συνδέεται και με την άνοδο της θερμοκρασίας στα νερά της ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: cretapost.gr

Tags
Καλαμάρι Γίγας πελαγικό θράψαλο Κρήτη Καστέλι
Comodo SSL